Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 februari 2023

Planeters relativa förhållande / borgerlig dramadrottning i repris

 


Antalet inlägg taggade med "planeters relativa förhållande" närmar sig 30 och bloggens storlek osynliggör referensen till en av de få bra hinduiska astrologer jag hittat på nätet. 

Jag upprepar länken men taggar den "planeters relativa förhållande (definition)" .

https://psychologicallyastrology.com/2019/07/23/the-adversarial-6-8-axis/

Läran om planeters "relativa förhållande" verkade först som underligt tillägg till den vanliga doktrinen om hur planeter aspekterar eller blickar mot varandra. När Sideriska startade var den snåla indiska aspektläran perfekt eftersom dess nedbantade variant gjorde saker tydligare.

Men med "6-8-relationen" har en djupare sida visat sig, inte minst för att normala planetaspekter indikerar "vad som är" medan den här märkliga relationen mellan planeter i sjätte och åttonde steget från varandra beskriver "vad som inte är" och är minst lika viktiga. Eftersom de är så vanliga och mänskligheten är allt annat än perfekt, tänker man kanske inte på dem.

I själva verket påminner de i nästan vartenda horoskop om personlighetssidor som inte är integrerade och inte fungerar tillsammans. Det finns jobb att göra för nästan varenda horoskopinnehavare och där två av dessa skevande axlar dyker upp rejält många "verktyg" som inte arbetar tillsammans. Efter insikten att "icke-relationen" ibland verkar vara en viktig nyckel, har en del (men inte alla) illustrativa horoskop taggats "planeters relativa förhållande".

Tongivande brittiske astrologen Charles Carter nedprioriterade som alla andra västtraditionens motsvarighet, "inkonjunkt-aspekten", och menade att den var så svag att två planeter i 150-gradersvinkel bara bildade aspekt om de förhöll sig ±1° från varandra. 

Den hinduiska metoden räknar tecknen och att just "6-8-relationen" är ett potentiellt problem beror på att horoskopets hus ligger till grund för benämningen. Sjätte och åttonde husen är båda onda ("olycka/ohälsa" resp. "korruption/död") och sett från den viktiga ascendenten ges "icke-kontaktens" sifferangivelse. 

Den hinduiska egenheten är att lyfta loss de världsliga husens egenskaper och se om några planeter är placerade - var som helst - på ett sätt som aktiverar 6-8-relationen. En planets position är dess första steg. Befinner sig en himlakropp i 6e steget före en annan befinner den andra per automatik i 8e steget före den första. De bildar en sluten cirkel (som kan bli ett kroniskt problem om planeterna motsätter sig varandra, en AKUT icke-kontakt mellan faktorer inom personligheten.)

Den begåvade indiska psykologen och astrologen i länken diskuterar vidare vilka implikationer dessa relationella placeringar har. Mitt modesta bidrag har varit att notera att 6-8-relationen verkar viktigare om grundläggande figurer som "livslinjen" (Månen till Solen/barnet till den mogna individen) brutits av. 

Faktum är att den här "icke-aspekten" är EXPLICIT: den visar ett vakuum eller tomrum i personligheten för den med blick att upptäcka den. Många små lustigheter i en personlighet kan tillskrivas denna glappkontakt. Många horoskop saknar all slags kontakt mellan Måne och Sol utan att det spelar någon större roll, men i termer av "livslinjen" verkar en relativ inkonjunktion mellan Måne och Sol beskriva ett brott i livslinjen. 

Med känd födelsetid anger placeringen i de 12 husen vilka hus som tenderar att aktivt sakna sammanhang. Ta personliga 1a och ohälsans 6e - definitivt områden som inte drar jämnt eftersom 1a ego- och kroppshuset anses som en gåva vilken 6e söker negera. (Till och med hinduer som vill lämna kretsloppet betraktar 1a kroppshuset som en gåva - det bara är på Jorden man kan bryta den karma som lett själen tillbaka hit.)

En form av kontakt är synergin som uppstår när både Måne och Sol verkar via samma element. Sideriska använder kändisar från medierna och vilkas klockslag är okända, men man tar vad man har till hands. Därför ägnas kanske lite väl mycket uppmärksamhet åt elementens varierande inbördes synergi, men som omen är detta underordnat och blir intressant först när det kombineras med ett annat omen. Ett enkelt exempel från bloggens tidiga år då statsministern hette Reinfeldt och någon svensk astrologisk sajt "röjde" hans födelseklockslag (samma sajt hade kungafamiljens födelsetider, erhållna efter kommunikation med kungahuset). 


Civilekonomen, sedermera statsministern och sedan åter räknenissen (och solitäre egenföretagaren) Reinfeldt släpades fram ur förglömmelsen så sent som i december 2022 och här är han igen! Han hade just en räknenisses ascendenttecken: Jungfrun vars härskare är intellektsplaneten Jungfrun.

Här befann sig 1a husets härskare dessvärre i 12 förlusthuset, i Lejonets tecken. Jungfruns Jord och Lejonets Eld är två element med dålig synergi och när den goda 1a husägaren Merkurius "lurats" in i 12e förlusthuset finns avgjorda risker att personen väljer en skadlig livsfilosofi eller oduglig ideologi. 

Moderat och penganisse illustrerar perfekt att denna själ i "det svenska livet" stod och stampade på en mycket primitiv nivå, typiskt svensk, givet att nationalhoroskopet innehåller samma Jord/Eld-krig (resursbrist eller ångest/vrede över resursbrist). 

Den här observationen av en f.d. statsminister rymmer således både elementens varierande synergi, en planet (vilket kan räcka) och husen. Reinfeldts sjukliga fixering vid att göra nytta, vara lönsam och göra Överheten maximalt rik (den svenska "arbetslinjen") är klassisk moderat politik och i hans fall en intensifierad variant av Eld/Jord-kriget till följd av att ascendenthärskare Merkurius är involverad i den särskilt viktiga gränsen mellan 1a och 12e, Hamlets "att vara (1a) eller inte vara (12e)". 

(Missa inte att 12e inte behöver betyda fysisk utplåning, beroende på husockupant kan det handla om en introvert natur, ibland t.o.m. en eremit! I senantiken representerade 12e också exil, vilket den allt mindre mänskliga svenska nationen återigen börjat påtvinga människor som flyr hit, redan i exil. Men lugn, även en Skammens tid är övergående. Också Räknenissarnas dagar är ... räknade! Världen kommer att byta grundplan.)

Reinfeldts karta är en bra illustration eftersom den också innehåller tydlig variant på 6-8-relationen. Redan innan Sideriska hittade denna typ aspekt noterades Reinfeldts hatiska inställning till människor i grupp, dvs. samhället och då särskilt det som socialdemokraterna byggt. Krigiska Mars i 1a ego-huset ("han kallade sig Stridshingsten" mot slutet av sin ministerperiod) i "icke-relation" till den i sig ytterst välplacerade Saturnus i sitt positiva hemmaläge i Vattenbäraren. 

Men för Reinfeldt är en väl organiserad Vattenbärare - symbol för ett organiserat och därför sammanhållet samhälle - det värsta han kunde tänka sig. Likt de än mer degraderade Sverigedemokraterna är värsta Fiende eller Olycka människor som koordinerar sig, accepterar visst avkall på djungelapans frihet och skapar ett samhälle. (En klippfast stenhäll att samsas på). 

Apan i djungeln var ett dåligt exempel! T.o.m. djuren vet mer om samhällsorganisation än självtjänare som Reinfeldts "typ". Från ett naturprogram inhämtade jag att evolutionen placerat ögonen väldigt tätt på aporna eftersom det ger det djupseende de behöver för att kunna kasta sig mellan lianerna. Denna ögonens specialisering har dock lett till att apor inte - likt den räddhågsna kaninen med sidoplacerade ögon kan se vad som händer bakom ryggen. Istället har Naturen löst detta så att aporna blivit sociala djur som umgås i flock så att de alltid har åtminstone ett par ögon mot det som skulle vara en "död vinkel" för ett ensamt exemplar.

Men som regel är alltså omen via elementen lågt rankade, en slags svagt skönjbar attityd hos individen. 

Planeter i aspekt är lika luddiga i sig men stärks genom att ingå även i andra tolkningskategorier. Enligt hinduiskt aspektschema har "livslinjen" Måne/Sol bara en reguljär aspekt - 180°/opposition. (En konjunktion är inte en aspekt! Två planeter i samma tecken anses stå varandra alltför nära för att kunna ha ett perspektiv.) 

Jämför denna ynka 180-gradare med västtraditionen som t.o.m. det enkla, senantika schemat låter Sol och Måne inta vinklar om 60, 90 eller 120 grader, båda framåt men bakåt i zodiaken.

För att återvända till den här bloggens favoritpolitiker (inte) när det begav sig. Reinfeldts brist på integration mellan ett hyperindividualistiskt och solitärt orienterat Jungfru-ego och sitt omgivande samhälle (Vattenbäraren) uttryckte sig som att hans sjättehusfiende var socialism. Detta var en av bloggens första iakttagelser redan innan "planeters relativa förhållande" var en känd tolkningsparameter. Tilläggas kan att om man istället placerar sig tillsammans med Saturnus-Vattenbäraren och går till åttonde tecknet hamnar man i första ego-huset som är ett förhållande mellan Saturnus och Mars som antar något av 8e dödshusets karaktär. 

För självtjänare som Reinfeldt är det alltså rena döden att utsättas för ett ordnat samhällssystem som reglerar. Här påminns men om att just Jungfrun är jordbrukarsamhällets bonde, långt borta från huvudstaden och kungen. Här ser man Reinfeldt som den psykologiska motsvarigheten till en medborgare i glesbygden, en bonde som alls inte är värst intresserad av att betala in "tionde"/skatt till Överheten. Notera att 8-halvan i denna relation för Reinfeldts del är en dramadrottning med besked - 8:an är symboliskt rena "döden" att ha ett "kontrollerande samhälle" bakom 1a-husryggen.

Redan i "6-8-relationen" ser man hur planeter och tecknens symboliska laddningar samverkar till en berättelse. Jag har inte ens försökt räkna på hur många berättelser 6-8:an i isolation kan leverera utifrån alla kombinationer av två hus och två planeter. Som filosofen Plotinos sade: astrologin är inte fysisk till sin natur utan verksam på det psykiska planet. Vissa kan se, andra saknar (ännu i detta liv) förmåga på den medvetandenivån.


Inga kommentarer: