Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 mars 2024

En storslagen vetenskapsfilosof drar ned byxorna på "vetenskapstroende"

 

Vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith överbryggar
Platons idealism och den filosofiska realismen

På Morgonradion samma dag Sverige nu tydligen ska bli medlemmar av NATO - denna horribla kvarleva från Kalla kriget (USA:s kommunistparanoia som givit världen så mycket bekymmer även om en "expert" på radion falskt beskyller Sovjet för att ensidigt ha svikit avtal i vid krigsslutet) - i denna snart bortsparade Morgonradio (under högerfascismen) redovisas en undersökning om svenskarnas förhållande till det övernaturliga, bara två år efter en liknande undersökning och med samma resultat.

Bara 4 av 10 svenskarna tror på det övernaturliga medan gissningsvis den dominanta gruppen "tror" på "vetenskap". Det stämmer perfekt med bloggens upptäckt hur svagt Sverige-horoskopets 9e filosofihus är, och klen förmåga att tänka högt och rätt motsvarar förstås ignorans både hos folket och hos deras ledare.

Nittioplussaren Wolfgang Smith har ägnat årtionden att studera den fabel som presenteras som vetande, inte minst i naturvetenskapernas prestigeämnen vilka bokstavligen fallit i bitar fast alla i Väst låtsas som det regnar. Hittar en kampanjsajt för en dokumentär med detta, ett begripligen okänt geni. 

https://philos-sophia.org/about-the-film/

Obskuriteten förklaras på sajten delvis av beskrivningen "tillbakadragen ensling", men det handlar snarare om att de PK medierna i Väst inte ger utrymme åt annat än den "officiella linjen" oavsett fråga. Smith tänker och skriver men avslutade bokutgivningen förra året med en tunn historia på 110 sidor om vart fysiken ska ta vägen nu, när den bara spottar ur sig ren fiction om "multiversa" och andra sätt att söka släta över det faktum att Newton, Einstein och kvantfysikerna skapat en enda röra utan sammanhang (minns, Richard Hawking fick inte ihop sitt livsprojekt: teorin om hur allt hänger ihop).

Sajten innehåller också en artikel som hypersummerar en blott 120-sidig bok (för dem med tidsnöd) jag puffat för två gånger. 

https://philos-sophia.org/irreducible-wholeness-dembski-theorem/

Men därtill innehåller den utförligt segment om matematikern och informationsteoretikern William Dembski som i slutet av millenniet krossade Darwins evolutionslära och förvisade den till myternas värld. Länge nog har evolutionsbiologer kunnat fantisera fram ad hoc-förklaringar utan sund vetenskaplig bas. 

Men Dembskis "CSI" - komplex specificerad information - visade hur omöjlig evolutionens historieskrivning är. Stycket om Dembski ser ut att vara en bortklippt del av den rekommenderade boken Physics & Vertical Causation (2019) och kunde med fördel ha ingått.

(Not. Boken beskrev jag felaktigt ur minnet som eminent läsbar även för icke-matematiker. Pågående omläsning påminde om 12 sidor om bl.a. Gödels teorem och annat som är obegripligt utan högre matematiska kunskaper. Det var bara att hoppa över. Som tur är håller Smith i presentationen med pedagogik och skarp logik så man kan överlevande flyta vidare tills marken blir mindre sank...)

Framförallt fördjupar artikeln Dembskis fynd och relateras bättre till Smiths egen "vertikala kausation" som han hade fört på tal några år tidigare. Nätartikeln ska ses som ett komplement till P&VC och t.o.m. en snabb ersättning för den som bara söker en ytlig insikt om hur och när västvärldens skrytvetenskap dog.

Men den tunna boken innehåller ändå en del godis, inte minst för astrologer som träffats av kämpat skeptikerargumentet om hur omodern astrologin är som fortfarande visualiserar en värld med jorden i mitten. (Försvaret är ofta pragmatiskt: man tar den världsbild man har till hands och se hur magiskt väl den faktiskt fungerar på sina egna villkor.) Nu kan alla peka på att "vetenskapligt tänkande" varken favoriserar en modell framför en annan. 

Antikens modell är mer i harmoni med verkligheten enligt Smiths teser. Jag noterar att Smith enbart ser Upplysningen och framåt som västerlänningens urspårning, men han tänker inte att detta Syndafall kan ha varit nödvändigt för att reglera en djupare karma som belastar hela människosläktet. Exakt hur avancerad har människan tidigare varit, kanske jordens eviga sätt att cirkulera yta och djup för evigt begravt äldre högcivilisationer. Inte ett spår (knappt) finns kvar, men deras missdåd  kräver karmiskt en ny högcivilisation och hoppfullt bättre val. "Atlantis" kan komma att gå under en gång till om inte Tillväxt-demonerna avsätts medan tid är.)

I boken refererar Smith till den första matematiker som på 2000-talet och under rådande världsbild (den som förnekar att vi har någon essens och därmed egentlig existens) testat en matematisk modell på solsystemet som utgår från "låsta ramar" och med jorden som medelpunkt. Han har producerat lika goda argument för en ålderdomlig geocentrisk världsbild som för en heliocentrisk (med Einsteins "ramar" som fladdrar runt i förhållande till varandra - en kaosvärld utan "upp" och "ned" precis som vår verkliga värld kommit att bli). 

Dessutom avslöjar Smith i boken grova fel i Einsteins resonemang som ingen modern vetenskapsman velat knysta om trots att Einstein själv på 1950-talet medgav att han berömda formel (E=MC2) inte helt styrkte hans "relativitetsteori" från 1905 (och därmed heller inte den senare och utvidgade versionen). 

Einsteins förslag är faktiskt svagare än  Newtons äldre modell som använts och fungerat i 300 år. (Einstein skruvade länge på sina formler, den äldre världsbilden fungerade både i den mekaniska domänen - "Newtons biljardbollar"-  och Maxwells elektromagnestiska domän, men vad ingen säger är att Einstein ändå bara fått sin modell att fungera till hälften, jag överlåter till läsaren att inhämta finliret från Wolfgang Smith.)

Einsteins försök att få allt i tillvaron att verka relativt ska enligt Smith snarast ses som led i ett ideologiskt krig mot dem som hävdar att det finns intelligenser högre än människans, om man talar intelligens kapabel att skapa universum. "Gud spelar inte tärning" betyder inte alls att Einstein hade spår av judisk religiositet och Smith förklarar sammanhanget, teoretikern sökte bara försvara sitt eget livsverk från att utraderas. 1900-talet var den gudlösa vetenskapens ("satanismens"?)  århundrade. 

Smith är som den goda profeten med glädjebudet att allt inte alls är relativt utan att det finns en Ordning i universum och att den gåtfulla kvantfysiken låter sig förklaras med Platons gamla världsbild, något det moderna "upplysningsprojektet" inte mäktar! Smith talar om samma antika Ordning den här bloggen sökt spåra i den astrologiska modellen.

I nätartikelns sista stycke (spoiler alert) återknyter Smith till den Jättelögn västerlandet just håller på att vakna upp ur, åtminstone den handfull som hörsammat Dembski, Smith själv och en handfull ytterst intelligenta tänkare:

Det är ett faktum att vid millenniets slut ”vertikal kausalitet” uppenbarade sig som en hittills oidentifierad vetenskaplig realitet. Otvivelaktigt signalerar detta slutet på den nuvarande eran och den nära förstående starten på en annan [Vattenbärarens tidsålder!]. I vilken utsträckning den vertikala kausaliteten kommer att låta sig bli ”domesticerad” genom inkorporation i något slags vetenskapligt ramverk, återstår att se.

Men en sak vet vi nu otvivelaktigt: den horisontella kausaliteten [i den gamla materialistiska världsbilden] och således i den fysiska vetenskapen har oåterkalleligt brutits. Det slår mig dessutom som en säker prognos, att vår syn på mänsklighetens ”gamla vidskepligheter” kommer att tvingas till drastisk omvärdering. Det är inte ens otänkbart att det en bit fram längs vägen kan bli renässans för den pytagoréiska geometrin!

Smith har tidigare påpekat att den destruktiva moderna set-läran inte ser pyramidformen som en pytagoréisk-platonisk FORM utan som ett "set av tre punkter" och därför dödar väsendet i varje manifest ting. Set-läran är typiskt det vilsna västerlandet - för Platon var Formen eller Idén ju ett levande och odelbart väsen. Smith kallar det att allt i vår värld trasats sönder och som bäst är "aggregationer" som ger sken av att vara hela ting. Det förs ett ateismens krig mot den redan bevisade "oreducerbara helheten" och västlig vetenskap har korrumperats av ideologiska krafter. 

Notera att den ålderdomliga astrologin placerar ideologi till vänster om denna världens ledande princip i 10e sektorn (representerad som Stenbocken, denna världens herre) och till höger det som är högre än människors ideologier, den 9e sektorn för förutsättningslös grundforskning, filosofi och ytterst religion, när människan inser väldigheten i Alltet.

Intressant är att den naturliga ägaren till det högsta goda i 9e är expansionens Jupiter, det antika kosmos 6e krets. Men när utforskandet har nått så långt det kan nås 7e kretsen som - händelsevis - är 11e idealhusets herre (Saturnus). Och Saturnus representerar det gudomliga Intellektet i vårt kosmos. Den som söker tillräckligt finner den dolda intelligensen bakom världen! Det finns sublima gåtor inbyggda i astrologin och detta är kanske den högsta insikten. Människors ideologier spänner från allt från patetisk fanatism still ödmjukad resignation inför den verkliga Gränssättaren!


Se Smiths briljant klara Vattenbärar-horoskop på flera andra ställen på denna sajt. Den "naturliga zodiaken" visar hur det uppfyller kopplingen mellan "ideal" och "det högsta goda". En sådan astrologisk representation kan den ordinära människan drömma om att så småningom födas under, om hon bara lägger manken till här och nu (karma verkar över århundraden).

Samtidigt har hans himmel det kamplystna Eld/Jord-kriget (här mellan Saturnus-Skytt och Jupiter-Oxe) som talar för hård ansträngning eller förmågan att arbeta under hårt tryck och utan något givet löfte om erkännande i denna världen. Hans viktiga "osynk" mellan Eld-Skytten och Jord-Oxen (kan läsas som den högsta och lägsta nivån i tillblivelseprocessen eller själens avfall från sitt eviga hem), går igen i det projekt som startade färden som vetenskapsfilosof. Att påvisa att de matematiska fysikerna helt tappat greppet om verkligheten (Smith kallar distinktionen för den mellan den fysiska och den kroppsliga domänen).

Eftersom många sanslöst primitiva typer dyker upp under Eld/Jord (fd finansminister Anders Borg gjorde en lagom underhållande insats - "mer till de som redan har" i skitlandet Sverige), men man måste minnas hur många metoder det finns att söka förnimma den gästande själen i horoskopet.

Tillägg. Detta skrevs ovetandes om att Anders Borg just aktualiserats i en AB-text. Hur mycket av omvärlden "läcker in" i ett sysselsatt psyke?

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JQVMg8/anders-borg-har-fattat-att-industrin-finns-kvar

I Smiths fall är det hans "Eld/Jord-brutalisering" ändå snarast "intellektuell" eftersom det är Luft baserad på Eld som är hans utmärkande signatur (Sol-Luft, baserad på Saturnus-Eld) - en "psykisk-pneumatisk" varelse. Att hans livsverk stämmer så väl med t.o.m. den naturliga zodiaken (bas för varenda nyfött barn under en månad) och husen 11 och 9 säger något om att här var en mycket speciell själ som perfekt illustrerade dessa förnuftsprinciper i verksamhet i vårt kosmos.

Not. Elementen som benämningar haltar om man delar själen i en lägre irrationell/Vatten och en högre rationell/Luft (modell Platon). Smith återvänder ofta till kristendomens tredelning soma-psyche-pneuma eller kropp-psyke-ande placerar anden eller luften på topp och elden "bara" i hjärtat i formen av viril passion och i närhet till månen och den irrationella lägre världen av naturens och djurets fortplantningsdrifter. 

Det är helt enkelt två olika modeller som båda använder sig av samma symboler... Bruket av Elementen i det antika Väst är minst sagt rörigt och den här bloggen verkar vara påverkad både av stoicism och platonism... Till och med platonisten Filon från Alexandria väljer Aristoteles begränsade vy av elementen som enbart bokstavligt fattade element som byggde tingen i vår värld. 

Men det fanns andra filosofer redan före Empedokles (felaktigt kallad de fyra elementens fader), och den tidigare Herakleitos verkar ha en annan vision i sin "Vatten är död för själen". Visst kan det se ut som han är en naturfilosof som observerat organismer upplösas i vatten men minns man hur gradvis Eld och Luft kom att uppfattas som de noblaste elementen och i Eldens fall också "närmast gudomligt" (platonisten Plotinos) kan man över 700 år i Väst tydligt se hur elementen antar alltmer symboliska funktioner. 

Hos Posidonios, stoiker med tydligt platoniska drag, är de fyra Elementen definitivt gudomliga väsen (varande Former, precis som Platon menade). Platonismkännaren John Dillon skriver:

Posidonios accepterar ett universum i fyra element och tar Eld och Luft som aspekter av den aktiva eller eidetiska principen. Vatten och Jord är aspekter av den passiva eller hyliska principen. ... Han skiljer sig från Platon och Aristoteles i hävdandet av ett tomrum utanför kosmos som det senare upplöste sig i. Posidonios accepterade doktrinen om världens periodiska undergång (ekpyroris) som hans närmaste föregångare övergivit.

Dillon - The Middle Platonists, s.109

Man kan minnas att hinduerna inte ansåg att deras gudar var eviga, de hade långt liv men inte evigt och det verkar som grekerna påverkats av den hinduiska läran om universums periodiska undergång (under dödsdansaren Shiva) och omskapande (av Brahma). Men under det liv de gudomliga väsendena ändå hade, måste de Fyra Elementen ha varit de högst rankade "medskaparna" till världen. 

Är det därför den judiska profeten Hesekiel under den babyloniska fångenskapen ser en syn där Guds tron är omgiven av fyra väsen som uppenbarligen är de fasta eller mörka tecknen i zodiaken? Elementläran skulle således gå tillbaka till babyloniernas teologi och därefter exporterats till Indien och till Väst... 

Sant är att forskningen till följd av krig och annat inte uppdagat detta än. Assyriologin verkar närmast ett dött forskningsområde i Väst, och det är bara att se vårt hat mot islam för att förstå varför. Det är kristendomens och islams maktanspråk som ligger till grund för att knappt något nytt vetande om den babyloniska astrologin tillkommit. Och sen kom IS och började spränga arkeologiska lämningar...

Inga kommentarer: