Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 februari 2023

Exceptionellt ung jurist - tiden dikterar särbegåvning

 



Aftonbladet den lilla tjuven återanvände en snart veckogammal nyhet som fanns på TV4 fritt för alla men gömde den bakom betaldörr. Ett flickebarn som lär sig läsa vid "två-tre" hör ju inte till vanligheterna. Men att söka förklaringen till senare snabba steg genom den (förvisso usla) svenska skolan beror inte på denna tidiga merkuriska förmåga, trots att hon anspråkslöst förklarar sin framfart på detta vis. 

Hennes förklaring leder bara till nästa fråga: varför visar sig anlaget så tidigt hos en del? Det allmänna schemat placerar ju det lilla barnet under Månen de första åren (träning i den emotionella artikulationen) och intellektets Merkurius kickar in först vid fem. Astrologiskt kan man naturligtvis föreställa sig avvikande bud. Som här, då redan Månens tidiga barnår lyder under Saturnus, blicken för det systematiska.


Halvt på skämt föreslog bloggen följande redan i sin början: om barn planerades lite bättre för att födas under rätt stjärnor skulle t.o.m. denna nation kunna lyftas ur sitt förfallna tillstånd. Bara vettlöst folk slutade knulla runt och skapa barn lika misslyckade som föräldrarna själva!

Inte bara föddes den unga juristen under den åtråvärda fullmånen mellan Solen i härskarläge i Lejonet och Månen i det vidöppna sinnets mest konceptuella medvetna tecken, Vattenbäraren. Dessutom välsignas denna födelse av en andra opposition mellan Eld och Luft eller hypervital intellektualitet. 

Eftersom kvinnan verkar stamma från Indien, Pakistan eller liknande land, har hon förstås mobbats av den svenska pöbelmentalitet barn tar med sitt till småskolan från sina hem och föräldrar inkapabla till fostran. Och halva opposition nr 2, mellan Skytten och Tvillingarna, tycks beskriva hur hon haft begränsad förmåga till ondska eller förmåga att värja sig mot sådan: Mars (i Skytten) är undertryckt av och invid södra månnoden Ketu. 

I verkligt bra horoskop kan detta utläsas som en så avancerad själ som inte längre intresserar sig för svenskarnas favoritobjekt att tjäna pengar på - krig och krigsföretagsaktier (SAAB-Vapen skenar enligt nyhetsutsändningar den 18 februari på aktiemarknaden - krig lönar sig för alla svin som förvärrat sin karma tusenfalt genom handel med död i syfta att profitera).

"Halshuggningens" månnod Ketu betyder att hennes krigarinstinkt är undertryckt för egen del, men negativt också att hon saknar ett viktigt instrument skulle hon hamna i primitiva miljöer som t.ex. Sverige.

Å andra sidan ser man vid motsatt norra månnod,  Drakhuvudet eller Rahu hur elegant ett geni hanterar situationen mittöver: Rahu med framgångsrika Jupiter EXPANDERAR och växer sig huvuden större än sina mobbare och den infama miljö hon vistats i. Flera årskullar hoppade hon över och gjorde klart högstadiet via tentamina. 

Att både den ambitiösa Rahu och Jupiter står för expansion är en perfekt bild av en som inte tar kriget från muckaren Mars utan växer sig större än små själar kan greppa. Den extrema expansionen befinner sig i Tvillingarna, intellektets tecken. Det kan inte uttrycks mycket tydligare (jo faktiskt, men mer om det strax).

Bara att lyckönska denna unga jurist mycket gott. Solen i härskarläge välsignad av en aspekt från juridikens och religionens Jupiter berättar exakt vad snackisen handlar om och exakt vad som saknas i det svenska nationalhoroskopet. 

Att Månen ligger i Vattenbäraren (Luft) påminner om Englands störste författare, "Shakespeare" vara ordförråd måste ha börjat grundläggas lika tidigt som juristen lärde sig läsa och skriva. Shakespeares pjäser innehåller, om jag minns rätt, ett dubbelt så stort ordförråd som någon annan samtida storhet. 

Känner man till författarnamnets verkliga identitet, greven Edward de Vere, är det rätt uppenbart att han hade ett likartat sinne: Månen i Vattenbäraren men här vitaliserad inte av en Eld-opposition utan av Eld-planeten Mars tillsammans med Månen.

En annan gräsligt särbegåvad figur var Rudolf Steiner som som hävdade att Atlantis existerat och hämtade inspiration för sin arkitektur från sitt klärvoajanta eller mediala skådande bakåt till byggnationen på denna svunna kontinent. (Delar av det som nu är havsbotten i Mexikanska golfen men också landmassa ut i Atlanten, nu likaså havsbotten efter att mänskligheten förargat gudarna även tidigare.) Steiner hade fullmånen omkastad: Solen i Vattenbäraren och Månen i Lejonet. 

Jag har mött flera höggradigt begåvade individer med dessa fullmånar i de insignifikanta världar jag rört mig i detta liv. Har kommit att misstänka att dessa är själar som redan gjort sin "femton minuter" av berömmelse i tidigare liv. Nu softar de i t.o.m. de mest obetydliga positioner i samhället. Solen i Lejonet är typiska entreprenörer, har alltid något projekt på gång. Solen härskar dock i tecknet och antyder en stark motordrift. Viljan att leva och göra. Men i brist på andra kvaliteter kan det här soltecknet urarta i konsumtionshets och spelmissbruk!

Känd födelsetid (saknas för den unga juristen) kan antyda om den ljusstarka fullmånen indikerar "gamla lagrar" eller är ett ledarskap som byggs upp för uttryck detta varv som människa.

De dubbla eld-oppositionerna har färgats in men man får inte missa att detta Sol-Lejon har den bästa tänkbara sidekick, sitt eget intellekt, båda härskarplacerad i Jungfrun för en jordnära koll på fakta, men också kallad "upphöjd" i samma tecken (enda tecknet där samma planet blir dubbelt betonad). 

Eftersom bakgrunden till läran om upphöjelsen är glömd (bloggen har redovisat två försök till förklaring) är det fritt fram för spekulation. Jag tror, som nämnt flera gånger att Venus "fall" i Jungfrun har med saken att göra. Efter själens syndafall har den bara intellektet - den mänskliga hjärnan - som kan rädda den. Så samma tecken där själen råkar ut för sitt mytologiska fall är också planeten där intellektet får uppgiften (och förmågan) att förstå via knivskarp, merkurisk logik. 

Senast ämnet om fallet i Jungfrun var på tal, noterade jag att Venus primärt hör hemma i Vågskålarna, ett juridiskt rättvisetecken vilket astrologin noterar genom att låta Vattenbärarens eller samhällsstrukturens Saturnus få sin "upphöjelse" här. Att den unga juristen har Saturnus i Oxen, Venus sekundära hemmaläge kanske slår någon som signifikant. Att ha Saturnus i Jord är ett bra komplement till Månen i Luft (Vattenbäraren).

Också "Shakespeare" hade den mixen, och gissa? Edward de Vere studerade juridik ingående i unga år, något som litteraturforskare av "oxfordiansk övertygelse" pekat ut i Shakespeares dramer: det kryllar av juridisk terminologi i dem. Vere hade Saturnus i sitt negativa hemma- eller härskarläge, Stenbocken (ett sakligt Jord-tecken), så parallellen med den 21-åriga särbegåvningen är påfallande.



PS. Det kvittar om juristen är född i Sverige, på väst- eller östkusten eftersom kartan utan känd födelsetid är ungefär densamma för hela världen. En programbugg missar dock svensk sommartid (+2 rel GMT) om man som jag här gjorde tog en skärmdump utan att spara och sedan öppna kartan på nytt. Därav kartans GMT+1. Felet är bara någon halv grad för Månen och är oviktigt i horoskop utan känt klockslag.

Programmakaren tycks ha missat att valet av grundinställning vid programstart inte kan vara "Stockholm, Sweden" eftersom detta val inte justerar för sommartid trots att det påstås hämta datortiden (Windows) vilken i sin tur automatiskt ställs om till sommartid.

Inga kommentarer: