Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 mars 2024

Thomas Picketty, destinerad till revolutionsekonom?

 


Ett ofattbart överseende att inte tidigare ha tittat på horoskopet för den kanske viktigaste ekonomiska tänkaren i vår tid, Thomas Picketty! Lika ofattbart "korrekt" visar sig hans extremt "ekonomiska" födelsehimmel vara, med tanke på hans barska besked om att den allmänna förbättringen i välfärd (som låter som han rabblar samma argument som den outhärdliga, ateistiska och mytspridande evolutionisten Steven Pinker). Men mänsklighetens nästa steg, säger han, kommer att resultera ur blod och förskräckelse. 

Picketty har en mörk sida. De Rika är en destruktiv kategori som tenderar att utkristallisera sig i mänskliga samhällen, en parasitisk typ av människan som inte annat kan än till det. Bara väldiga katastrofer kan återställa mänsklighetens belägenhet genom nollställning och omstart. Picketty har inte kommit på något nytt, redan filosofen Empedokles (400-t fvt) tänkte att världen drives framåt genom motsatta urkrafterna Strid och Kärlek.

Bakom Pickettys mask av räknenisse finns ett både mer revolutionärt och rent hjärta än man kan ana. Att världen drivs genom implosioner och omstarter är också vad den här bloggens sobrare inlägg tror. Drömmare kan alltid läsa DN:s Katrine Kielos-Marcal som inte alls har Pickettys perspektiv utan uppenbart ansluter sig till den verklighetsfrånvända kapitalismens Tillväxt-filosofi ("rent vansinne" enligt Picketty) när hon ber sina kvinnliga läsare att droppa "soft girl-tänkandet" och likt henne själv ägna sig åt ekonomi och inte falla i hemmafrufällan. (Picketty-inlägget skrevs samma dag som Marcals text men under tiden i kö hann Joel Halldorf publicera samma synsätt: https://www.expressen.se/kultur/nej-ingen-vill-att-kvinnor-ar-beroende-av-sina-man/)

Lika intressant är det att jämföra Pickettys karta med den horribelt själviska musiker som prostituerade sin musa och skapade 650 bluffartister i någon form av samråd med Spotity för att berika sig på royalties som borde ha gått till seriösa musiker. Den här Bluffmakaren hade en karta helt i Vatten + Jord vilket är kortformen för materialism eller ekonomism. Men under plågsamt långsam omläsning av den romerske platonisten Plotinos argumenterar han i det viktiga traktatet "Naturen och Kontemplationen" för att till och med "handlingens män" i själva verket bedriver kontemplation även om de är så primitiva att de går omvägar för att komma ur (den materiella) Naturens grepp och på deras egen själsliga resa i sin tid nå högre kontemplativa nivåer. 

Man kan påminna om de fyra elementen som på denna blogg aldrig varit Aristoteles fyra materiella element utan snarare platonismens inledning av existensen i olika grader av kontemplativ klarhet. Eld är en så hög klarhet att DEN KONTEMPLERANDE OCH FÖREMÅLET FÖR KONTEMPLATIONEN INSER SIN ENHET. Plotinos "Det Ena" eller Platons "Det Goda". Eld som Plotinos "mest gudomliga sinnebild". Luft som andevärlden (inklusive människans själ)

Ekonomerna är per definition på botten men även de är på väg. Astrologiska kopplingar mellan ELD och JORD är intressanta, låga typer är egenmäktiga och grälsjuka, men det kan också handla om mycket nobla själar som tar sig an svåra utmaningar och löser dem "av egen makt". Naturen kan ses antingen som Vatten eller föreningen av Vatten och Jord. (Jord enbart kan inte representera Materia Prima eftersom denna överhuvudtaget inte kan ta emot någon Form.)

Att vi lever i Penningfixeringens tid säger det mesta om nuvarande mänsklighet som halkat rejält långt ner mot oegentlig existens... (det drömlika tillstånd hinduerna kallar Mayas illusoriska värld). Här räcker inte Pickettys flerhundraåriga perspektiv utan en betydligt större cykel beskriver mänsklighetens fluktuerande medvetenhet.

"Naturlig zodiak" sätter fokus på tecknen och planeterna
som bärande principer. Kopplingar till Pickettys faktiska
gärning legitimerar lösa efterhandsrationaliseringar.

Picketty har en långt mer intressant variant av Eld/Jord-konflikten tack vara några avvikelser. Alla vet väl att han är en "röd" ekonom och 2022 skrev "A Brief History of Equality", där jämlikheten ligger ytterst nära zodiaktecknet Vågskålarna. 

Om man betraktar horoskopet som en cirkel där den övre halvan är dagen och den undre likt egyptierna ser solen färdas genom underjorden intill soluppgången i öster nästa morgon (själens återfödelse!), har den nyligen nämnda domstolsscenen efter döden, allt med Vågen att göra.

En dag för ett år, ett år för ett liv. Bland planeternas dagliga medsolsrörelse blir Gränsdragaren och Domaren Saturnus viktigast vid solnedgången - här symboliseras själens avsked till denna värld och frågan vad själen gjort för Jämlikhet och Rättvisa. 

Det är Vågskålarnas sektor som motsvarar den egyptiska domsscenen i den naturliga zodiaken. Här anses passande nog Solen/Atman "upphöjd" i Vädurens 1a sektor. Solen som det nya livet och Saturnus i Vågen är Domarens mäktigaste läge vad gäller slutsummeringen för vistelsen i denna världen (eller avskedet från den).

Det är intressant att jämföra Picketty med självtjänaren och sensualisten Jimmie Åkesson. Båda har den onda stjärnan Algol gradexakt invid ingång i detta jordeliv och utgång från det. Hos Åkesson Solen och Algol i stjärnans gestalt som Perverteraren eller Bedragaren. Pickettys domar-Saturnus passar istället perfekt invid Algol och dess högre innebörd, den av Gud utvalde Åklagaren som prövar/testar godheten i människornas själar (eller ekonomiska system). Pickettys analys av västmänniskans skeva ekonomiska tänkande stämmer perfekt med en "god" satan som pekar ut svagheter om en sådan nu går att föreställa sig.

(Det går inte att missa att Åkessons enda insats är att peka ut invandrare som felet med Sverige, men det är inte svårt att se vem som har något bakom pannbenet och vem som inte brytt sig om att lära sig politikens hantverk.)

Tittar man på Algols sammansmältning med Saturnus hos Picketty är Saturnus fundament förstås Oxens härskare Venus. Här står den i sitt bästa tecken, i den osjälviska och självuppoffrande Fiskarna som är raka motsatsen till de döda materialisternas rike (se mer i inlägget om ärkebiskop Modéus).

Trots att Sideriska brukar peka på Jord+Vatten som en andefattig och materialistisk disposition händer något i Pickettys karta, och romerske platonisten Plotinos hävdade att även praktiskt lagda människor (pragmatism sorterar typiskt under Jord och Vatten) i själva verket ägnar sig åt själens kontemplation, bara på ett primitivare sätt ("längs en omväg" sade filosofen). 

Handlingsmänniskor kan som sådana inte som uppfinnargeniet Nikola Tesla designa och felsöka sina konstruktioner abstrakt, i det mentala. De måste istället bygga eller agera konkret och integrera objektskontemplationen via den lägre/yttre världen. Men kapaciteten till pur kontemplation växer genom deras praktik. En dag kommer även de att bli rena teoretiker, dvs "noetiska" medvetandeväsen (gr: theoria är Plotinos ord för den kontemplationskapabla varelsens intellektuella eller intellektuellt syftande verksamhet - som synes inte riktigt samma innebörd ordet "teoretiker" fått i vår moderna värld.)

Picketty kan dock ha en luttrad mästares förmågor eftersom Solen i Eld här går en hård dust med sin bas, Mars-i-Jord och via denna stridbara antagonism mellan det högsta och det lägsta elementet nå sann ekonomisk expertis. Väduren/Stenbocken ger ofta bråkiga och egocentriska typer men här är uppenbarligen ett extraordinärt bra exemplar. 

Bristen på exakt födelsetid gör att ledtrådar till denna excellens saknas. Men en bra gissning är att Venus-i-Fiskarna likt Vatten eroderar Jord, här mjukar upp och humaniserar den genomsnittliga ekonomens stendöda själ. Det anas alltså ett förarbete från en extremt gynnsam Venus som gör den anklagande Saturnus mildare och därmed också Mars i Stenbocken (ägd av Saturnus). 

Eld/Jord-kriget är på denna himmel mindre egoistiskt och oförsonligt (mindre kapitalist-borgerligt). Men att våldet finns kvar märks i hans notering att våldsamma katastrofer är vad som brukat tvinga människan till nya och mer konstruktiva modeller.

Eld och Jord är i platonismen Former eller levande intelligenser och ju högre intellektuella klarhet desto mindre behov för den kroppsliga varelsen att kriga och härja, den behärskare elementens möte på idéernas nivå. Jämför åter Jimmie Åkessons så primitiv-svenska karakokeparty istället för bröllop med sin nya kvinna. 

Jag vet inte vem kvinnan är, men uppenbarligen har den dåliga Satansstjärnan inom Åkesson lurat henne på ett bröllop och gjort populistpolitik och gyckleri av ett viktigt ögonblick i livet. Algol/Satan är också känd för att vara helt oseriös, så meddelandet till allmänheten om karaokepartyt är exakt i linje med den banala ondskan som också verkade inom den nazism Åkesson en gång attraherades till.

Pickettys himmel har flera kritiska punkter, inte minst krigaren Mars i starkt läge i Stenbocken men därtill barockt förstärkt av Rahu eller den begärsfyllda norra månnoden. Men återigen är detta vad han talar om och inte en beskrivning av en råbarkad karaktär. Det är åter en fingervisning att Ägarna är synonyma med Naturen i dess mest destruktiva faser. Men även Rahu kan man hoppas att den sublima Venus tar udden av och Picketty inte har några perversa skelett i sin garderob. (Missa inte att även om Ägarna är destruktiva enligt kartan som Idé-komplex, verkar förstås den humanitära Venus även på att mildra även dem. så detta är inte sista ordet!)

Det finns gott om horoskop på den här bloggen, starkt under Vatten+Jord vilka avfärdats eftersom deras tillhöriga politiker och andra har en profil i det offentliga som lånar sig till en kritisk läsning. Men Pickettys profil påminner om att det finns något horoskopet (särskilt när födelseklockslag saknas) har en själens dimension. Den andliga varelsen kan ha uppsökt en så primitiv värld som ekonomins Jord och Vatten men en högre målsättning än bara vada runt i Dödsrikets lervälling!


3 kommentarer:

Susanne sa...

Jag sökte på "functional nature" på Patils sajt, och det enda som kom upp var hur Merkurius verkar i olika ascendenttecken. Men hur som helst - det var ju helt annorlunda än i det schema som finns i din länk från 2009, och som jag själv har använt mig av. Enligt henne blir ju Merkurius tvärtom en verksam illgörare för en vågascendent, och dessutom är det inte bra att ha den konjunkt med planeter som är verksamma illgörare, och inte bra med Rahu heller. Jag har allt detta! Och dessutom är Merkurius horoskopets viktigaste planet, som allt annat "kokar ner" till. Tur att jag är så pass gammal, och inte fick lära mig det här när jag var ung :-) För jag kan lugnt konstatera att Merkurius i mitt fall faktiskt har varit gynnsam för mig. Så jag tillåter mig att tvivla på hennes påståenden.
Men om det är så att hon menar att en Tvillingascendent har många verksamma välgörare bland planeterna, till skillnad från schemat där den endast har Venus "på sin sida" förstår jag att du diggar henne :-)

Seaward sa...

Patil beklagar sig att den hinduiska traditionen delvis förstörts (dokument har gått förlorade i stor mängd). Den urkund, Parashari, både hon följer och Rao (den här bloggens val) visar det. Parashari är dessutom en ofullständig skrift och vissa uppgifter saknas. Kanske är det det som fått astrologer att söka komplettera grundtexten?

Samtidigt saknas delar i hennes framställning. De funktionella välgörarna tar hon inte alls upp (!!!) utan krymper till de få planeter som äger både ett hörnhus och ett triangulärt hus (en yogakaraka). Vips försvinner Vågens stolthet, Merkurius som råder över 9e!


Index 215:
https://psychologicallyastrology.com/2019/04/06/yogkarak-planets-functional-benefics/


Att bara nämna yogakarakas kan mycket väl vara ett exempel på Parasharis ofullständiga presentation!

Däremot villkorade jag 9e huset i Sideriskas början: 9e samvetshuset (påstod jag på ren intuition) är inte för var och en att hävda för egen del. Med tillräckligt många störningar på jordnära nivå eller ofördelaktiga positioner har 9e huset ingen koppling ner till det jordiska och så är samvetets röst svag. Istället får inviden hanka sig fram med konventionell morallära som utgår från maktens 10e hus-dekret. Klimat-Greta har säkert en födelsetid som ger henne ett starkt 9e samvets- eller religionshus, så som hon ligger i fejt med makthavarna! :-)

Index 176, är en av inläggen om de funktionella eller verksamma naturerna, jag glömde att rubrikerna inte använder förväntade nyckelord, men det finns ett antal artiklar om du provar t.ex. "malefics". Kanske ännu flera jag inte upptäckt under andra rubriker...

Jag håller med dig, jag har flera bekanta med Vågascendenten och Merkurius gör dem alla gott! Jag måste anta att Patil slarvat till det eller gjort sitt val bland traditionerna.

Hon förklarar nånstans logiken varför vissa blir funktionella problem, men den förklaringen kan inte vara sista ordet, om hon inte alls talar om dharmaherrarna (5e och 9e)

Jag har löst det så att jag läser Patil uppmärksamt (för hon verkar ha insett mycket - båda föräldrarna är astrologer!), men följer fritt befinner Parasharis modifierade (?) lära om de verksamma välgörarna (5e och 9e-ägarna).

Seaward sa...

Här är en text till som har med saken att göra

https://psychologicallyastrology.com/2019/05/20/kendra-adhi-pati-functional-malefics/