Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 7 mars 2023

Umeå, staden fri från den svenska våldsspiralen

 

DN:s rubrik är intressant, även om själva texten lagts bakom betaldörr och röjer att gårdagens människor driver tidningen. Nästa värld kommer att byggas på någon form av global post-kapitalism och det utsugande överskiktet kommer att ha självdött. Informationen kommer att bli fri - internetpionjärerna hade rätt känsla men noll koll på Universell Tid.

Rubriken utlöste funderingen om Umeå skulle skilja sig från de svenska städer som i mängd verkar ha berörts av kommunreformen och alla tilldelas samma födelsehoroskop, ungefär som svenska städer vitt och brett själsmördats genom att förses med samma tråkiga betongcentra. Det var byggjobbare som styrde landet då, och så gick det som det gick.

(Socialdemokratiska Arbetarepartiets födelsehoroskop - f.n. 5 inlägg - kan med fördel analyseras ur perspektiv av estetisk/kulturell sensibilitet. Givet varifrån den Fattige kommer, lär kartan inte excellera varken på punkten Venus eller Jupiter. Särskilt inte som Sverige historiskt varit ett lågkulturellt och fattigt land där inte ens de rika hade det särskilt gott ställt med europeiska mått...)

Efter lite googlande dyker faktiskt inte bara året för grundandet utan också datumet upp. Artikeln är inlåst hos Västerbottens-Kuriren men turligen har Google sniffat upp "22 juni 1622" någon gång innan svenska nätmedier kommit fram till betalspärrar.

Men nu blir det problem. Eftersom den julianska kalendern byttes mot den julianska och den senare hoppar över tio dagar för 1600-talet. 

(Rättelse: i ett raderat och senare omskrivet inlägg om Karl XII klagade jag på konverteringen av datum i Wikipedia. Men felet var mitt och inläggets första del är sedan 230307 lätt omskrivet - för tredje och förhoppningsvis sista gången.)

Varifrån fick VK sin uppgift? Från ett originaldokument eller från någon hjälpsam figur, kanske en forskare, som redan "översatt" grundandet till modern tideräkning?

Att gissa på 22/6 som originaldatum och "översätta" till nutida 3/7 är otillfredsställande. Det kan ju lika gärna kan vara så att 22/6 är det översatta. Turligen innehåller ETT av horoskopen en signatur som tyder på en stad som har kontroll över sina inre skeenden. Gissa vilket.


Antagande 1

22/6 är ett datum redan konverterat till modern tidräkning och behöver ingen justering. Datorprogrammet hanterar automatiskt gamla stilens datum enligt tiden för övergången. Efter den 4 okt 1582 följde 15 oktober. (För både 1500- och 1600-talet elimineras 10 dagar.)

Sverige på 1600-talet och en bit in på 1700-talet klamrade sig fast vid den gamla julianska kalendern. Ett skäl kan vara att Sveriges grundare Gustav Vasa var en burdus tjuv som tömde de katolska klostren på deras rikedomar. Att kalenderreformen kom från den katolska världen gör det begripligt att Sverige betedde sig som ett tjurigt barn (en Erdogan!) och inte ville vara med i projektet. 

Vår otakt (Sveriges "extremism") med övriga världen har gamla anor. Det har roat noterats att Sverige som enda land i västvärlden varit så vacklande i sin skötsel av tidräkningen att man haft "30 februari" i sin kalender. Det kanske förklarar varför svensken behöver 40 olika appar som håller koll på deras lån och ekonomi, känslan för tidens gång är inte en nationell styrka och därmed blir också historieintresset iskallt hos så många).


Antagande 2

22/6 är enligt den gamla julianska kalendern och måste därför konverteras till den moderna. Med tio "försvunna dagar" (för 1600-talet) inskjutna (interkalerade) blir det 3 juli:



Spoilervarning för den som vill vila blicken på båda kartorna en stund.

Eftersom ett dokument måste ha signerats för stadens grundande men denna kunskap gått förlorad (Sverige är inte ett land dit astrologins välsignelser nådde). Därför ignorerar jag kartornas ascendenter och väljer ett enklare (och logiskt) sätt att närma mig frågan.

Den naturliga faktorn att studera är två! Dels Månen som representerar "mjukdelarnas" trygga liv i hemmet eller innanför stadsmuren, men dels också den makt - Saturnus - som representerar själva de härskande och själva den gränsdragning som en mur är: "hit men inte längre". (Saturnus står för både politiker och ordningsmakt.)

Om man söker ett samarbete mellan dessa två faktorer blir valet av karta enkelt. Tidningens datum måste vara enligt den gamla kalendern och ska uppdateras till ett grundande den 3 juli för Umeå. Bara karta två visar Saturnus som en fast hand som via sin långa 270-gradersvinkel binder och håller Månen pacificerad - vilket nog kan behövas eftersom Månen i Väduren är en turbulent position och inte alls speciellt trygghetssökande. 

Kartan i första antagandet har inte detta uppenbara omen. Där är tvärtom stadens inre, trygga liv märkligt rotlöst och instabilt: Månen i Skorpionen saknar kontakt med sitt fundament Mars till följd av det inkonjunkta (150°) förhållandet mellan disponent och disponerad. Att tolka detta som att Månens trygghet tydlig till följd av bristande kontakt med våldets Mars är, tror jag, helt fel väg att gå. När en så viktig planet som Månen saknar kontakt med sin egen bas (här: våldets Mars) borde staden snarare ha problem med sina "våldsamma underströmmar"! 

Nu läser jag visserligen att den av svenskarna så hatade Ryssen intagit Umeå tre gånger men även om man på kartorna ur ett flerhundraårigt perspektiv tycks mig alternativ 2 det bättre. För Månen i Väduren är som sagt inte särskilt trygghetssökande, särskilt inte som det här horoskopet har fundamentet Mars i den livliga och ombytliga Tvillingarna. 

"Inget är för evigt" är en sanning som Tvillingarna känner väl och som Umeås historia med Ryssen bör ha lärt dem eftersom föränderligheten är inskriven i stadens födelsehoroskop (Solen, Mars och Jupiter alla starkt föränderliga i ett rörligt tecken). Jag uppfattar detta som ett intelligent horoskop som röjer en betydligt högre begåvning än nationalhoroskopet. 

Till en sådan här stad kan inte alla själar födas, som står på kö för reinkarnation efter avklarad "mellanperiod". De har helt enkelt inte tillräckligt god karma. (Frågan om platser har olika "laddning" behöver inte ens diskuteras, det är så uppenbart att Sverige bygger och länge har byggt ett klassamhälle som är som upplagt för revolution och inbördeskrig.) 

Umeåkartan tycks mig som en oas i det korrupta reservat för de rika som Sverigekartan tecknar. Gissningsvis är de styrande socialdemokraterna där lite rödare än partiledningen i Stockholm...


2 kommentarer:

Susanne sa...

Kul idé med stadshoroskop. Umeå är ju en ungdomlig stad, med sitt på sin tid nyaste universitet, grundat 1965. Det är ett fäste för Straight Edge-rörelsen och har dessutom "Brännbollsyran" så det ungdomliga och lätt barnsliga passar väl in på tvillingarna :-) Men soldisponenten Merkurius i vatten... Fast jag tror också att 3/7 är rätt datum, för det är nog inte troligt att någon har brytt sig om att räkna om 22/6 till rätt nutida datum.

Anonym sa...

Bloggaren: Det var ju så astrologin började, som omen för statsstaternas säkerhet i Mellanöstern! Kul men så svårt att hitta rätt datum och därtill krävs kunskap om staden (likt din) för att avgöra dess temperament.

Att utöver kalenderproblemet också fråga sig om ett intellekt i Vatten förmår göra Tvillingarnas ungdomliga men skarpa natur rättvisa, den frågan fick stå över den här gången. :-)

På något sätt noterar du själv att det verkligen är en ungdomlig stad, vilket inte motsägs av Luft/Vatten som kan speta en del, tänka eller säga ett men känna något annat - just som ungdom som ännu inte blivit fullt integrerad...