Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 mars 2023

Spekulativ Spaning: extremt politiskt korrekt journalistik

 


Så ur fas med framtiden och t.o.m. samtiden som Expressens politiska kommentator Mats Larsson är i rubriken ovan, tror jag knappt någon annan i det högervridna svenska medielandskapet är. Bara genom rubriken lockas jag att söka efter en motsvarande stjärnhimmel för skribentens entré i denna värld.

Olyckligtvis hade föräldrarna med ett av de vanligaste svenska efternamnen inte fantasi nog att ge barnet att annat än ett av de vanligaste förnamnen, så det såg ut som ett dödsdömt projekt när jag insåg att han också ser ut att medvetet söka flyga under radarn. Ingen artikel på Wikipedia och inga ledtrådar på nätet. Och vem orkar djupspana efter data för den mediokra typen? Gangsters och andra distinkt ohederliga samhällsmedborgare har ju så mycket roligare horoskop! Inte ens på skvallriga och rätt otrevliga Flashback lyckades en tråd om Expressens skribent överleva mer än några få inlägg. Hygglig men rätt tråkig var det man eventuellt kunde ta med sig därifrån. 

Faktum är att den lilla faktarutan om AL i Expressen är till större nytta, särskilt när man börjar gå igenom nätets utbud av andra namnar födda 1964. Jag får upp ett spår som naturligtvis är helt spekulativt, men som är ett gott exempel på "verkligheten och dikten". Tänk om hela våra liv är symboliska, vi tror vi väljer bostad men egentligen hamnar vår hemmabas bara där Ödet eller vår karmiska del i Dharma finner för gott. Kanske är hela livets teater ett predestinerat skådespel där den individuella friheten begränsar sig till att sätta dit kommatecken och konstpaus efter eget kynne?

Expressens ML gillar enligt faktarutan: "historia, resor, musik, film, språk, flyg". Som bonusinfo understryker han sistnämnda flyg: han "ville bli pilot som ung" men övertalades av seriefiguren (!) Tintin att istället välja journalistik. Här finns en skatt av ledtrådar och inte minst verkar individen vara en extrem materialist eftersom dessa personfakta stämmer så väl in redan den primärt suspekta AL:s val av boende.

Till Expressens tidningshus i Marieberg är det en bekväm daglig biltur på dryga kvarten från den hypotetiska Mats bostad. Själv körkortlös är det bara en grov uppskattning, men jag vet att det haglar av mediefolk i flera områden av nordvästra Stockholm, villaområden för den övre medelklassen (även om det fordom var den redan då rätt färglösa socialdemokratins hemtrakter - "landsfadern" Per-Albin Hansson bodde t.ex. i hjärtat av ett av dessa villaområden i Bromma).

Närmare faktarutans dubbla betoning av flyg kommer man i insikten om att den hypotetiska bostaden ligger extremt nära Bromma flygplats. Som symbol beskriver flygplatsen den frihetslängtan vissa hittar uttryck för i konkret flygande - se AL:s "resor" som ett prominent intresse. Men också journalistik som rör sig över stora områden - AL verkar mest skriva om geopolitik och alltid, givetvis, med kapitalistens favoriseringen av skurkstaten USA. 

(Till och med Aftonbladet som drev det anti-ryska och Nato-drevet som besatt när Ukraina invaderades verkar återfå lite balans via texter som påminner om att USA OCKSÅ var en krigsförbrytare när man diktade ihop lögnen om kärnvapen för att kunna invadera och stjäla Iraks oljerikedomar. Jan Guillous nyliga sammanfattning av USA:s "bidrag" till världen och Irak är oändligt viktig.)

Hur väl stämmer då det spekulativa horoskopet för Expressen-skribenten in på dessa ledtrådar? Löjligt väl, faktiskt.


Varför det är ren lögn att hitta någon mer personlig info på nätet än den lilla faktarutan rimmar perfekt med zodiakens mest integritetsvärnande tecken: den moltysta och mörklagda Skorpionen. AB:s Lena Mellin har Skorpionen som sol- snarare än måntecken och hon har också sett till att inte låta sitt personliga liv bli till allmän beskådan. 

Mellins Måne i Skytten ger annars en väldigt rättfram, direkt och frispråkig typ, men Skyttens härskare Jupiter står i förtegna och privata Krabban (hemmets helgd) och förklarar kanske varför hon avstått från tala ut i vissa ämnen och koncentera sig till andra. Faktum är att den hypotetiska ML har Solen i Skytten, så här en slags astrologisk motbild. Men det är förstås bara en ytlig koincidens.

Hypotetiska Larssons Sol i Skytten är resornas eget tecken och flyg sorterar också under detta zodiaktecken. Minns opponerande Tvillingarnas "korta dagturer" som t.ex. pendlande till och från jobbet medan Skytten sedan långt före de motoriserade fordonen representera långväga eller utforskande resor. Detta är definitivt rätt soltecken för Expressens "utlandsbevakare"! 

Men varför drömde han om flyg men valde att bli en trygg rapporter sittande vid ett skrivbord istället för att ligga i skyttegravar och riskera liv och lem?

Dels för att den personliga integritetens Mån-Skorpion mångdubblerat stark (se bara Skorpionherren Mars i diktatoriska Stenbocken), och därmed allra minst en våghals. Den viker sig inte en millimeter. Månen släpar efter Skytt-Solen och bromsar den eftersom Skorpionen söker säkra liv, inte riskera det.

En annan anledning är att detta är den mest otypiska representant för Skyttens tecken som kan tänkas. Runt solen klumpar sig ofta solsystemets inre planeter i soltecknet men har hittar man en helt grupp som knatat vidare ett steg i zodiaken och istället trycker på ett annat säkerhetsorienterat tecken, Stenbocken! 

Kanske "maktorienterat" passar bättre här, med tanke på att Macron och andra LÅGA varianter av tecknet är stockkonservativa, rent reaktionära typer som ser personliga hot i all utveckling och bara söker cementera det rådande läget, tills historien helt sprungit ifrån dem! 

Larssons senaste Expressen-rubrik illustrerar perfekt denna bakåtsträvande natur som förvärras av mötet mellan Skorpion och Stenbock som ibland resulterar i iskalla, kontrollerande psykopater! (Men det är det värsta utfallet och kräver att båda tecknen brottas med problem. "Stilpoliser", petmånsar eller paragrafryttare är ett mer ordinärt uttryck för teckenkombinationen.)

Seriefiguren Tintin är ju en schablon som heter duga, en helt karaktärslös typ som väl beskriver kommunikatören Merkurius natur. Här vilar skribenten Merkurius  härskare Jupiter i den mest anonyma av alla tecken, Fiskarna eller fiskstimmet - se bara namnet Mats Larsson. I trycket och på nätet försvinner han bland alla andra i samma stim och med samma schablon-åsikter om världshändelserna. Stenbockar är kända för att ofta inte komma längre än till verktygets nivå. Det är visserligen resursägarens symbol men merparten av alla födelser är bara resursägarens verktyg, dvs. de faktiska arbetarna som bygger faraos pyramid, betjänar den rika procenten. 

Hinduisk astrologi har helt rätt som bland samhällsklasserna kopplar Stenbockens härskare Saturnus till arbetarklassen, den näst lägsta klassen som representerar själar som ännu inte fått perspektiv på den materiella tillvaron utan är identifierade med den. Följdriktigt kan de inte se att Kina och Ryssland är världens framtid och inte hot. (Ryssland mest på nåder, men Kina tänker oändligt mycket större och mer intelligens i termer av globala allianser än Sverige visade prov på förra året.)

Den lägsta typen av saturnier lyder ännu av trälandet under gravitationen - de är fallna själar och har ännu inte påbörjat resen hem eller upp.  Här står Saturnus dessutom ultrastark i sitt eget materiella hemmaläge, en helt annan Saturnus än den som härskar över koncepternas herre Saturnus, härskare över den positivt polariserade (upplyftande) Vattenbäraren.

Ingen ska missta sig på att Larssons reseintresse är den låga materialistens hunger efter sinnesintryck, det är inte den högre rörelsen eller högre resan som gäller här. Därmed är han på det intellektuella planet - total brist på aktivitet i Luft-elementet - avskuren från kontakt ens med samtidens bästa tankar och än mindre med morgondagens värld (Vattumannens era eller snarare tiden för mänskligheten att bli Bäraren av Vatten/naturen). 

Friheten - Jupiter - består i detta horoskop av arbetet med att hålla ofärd och fattigdom borta: Jupiter i hemmaläge i Jupiter symboliserar universell förlossning från den biologiska naturens eländen (jfr Bäraren av Vatten och det intressanta faktum att hellenistisk astrologi ser Jupiter välplacerad i Vattenbäraren). 

Problemet här är att Månen i Skorpionen ännu är oförlöst och som en genomsnittlig högermänniska stjäl han från den universella välfärden för att gynna sin egen personliga Mån-Skorpion (som ju med näbbar och klor söker skydda sig från livets omildhet). Det är inte konstigt att hans texter (som bloggaren sällan läser) saknar inspiration. Den negativa polariteten dominerar det här spekulativa horoskopet och passar väl Expressen-skribentens rapportering.

Är dessa resonemang tillräckliga för att troliggöra en lyckad identifikation av horoskopet för Expressens självrepressiva journalist?

Som en sista indikation på att det kan vara en träff, måste "själens åstundan" eller Atma Karaka noteras. Det är Venus i Stenbockens 30e och sista tecken. För de negativt polariserade tecknen "föds, mognar och dör" planeterna baklänges. Så denna Venus betyder alltså att individen är som ett nyfött barn i sina ambition att knyta sig till en Auktoritet (Saturnus) i frågor om materiellt ägande eller maktinnehav. Inte heller det som omvittnar någon särskild vilja på själens nivå att utmärka sig i tanke, ord, handling... 

Astrologin tycks spöklikt isomorf med mänskligheten och dess alla dilemman, den kan representera allt från fanatiska rebeller till folk som bara sitter av sin tid på kontoret! Och ofta stämmer även väldigt övergripande skisser in på verkligheten. Det kan bero på att verkligheten bor en trappa upp, inte på Jorden. Här råder bara den grumliga drömmen.

 

Extraspaning

Hade tisdagens (230321) P1 morgonradio på i tid att höra "Tankar för dagen" med kulturpysslaren Zanyar Adami. Han utgick från det gamla begreppet "eter" för en femminuters meditation som lät som den var hämtad från den här bloggens 14 år av trasslande med olika kulturers begrepp för att beskriva "övervåningen" eller arkitektkontoret där Ödet pusslas ihop, vilket sedan kommer att styra vårt jordiska kretslopp. 

Eftersom programinslaget startade 6:25 kunde jag varken motstå frestelsen att se på morgonhimmelen över Stockholm eller för den delen Adamis födelsedatum (han är intressant nog av persisk härkomst - inlägget bara häromdagen om Björn Ranelid upprepade än en gång Persien som under sin storhetstid anammade tvåflodslandets astrologi: "han [Ranelid] har alltså tvenne kopplingar till den persisk-babyloniska kosmos två fixpunkter för tidmätning"). 

Kulturarbetarens poetiska ordflöde eller collage var i själva verket en imponerade konstruktion - det var som att på fem minuter höra 14 år av inlägg på Sideriska i ett hyperkoncentrat. Stockholms himmel 6:25 tycktes bekräfta detta.

Det som visar sig denna minut är den våghalsiga pionjären eller debutanten Väduren i vars tecken Solen firar sin upphöjelse. Men för att ett nytt barn ska födas måste någon annan dö, en Sol måste falla. Med den stigande Vädurens 6e grad i öster, tycktes bloggarens Sol i Vågens 6e grad vara den som tackar för sig i västra väderstrecket. Astrologi är i sig ren poesi!


Inga kommentarer: