Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 mars 2023

Abraham Maslows behovshierarki och de demonstrerade fransmännen

 


I DN skriver Erik de la Reguera fritt läsbart (tills någon obetydligt sidredaktör knäpper på betalspärren) om fransmännens överlägsna insikt att livet inte - likt i Sverige - enbart är arbetsslaveri följt av död. Allt för att "systemet" (läs: den rike mannen) ständigt måste smörjas med medborgarnas svett och tårar - och numera fattigdom som tack för nedlagt arbete.

https://www.dn.se/varlden/erik-de-la-reguera-sa-paverkar-fransmannens-syn-pa-arbete-protesterna/

Texten fick mig att googla på Abraham Maslows behovspyramid och jag hittar en intressant, kort artikel från 2018 med en kritisk infallsvinkel på psykologens översta steg, "självförverkligandet":

https://bigthink.com/mind-brain/maslows-other-mistake-why-self-acutalization-is-harder-than-it-sounds/

2010, innan den här bloggen ens fyllt ett år, kommenterade jag Maslows horoskop, löst påhängd efter en text om Göran Greider. Texten håller eftersom kritiken påminner starkt om BigThink:s artikel, och ompubliceras med västerländsk cirkulär karta (de hinduiska kändes allt mer främmande och det handlar ändå bara om presentationssättet). 


Originaltexten tryckte på Maslows egen låsning vid Jord & Vatten, vilka symboliserar de första stegen i behovspyramiden, men utelämnade den enstaka placeringen i Luft-elementet. Eftersom intellektets Merkurius (särskilt i Luft) i teorin kan hjälpa upp "svåra" himlar förtjänar styckena om Maslow ett litet tillägg. Men först originaltexten.

*****

Maslow var känd som en förgrundsfigur i det som kallades humanistisk psykologi. Jag skulle vilja kalla den en ateistisk psykologi av väsentligt mer primitiv art än de gamla grekernas människosyn och inte värd att nämna i samma andetag som astrologin!

En snabb jämförelse med horoskopet för Franska revolutionen (nytt fönster) - på den här bloggen en måttstock på den nya, "upplysta" människan (hon utan Gud och nu myndig i sin egen rätt) - visar att det är samma totala brist på högre medvetenhet i Maslows psykologi.

Notera hans överdrivna libido fokuserat till Oxen - matens tecken och det kroppsliga välmåendets. Samma med lyckoplaneten i Kräftan och Solen och Månen i Fiskarna.

Här är bara Jord och Vatten för hela slanten och med en förödande klarhet insåg jag plötsligt att Maslows "peak experience" och hans "självförverkligande" är en närmast efterbliven människas syn på saken! Han talar knappast om att inse livets mening utan bara att dra ihop till brödfödan och sen lära sig spela piano eller göra något annat kul. Så prosaiskt.

De fyra elementen avslöjar att han bara talar materialismens verklighetsuppfattning (Jord + Vatten = lera; månnoderna i Eld och Luft är inte väl integrerade med övriga horoskopet.)

Tänk, för länge sedan, i gymnasiet, föreställde jag mig hans självförverkligande som något nobelt, men läste aldrig mer om Maslow. Sanningen som avslöjas genom den sideriska zodiakens fyra element är han hade en oerhört snäv definition på detta självförverkligande, inte i närheten av t.ex. Carl-Gustav Jungs teori om Individuationen. Abraham Maslow själv hade inte passerat den nutritiva och emotionella fasen...

Det är viktigt att inte lasta Fiskarna för detta, för detta Vattentecken kan vara oerhört andligt. Men i det här fallet tynger lidelsen i Oxen neråt mot simpla och materialistiska betraktelser, och Fiskarna, precis som i horoskopet för Franska revolutionen, gästas - mycket olämpligt - av materialismens och inomvärldslighetens Saturnus.

Jämför det som sades om Greiders Saturnus i Skytten! Skillnaden är att Greiders Saturnus inte "äter sig in" i Månen utan illustrerar "formaliseringen" av en hög ideologi, en ideologi som inte längre äter, snaskar och shoppar sig genom ett bortkastat liv. Abraham Maslow förordade just att äta och sen göra vad man känner för.

Humanistisk psykologi, kanske undantaget den taoistiskt inspirerade Carl Rogers, är ett svek mot människan, eftersom det viktiga är att peka ut nästa steg. Till och med djuren klarar av att äta och fylla sin fritid! Men den sekulära humanismen vet inget av vad som händer sen, den vill inte veta, den stängde dörren till filosofi, metafysik och religion. Humanister är i det senare avseendet ointresserade och ointressanta människor.

*****

Trots att Maslows behovstrappa inte imponerar om den är så enbart omogen som att "människan är alltings mått" säger DN:s Reguera ungefär samma som Sideriska: även inom ramen av en förfallen värdeskala, som det monster Franska revolutionen släppte lös, finns det sämre och bättre världar. Sverige väntar ännu på att vakna ur Överhetens "arbetslinje" som hållit detta folk nere under århundraden.

Tänk att arbetarklassen vann makt och inflytande i landet bara för att dra ner precis hela landet till sin enkla nivå! T.o.m. eliten förefaller idag mer korkade än någonsin. Vad är det broilerpolitikern Ebba Busch gjort med sitt parti? Det är så ohederligt, det hon spyr ur sig i varje intervju, krängandet och de dåliga försöken att ändra "narrativet" om sparkade Ingarö. Är detta vad som resulterar när ambitionen rör sig i folkdjupet - även de en gång så städat borgerliga Kristdemokraterna - då har Sverige gjort sitt i historien.

Tillbaka till Maslow. Född under nymånen berättar både mån- och solascendenten samma historia och kompenserar i någon mån bristen på födelsetimma och den viktigaste kroppsliga ascendenten.

I det ursprungliga inlägget använda bloggen färre tolkningsmetoder och här diskuteras inte ens den viktiga motsättningen när fienderna Sol och Saturnus delar tecken och (enligt sol- och månascendenterna) delar det viktiga 1a ego-huset.

Saturnus bör ha 10e huspositionen för att utöva sin makt från rätt nivå (inte personnivån) eller än bättre, sjunkande och döende i solnedgångens 7e hus, där Tidens herre anses ha förvärvat ett livs erfarenheter, dvs. världslig visdom. Men ur solascendentens perspektiv (det aktiva livets perspektiv) finns en poäng i att Maslow personligen, i sin gärning, agerar auktoritetsgestalt (Saturnus). Det är också typiskt för grenen "humanistisk psykologi" att sätta fokus på människan eller personen. 

Maslows "självförverkligande" är, som originaltexten säger, patetiskt utifrån vad "självförverkligande" skulle kunna innebära. "Det bästa huset", det 9e, ägs här av Skorpionen, tecknet som i princip beskriver judendomens mest primitiva påbud: jordbruka landet Gud givit er och föröka er som kaniner".  Maslow var förstås av judisk börd, precis som - höll jag på att säga - alla New York-psykologer verkar vara, åtminstone i filmens värld.

Hans 9e uppfyller med råga detta låga och rent naturgivna instinkt genom 9e husets ägare, sexdriftens Mars i tät konjunktion med amorösa Venus och detta i Oxen, näringsintagets hus. Som synes fingrade den gamla texten på dessa förhållanden men bloggen hade ännu introducerat värst mycket ens av den förenklade astrologin.

Så långt uppehåller sig Maslow själv på botten av sin egen behovstrappa och varför intellektets Merkurius helt utelämnades 2010, inses lätt av den runda kartan och dess mån- och solascendenter som en och samma. I Maslows värld trycks hans tillgång till Luft-elementet tillbaka i tolkningen och rankar som en mindre viktig planet eller faktor.

Detta är paradoxalt i överensstämmelse med hans pyramid där den Rationella Själen sällan aktiveras i slavdrivarländer som Sverige, där livets enda mål och mening är att jobba för att konsumera mer på pyramidens bottennivå! ("närighetslivet")

Men uppenbarligen är det från det "världsligt frånvarande" 12e huset Maslow ändå är medveten om hur satt på undantag varje form av självförverkligande är. Vad som tyvärr hindrar Merkurius från att nå några högre intellektuella höjder är att den såväl står i ett instinkts-orienterat hus (12e) men också har sitt fundament, sin disponent, VattenBÄRARENS Saturnus, själv sjunken i det Vatten den idealt skulle ha hållit sig förmer än. 

Maslow var kort och gott en rejält "sjunken" själ, fånge av en typiskt sekulär-materialistisk världsbild där självförverkligande bara motsvarar den kapitalistiska världens "jobba för att köpa och konsumera det övriga som gläder dig". 

Detta är naturligtvis inget äkta självförverkligande utan bara ett typiskt exempel på hur LUFT och VATTEN kan bilda oheliga och osanna myter eller skrönor. Det irrationella och dess begär rationaliseras av Merkurius i Luft. Finns räddaren i nöden, intellektet, i 12e förlusthuset, är det förmodligen bäst om inte även fundamentet ligger "under vatten". 

Sverigehoroskopet lider av samma problem: det vi tror är rationalitet är i själva verket irrationella begär som efterrationaliseras. Sverigekartans sätt att antyda detta är dock lurig men har utretts några gånger på bloggen. Det är Merkurius i Luft (Vattenbäraren här också) som ägs av Saturnus. Att fundamentet står i Luft ser först ut att rädda den svenska intellektualiteten (och sant är att landet har sin beskärda del av räknenissar och ingenjörer - tydligen av osäker kvalitet internationellt med tanke på hur mycket kvalificerad arbetskraft svenska företag tar in från utlandet). 

Men det är den svenska Saturnus samkväm med den sublunära demonen (via tät konjunktion med södra månnoden) som visar att hela den svenska inbillade förnuftigheten är en sublunär demon som fyller landets tänkande och görande med falska förespeglingar. (Sveriges många naturvänner visar att demonen inte alltid måste visa sina fulla demoni.) 

Sverige kan vara ett av de länder i världen som är värst infekterat av självlögner och inbilskhet. Och folket - som aldrig bildats eftersom slavar utan kunskap är det bästa - har länge nog köpt Överhetens "bilder". "Arbetslinjen" är en sådan lögn som används för att skydda de besuttnas privilegierade liv. 

Lösningen på problemet (med pensioner och alla andra samhällsproblem) är enkel men tyvärr utopisk (?): en global revolution där mänskligheten skaffar sig nya värderingar som inget med kapitalism/konsumism har att göra. Det kommer att krävas en ny världsetta, som Kina, för att detta paradigmskift ska kunna äga rum. Kina, till skillnad från västvärlden har den urgamla filosofin om människa, natur och övernatur i harmoni och någonstans lever den insikten kvar (se Kinas horoskop). Att hitta Venus i Vågskålarna i 10e makthuset - sämre synsätt på människans roll i världen kunde man ha!


PS. Läs BigThink:s artikel, den är skarp. Den nyanserar Maslow mer än detta blogginlägg och ger psykologen ett bättre betyg. Vatten/Luft-röran var han medveten om - åtminstone hos andra som bara inbillade sig att de nått "självförverkligande".

PS2. Jag hade för avsikt att ägna några rader åt det intressanta mötet av Satans stjärna (Algol) och Maslows överhettade jordiska instinkt i Oxen, men den tanken föll bort... Enligt BigThink:s artikel varnade Maslow för att förverkliga det som bara var inbillningar, vilket tycks ha med den förledande Satan att göra.

Inga kommentarer: