Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 februari 2023

Arvtagaren till HM i motvind och fattighjonet med ambition

Bloggaren trodde sig ha lagt ner dubbelgångar-avdelningen eftersom det lika ofta som inte saknas tydliga astrologiska tecken på varför två personer ser så lika ut.

Men så ser jag AB:s smått sökta artikel som berättar att Karl-Johan Persson - stormrik arvtagare till HM-imperiet köpta sig en bunt företagsaktier bara några dagar innan firman hyvlar personal och tvingar dem till fattigdom. Aktien stiger och Persson kan lätta nätta 100 miljoner till kontot. 

(AB försöker inte ens skapa någon logik - eftersom ingen finns - i det faktum att Persson gör ett andra och ännu större aktieinköp EFTER att hyvlingen stimulerat börsvärdet! Enda rimliga slutsatsen blir att Profitören girigt kom på tanken att aktiekursen stiger ännu mer om man sedan sparkar ännu fler.)

Men Perssons nylle !!! Han ser ju ut som en tvillingbror till "skådespelaren" Mark Wahlberg, känd för att ha fötts fattig och till en amerikansk skitmiljö av våld och armod (Boston). 

 

Wahlberg var en värsting som ung, men uppenbarligen karriärist med sikte på ljuva livet. Han valde bort boxning (även om han spelat boxare på film) och var rappare några år som "Marky Mark". Några mindre framgångar öppnade möjligheten till verklig karriär i filmvärlden.

Sedan dess har han gjort tallösa filmer av ungefär samma simpla typ (billig action för lågutbildade tittare som vill se slagsmål och höra svordomar), åldrats och gjort den enda karaktärstyp denna entoniga skådespelare behärskar: surmulen och omväxlande våldsam. Sällan ett leende över läpparna. 

Årgång 1971 börjar bli gamla nu så senast noterade jag att han reducerats till sidekick i en barn- och ungdomsfilm där Tom Holland, den senaste Spindelmannen står i centrum. Wahlberg har figurerat i en och annan action-komedi och t.o.m. komedi, men det roliga består alltid i att han gör precis samma skrikhals som vanligt, vara snäppet värre så att man skrattar inte åt handlingen eller någon finess i hans grova gatuspråk utan åt överspelet. Han har helt enkelt lyckats göra karriär på de år i livet då han vara ett Kapitalismens Offer. Han är för evigt typecastad som en onyanserad action-figur.

Men likväl: en god kopia av rikemansbarnet Karl-Johan Persson är han, född på solsidan och med aktieprofiterande som tidsfördriv! Och ta mig tusen, här finns intressanta överlappningar mellan horoskopen! Wahlberg är några år äldre men när man granskar planet för planet ser man att astro-logiken skymtar där. 

Ta bara den materialistiska statusjägaren Stenbocken. HM-Persson har krigaren Mars erkänt stark i Stenbocken, vilket lätt lånar sig till darwinism och socialdarwinism: den starke eller sluta har all rätt att ta för sig under klättringen uppför mot makt och världsbergets topp - de svaga i ett samhälle måste gå under för sådan är "naturens väg".

Att arvtagaren har ett sådant jävlar-anamma kan ses som en tillgång eftersom hans Sol med Stora Pengars Jupiter i tät konjunktion i Fiskarna är en så vek och undanglidande typ. Detta är mer vad man kan tänka sig i horoskopet för en arvtagaren med en stormrik "doldis-pappa - soltecknet smittar av sig på sonen och likt alla i den mest privilegierade klassen söker han undvika rampljuset för att få njuta sitt goda liv.

Wahlberg, fyra år tidigare och en annan födelsemånad har också Mars i Stenbocken, men här börjar man se hans missbelåtna uppsyn och äregiriga driv. Det är krigaren maxad via norra månnoden, den avundsjuka lunära demonen som inte var nöjd att tillhöra naturens säsongblomster utan ville höja sig till gudarnas nivå. Och detta således i simplistiska termer: JORD-elementet som via Stenbocken står för respekt och anseende via materiell position eller makt. 

Här står "over the top" inskriven i horoskopet - exakt det intryck han satt i film efter film. (Undantaget någon enstaka socialrealistisk film som den om en bartender, där han föreställde en uttryckslös och obegriplig tråkmåns givet sin "snygga" och osjälviskt peppande flickvän spelad av en ung Elizabeth Banks.)

Att Mars-Stenbocken ensam skulle kunna ge en så tydlig dubbelgångar-vibb är nytt för mig, men det finns mer hämta ur en kartjämförelse:

Båda för enkel jämförelse uppritade som "naturlig zodiak" med debutanten/pionjären Väduren i hus 1. (Wahlbergs tid är känd och ger en Tvillingascendent och ascdententhärskaren Merkurius konjunkt med den onda stjärnan ALGOL - och en Åklagare är han definitivt i roll efter roll, särskilt som Solen i 12e illustrerar motsatsen till ett rikemansbarn. Solen med Saturnus i Oxen gör honom närmast livlös och genomkalkylerad. 

Häri ligger mycket av förklaringen till att han - likt Putin, en annan Sol/Saturnus i JORD - är ett pokerfejs. När Wahlberg gör en min är det ofta en av missbelåtenhet - det ingår i Saturnus att vara den som lägger en kall, fuktig filt över partystämningen, och inifrån 12e huset är det martyrernas veklagan - det amerikanska samhällets alla fattiga - som Wahlberg personligen har som sin enda resurs vid karaktärsgestaltningen. Saturnus ger alltid en viss monomani - den symboliserar som Tidsherren djupt sittande och närmast kronisk karma.

WAHLBERG:


PERSSON:

De båda männen har båda positiva gensvar i sina psyken, Wahlberg reagerar på Solen i materiell fattigdom, dels med Mars i samhällsklättrarens tecken men också via Månen i Vågen. Denna typ av Måne känner av oförrätter och orättvisor och gör att bloggaren faktiskt kan se en Wahlberg-film på tv då och då, det finns något hyggligt över människan som sipprar ut, trots hans rollfigurer och trots att hans skådespelarkonst inte är stor.

HM-vd:n är passande född med Månen i chefstecknet Lejonet och Månen som symbol för barndomshemmet gör att han garanterat växt upp med denna känsla av "för det är jag värd". Värd vad? Ja, Mån-Lejonet bygger sig känsla av att vara "den utvalde" ("entitled") på, i detta fall den lyckosamma Solen som boostas av rikedomens Jupiter. 

Nu föddes fler barn denna dag och kanske var Persson en av få som BOKSTAVLIGEN föds stormrik (som blivande arvtagare), men någon astrologibok jag läst adresserade just detta problem och menade att Jupiter inte alls symboliserar fett med pengar utan i flertalet fall bara en välordnad barndomsmiljö där säkert litterära intressen var tydliga. 

Familjen var inte alls säkert rik även med en väl integrerad Jupiter, men den var rik i sin kultur, vilken överförs på barnen. (Detta skrevs inte av en svensk och långt innan it knäckte västerlänningens intresse av att läsa böcker - förutom de som lyssnar på "Bokhörnan" i radion förstås och håller sig informerade litteraturhändelser.) "Andlig" eller kulturell rikedom stämmer med Jupiter som "den högsta kasten" - tänk bara "fattiga" slottsherrar som knappt har råd att driva sina arvegods. Rikedomen är alls inte alltid en följd av näsa för affärer.

Det för över till frågan om att hålla i besittningar! Konserverande Saturnus är expanderande Jupiters motpol, och här är Walhberg och Persson intressanta. Båda har de komplementära "stora ödespenslarna" i intressanta möten.


Wahlberg, fattighjonet, har de planetära fienderna Solen och Saturnus i samma resurstecken, Oxen. Det börjar illa, kan man säga, och Månen i Vågen känner att detta inte är ett rättvist liv i Bostons underklass. Men han har den extrema ambitionen att ändra på den världsliga positionen: Mars/Rahu! (Denna energipunkt disponeras av just Stenbocken och invid Solen, inser man att han velat bli en Sol - en ledare, en idol - sedan nästan första början.)

Som om inte det räcker, ser armodets och det hårda och tröstlösa slitets Saturnus att gräset är grönare på andra sidan: stora och lätta pengar hägrar mittöver, i Skorpionen. Detta är förstås bloggens "Satans axel" som lurar svaga själar att söka enbart ett materialistiskt liv, och jag tror ärligt talat Walhberg körde fast för tjugo år sedan och börjar nu se sin stjärna dala. 

Även om den onda Satanssjärnan i Oxens 3e grad (2°19') kletar ned skådespelaren (och även producent, efter att pengar börjat rinna in), så förmedlar den penninggiriga krämaren Merkurius sin besmittelse till Saturnus bara ytterligare en grad längre in i Oxen. Här är OCKSÅ en förklaring till att hans minspel som skådespelare i huvudsak går från slätstruken till negativ. Jag tror helt enkelt han är skadad för livet av sina unga år, och den vuxna i honom har bara lärt sig profitera på sitt skadade jag. Han använder likt en prostituerad sin kropp i dess skadade tillstånd istället för att hela den. 

Persson, rikemansbarnet, har som sagt Solen med Jupiter - exakt motsatt Walhbergs solära konfiguration. Men eftersom Walhlberg har Jupiter-oppositionen kanske det är här astrologin tecknar någon slags ansiktslikhet. Persson ser extremt sårbar ut (som Fiskarna ofta gör) medan Wahlberg har ett vardagligt utseende men ur djupet viskar om en nödlidande själ. Persson har förmodligen betydligt lättare att le, med ett upphettande Vatten/Eld-krig i via Solens och Månens sammanflätning.

Till sist måste förstås arvtagarens Saturnus kommenteras. Men här blir det svårt i brist på födelsetid. Han har en uppenbar talang som Räknenisse med Merkurius i organisatoriska Vattenbäraren, disponerad av Saturnus som något år efter det gällande Sverigehoroskopet alltjämt befinner sig i ungdomliga och kvicksilvrigt lyhörda Tvillingarna. Den Gamle och det unga intellektet byter hemmatecken med varandra och gör det på bästa sätt: Luft till Luft ger bra synergi. Verkligen pappas pojke och en förmåga att likt Saturnus som Liemannen "hyvla" och göra sig kvitt folk om inte siffrorna ser bra nog ut. Detta är då en Saturnus som äger förmågan att bevara (Saturnus= konservativ) vad av Stora Jupiter-pengar det var hans födslorätt (Solen) att förvalta vidare. 

Intressant nog kopplar Saturnus också sitt stora 270-gradersgrepp om Sol/Jupiter och företagsledaren har därmed samma tre Giganter förbundna. Saturnus kontroll av Solen ger en dröjsam och försiktig general, vilket kan vara problematiskt, trots att räknenissen Merkurius gynnas av försiktigheten.

Inom den antika världsbild som världens länder alltjämt slavar under, gör Persson inget fel. AB är ute i ogjort väder som härjar över hans aktiehandel istället för att angripa Kapitalismen som helhet. För att rikta läsarnas blickar mot Systemet skulle vara subversivt. Tidningshusen lever gott på att ge befolkningen små portioner att irritera sig över så att den Stora Oförrätten kan bestå till nästa dag.

På det jämförelsevis triviala ämnet dubbelgångare är ett förslag således: båda har Mars stark i saturniska Stenbocken, Solen, Jupiter och Saturnus konfigurerade med varandra låt vara på skilda sätt. Det är kanske poänglöst att söka svar i zodiaktecknen (frestande på nybörjarnivå som det är), men att planetkomplex skulle vara förklaringen är kanske att starta ett nytt "wild goose chase". Här finns dock en astrologisk "förklaring", åtminstone hypotetiskt.

Slutet ska inte föregripas men en möjlig berättelse är att fattighjonet strävade sig upp och nådde till sist samma sorts privilegierat liv som arvtagaren fick från start, för att sedan tvingas kämpa i motvind för att konsolidera - mycket för att han föddes för sent i historien, lagom till Kapitalismens dödsryckningar.

*****

Och visst har han rätt, den Pulizerpris-belönade amerikanska journalisten (en tungviktare!): det var USA som sprängde gasledningarna utanför Sverige. Det var ju uppenbart från första början, även om de skändliga svenska tidningarna var upptagna med sin Putin-demonisering och inte kunde, ville, vågade granska den möjligheten!

Terrordådet förra året taggades inte men inläggen hittas lätt genom sökrutan:

https://siderisk.blogspot.com/search?q=nordstream

 


PS. Både Persson och Wahlbergs kartor har kommenterats tidigare på bloggen.

Inga kommentarer: