Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 mars 2024

Anders Hansen - en hjärnskrynklare i tiden

 


https://sverigesradio.se/avsnitt/anders-hansen-om-det-basta-du-kan-gora-for-dina-barn-som-foralder

Den här SR-podden har en lätt enerverande programledare, lätt maniskt uppskruvad. Borde lyssnat till sin mammas "råd om allt, inklusive hur man leder ett program", säger hon i det förinspelade inslaget just som jag börjat reagera på att hon drar i kopplet som en blodhund! (Kan olika platser i tid inverka på varandra? Var det bloggaren som telepatiskt uppfattade vad hon strax skulle säga om sig själv?)

Till psykiatridoktorn Hanssons internationella bokförsäljning är bara att gratulera, han har definitivt den lättast tänkbara framställning som talare. Den ponderösa Stenbocken är känd som en av zodiakens mesta besserwissers, men tack vare en uppmärksam tv-tittare som tipsade bloggen noterades Hansen vifta med sin födelseattest i rutan. Därmed hittas förklaringen till denna kommunikativa lätthet. Det är Stenbockens härskare Saturnus som har en av sina bästa placeringar i kommunikatören Tvillingarna, och därtill på karriärhöjden (10 huset). Hörnhusen är prominenta och detta är prominensens egen sektor. 


 

Födelsen nära inpå Regeringsformen 1974 ger samma förmåga som Sverige att dölja diktaturen väl! (Sverige-kartan ägs av Jupiter, Storfinansen.) Men som strax ska visa sig är detta Hansen en Diktator under avveckling. Södra månnoden reducerar eller halshugger dåliga ambitioner och därför upplevs inte Saturnus i makthuset som särskilt tvingande. Jämför de klassiska Napoleon och Hitler vars makthungriga sida till stor del markeras med Saturnus (enbart) i 10e "världshärskarhuset". 

Månnoden Ketu söker hålla maktspråk och andra olater under uppsikt. Men som födelseomen kan Ketu ha tänkas "halshuggit" barndomsfamiljen på något sätt eller undanröjt dess auktoritet eller  inflytande i samhället. Ofta en indikation på en dysfunktionell familj eller en otrygg miljö för barnet.

*****

Med sin merkuriuska Jungfruascendent - en av astrologins mesta räknenissar - säger sig Hansen kunna "mäta" personligheten (i fem dimensioner). Men något av det saturniska översitteriet anas ändå: han verkar nedlåtande mot dem som reducerar till "färger eller bokstavskombinationer" och dissar här representationssätt andra det han valt, inte minst med start i Jungs fyra personlighetstyper (jfr de fyra elementens färger) eller Briggs-Myers jungianskt influerade bokstäver som kortformer. Här börjar horoskopets småaktiga pedanteri synas. Jungfrun i östern kan missa skogen och börja diskutera enskilda träd...

Så varför är det hans fem parametrar inte en reduktion av "komplexiteten" men alla andra system är det? Överdoktor Stenbock avslöjar sig omedelbart vara en bigott, en "enda vägens" materialist, och det han väljer är det normativa även för andra. Saturnus med Ketu är svår, kan halshuggningens Ketu slå ut Saturnus partiellt så att en slags halvblindhet i överblicken resulterar? Saturnus är normalt den som förstått sig på helheten och därför är Auktoriteten. Här anas kategorisammanblandning.

Här vaknar jag ur showen och inser att jag lyssnar till svensk radio, landet utan förmåga se de stora sammanhangen som givetvis finns mellan olika system. Vi är rasister och inte bara människotyper sorterar vis utan samvetskval bort, utan även tankeprodukter, särskilt sådana som är mer avancerade än de vi f.n. behärskar. Men så fungerar heller inte Sverige-kartans Vattenbärare speciellt väl. Landet satsar f.n. på kvävande mörker och folket tror på auktoriteternas bluff att NATO ska lösa våra problem.

Alla modeller pekar mot något större - det är det som är sporren för människans kunskapssökande. Hansen halshugger sina miljoner boklyssnare och svenska radiolyssnare genom ett amatörmässigt och helt ologiskt diskuterande om vilken reduktiv modell bäst representerar själens komplexitet.

Jämför hans modell med astrologin som - Gud eller Den Första/Ende åsido - börjar med dyaden eller den positiva och negativa polariteten. Denna finns med när verkligheten förfinas via ett tre olika uttrycksformer, de tre kvaliteterna. I verklighetens natur adderas sedan de fyra elementen för ytterligare komplexitet och därpå hur denna komplexitet (i Världssjälen) förhåller sig till planeten Jorden vars varje punkt ständigt intar nya förhållanden till sin kosmiska miljö. Hansen talar om sina fem dimensioner och hur många positioner det finns för "personligheten" i systemet han hejar på. Nutida vetenskap tycks inte ens bry sig hur mycket mer komplexa system mänskligheten använde bara igår. Hinduisk tidsålderslära menar att arten snart nått botten av dumhet samtidigt samtidigt tror sig vara smartare än någonsin.

*****

Helt klart har Hansen genomgått terapi för egen del, för den inre splittringen hans födelsehimmel tyder på är annars en väl påfallande "klyvnad på en låg och dold dimension". Här finns två dels 6-8-förhållandet som bringar dissociation mellan Makthavaren (Stenbocken) och dess fundament Saturnus.  När soltecknet står på skakigt underlag påverkas hela kartan, vilket Sverige-horoskopet tydligt visar prov på.

Tyvärr är inte bloggens disposition perfekt och viktiga teser försvinner ibland:

https://siderisk.blogspot.com/search/label/planeters%20relativa%20f%C3%B6rh%C3%A5llande%20%28typer%29

Planeterna relativa förhållande beskrivs bara fullständigt under ett blogginlägg med vilseledande rubrik. Av listan framgår det att hinduerna har ett sätt att beskriva störningen mellan Auktoriteten och Barnet (Väduren och Stenbocken) som en 4-10-relation vilket fått mitt att undra om hinduerna slagit ihop två traditioner, Saturnus kan ju på egen hand bilda en 270-gradersaspekti (10-relationen). Men här ges alla möjligheter (och systemet liknar alltmer västastrologins vänster- och högervridna aspekter, men med en egen förklaring).

Hansens aggression är till att börja med undertryckt i 8e huset (svag inverkan annat än som molande värk, en psykologisk effekt) men å andra sidan stark till teckenplaceringen (Väduren, sitt eget positiva hemmatecken). Men huset tonar ändå ner planeten, därför antagandet om genomgången terapi, detta kan annars vara en bekymmersam placering, särskilt som 4-10-relationen bryter hatiskheten som riktas mot Stenbocken som här rymmer både Sol och Måne, far och mor! Man börjar ana rötter till Hansens intresse för olika faktorers inverkan på "personligheten". 

Eftersom personligheten eller rollmasken här är Jungfruascendentens Merkurius och denna står klämd mellan far och mor (Sol och Måne) ser man passande omen för att itu med en sårig livslinje (Månen-->Solen, födsel fram till mognad, cirka 40).

4-10-relationens effekter varierar, men eftersom Jungfrun inte uppskattar Mars våld, är Hansens typ ofördelaktig, medan 10-relationen överväger eftersom Stenbocken ockuperar det lyckosamma 5e huset. God karma från ett liv övervinner eller bidrar till att stävja ond karma från ett annat liv. Hansen har grovt underskattat komplexiteten om man definierar personlighet som den djupa själen, sammansatt av olika tidsåldrar och liv.

Bara astrologin i naturlig kombination med filosofi gör "komplexiteten" i den mänskliga personligheten full rättvisa just för genom att börja i vårt väsen på nivåer där gigantiska väsen lever, väsen vi inte ens kan fatta. De fyra elementen är levande väsen och likt Gud lånar de sig till ytterligare formationer utan att någonsin lida brist.

Astrologin röjer alltså mer än personligheten och noterar ting som inte ens tillåts inom den nuvarande personlighetsstrukturen. Antikens kloka människor visste mer. Helheten (som är ett gott ting) är given redan i kosmos eller Världssjälen och människor är bara delvis realiserade miniatyrer av den kosmiska eller arketypiska människan som Jung - en till Hansen diametralt motsatt teoretiker kallade den mänskliga grundstrukturen.

Jung skrev en spränglärd bok jag tyvärr aldrig läst - AION - om astrologins "tidsåldrar" som den djuppsykologiska basen för att människosläktet oändligt långsamt skiftar. Själva grundmodellen till arten genomgår samma evolution (och devolution) som solen i sin årliga passage genom zodiaken.

Tänk en själ från Vädurens krigiska eon, tidsålder eller "väldighet" som av någon anledning inte återföds på många tusen år och landar i en tidsålder skarpt på tvären mot sin föregående formativa impuls (som antikens platonister kallades "förnuftsprinciper". Dessa principer (logos/logoi), är till och med i astrologins förenklade framställning är långt fler än Hansens "fem mätpunkter". Lyssnaren blir för ett ögonblick osäker på om Doktorn ens förstår skillnaden mellan kartritningen och verkligheten. Man får uppfattningen att hans förväxlat kartan och verkligheten.

Säg att den krigiska själen står över hela nio kast och plötsligt finner sig född i antikens guldålder, ibland associerad med den välordnade (skulle idag kallas den diktatoriska) Stenbockens tid. Skulle den krigiska och passionerade Väduren fungera i sin nya tid eller miljö? Eller skulle den bli bindgalen av Stenbockens ramar?

Här har Sideriska alltid använt "egenmäktighet" som beskrivning av vad som resulterar ur förnuftsprinciper som söker få krig och diktatur att samverka. (Jag gav namn åt kombinationerna under inflytande av västastrologen Charles Carter före upptäckten av de hinduiska "relationerna" mellan planeter uttryckta som numeriska förhållanden.)

Ibland lyckas Eld/Jord-mixen och "sin egen lyckas dräng" resulterar, men ofta blir det "egenmäktiga" personer som kör över andra. Just denna mix rådde vid Anders Hansens födelse och också därför misstänker jag att han genomgått åtskillig terapi för att uppnå den integritet som hördes i podden. Astrologin är både psykologi och metafysik i samma andetag, bara kluvna och sönderbrutna psyken gör åtskillnad och förblir omedvetna om hur "det funkar". 

Det måste sägas att Hansens egen personlighet är Jungfrun, på ytligaste nivån harmlös och trevlig nog, men på en djupare plan diskrimination eller en diskriminerande typ som okejar t.ex. siffror men underkänner bokstäver. (Inte för inte liknar hinduisk astrologi - Jungfruns 6e hus lite av en slasktratt för allsköns olyckor och missförstånd/fiendskap. Problem kommer av materialistiskt särskiljande - man är inte ens på rätt våningsplan för större insikter. Typiskt nog hittade bloggen en viss övervikt på Jord-elementet enbart för KEMISTER) 

Hansen kan definieras som en torsk på datorernas tidsanda (en materialismens intensifikation) och räkneapparaternas falska löfte om "kontrollerbarhet" de medfört. En del börjar t.o.m. tro att de är Sanningen på spåren. Men talen är också Former i Platons antika och fantastiska vision om ett större medvetande (och här duger inte korkade liknelser som att Gud är en superdator - detta visar bara hur reducerat medvetandet blir av det som förr kallades själens syndafall). 

Vissa tillmäter talen än mindre betydelse än Platons egentliga Former: de sammanhänger bara med en verklighetsnivå Jord-elementet bjuder själen att orientera sig i. Gott nog för dem som saknar organ att varsebli annat och därför fatta misstankar om den officiella materialismen. Saturnus undertryckt av Ketu tycks begränsa Luft-elementets förmåga att tänka förbehållsfritt. 

Michael Nyberg skriver i AB fantastiskt om den nyliberala varianten av Räknenissen och den förödelse typen har tillfogat Sverige, det han säger kan enkelt dubbelexponerats på Sverigekartan från 1974...

Samtidigt indikerar Hansens Ketu halshuggning och därmed en möjlig nystart och öppenhet, inte för att månnoden i Sverige-horoskopet visade nämnvärd öppenhet annat än för destruktiva val, men det förklaras av att båda Solen och Jupiter, ledarskap och storkapitalet, styr mot verksamt onda resultat. 

Talens tyranni som söker piska arbetare till omänsklig effektivitet för de rikas högre aktieutdelningar. I denna värld har Hansen råkat hamna till följd av sin starka Stenbock, att "hänga med eliten" i femte sektorn..)

Det senaste är viktigt, man måste ha viss hjälp av sin själs tidigare liv. Stenbocken är välfylld av "principer" vilka turligen den mentala och lättrörliga Saturnus-i-Luft kan hantera likt en välfylld verktygslåda hela tiden med Stenbockens syftemål: att kontrollera maktkampens utgång, dvs. bli en herre, en auktoritet. 

Här finns definitivt en eländig bakgrund som programledaren uttryckligen inte vill rota i, dels för att Hansen redan beskrivit personliga problem förr. Väduren/Stenbocken är en klassiska kombinationen som ringar in maktkamp redan mellan barn och förälder. 

Turen Hansen haft är tydlig nog i horoskopet. Solen och hela dess hov i Solens eget 5e hus som ofta nog kopplats till eliten på Sideriska men som i grunden är purva punya sthana (tidigare meriters plats). Här syns om själen fått med sig någon god karma till detta liv, och som därmed fungerar som stöd för den personlighet (1a ascendenthuset) Hansen f.n. "forskar" vid. Mars-Väduren i ett av horoskopets problemhus indikerar att personligheten är en febrig zon och drar energi, kanske till den grad att människans högre principer helt lämnas därhän. Å andra sidan stämmer detta bra med rollen som psykiatern. De friska behöver ingen doktor..

*****

I äldre tid, innan "nollan" var uppfunnen var moderns graviditet 10 månader lång eftersom konceptionsögonblicket stämplades "1" eller första månaden. Modersprincipen Krabban har tio steg framtill Barnet/Väduren (egoformationens fas), men detsamma gäller Barnet och Auktoriteten (Stenbocken) som INTE ÄR DEN BIOLOGISKA FADERN utan den Platons FORM eller IDÈ som sänkt sig ner i vår värld och nu kallas ett logos, en förnuftsprincip. (Barnets trotsålder, när alla påbud måste ifrågasättas, passar väl under förhållandet Vädur och Stenbock.)

Den primära Formen blir också den högsta principen, Förnuftet, i människosjälen. Ytterst är det Gud som ynglar av sig och är far till barnen och inte tomten som svenskarna tror. Men den verkliga Fadern är rejält fördold i det jordiska. Men den som kan se den materiella formen och tolka den som ett omen kan ana högre principer som verka på den i sig formlösa materian. Jag har mött horoskop med lika skriande  krig mellan Vädur och Stenbock som Hansens där rent otäckt barnslig ateism resulterat hos vuxna och de avslöjat att de sent i livet fortfarande befinner sig i en trotsålder. (Själar kan sitta fast i attitydlåsningar i hundratals år jordetid...)

Till ett par inlägg lånade jag några illustrationer från reinkarnationspsykologen Ian Stevenson. Svåra brottslingar kan återfödas med mycket besynnerliga fysiska handikapp och det är fullt möjligt att våra illdåd stannar i den del av själen som dumpar personligheten efter döden. Samvetet (en högre medvetandenivå) går vidare och kommer att styra DNA när nästa kropp konstrueras i den jordiska grottan... Om samvetets/karmans inverkan på nästa kropp, se inlägg från 2015:

Själavandring: brottsoffrets fortsatta lidande och förövarens straff

Astrologins Sol knyts ofta till den biologiska fadern men han är bara tillhandahållaren av "solens spermier" (https://en.wikipedia.org/wiki/Rationes_seminales).

Här är dubbelheten i astrologin som man kan snubbla på: Stenbocken är Patriarken, arketypen nere i vår värld. "Gammelfar" eller Saturnus är patriarken med sista ordet och äldre än pappan/Solen. Därav en viss friktion mellan Stenbocken/Saturnus och Lejonet/Solen.

Eftersom solen är vår världs hjärta/livsmotor anses systemets övriga planeter också vara solen underordnade förnuftsprinciper - läs de första raderna av Wikpedia-artikeln - det är uppenbart att det är den gamla astrologin som beskrivs i termer av kosmologi.

Spermiernas eller frönas utveckling över tid, är vad alla astrologiska system handlar om, som befattar sig med cykler. Det hinduiska systemet tror jag ingen längre har en förklaring till. Planeternas turordning i denna cykel har traderats så långt bak folkminnet sträcker sig.

Intressant med Hansens horoskop är Atma Karaka, "själens signifikator" (men andemeningen är "vad själen ämnar åstadkomma i just detta jordeliv). Eftersom AK är den numeriskt längst komna planeten i sitt tecken, ser Månen och Jupiter ut att bli en delad indikation, båda i Stenbockens 27e grad (och båda således) i den karmiska goda lyckans hus. Av dessa uppföljer Månen löftet om god karma snarare än "brusten god god karma", och detta genom regeln att Månen är en välgörare så länge den rör sig från ny- till fullmåne. 

Jupiter, däremot, trots sin essentiellt goda natur är inte en verksam välgörare för Jungfruascendenten som är snål och inte här för att skänka generöst. Som slavens eller tjänarens tecken är denna kropp ämnad att leva ekonomiskt, för vad har slaven för ekonomi? De skulle bara skada sig genom att anamma den Rike Mennens (Jupiter) fasoner. (Se Lyxfällan på tv om konsekvenserna för dem som idoliserar Sveriges elit, vilket nationalhoroskopet säger att folket/Månen gör, utan att ens greppa vilket liv de har. Dessa är själar där den irrationella och begärsfulla själen är överaktiv och den rationella själen helt sovande.)

Nu är AK-problemet lätt att lösa. Två kroppar vid samma heltal innebär planetärt krig och AK-rollen tillfaller den med högsta positiva latituden. Glädjande nog vinner den populistiska Månen denna kamp från 4° norr om solbanan mellan den verksamma illgöraren Jupiter, ibland en hycklare som spelar elit och låtsas rikare än han/hon är (Lyxfällan), ligger söder om ekliptikan med minus en knapp grad. 

Supertorr vetenskapsnubbe med torftiga väståsikter, populist men med god karma att lyckas i sitt uppsåt - det låter som en perfekt sammanfattning av Hansen, tydligen Sveriges populäraste hjärnskrynklare tack vare populistiska ämnesval begripligt presenterade. Att förenkla är Stenbocken bra på och Per Gessle gjorde sig en god internationell karriär genom att förenklad musik. Hansen verkar inte i sina publika framträdanden vara det gamla svenska psykiatrifiaskot: proppa problemfyllda fulla av mediciner som gör dem sjuka på andra sätt istället.

Men hans "typ" förordades för tusentals år sedan. Herakleitos: "den torra själen är den bästa" och "vatten är döden för en själ", aforismer omöjliga att förstå utan astrologin och motsättningen mellan den rationella och den irrationella själen, där alltid torrt förnuft är att föredra förutom för livsnjutare och hedonister (allt från mat till sexmissbruk) Edvard Blom, varumärke "matvrak", har typiskt nog Månen i Krabban, den typiska bilden för den irrationella själen - Hansen har motsatt månposition och f.ö. inte en enda planet i Vatten. (Blom har också Venus i Skorpionen som förstärker suget ur den irrationella själens mörker och figurerar nu i tv-reklam där han gärna bjuder på sin typ, "matvraket". Han personifierar Herakleitos 2500 år gamla varning.)

Även om Hansens födelseögonblick antyder en dissociation mellan soltecknet och ägaren Saturnus, kan denna bristfälliga integration åtgärdas (aktivitet i 10e huset är "förbättringsbar" enligt hinduerna), och simsalabim uppfyller kartan sedan kriterierna för en sant rationell människa. Jord/Luft-mixen = rationalism på denna blogg. Men missa inte att rationalism kan vara ett problem om man likt Hansen uppvisar spår av Diktatorn och börjar dissa vissa presentationssätt (bokstäver istället för siffror). Jord/Luft-mixen har som allt i astrologin en odeklarerad spännvidd som bara kan anas genom "samlad bedömning" av alla omen på himlen.

Den rationella människan lider inte av rationalismens syndrom. I antik världsbild är rationaliteten en dygd som visar att själen aktiverat sin högre och rationella själ. Här finns onekligen en hierarki inbyggd i den gamla astrologin som passar illa i självbedragna Sverige som söker släta över mänsklighetens alla olikheter. 

Tyvärr är urbota rasism modell Sverigedemokraterna plattmarksfolkets enda sätt att invända sig mot statliga påbud om allas likhet som de upplever orätta. Till och med de mest primitiva har hierarkin inbyggd, även om en ateistisk stat förtränger artens medfödda andliga natur. Men när fattigt folk förnekas filosofi eftersom Överklassen har allt att vinna på en måttligt skolad befolkning, då har landet skapat sig en präktig bas av självförvållade problem på den enkla sociala nivån. Sveriges andliga sjukdom (som delvis tar sig uttryck som hamnar på psykiaterns bord) hittar inga uttryck i ett verkligt fattigt land och uttrycker sig på allt lägre och mer somatiska nivåer, precis som reinkarnationsläkaren Ian Stevenson ägnade trettio år att belägga.

Det är Saturnus via Vattenbäraren och inte Stenbocken som indikerar den rationella själen. Det är också Vattenbäraren som representerar Mänsklighetens blueprint eller andliga förlaga i det gudomliga Intellektet, därav Människans eller den himmelska Adams särställning (vilket judisk mystik tycks ha vetat sedan där lärde sig nytt under fångenskapen i Babylon, astrologins vagga). 

Det finns alltid risker i det Saturnus materialistiska Jord-läge Stenbocken att sluta som partisk rationalist och snart nog bli akterseglad av nytt och bättre vetande. Det finns en överhängande risk att Hansens lära om personligheten har ett kort datum. Österlandet har börjat förstå vilken vishet de haft och även om modern teknik anammas kommer t.ex. Kina att åter inspireras av sin gamla läror,  precis som stora matematiska fysiker redan gjort det (Oppenheimers intresse för hinduismen är det uppenbara exemplet).


PS. Det äldre inlägget om Hansen från 2017 saknade födelsetid men använder en naturlig zodiak som delvis ligger inbakad i det ovan sagda. Barnet, egot, personen, eldiga och självcentrerade Väduren i hus 1 - här kanske finns upphovet till att Hansen började studera personlighet och att han specifikt ogillar färgscheman vid talet om personligheten? 

Ignorans kan åtgärdas även hos doktorer, men det kan krävas multidisciplinära studier, varför inte en dos konstvetenskap i framkant?

Boken är bara ett exempel, men har väldigt lite
med astrologi att göra.


Inga kommentarer: