Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 mars 2024

Ärkebiskop Modéus exemplifierar mysteriet

 


I Söndagsintervjuns intervju med ärkebiskop Martin Modéus återkommer han ideligen till den kristna definitionen av "mysterium". Inte som bortförklaring till det ännu okända utan till något som fungerar som en "game changer". Jag är inte säkert på att hans uppenbara bokstavstro inte tillhör den förstnämnda typen. I själva verket användes ordet på det andra sättet även före kristendomen. Tänk alla gamla invigningar och mysteriekulter som utlovade ett medvetandelyft för deltagaren (t.o.m. gudavardande). Inte minst talar den flertusenåriga astrologin om zodiaktecknen som mysterier och hela astrologins stoff som tydbara tecken från Gud till människorna, exakt som Bibeln inleder med att förklara. 

Den katolska vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith hyllar därför astrologin i en av sina sista böcker och väljer man den naturliga zodiaken som enbart fixerar mysterierna och inte var på själens resa dess nuvarande mänskliga kropp befinner sig ("personhoroskopet"), uppenbarar sig just ett sådant mysterium jag tror Modéus skulle gilla: Han föddes just en dag (tänk formeln en dag = ett liv) så himlarna själva koncentrerar sig till frågan Världen och dess mening.

Sideriska har repeterat astrologins grundvalar så många gånger att den här naturliga zodiaken knappt behöver kommenteras.

Men uppenbart är att den cirkulära horoskoptypen tydligt har det bibliska talesättet "Jorden är Herrens" som utgångspunkt. Stenbocken / Jordelementet kröner arrangemanget och detta är förstås den jordiska härskaren, politiskt makt och erinrar om kristendomens sammangående med Rom och jordisk makt. Såg hur många makthavare som inte tappar greppet och själva börjar tro de är "Herren"!

Så här, med Stenbocken på topp, ritas inte zodiaken i Indien och knappast i Babylon. Men under lärans långa resa och omformning har en del principer blivit tydliga och det hur man än ritar zodiaktecknen. 

Not. Om hinduerna har samma psykologi som västerlänningarna är det intressant att övre vänstra hörnet i en av de indiska horoskoptyperna upptas av BEFRIELSENS Fiskarna. Som att astrologin i denna tradition sätter fokus på att "ta sig ur kretsloppet". Mot den spekulationen talar förstår att man skrev från höger till vänster i många kulturer och i så fall är det Merkurius/Tvillingarna - den tänkande människan - som är det karttypen anknyter till. I den andra indiska karttypen är det istället ascendenttecken som placeras i mitten på topp. Babylonierna ritade inga kartor utan antecknade bara planeternas positioner. Uppenbarligen hade de starkare intellekt och behövde inte visuella stöd...

Ur vår kulturs perspektiv ser Modéus karta ut som att världsherravaäldet visserligen ligger i händerna på en kroppslig härskare, men att detta bara är ett blickfång för den enkla människan, de som stirrar på och kanske beundrar kroppar men inte ser mer - ateister, naturalister). Viktigare är att kroppen drivs av intellektualitet vilket 11e idealhuset (Luft) indikerar. Det här huset klassas inte ens som gott i den hinduiska traditionen eftersom en ideologi kan byggas runt fullständigt banala eller ovärdiga tankar. Man kan stanna i tankeutvecklingen redan innan den kommit i gång och sluta sina dagar som en patetisk nationalist. 

Det är därför den rättmätiga världshärskaren Stenbocken inte enbart omger sig av ideologer (spinndoktorer) utan även av 9e huset som representerar "det allra högsta goda", i termer av tanken med universum är detta kunskapstillväxt genom religion, filosofi och grundforskning (hinduernas Sattva guna, Ljusets kvalitet). I termer av de fyra symboliska elementen är sattviskt relaterad Eld det högsta elementet men idealet är förstås att intellekt och gudomlig transparens verkar som ett. Att anknyta andevarelsen till Luft är därför bara partiellt riktigt. 

Luft kan vara något så enkelt som tänkande kring sociala strukturer eller något så obskyrt som andevarelser (flytande tefat är andeväsen eller daimoner vilka visar sig som symboler vilken teknokrater uppfattar som "farkoster" - upplevelsen sker där människans medvetande möter nästa nivå - hela andevärlden är ett Mysterium som gäckar mänskligheten). Men symbolen Luft har också ett innersta väsen.

Här är nyplatonismens doktrin om Det Ena (Gud) och dess gudomliga Intellekt (som innehåller alla "Former" som tänkas kan). Men det är den stora bilden. 

Sett nerifrån Jorden är det högsta tillståndet människan kan nå av egen kraft är Vattenbärarens härskare Saturnus i dess essentiella Luft-karaktär, som övertrumfar världshärskarens Stenbock med Saturnus dold bakom materiell form (Jord). 

Bloggen påpekar ofta att 9e huset indikerar "det högsta goda" men ändå ockuperar Skyttens härskare Jupiter bara den sjätte kretsen medan Saturnus är den yttersta gränsen, den sjunde himmelen. Men det är begripligt eftersom ren Eld, ren Ande inte är en del av denna värld. Jordmänniskan som fullbordat sitt förnuft (Saturnus i dess Luft-natur) inkluderar niondehusämnena religion och filosofin som studieområden även om saken i sig ligger utanför världen. 

Hinduisk astrologi har en knölig konstruktion eftersom de till Eld-tecknet Skytten fogar härskaren Jupiter som är den enda planeten av det femte Eter-elementet. Eter (akasha) översätts ibland som fin eller subtil luft men den obskyra termen "den Högsta Himmelen" (som bl.a. förekommer i den egyptisk-babylonska Kaldéiska Oraklen) och som säkert är vad de kristendomsfientliga gnostikerna kallade "Åttonde kretsen" indikerar möjligen att hinduernas fattat konceptet "portal" som blivit så populärt i fantasy. 

Jupiter må bara ockupera sjätte himmelen och synbarligt vara ägd av sjunde himmelens egentliga världshärskare, men i Jupiters eteriska natur finns alltså "maskhålet" eller "portalen" som kan övertrumfa denna världens underliggande spelregler - så Jupiter blir motsvarigheten till friheten som väntar i Det Ena. Zeus eller Jupiter är således ett annat sätt att tala om hur nästa värld uppstår när "Kristus blivit allt i alla". Detta har bloggen beskrivit som att Saturnus-i-Luft eller Vattenbäraren är "nästa nivå" som måste förverkligas av varje själ förrän mänskligheten lyfter till nästa nivå, till sin egen nivå.

Men det är precis lika troligt att se Etern eller Jupiter som symbolen för den ande som måste vara aktiverad i var och en innan mysteriet avtäcks (en Ny värld blir synlig)! Ärkebiskop Modéus föds 1962, ett år då eteriska Jupiter befinner sig i Vattenbäraren. Detta indikerar den högsta typ av idealitet som kan tänkas, förutsatt att också tecknets härskare Saturnus håller god nivå. 

En god vän, Oxe och den mest kristendomshatande människa jag mött, är likväl den mest generösa person jag mött, direkt villig att dela med sig. Ibland uppstår kufiska resultat som detta, att intellektet inte alls hänger med trots att kroppen uppenbart gestaltar vad man kan förvänta sig av en praktiserad, god ideologi. Alla själar är projekt under utveckling...

Modéus når i Söndagsintervjun inte riktigt de tankar som följer av astrologins mest lyckade typer, men han är närmare än de flesta. det är Saturnus trygga inbillning om positionen i världen (Saturnus i Jord) som begränsar, men ser man till sinnelagets Måne svarar det direkt på den förträffliga Jupiter i Vattenbärare som dock pga. den okritiska tilltron på "denna världens herre" (Jord-bunden Saturnus) inte i intervjun förmår erkänna att det finns förkroppsligad ondska i denna värld. 

Det är problemet för all kristendom sedan dess romersk-imperialistiska form nedkämpade de grekiska filosoferna och inte minst gnostikerna som föregick kristendomen och som var en fascinerande mix av filosofi och österländsk religion. På grund av kristendomens ideologiska stölder från platonismen ärvde den t.ex. nyplatonismen Plotinos vacklande inställning där han både kritiserar de anti-världsliga gnostikerna och samtidigt låter som en själv. 

Detta förklarar varför kristendomen har sådana problem med teodicé-problemet och urspårade kyrkor som den svenska inte tar Djävulen på allvar. Typiskt nog utelämnades den Onde helt i Söndagsintervjun som det mysterium också den/det Onda är. 

Intressant nog indikerar Modéus naturliga zodiak att här finns ett ödesbundet besked, tydligt inskrivet på himmelen som Fundamentalism: den jordiska herren (Saturnus) kommer att halshuggas (södra månnoden Ketu) och denna världsordning ersättas av något annat. (Samtidigt står Saturnus i JORD för fundamentalism - symbolik är lurig!) 

Och att den jordiska herren kommer att avskaffas passar förstås med kristendomens centrala missuppfattning av Jesus, att här finns ett löfte i hans korsdöd till mänskligheten: kristendomen säljpunkt är löftet att tro på Jesus död och uppståndelse ger människan evigt liv efter den Yttersta Dagen. Denna fasliga doktrin som innehåller ett korn av sanning men så mycket mer falskhet gör säkert sitt för att vinna över enkla människor. Men minsta insikt om artens rika tankeliv visar att alla de kulturer (många!) som upptäckt reinkarnationen (vilket även de mest progressiva i västerlandets moderna läkekår gjort) är något större på spåren. Matematikern Pytagoras hade praktiserat självkännedom av det slag Platon senare rekommenderade och återkallade det tidigare liv då han tog beslutat att återfödas gång på gång som ett oskrivet blad - och som själen beslutar, så blir det. Om Pytagoras sägs det att han mindes tidigare liv. 

För den tidiga kristendomens blev dess nya maktroll som Roms statsreligion på 300-talet direkt en klappjakt på alla dess konkurrenter om själarna, för vilka reinkarnation var en självklarhet. Är själavandringen verklig behövs ju inte Jesus ställföreträdande död för inkapabla människor! Därmed inte sagt att allt i kristendomen är värdelöst. Tvärtom.

Sideriska har föreslagit att Djävulens faktiska existens (alls ingen saga från "mänsklighetens barndom") kan fattas som den nivå där de gudomliga Formerna (platonism) möter den annars formlösa och därmed helt abstrakta primärmaterien. Djävulen är helt enkelt Ondskans första förkroppsligande (en ytterst subtil kropp) och förklarar varför den Onde kan förklä sig i så många former och lura alla utom dem som tar platonismens duala verklighet på allvar och är vakna på flera nivåer. 

De allra första jude-kristna (vilka nutidens kristendom i det längsta sökt hålla på armlängds avstånd eftersom originalet är så annorlunda), hade en tydlig lära om en kosmisk dualism där Mörkrets ande kan liknas vid Djävulen medan Ljusets ande skulle kunna motsvara någon primär ärkeängel typ Mikael från tidig kristen änglalära.

Särskilt materialister med konsumtion som bot för dödsskräcken har isolerat sig och är helt blinda för denna gräns mellan materiell existens och ren intighet att de aldrig kommer att förstå vad dessa rader handlar om! Eller läs svenska medier och förnim hur det här landet tänker fel i nästan varje fråga. Här i lönsamhetstänkandets mekanistiska helvete kommer aldrig något "himmelrike på jorden" att uppstå.

Vi fröjdas, vi fröjdas, vi fröjdas,
Vi har sett, har sett, har sett vad i sanning pre-existerar,
Att det verkligen existerar
och är den första Evige Ene.
Du oavlade Ene, från Dig är
De eviga och eonerna och de alltigenom-perfekta förenade.

Utdrag från en lovsång ("Seths tre skrifttavlor") från en av kristendomens värsta konkurrenter, den gnostiska Sethianismen med dess seriösa bearbetning av Platons och antikens världsbild. Nyplatonismens "fader" oroades starkt av hur Sethianernas typ av gnosticism väckte intresse i Platons akademi i  Rom i mitten av 200-talet. 

Den enda kopia av nyckeltexten Zostrianos som hittats (del av skriftfyndet vid Nag Hammadi i Egypten på 1940-talet - säreget nog bara ett år innan Dödahavsrullarna!) är ohjälpligt trasig. Men med hjälp av andra sethianska skrifter har forskare slutligen rekonstruerat sethianernas världsbild. Eftersom den långa texten är så trasig är behållningen forskaren John D. Turners rekonstruktion och sammanfattning på några sidor i den slutliga översättningen "The Nag Hammadi Scriptures" (2007, huvudredaktör Marvin Meyer). 

 

Zostrianos är unik och viktig för förståelsen av hur platonismen djupnade och fick en mer andlig botten (den torra logikern Plotinos var inte mer nöjd än den kristna kyrkan i Rom med att Zostrianos rönte popularitet). Kristendomen serverade banaliteter medan detta är en krävande text som går långt utöver nyplatonismens treenighet Den Ene, Intellektet och Själen som den här bloggen så ofta refererat till som en "makrokosmisk" förebild till vilken astrologin tycks anknyta.

På botten av ett gigantiskt världsallt dyker också i Zostrianos den fallna människosjälen upp, komplett med ett omgivande system eoner (välden) i formen av de sju planeterna. Det är en för de gnostiska skolorna typisk beskrivning av livet på Jorden som en slags skyddad verkstad där de fallna lever liv efter liv utan att lyckas återvinna sitt högre medvetande. (Nya testamentets Jesus låter som en äkta gnostiker som liknar jordelivet viden sejour i Dödsriket/Hades - jämför astrologins Oxe och 2a huset - "låt de döda följa de döda och följ mig" - Jesus antyder att han sitter inne på hemlig kunskap om vad som är det verkliga livet.)

I detta tillstånd av illusoriskt eller oegentligt liv befann sig människan för tvåtusen år sedan och naturligtvis har arten inte kommit ett steg längre (shoppingcenter-konsumism som Modéus tar i försvar som representant för denna Världens värderingar (Saturnus i Stenbocken) var en svag sekvens under Söndagsintervjun och kanske en förklaring till att så mycket måste kallas "mysterier"). 

Antikens filosofiska och andliga människor (låt vara en minoritet) hade bättre överblick än oss moderna,  som passivt lurats in i föreställningar om darwinistisk evolution som bara pågår på ett plattmarksplan men inte rymmer djupdimensionen. Antikens meditatörer och anderesenärer färdades (på samma sätt som amerikanska indianer) i världar/eoner bortom vår fysiska världsbild och såg mer. 

Modéus svenska kristendom har samma problem som vanligt: kyrkan gjorde sig till vän med världen och ägandet (2a huset/Oxen/äganderättsillusionen), och förlorade det budskap Jesus sökte förmedla till enkla åhörare.

Som avslutning några rader ur John D. Turners exempellösa rekonstruktion av en världsbild Kyrkan dödade för att makt över människor var allt de ville:

Den Självastrades eon/välde (Autogenes) är den lägsta av de tre ontologiska nivåer inom eonen Barbelo [sethianismens namn på platonismens gudomliga Intellekt eller Nous som följer på den första emanationen, Det Ena] Autogenes råder över "de perfekta individernas" domän, vilka är differentierade, individuella former och själar.

Autogenes aktivitet orienteras mot ordnandet av hans självalstrade eoner [tänk: ryska dockor inuti dockor, eller nyplatonismens teleskopkikpare till emanationslära]. Kanske innefattar Autogenes t.o.m. ordnandet av riken som sträcker sig ner till månen eller rent av Jorden själv [textens skick gör de osäkert om den "sublunära sfären" ingår, bloggaren skulle med hänvisning till astrologins 2a hus/Hades port, säga att Autogenes välde tar slut efter Merkurius krets.]

I andra sethianska traktat utgör Autogenes den tredje medlemmen i vad som här går under namnet Fadern (nyplatonismens Det Ena), Modern (Barbelo som i den grekiska platonismen  hade manligt kön och var det gudomliga Intellektet/Nous), samt Sonen (Autogenes).

Detta var punkt 5 i Turners 16 punkter långa rekonstruktion av den sethiska gnosticismens kosmologi, vilken i princip är tillgänglig för den själ som är beredd att offra sitt eget intellekt för att få en intuitiv förnimmelse av Den Högste. Exakt samma idé som hos den samtidiga nyplatonisten Plotinos.Mänskligt intellekt kollapsar långt tidigare, en människa måste via reningar lära sig offra t.o.m. sitt skarpsinne för att erfara mer. 

Som synes hade kristendomen en rik vishetstradition att plundra och imitera för att sedan bannlysa som kätteri! Fynden av Nag Hammadi- och Dödahavsrullarna 1945-6 är definitivt tecken i tiden att Vattenbärarens tidsålder är på väg in som ersättning till den värld ärkebiskop Modéus valt att lågmält tillhöra. Och vem kan klandra? Verkligheten är så oerhörd att man inte vet hur att börja påverka ett så  underutvecklat land som Sverige. Modéus ser i intervjuarens provokativa tidiga fråga om sin egen senaste synd mer som del av världens kollektiva synd. Sethiansk gnosticism ger honom förstås rätt. 

Adams syndafall diskuterades också av den judiska platonisten Filon från Alexandria (taggad några gånger på sistone). Ämnet är helt frånvarande i det moderna Sverige vars själsliga tillstånd är just "de döda som begraver sina döda" enligt 1974 års nationalkarta, som får gälla tills bloggaren vet om NATO-anslutningen verkligen gjort oss till en provins i USA på det sätt Jan Guillou nu för andra gången skrivit om:

  1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/O8w761/sverige-har-frivilligt-underkastat-sig-usa
  2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/gEVAdB/inte-en-doftmolekyl-antyder-vanster-pa-svt

Sveriges själsliga tillstånd är förstås den framhävda folklighetens Måne (framhävd genom  sin position precis i det västra hörnet). Detta är ett ungt folk, av Väduren att döma och perfekt för den sluga överheten att föra i princip vart de vill. Nationalsjälens naiva inslag beror på Vädurens härskare Mars, som agerar på impuls (ungefär som alla tjurrusar till rea efter jul och blir lika lurade varje år av fejkade rabatter). 


Men Månen eller det kollektiva psyket har ett problem och det är fundamentet Mars som just står där materialister och de döda begraver sina döda, i 8e dödshuset. Lägg därtill det svaga 9e filosofi- och religionshuset och det här ser mest ut som en straffkoloni för retarderade själar. 

Ett antal historiska steg ledde till ett så uselt nationalhoroskop, inte minst de primitiva rövarvikingarna, senare det feodala ståndssamhället (grundat på ägandeinstinkten/Dödens portal/2a huset), den socialdemokratiska reaktionen som var så oklok att den trodde överhetens fulvinklade kristendom som vara sista ordet i högre vetande och via jakten på välfärd fördummade en nation till den grad att eliten sålt landet till världshistoriens största förlorare.

Den svenska nationalkartan utlovar Jämvikt i öster (Vågens tecken) men olyckligtvis inte för svenska folket vars Måne i väster disponeras av Mars i 8e huset för gammal dålig karma... Oxen i 8a är som att säga att folksjälen väljer den lägsta nivå en människa kan välja: att stå efter sånt som bara angår kroppen (2a ox-huset "förnödenheter för kroppen", "pengar" för att säkra kroppsbehoven). 

Som om knoppen var något att ha eller mista. Inte konstigt att nationalkartan visar sådan övervikt av ondska på den ledande (överhetens) solära sida! Både överhet och undersåtar är lika skyldiga till det skitland som så snabbt vuxit fram. Mycket i tiden har bidragit men smartphone (iPhone lanserad 2005) var i synnerhet en milsten som påminner om när it-fascism och zombiefiering av användaren verkligen tog fart. Det är här man ska söka den avhumanisering som det numera talas om, det är Räknenissen som redan i den antika zodiaken anses ansvarig för allt ont. Men eftersom Tvillingarna är Merkurius på Luft-nivån kan man hålla båda aspekterna av informatören som lika skyldiga. Jord ansvarar för en manick som tjusar folk och på kuppen förstör de sina Luft-intellekt med den skit det högre elementet för med sig.

Merkurius räkneskärpa excellerar i sitt hemmatecken i Jungfrun, det detta är också slaveriets och olyckans domän eller "eon/välde" som gnostikerna skulle ha sagt. De gnostiska skolorna var tämligen eniga om att astrologin beskrev en demonisk värld och ett personhoroskop visar i princip alla de snaror som väntar själen i dess återfödelse i denna Djävulens lekstuga. Det är därför det går så många problematiska födelseögonblick och så få bra... 

Förstå Modéus sits som tagit ställning för att allt Gud skapat är gott. Kristendomens illa lösta teodicé-problem igen. Den jude-kristna föregångaren löste det bättre. Satan och Ondskan tillåts stå på jämn fot med Ljusets ande, som dock sades favoriserad av Den Högste. (Redan i en UPPRINNELSE till en värld existerar pre-dispositioner - se citatet här ovan.)

Hinduisk astrologi med Ljuset, Mörkret och det obestämda mellanläget Passion, påverkade med all sannolikhet judarna i förkristen tid. Jösses, vad den nya kyrkan i Rom saboterade den ursprungliga doktrinen, och Luthers reformation förvärrade situationen ytterligare. Kalvinismens tes att framgång i "de dödas värld" skulle tyda på Guds välsignelser visar hur långt en urspårning kan leda till ren satanism som bara fejkar godhet... 

Se t.ex. Jimmie Åkesson som vet hur klent det svenska folkkynnet är - hans Sol i de dödas Oxe direkt påverkad av stjärnan Algol visar att även om många är kallade, blir i slutändan få kallade att stå på scenens mitt. Så låg som nationens begåvning är, blir han troligen nästa statsminister. Hans Sol är exakt vad Månen i 1974 års Sverige-karta trånar efter. Materialism och fruktan övergående i hatiskhet mot allt utsocknes. Mer primitivt blir det inte.)


Inga kommentarer: