Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 mars 2023

Britten Guy Martin, galenpanna och pretty boy

 


Tittade av en händelse på ett motorprogram med racerföraren och vettvillige äventyraren Guy Martin, sånt som fångade min uppmärksamhet senast när jag var åtta-tio år gammal. Men vad gör inte Sveriges fattigpensionärer för att döda tid i väntan på graven? Även Martin har numera dragit sig tillbaka och blivit programledare (underklassens karriärväg: från sport till tv-soffa).

Jag noterade i programmet att han ofta blängde under lugg, höll huvudet lågt och liksom kikade på omvärlden ur ett underdog-perspektiv. Bilder på nätet bekräftar detta och han ser dessutom ofta spritt språngande galen ut, just som man kan tänka sig att äventyrare har några spärrar i huvudet som saknas. 

Till råga på allt kommer man från arbetarklasstaden Grimsby som brittiske humoristen Sacha Baron Cohen valde som hemort för en av sina knäppa karaktärer, en lätt retarderad fotbollssupporter men med gott hjärta.

Det engelska ordet madcap fladdrade förbi och fast talande i sig kollade jag med en ordbok:

adjective

mad·​cap ˈmad-ˌkap 
: marked by capriciousness, recklessness, or foolishness
madcap noun

https://www.merriam-webster.com/dictionary/madcap

När han har ett ögonblick av mental balans är han å andra siden en typisk brittisk "pretty boy" och i det här läget ger en astrologisk beräkning den mest fantastiska bekräftelse på de två vitt skilda varianterna. 

Till att börja med är han född med Solen i Vågen vilket ibland resulterar i snygga eller vackra ansikten. Tänk på David Beckham eller svenske Dolph som åkte till Hollywood och blev en femte rangens actionskådis! 


Beckham var visserligen Vågens motpol Väduren men svensken var siderisk Våg och har en kombination av skör skönhet i kombinationen av ett lager förgrovande maskulinitet. (Det är oundvikligt efter så många år med astrologi att man blir halvt expert på utseenden även om det aldrig var den ursprungliga avsikten.) 

När Guy Martin får ihop sin skit ser han nästan exakt ut som den där fursteslickaren som kränger lotter och minglar med både kungahus och svensk kändiselit. Bloggaren memorerar inte namn, men läsaren vet säkert vem som avses.

Men det alldeles speciellt roliga är att ordbokens förklaring av "galenpanna" eller "madcap" fångar upp äventyrarens måntecken, "the capricious Capricorn". Som den här bloggen har tjatat om Stenbocken fixering vid makt eller visa hur den kan bemästra allt och alla (se Ebba Busch och hennes nya förvärrade beteende). Tecknets latinska namn Capricornus syns i engelskans "capriciousness" - det nyckfullt stångande hornet.

Stångande horn går igen i onda härskares despotiska och nyckfulla sätt att skada sina undersåtar, se inte minst "kung" Emmanuel Macron i dessa dagar. Han har Stenbocksascendenten i förråad mix med härskaren Saturnus olämplig i Lejonet. Det är Eld/Jord-konflikt. Två härskartecken i konflikt och Macron gör allt för att få SIN vilja fram snarare än flytande lite ovanför tillse att Frankrikes förblir en demokrati som tjänar folkets vilja. Folket vill ha mindre penningmentalitet och mer av mänsklig kvalitet men Macron har sin bakgrund i finansvärlden och saknar mänsklighet!

Guy Martin är således både "pretty boy" och "madcap" om man ser till hans båda primära Ljus. (Beckham slinker faktiskt in på ett nyckfullt hörn: han har Månen i Stenbocken!)


Månen med den undertryckande eller bestraffande södra månnoden (Ketu) syntes i tv-programmet där han inte såg så värst tuff ut när han kontemplerade den extremt branta skidbacke där han liggande på en liten hembyggd släde skulle sätta hastighetsrekord (vilket han gjorde, 130 km/tim). 

Här misstänker jag eftersom Mars-Lejonet är en så furiöst framåt och stridbar typ att Guy Martin ofta kämpat mot sig själv och Balanstecknets bättre omdöme för att gå iland med de saker han gjort. Han är inte ÄKTA galen utan söker "bara" bevisa för sig själv att han har macho anlag.

Samtidigt finns en genuin äventyrare på kartan. Skytten älskar hastighet och frihet (en föredetting till bloggaren hade en far som stack iväg från hemmet på motorcykel för att känna lite frihet så fort han fick en chans, hans fru var rejält dominant och han den milda typen). 

Jag var på vippen att ge honom som ett exempel på den frihetstörstande Skytten, men hade glömt att minnet härrörd så långt tillbaka att det var före den sideriska zodiaken, Solen visar sig nu som Skorpion. MEN... hoj-åkaren hade Mars i Lejonet, precis som Guy Martin och Månen i Väduren och är det något ELD-tecknen delar, så är det egen frihet och att röra sig fritt. Eld attraheras kanske mindre till högre utbildning men är ett typiskt sporttecken. Bland Jord i en Eld-karta och det blir stöddiga eller störiga typer som passar bra som gladiatorer och i köttkvarnar (på slagfältet).

Men den genuina äventyraren i Guy Martin kommer alltså från typiska atlettecknet Skytten som här innehåller Solens disponent Venus. Eftersom Skyttens Venus detta år står i Vågen uppstår en mycket välgörande "ömsesidig reception" vilket ger den tydliga charm t.o.m. en hetero man måste medge att han fötts med. 

Han har den karisma jag kopplat till Eld (gärna i förening med Luft) och skiljer från "magnetism" som är det sug Vatten kan utöva. Karismatikern har UT-strålning, den magnetiska människan drar andra TILL sig och handlar mer om åtrå och begär. Karismatiker är mer användbara eftersom de kan sporra till efterföljd i vad de än sätter sig att utföra.

Svenska Bianca smink- och spackel är intressant för hon föddes naturligt karismaktisk OCH magnetisk på samma gång, men kommer tyvärr att sluta sina dagar som en manierad Hollywood-fru. Att kamma hem priser i så unga år är inte bra och tjänar bara som feedback på en talang som hotar att stanna av. Från och med nu är hennes öde helt i händerna på regissörer och ännu mer kapitalstarka människor som vill använda hennes varumärke. 

Med BÅDE karisma och magnetism menar jag det faktum att här finns en frustande livfull springare igen, Solen-i-Skytten men att denna Eld blandar sig med Vatten eftersom Skytt-härskaren Jupiter (stora pengar/mycket framgång) befinner sig i Skorpionen. 

Att Biancas psyk-måne står med Jupiter i Skorpionen visar att framgång redan fanns i barndomshemmet och det är förstås mamma Wahlgren och den kändissläkten. Men till skillnad från äventyraren Guy Martin har Bianca SITT Mars-Lejon i attack mot dödsfruktande Mån/Jupiter i Skorpionen och så uppstår alla de nojor och ångestar svenska folket kunnat lära sig om via dokusåpan om Wahlgrenarna. Det blir inte enklare att leva av att nödbromsen Saturnus också sätter klorna i den lyckligt lottade hemmiljön! Rigiditet och låsning vid formalism är inte liten, kanske för att morsan är så (i bloggarens ögon) befriande bohemisk!

Vad jag menar är att hämningar (alt. artificiell styling) är uppenbara via Saturnus på kändissvenskans himmel, något som den brittiska fartdåren slipper. Hans Saturnus (i Jungfrun) slår inte klorna i något av betydelse enligt det hinduiska aspektschemat. Det ger motpolen, fartiga och fria Jupiter, fri lejd att verka som Vågens fundament, få Vågen att sluta vara så förbenat försiktig och omdömesgill - den ömsesidiga receptionen Venus/Sol-Jupiter visar att detta är en Våg som testar sina gränser allt hårdare. Och Jupiter är så lyckosam att han nu kan dra sig tillbaka som en brittisk tv-celebritet.


PS. Guy Martins sänkta huvud sammanhänger förstås med getter och bockar som sänker sina huvuden när de är redo att stånga ...

 

Inga kommentarer: