Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 4 februari 2023

Svensk yttrandefrihetsextremism till höger och vänster

 


En del människor skär tvärsigenom ens eget åsiktspaket. Som AB:s förra kulturchef Åsa Linderborg. Perfekt problematiserar hon svenska politikers svek mot folket med sin stressiga NATO-ansökan (USA stod i ridån och gav dem diskreta scenanvisningar).

Samtidigt är hon samma yttrandefrihetsextremist som ultrahögern och tycker att Koranbränning är en självklarhet. Hon låter påfallande lik rasisten Jomshof i sin argumentation!

Tanken går förstås direkt till "det fria ordets Merkurius" som i Sverigehoroskopet är TOTALÄGD, inte av folket utan av en osynlig överhet som dock delvis syns i Magdalena och det militärindustriella komplexets villighet att följa USA utan att blanda in svenska folket! 

Sverigehoroskopets Merkurius är hårt trängd av landets alla chefer (Solen) av olika magnitud och den verkligt onda Storfinansen (Jupiters) eller stora pengar - landets ständiga sneglande på BNP och exportintäkterna. 

Det är för övrigt Merkurius som är "siffernissen" med logiken och räkneförmågan, så ingenting förvånar egentligen varje gång Sverige trampar på all sensibilitet bortom primitiva räknemänniskor som skickar en 10-årig flicka ur landet men ger föräldrarna uppehållstillstånd. (Jag läser inte snyftnyheter men det är en upprörande byråkrathantering även om det knappast lär handla om biologiska föräldrar. Eller?)

På temat urspårad eller extremistisk ikonoklasm som tror sig syssla med yttrandefrihet kastar jag en kort blick på Linderborgs himmel för hela dygnet, medveten om att den kan vara väl allmän i sina omen. 

Skulle över 300 barn detta dygn födas vilka alla är derangerade i sina åsikter om friheten att säga vad man vill? Och vad om de tusen och åter tusen som föddes i övriga världen. Yttrandefrihet är väldigt snävt tillskuren i nästan hela världen (detta är inte himmelriket om någon trodde det, vi är på Jorden nu) - skulle alla födslar detta dygn spärras in, torteras eller mördas för att de inte kan hålla sin tunga i styr?

Nej, bara de som haft oturen att födas i fel värdland och där den förmodat ostyriga Merkurius står som mest prominenta planet på himmelen (vilket den kan göra på några olika sätt).

 

Linderborg har den kanske värsta varianten av prominens! Hennes Pen-klubbsmerkurius är horoskopets Atma Karaka (en planet blir indikator för vad själen vill i detta liv). Merkurius VILL YTTRA SIG - själens djupaste åtrå är det skrivna ordet (Merkurius har ett speciellt förhållande till det skrivna.)

Missa inte att Merkurius under några timmar efter midnatt berövas AK-rollen när Månen helt kort befinner sig längst kommen i sitt tecken och snart därefter lämnar Merkurius själv Oxen. Men, som sagt, tusenden och åter tusenden barn föddes till världen som hade problem med sina intellekt och hur att vakta sina tankar och sin tunga!

Också tungan är en eld; såsom en värld av orättfärdighet
      framstår den bland våra lemmar, tungan som befläckar hela
      kroppen och sätter »tillvarons hjul» i brand, likasom den själv
      är antänd av Gehenna.

http://runeberg.org/bibeln/64_03.html

Sidoanm. 1917 års bibelöversättning. Jag har aldrig förr noterat språkbruket "tillvarons hjul" - är detta återfödelsernas kretslopp i en tidig kristen text? (Antingen av Jesus bror Jakob själv, eller skriven i hans namn.) Själavandring ingick i den synkretistiska jude-kristendomens fas men bannlystes senare av Kyrkan. (Vad var poängen med Jesus ställföreträdande offer och prästernas predikningar om tillvarons hjul ändå löser alla problem till sist?)

Men med den stolpskott regeringen Kristersson knutit till sig har bloggen på sistone påmint om det gamla syndromet "egenmäktighet" (eller i positiva fall: "av egen makt"). Jag har noterat att ELD och JORD, vilka helt saknar synergi, ledet till ett turbulent och krigiskt liv och att individen - förråad i sin själ - ofta vill ha tuffa tag (i sängen och i övriga arenor).

Adolf Hitler hade Mars och Venus tillsammans i Eld och han var certifierat störd å det sexuella, men vad händer när Mars lägger sig i Oxen och Venus intar Väduren - härskarna går till varandras hemmalägen - och Eld och Jord bara inte fungerar tillsammans? Den ömsesidiga receptionen betecknar hinduisk astrologi som stark konjunktion men i nästa steg av analysen tillkommer t.ex. elementens grad av förenlighet.

Är detta ett underlag för att skriva trovärdigt och med respekt för andra? Det är precis den bristande fattningsförmåga man kunde misstänka i frågan om att bränna andra kulturers viktigaste symbol för sin egenart! Det kan också vara astrologins förklaring till det höggradigt intelligenta Ulrika Knutsson/Expr. ser i Linderborgs tv-dokumentär om kungen - en slavisk imitation av det redan sagda och en fattighet i analysen (Knutsson reserverar sig, hon har bara sett de första tre avsnitten). Jord är en verklig hämsko för Eldens fria vision och blir lätt en "me too" - en i kören.

Konflikten mellan materialism och oberoende (Jord och Eld)  är också ett tecken på att Linderborg är ett barn av det groteska landet Sverige, vars 9e filosofi- och religionshus är outvecklat och en skam bland världens länder! Inte konstigt att hon tänker som hon gör med det svenska "psykiska dna:t".

Linderborg föddes visserligen sex år före det moderna Sverigehoroskopet men kanske är det så att nationen själv byter anlete när själar av "viss kaliber" fötts och har ett öde som kommer att föra dem till framtida nyckelroller, som t.ex. kulturchef över Sveriges största tidning (vilket AB säkert under Linderborgs tid, annars fanns det en tid då AB och Expressen brukade turas om att ha största pappersupplagan, men det var före Linderborgs tid).

Ska man mer bokstavstroende se på föregående nationalhoroskop (1809 års, fn. 8 inlägg), så sjöng det på sista versen när Linderborg föddes. Närmare bestämt befann sig landet då i sin näst sista planetära cykel (som det skulle visa sig, "gamla" Sverige avslutas i Venus storcykel, som också var fundament till Solen-i-Oxen det gamla Sveriges jordnära karaktär).

Vimsottari Dasa:

 Ket MD:  1964-05-12  -  1971-05-13

  Antardasas in this MD:

  Ket:  1964-05-12  -  1964-10-12
  Ven:  1964-10-12  -  1965-12-11
  Sun:  1965-12-11  -  1966-04-15
  Moo:  1966-04-15  -  1966-11-17
  Mar:  1966-11-17  -  1967-04-12
  Rah:  1967-04-12  -  1968-04-30
  Jup:  1968-04-30  -  1969-04-05
  Sat:  1969-04-05  -  1970-05-16
  Mer:  1970-05-16  -  1971-05-13

Linderborg föds in i "halshuggningens tid" en kort Ketu-period (Tänk världsläget  mordet på Martin Luther King inte minst och USA:s skändliga krig mot lilleputtlandet Vietnam som faller under dåvarande Sveriges Ketu-cykel -detta var en tid när svenska motståndet mot USA och vad det stod för var något helt annat än den pinsamhet Sverige numera visarupp).

Linderborgs födelse sorterar under den subcykel som innehas av Jupiter, den högsta samhällsklassen, noblessen, eliten (snarare än wannabe-typerna som vallfärdar till Stockholm). Intressant nog föddes hon med Månen i Vattenbäraren, som ju blev det "nya" Sveriges soltecken eller identitetsmarkör. 

Tyvärr blev inte det nya Sverige landet för alla (Vattenbäraren är inkluderande) för kvar levde 1809-kartans statiska och konservativa Sol-Oxe via den nya Månen i Väduren (med Mars i Oxen som sitt fundament, sin disponent).

Det är slingriga turer men ser man ser hur gamla och nya Sverige ändå krokar i varandra. Gamla tiders Överhet (Solen) är numera det svenska folkets genomsnittliga hemmiljö - fast inte riktigt (Månen i Väduren med Mars-Oxen men infryst och inte fullt frigjord i 8e huset för dålig karma, övertagen från landets forna herrar).

Linderborgs Måne i Vattenbäraren välsignas dock (på gott och ont) av oppositionen från den Högsta Samhällsklassens Jupiter. Hennes födelse sammanfaller alltså händelsevis med Sveriges rådande planetära cykel, kampen för välstånd (och Mån-Folkets kluvna förhållande till rojalismen/Jupiter-Lejonet). 

Denna folkliga tumme med kungahuset förutan hade hon inte låtit så frihetlig som hon ibland gör. Hon har haft tillräckligt mycket ädelhet i sin själ för att stiga (eller slå sig fram) i det svenska samhället och ta sig in i Eliten (verksamt ond Jupiter i Eldens 5e hus i moderna Sverigekartan).

Oppositionen Måne/Jupiter både hjälper henne till den upplysthet som ibland ger utmärkta texter men ibland tycks märkligt förnekad - förmodligen via den dåliga historien kring hennes Merkurius. Här finns två naturer, spontan och en grovt programmatisk, en bråkstake och inte mycket mer. Hon identifierar sig tydligen med Paludan, drägget i folkdjupet, men försöker åberopa yttrandefrihetet minus ansvar och omdöme. Linderborgs flera prickningar i Pressens Opinionsnämnd för vissa publiceringar påminner starkt om den förråande inverkan Eld/Jord-kriget kan ha - inte den bästa miljön för det förfinade intellektets Merkurius som ska syssla med saklighet.

Är det det alkoholiserade barndomshemmet i arbetarstaden Västerås som förklarar denna vilja att bli skribent mot alla odds (Eld/Jordens karghet)? (Har inte läst hennes självbiografi.) Är det en slugger nedifrån en träsktillvaro Linderborg låter få frispel eller är det bara nationalkarman - den sorgligt självupptagna och avsensitiviserade svensken?


Inga kommentarer: