Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 februari 2023

Världssjälen, kapitalism och klimat - featuring Bolund och Stenevi

[Ett utkast från 31 januari. Som så ofta liggande tills "ögonblicket" redan passerat. Men texten avviker rejält från det tänkta ämnet - språkrören - och publiceras därför ändå.]


Av någon anledning har aldrig Miljöpartiets nuvarande språkrör kommenterats. Det kan bero på att medierna i så hög grad är upptagna av att skandalisera de politiker som utmålas som fienden. Men så ser jag Per Bolunds beslutsamma min i DN och ler åt hans bruk av ordet "ärlighet", typiskt för Vågskålarnas tecken där detta språkrör har Månen. Men Märta Stenevi då? 

För att inte tala om kritiken mot detta parti som svenskarna knappt längre bryr sig om och som inte alls verkar ha något att göra med det radikala miljöparti det en gång var (tänk: Birger Schlaug). Jag noterade invid Bolunds födelsedatum "högervriden", redan från det han dök upp i medierna (glömt den specifika frågan), men har alltid upplevt honom som belevad och sympatisk. 

Tyvärr en gårdagsmänniska som varken står för miljö utöver kapitalismens sedvanliga greenwashing och tomma prat om hållbarhet. Att observera mänsklighetens illdåd mot naturen måste göra en vaken människa till anti-höger, anti-kapitalist. Allt annat är att köra med dubbel bokföring, kanske t.o.m. en dubbelnatur.

EXAKT samma sentiment tycks uttryckt av en debattör i AB när jag kommer till den tidningens förstasida...


Ja, vad representerar egentligen de två språkrören utifrån de omina som ges för respektive födelsedygn? (Dvs. mycket generella indikationer som inte alls givet behöver matcha det exakta födelseögonblicket.)

Bolund:

 


Håhå jaja. Det är en omvänd version av den här bloggarens skiftande perspektiv (även om någon slags grund binder ihop alla inlägg). Hos Bolund har Sol och Måne har bytt zodiaktecken det är inte det reflekterande sinnet/Månen utan Solen som driver via den den dubbelspelande Tvillingarna. Politikern har Månen i Vågen för att söka upprätthålla någon slags balans trots Tvillingarnas dubbla trohetsförklaring (kapitalismen OCH naturen). 

Dubbelheten beror inte på att Tvillingarna är ett dualt tecken utan av ett mer fundamentalt omen: dess härskare, det flinka intellektets Merkurius befinner sig i Naturens enda blomstrande tecken, Krabban. Här uppstår en ohelig allians mellan planerande Luft och näringslivets instinktiva jakt på trygghet (=vinst). I Vatten kan många oförenligheter samexistera men i logiska Tvillingarna blir försöken att torgföra oförenligheter svåra eftersom de också kan underkastas en logisk analys. (Försök analysera Vattnets känslovärldar och du kommer aldrig till något slut.)

Bortom den passionerade Krabban som naturens motor indikerar Skorpionen dess bortvittrande / död, medan Fiskarna antyder naturens definitiva upplösning till förmån för själens befrielse från den "blott naturliga människan". Fiskarnas 12e hus likställs i hinduisk astrologi med själens förlossning från sin låga driftsnatur vilket är en förutsättning för att återvinna sin ursprungligen gudomliga natur - det stadium vid vilken man kunde tro att själens "moksha" eller befrielse är ett faktum.

Men icke, sade brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter som hyste sympatier för madame Blavatskys Teosofi. (En västanpassad variant på hinduiska läror som akademiker älskat att finne fel i, trots att den autentiska hinduismen är lätt att se. Den är korrekt och man behöver bara bortse teosofernas synkretistiska tillägg). 

Carter konstaterade som en sann teosof/hinduisk astrolog att själens "moksha" i det renande Vattentecknet Fiskarna (Ljusets kvalitet, Sattva guna) bara är EN FÖRLOSSNING av elementens fyra. När jag läste detta i 20-årsåldern anade jag för första gången att Carter såg elementen som metaforer för medvetandetillstånd och det är också så de använts på Sideriska siktet, inte som aristoteliska substanser i en nu akterseglad primitiv naturlära.

Själen må välja eller tvingas att rena sina grumliga känslor och instinkter i det avslutande Vattentecknet, men det är inte säkert att den är lika långt gången i Jord, Eld och Luft! Vägen är lång och det existerar knappast ett horoskop som ger klartecken över hela linjen. Alla återföds och kartan visar var själen sitter fast för tillfället. 

Carter vidareutvecklade inte tanken (i någon av de böcker jag läst), men en gissning är förstås att det är Ljusets kvalitet bör gälla även för de andra element i deras "befrielsefas", dvs. Jungfrun/Jord, Skytten/Eld och intressant nog Tvillingarna för intellektets befrielse. 

Bolunds årgång av Sol-Tvillingarna kort om "intellektuell befrielse" eftersom Merkurius gått ned sig i den lägre känslonaturens Krabba och därmed fungerar som en passionerad typ som inte märker att hans "hållbarhets-höger" är en intellektuell självmotsägelse. Vatten/Luft har inget med varandra att göra. 

Det är kanske därför Bolund ändå ger SD kredd för att de inte hymlar om sin likgiltighet inför frågor om naturvård. SD är en makthungrare, Solen i det passionerade av Jord-tecknen och således så långt från materiell befrielse man kan komma. Dessutom tycks partiet vara rejält kvinnofientligt, särskilt kvinnor som representerar rena och naturvårdande känslor. Venus-Fiskaarna i 6e huet för fiender!

https://siderisk.blogspot.com/2017/10/slutligen-sverigedemokraternas-horoskop.html

Om nu Carter uppfattade att själen avkrävs fyra avgångsbetyg, fyra typer av "moksha", i vilken ordning den tidlösa själen bearbetar sin karma (och skapar ny) är väl en gåta omöjlig att ens spekulera över! 

"Reinkarnerar" själen ens i den linjära tid mänskligheten föreställer sig och dagligen övertygar sig själv om, genom klockor och jobbscheman? Tidsherren förslavar dem fångna i Jord, i materialitet men befriar ytterst sett eftersom dess innersta natur är Luft - immateriell andenivå. 

Utvikning. Horoskop som mixar Luft och Jord har kallats "rationalister" på bloggen men notera att Jord redan handikappat den fria luft-anden och påfört den materiella begränsning och vilken Luft nu accepterar och begränsar sitt tänkande till. Likväl finns det värre elementkombinationer som inte gör själen mycket gott, utan plågar den. Som Eld och Vatten-kriget t.ex. och som inte ger någon intellektuell ro utan till och med skapar en hungrande upplevelsekonsumist som inget tar med sig i döden - hela livet byggde bara på att jaga sinnesintryck utan att söka deras intellektuella essenser!

Den gamla sanningen, att "samla dina skatter i himlen och inte på jorden" gäller således inte bara materiella rikedomar och Jord-elementet! (Visst kan "spöken" vara så materiellt fixerade att de sitter fast i byggnader eller klibbar vid ting de älskat i jordelivet, men även dessa i högst verklig mening psykopatiska låsningar ger vika när själens högsta nivå "benådar sig själv" från sin låsning och "går in i ljuset" som det brukar kallas.)

Bloggaren har ibland frågat sig om han interagerar med andra historiska personer som poppat upp i nattliga drömmar och om grekerna faktiskt hade rätt: kosmos är evigt och alla tider existerar parallellt. Och allt påverkar allt - även över tid - så att Världssjälen i själva verket är i evig omvandling. Ta bort lönsamhetstänk och linjär tid, de största fienderna mänskligheten någonsin konfronterat. Demonisk överhet håller folkens medvetanden fjättrade.

Jag menar, vetenskapen har just upptäckt att dess egen datering av universums ålder (~13 miljarder år sedan Big Bang) är rena fantasin. På sitt "vetenskapliga" sätt har man daterat strålningen från en stjärna - miljarder år äldre än universum självt! Uppenbarligen har människan nu hittat ett seriöst fel i sina egna teorier. Den som ser/såg programmet kan notera med vilken frenesi forskarna försöker rädda modellen - den förutan tappar astrofysikerna enorm prestige!

Klicka för originalstorlek

Passande att detta fynd meddelas svenska vetgiriga just som tidsherren och åldermannen Saturnus passerar genom Världsrymdens tecken Vattenbäraren! År av bloggande på Sideriska ger bakgrunden till Saturnus som den "sjunde himmelen" symboliserar. Programinnehållet beskrivs väl av en av astrofysikerna: räknenissens och vetenskapsmannens modell är ett "episkt misslyckande". 

Faktum är att astrologins modell är tajtare än den moderna forskningens. För differensen på universums ålder med 1 miljard år beroende på om man analyserar en mängd data från supernovors ljusstarka explosioner på olika platser i universum eller daterar "vardandet" eller den oegentliga existensens tillblivelse från den vaga värme- eller mikrovågsstrålningen från universums tänkta födelse.

Jämför dessa två sätt att söka rekonstruera tiden för Big Bang med tankar om Eld och Luft, mätning från supernovor representeras av Eld. Jupiter står för expansion och underförstått accelererande expansion (som universum beter sig efter Big Bang). 

Mätning från kosmisk bakgrundsstrålning kan representeras av Luft eller Saturnus vars koppling till gravitation och deceleration är astrologiska sanningar, låt vara moderna tillägg. Lustigt nog använder astrofysikerna färgen blå för att mappa upp de områden i världsrymden som snabbast kyldes ner när universum var en baby - i dessa snabbast nedkylda  områdena uppstod universums struktur. Saturnus som den kyliga Rationella själen som Mästerbyggaren Gud-i-världen eller som Organisatören (Platons Demiurg) någon? 

Astrologins symboler är töjbara just för att de bygger på Sanningen. Vad superintelligenta kosmologer Nobelprisbelönade eller ej, det blir allt mer gåtfullt. Kanske är detta för att mänskligheten gått över sin utmätta gräns...  

Saturnus som "Högsta Himmelen" - bortom vårt synliga universum kanske har sin representation - i materialistiska sinnebilder- i denna kosmiska bakgrundsstrålning? Vad "tänkte" dessa områden i universum kallnade snabbast efter Eldens ur-laddning? Detta ger ett nytt spinn på platonismens livssjäl (Solen/Elden eller supernovor) och den rationella själen, den kalla och organisatoriska Saturnus som i egenskap av "döden" aldrig är åtkomlig för de soldyrkande och livstörstande fallna själarna fångade i universums senare och mer materialistiska skeden?

(Google-söket uppe till höger kan underlätta, använt citationstecken för en fras som "sjunde himmelen". Högst rankad är ett inlägg från 2015, "Sverige sett från sjunde himmelen", men bloggen är som en mosaik där bit efter bit läggs.) 

Ytterligare tanke: Även om Saturnus tillhör det som i antiken var Jordens omgivande gräns för kosmos fungerar den utmärkt som symbol även för andra resonemang. Eftersom tid och rum är det fängelse människor i materialitet (Jord-elementet) hämmas av blir Saturnus befriade från sig själv i dess lägre aspekt (Saturnus härskar via Stenbocken över Jord-materialism) en bra symbol för grekernas "eviga" Världssjäl, dold bakom världsrymden.

Inte temporalt som metafor för de tidiga strukturer som avslöjas via osynlig bakgrundsstrålning utan Saturnus som just en annan skapelseordning. Världssjälen är en högre dimension och inte dagens banala fantasi om "multiversa", även om det är den urgamla tanken om en högsta himmel som stulits av materialistiska men fantasifulla rymdteoretiker.


Stenevi:


Horoskopet har kommenterats tidigare, men vid den här snabbtitten ser jag någon som mycket tydligare matchar en äkta Naturens försvarare. Nymåne i Fiskarna som givetvis kan läsas som en eldsjäl för en ren och hälsobringande (sattvisk) natur! 

Preliminärt ser Fiskarnas härskare i Väduren ut som en bra placering, men den beskriver också hotet mot naturen eftersom Eld kan torka ut Vatten och indikera något destruktivt. 

Samtidigt har Jupiter halshuggaren Ketu i sin närhet och kartan blir komplex! Söker Ketu markera att accelerationens och vinstjägaren Jupiter som slöseri haft sin tid? Nu måste den expanderande Jupiter-kapitalismen halshuggas om Naturen/Fiskarna ska kunna räddas. 

Stenevis karta förefaller vara betydligt mer radikal än det andra språkrörets.


Inga kommentarer: