Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 februari 2023

Nietzsches storhetsvansinne och vilja till makt

 


Lyssnade med ett halvt öra till ett P1-program om den sena Friedrich Nietzsches tankar, tydligt påverkade av Darwins lära om naturens skoningslösa urval som han måste ha läst när den utgavs mitt under hans mottagliga tonår.

https://sverigesradio.se/avsnitt/viljan-till-makt-nietzsche-som-forforare-och-forgorare

Programmet finns nedladdningsbart och frågan är om åtföljande essä är hela programtexten eller en kortad version. 


Jag hittar flera tankar som är förvånansvärt lika de som flyktat förbi på den här bloggen och kan inte låta bli att notera att Nietzsche likt bloggaren var född med Solen i Vågskålarna, och Solen disponerad av Venus i "övermänniskan" Lejonet. (Jag tror ingen kan invända sig mot att ledarskapets symbol ligger närmast hans tes om övermänniskan.) Bloggaren har dock - åtminstone inte ännu - blivit storhetsvansinnig och förklarad sinnessjuk!

Här märks då skillnaden i framkastade "sidojag" - medan tysken föraktade svaghet, dyrkade geniet och rabblade upp alla KÄNDISAR han varit genom historien under ett skov av megalomani, har bloggaren rapporterat "sidojag" (via kritiskt gallrade drömmar och enstaka gånger genom vakenupplevelser) vilka inte går att verifiera eftersom det varit oansenliga liv. (Men också ett par öden som finns i historieböckerna - ingen av dem allmänt kända figurer och bloggaren hade aldrig hört talas om dem i vakentillstånd eller via studier.) Nietzsches fantasier är i jämförelsen banala och juvenila identifikationer med historiens mest välkända namn.

Att Solen i Vågen med disponenten i Lejonet attraheras till storhet (och skönhet för den delen) är ungefär så långt man kommer, men en identisk kombination av Sol-i-tecknet med sin Disponent-i-tecknet kan ändå skilja sig våldsamt åt i praktiken. Detta är sanningen om kursböcker i astrologi: de är så förenklade att de gränsar till lögn. Samtidigt är de enda sättet att börja bekanta sig med ämnet.

Varför Nietzsche beter sig som en sådan grundkursare under sina maniska tillstånd ser men av Solen i Vågen i 12e exilhuset, han var en solitär och alls inte en typisk minglande Våg (ett socialt tecken av rang). Istället söker hans solhärskare Venus "harmoniera" med maktens 10e hus där den ligger och således introvertens bisarra påståenden via figurer som Buddha, Alexander den Store, Caesar, Voltaire, Napoleon och kompositören Wagner. 

Det är mig oklart om han verkligen trodde han varit alla dessa i tidigare existenser (Biografin på astro.com är kort och koncis men går inte på djupet). Att Napoleon föddes åtta år innan Richard Wilhelm dog är dock det minsta problemet. Tanken att själen samtidigt kan innebo i flera människokroppar bejakades redan av  200-talsfilosofen Plotinos och bloggaren rördes djupt av konstfilmen "Veronicas dubbelliv" som anspelade på samma tanke (nämnd på bloggen för länge sedan).

Nietzsches syster, som sorterade kvarlämnade texter och gav ut den postuma "Viljan till makt" var hängiven antisemit, vilket säger en del om tidens tyska stämningar. Trots att hon om någon borde veta ger astro.com hennes anteckning om broderns födelsetid en klen B-rankning. 

Men tveklöst talar fakta för systerns tidangivelse: han har en Skorpionascendent vilken stämmer väl med sinnessjukdomen när man ser att psykets Måne ("fallen" i Skorpionen) stiger i öster och dessutom tillsammans med den "demoniska överdriftens" norra månnod, Rahu eller Drakhuvudet. 

Solen i Luft och Månen i Vatten är ännu ett horoskop som kan taggas "dissociation" eftersom det kan finnas en klyvnad mellan rationell Luft och omedvetna Vatten-instinkter. Särskilt där då Sol och Månen är omkastade: det vore kanske bättre om Solen stod i 1a och Månen i 12e drömska huset. 

Nu drömmer han aktivitet istället för att verkligen agera! En bra solplacering för en munk som söker sig bortom det världsliga men kan ge problem i världen. Astro.com har en tragikomisk detalj om hur illa Sol/Måne samarbetade och hur han friade till en kvinna efter bara två timmars bekantskap Solen i 12e saknar realism även om men inte följer den hellenistiska tradition som säger att Solen fångats av "den onda daimonen" och således har jobb att göra för att befria sin kognitiva potential.

Att sedan filosofens Rahu-störda psyke har en verkligt skarp Mars-i-Jungfrun konjunkt med den logiska Merkurius-i-Jungfrun tycks inte ha kunnat rädda hans förnuft. Det kan t.o.m. vara Skorpion/Jungfru-kombinatet som ger den sunkiga synen på svaghet och styrka, judar och andra underlägsna och den morgondag när han såg samtidens nihilism ha gått under i sin egen oduglighet och en ny ras av övermänniskor tar över. Att hans studier drog mot filologi är typiskt med så stark Jungfru. 

Också den överstarka Saturnus i Stenbocken har med ras eller andra slags hackordningar att göra och dess inte helt fördelaktiga placering i 3e intellektshuset kan ha att göra med att han i princip var en ordlös grönsak de sista tio eller så åren av sitt liv. Saturnus kopplar dessutom ett grepp mot den institutionaliserade Solen-i-12e via sin långa 270-gradersvinkel. (Klassiska västastrologer skulle här säga en "sinister" eller vänstervriden - läs: ond - 90-gradersvinkel.)

Det är när jag hörde att Nietzsche i "Viljan till makt" föreställde sig morgondagens ersättare till dagens odugliga sekulära västerlänningar jag undrade om jag börjat "kanalisera" Nietzsches svarta sidor! 

Sideriska har flera gånger ordat om en (kraftfullt decimerad) "mänskligheten v. 2.0" som tar över efter Naturens vedergällning med det innevarande trolösa släktet. Vad gäller Sverige har landet t.o.m. avfört filosofi och religion från dagordningen vilket avslöjas av det inavlade nationalhoroskopet på den viktigaste punkten av dem alla: 9e huset som ger den optimala vägen fram för varje entitet.

Går man till Nietzsches 9e, "det bästa huset" (som hinduisk astrologi naivistiskt kallar det), så är det förstås en sänkare att det är Krabban som äger det, dvs. den med 1a kroppshuset förbundna Skorpion-Månen med dess demonangrepp. Hans högsta vilja blir därmed besynnerligt egocentrisk och knuten till hans egen psykiska föreställningsvärld som via norra månnoden tenderar att trampa över den gräns solbanan sätter och därmed i hybris förargar gudarna! 

Filosofen tillbringade som sagt många år psykiskt utslagen och sinnessjukförklarad, kanske den värsta uttrycket för en Sol i 12e huset, som har en tradition av hospis, dårhus eller självvald exil (för de högst utvecklade). Faktum är att han tillbringade tio år i självvald exil efter att han fått nog sitt lärarjobb vid 35. Det var under dess år han producerade sina få kända böcker.

Varför har då Nietzsche kallats briljant och geni (av dem som undviker hans mörka sidor)? Solen i 12e är ingen vinnare, men det naturligt solära 5e huset som förknippas med kognitiv kapacitet har en god ersättare: här står Jupiter som är med-signifikator med Solen i 5e. Dessutom gör Skorpionascendenten Jupiter till en explicit välgörare ("verksam välgörare") och man kunde av astrologisk lära få uppfattningen att Jupiter ger skydd mot allt ont. 

Ändå räckte denna Jupiter i kreativa 5e bara till en rasande intelligent låga som snabbt brann ut! Jupiters opposition till Mars/Merkurius ger blandade välsignelser eftersom Mars - våldet planet är välgörare här medan Merkurius faktiskt är en verksam illgörare för Skorpionascendenter. Hur detta kan vara beror på att Skorpionen i öster enbart symboliserar naturens sexualdrift vilken sannerligen inte ser någon poäng i intellektets randanmärkningar och utredningar. 

Skorpionen är "pang på" och det är vad de var menade till i detta liv. Därför är härskaren till Jungfrun i 11e faktiskt en verksam illgörare trots att 11e är känt som ett idealhus. 11e som samhällsidealen blir mer begripligt "onda" med Skorpionascendenten som är den "naturliga sociopaten" - skorpionen som drar sig undan det sociala och allmänna.

Samtliga 12 tecken på ascendenten har faktiskt 11e idealhusets ägare mot sig och i brist på levande tradition om varför så är, är det upp till var och en att söka lista varför det "egna rollspelet" skiter sig mot 11e huset som "samhällsvärderingar". (Att 11e också läses som "klubbar och föreningar" i modern västastrologi är bara en urvattning av den ursprungliga tanken om att medborgaren inte är so egoistisk (asc.) som idag utan ställer upp gör en god sak (11e) även om resultatet inte gagnar en själv.

En "verksamt ond" planet kan alltså representera ett eget val, man har en ännu högre agenda än den nivå planetens "verksamt onda" befinner sig på. Den här bloggaren har t.ex. en verksamt ond Våg-Sol som aktiveras varje gång ett nytt blogginlägg tillkommer. Men denna "onda aktivitet" - i den mån den inte handlar om våra folkvaldas ledarskap - är i bloggarens fall underordnad hans rapportör, Merkurius, som tvärtom är en "verksamt god" planet i 5e huset. Dessutom är den Atma Karaka i horoskopet och har därmed högre prioritet än Solen. "Kändis eller kung kan du bli i ett annat liv - den här vill själen träna det jordiska Merkurius-intellektet och kommunikation.

Kan nämnas, när horoskopets mer esoteriska delar ändå är på tal att Nietzsches "personliga daimon" intressant nog låg tillsammans med Mars och Merkurius i Jungfrun i 11e! Givet att daimonen agerar utifrån sin ägare, blir därför detta en ond daimon, givet Merkurius verksamma karaktär - sett ur värdkroppen, Skorpionens perspektiv. Nietzsche såg med förakt på sin tids borgerliga samhälle! 

Man kan bara spekulera över ett sådant här daimon-omen. Ville väsendet bakom Friedrich Nietzsche inte inkarnera den kropp han fick men var tvungen, givet dess plats i ett karmiskt sammanhang? Den hellenistiska daimon-läran saknas i hinduisk astrologi men här finns i gengäld en uppsjö av karma-indikationer: den goda karman i 5e huset som likväl kan "brytas" och bli ett problematiskt bagage om planeterna är i onåd på olika sätt. 

Det 9e "bästa huset" kallas också ett karma-hus på många hinduiska astrologi-sajter vilket är förvånande eftersom hinduer om några borde hålla isär karma-begreppet (som syftar på en individ) och dharma som är universums egen väg och möjligen indikerar individen med en roll i ett större sammanhang. 

Det 8e dödshuset är naturligt en plats för ond karma men jag börjar uppfatta det som något av en truism eftersom själens val att ta en biologisk kropp till att börja med är ett dåligt val som skördar döden i slutändan. Det verkar inte ha med dålig karma att göra bara i den måtto själen sjunkit så djupt i materialistiska synsätt att döden vållar ångest, vilket i sin tur hämmar begåvningen. Materialism och ateism ger generellt lägre begåvning även om det inte saknas undantag. 

Sociologiska studier har noterat att andliga eller religiöst troende ger bättre socialt anpassade människor, mindre brottsbenägenhet och dessa individer känner sig också lyckligare i livet, Helt i linje innebörden i 9e huset "det bästa huset", som innefattar grundforskning (utan vinstmotiv), religion och filosofi - allt som söker orientera sig mot Ljuset, mot kunskap och ny insikt.

Nietzsches geni är tydligt av en alltigenom favoriserad Jupiter i sitt negativa hemmatecken Fiskarna och i goda karmans 5e hus. Hans tioåriga exil som producerade ett par storverk matchar Fiskarna som ett reträttens tecken - god karma via reträtt i detta öde. Samtidigt är Jupiter inte odelat välgörande eftersom Merkurius opponerar, verksamt ond, medan den brutala och primitiva Mars-sidan också opponerar men naturligtvis är Skorpionascendentens naturliga utblick: död och Kretsloppets futilitet (som särskilt Solen i Skorpionen ändå besatt vill hålla i rörelse i rollen som sexualdriftens tecken).

Däremot antyder den mörkfärgade 6-8-relationen mellan Gränsdragaren Saturnus och den Venus som i 10e makthuset och i identifikation med Lejon (framträdande personligheter i allmänhet) högst troligt en pusselbit till hans vansinne. Ännu en gång varnas för intellektets väl och ve - nu via Saturnus i ett av de onda husen (hinduerna klassar människans intellekt som något ond och förledande, men tillägger att 3e huset kan förbättras - via studier och yoga, förmodligen).

6-8-relationen tyder på att dessa två faktorer - Saturnus och Venus - inte är integrerade med varandra och eftersom Venus är viktig - Solens fundament - ser man här ännu ett komplex i kartan som likt Månen och Rahu drar mot vettvillingens insiktslösa fantasi om makt. (Minns, Solen i 12e är det minst maktrelaterade av alla hus och ändå gror en grundlös venuskärlek till makten och till stora män. Förmodligen kompensatoriskt eftersom Nietzsche aldrig blev någon stor man under sitt liv. 

Att Gränsdragaren är utslagen i relation till soldisponenten leder förstås till den psykologiska/psykiatriska termen "gränslöshet". Nietzsche kanske inte trodde han varit alla dessa historiska figurer, istället saknade hans Sol realismen att skilja mellan sitt liv och andras. Faktiskt, Nietzsches födelsetid som ger Skorpionpersonligheten dras här med samtliga tre verksamma illgörare (Merkurius, Venus och Saturnus) i viktiga positioner, och värst är förmodligen icke-kontakten mellan Gränsdragaren och Balansen.

Ser man hela horoskopet som uttryck för individuell karma måste Nietzsches själ samlat på sig många underliga tidigare liv för att tilldelas en sådan här skräplott. Men det är också här mänsklig moral upphör ge svar - och mycket tyder på att filosofen var i kontakt med sin daimon men bara såg den mörka sidan av dess väsen bortom mänskliga begränsningar... "Det högsta goda", 9e huset ägs av Månen - angripen av den sublunära demonen dessutom - så det verkar klart att filosofen saknade sann insikt. Månen i 1a ego-huset kan ha givit sinnet illusioner av storhet och utvaldhet och samma (kompensatoriska) tendens märks från horoskopets solsida.

Att Saturnus också är Fader Tid och inverkar på en människas livslängd tillhör astrologins mer seriösa sidor som stuvats undan i modern tid när så många inte längre kan hantera den egna dödens realitet utan flyr in i konsumism. Men här ser det ut som om Tidmätaren "kopplats ur" där den EXPLICIT saknar förmåga att grunda eller stabilisera Venus, dels i dess funktion som förhoppningar om framgång i 10e huset (karriär, kanske också makt i sig). 

Men Saturnus "icke-kontakt" med Venus sträcker sig förstås till den venusianska Solen i dess bemärkelse av "livskraft". Den här bloggen avhandlar inte astrologin på särskilt djup nivå, men det går inte att blunda för att den här kartan har både SOL och MÅNE i blåsväder!

 

PS. Filosofens horoskop kommenterades 2015, men vilka tankar kartan då utlöste har bloggaren sedan länge glömt! Jag ser hastigast att den texten nämner 11e huset som "den goda daimonen", en alternativ tradition till daimonens lott.

https://siderisk.blogspot.com/2015/04/moralpanik.html

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har säkert influerats. Har bott och arbetat tillsammans med tyskar runtom på olika orter i Sverige senaste halvåret och det går inte att förneka att det finns en särskild mottaglighet länderna emellan.


Vad var det som gjorde att du började misstänka att nazis återföddes här?

Anonym sa...

Det här tyckte jag var intressant: Solen i Luft och Månen i Vatten är ännu ett horoskop som kan taggas "dissociation" eftersom det kan finnas en klyvnad mellan rationell Luft och omedvetna Vatten-instinkter. Särskilt där då Sol och Månen är omkastade: det vore kanske bättre om Solen stod i 1a och Månen i 12e drömska huset. 
Nu drömmer han aktivitet istället för att verkligen agera! En bra solplacering för en munk som söker sig bortom det världsliga men kan ge problem i världen. Astro.com har en tragikomisk detalj om hur illa Sol/Måne samarbetade och hur han friade till en kvinna efter bara två timmars bekantskap.

Kvinnan som han friade till hette Lou Andreas Salome. Jag bläddrade i en bok på ett antikvariat för flera år sedan som innehöll anteckningar av Lou om N. Hon beskrev Nietzsche som om han liksom gick bakom sig själv. Tyvärr läste jag inte särskilt uppmärksamt det är först i efterhand som jag bildat mig uppfattningen att han var väldigt hämmad (klyvningen/dissociationen?) och att han trodde att >piskan> var lösningen (inte enbart på ”kvinnoproblemet”) och vägen. Något jag noterat hos försvagade personer att dem ofta övervärderar ”dominans”.


Wikipedia
”Det ryktades om att han nu hade funnit en hustru i denna radikala unga dam, en högt bildad och filosofiskt lagd ryska, som han liksom vännen Rée förälskade sig i. Båda vännerna fick nej på sina frierier, men de tre umgicks någon tid. Det var hon som var upprinnelsen till Zarathustras uttalande "Går du till kvinnan, glöm inte piskan", vilket, troligen felaktigt, tagits för sadomasochism. Mirjam Tapper har i sin bok "Den blonda besten hos Nietzsche - Lou Salomé" (2008) visat hur Nietzsches känsla av att ha varit dompterad av denna viljestarka dam tar sig uttryck i att han skriver in de berömda orden i sin bok Also sprach Zarathustra, en bok som skrevs under den tid då Nietzsche var hett förälskad i Lou Salomé. När Lou Salomé på 1930-talet fick frågan om Nietzsche hade kysst henne svarade hon att hon inte kunde minnas vilket. Under året växlade Nietzsches passionerade känslor för henne mellan hänförelse och förakt, om vartannat.”
"Lou är skarpsinnig som en örn, och modig som ett lejon. /.../ Vi är vänner och jag håller den flickans förtroende för heligt." Men efter Lous avslag på hans frieri vändes hans kärlek till förakt: "Denna torra, smutsiga, illaluktande apa med lösbröst..."

Klistrar in några rader till.
”När Wagner "hjälplös och bruten sjönk ned framför det kristna korset" vände sig Nietzsche oåterkalleligen från honom.”

”När Nietzsche 1989 bodde i Turin lär han ha blivit vittne till hur en kusk slog sin häst. Han kastade sig gråtande om hästens hals och stoppade misshandeln. För N ingick händelsen i det stora sammanbrott som förmörkade hans sista år.”

Han konfronterades slutligen av piskan och framför allt den yttersta hjälplösheten. Kanske är att dra det för långt att säga att det var en gestaltning av hans lära men definitivt av hans inre konflikt.

Seaward sa...

Bara en krypande "gestalt" som gjorde sig förmärkt under Fredrik Reinfeldts regeringsår, kylan och avsaknaden av humanitet i styret. En gång "hörde" jag staden Dresden nämnas och såg i det åtminstone ett utsnitt nu levande svenskar som alla raderades av de allierades bombningar.. Inget tydligare än så. Mycket på den här bloggen börjar som "aningar" som verbaliseras i det omedvetna, kanske egna Månen i Luft styrd av formernas Saturnus kan förklara det....

Seaward sa...

Mycket intressant kommentar till horoskopet och jag låter den stå för sig själv, "Piskan" som symbol, anknyter ju till tvång och därmed blir Saturnus intressant i N:s horoskop, och då särskilt som den relaterar till 12e, som bland annat har med underkastelse att göra (totalt spegelvänt i 1a som har med förmågan till självhävdelse att göra).-

Att det råder inkonjunktion eller "icke-kontakt" mellan Saturnus och "medlöpande" eller harmonierande Venus (här ägare av 12e) öppnar för alla möjliga tolkningar om omedvetenhet i utagerandet (12e är ju också sexlivet i en obskyr hinduisk tradition som jag aldrig sett användas på någon nästsajt).

Men detta är en typisk ingrediens man typiskt ska slå sig ner med ett större antal horoskop och djupstudera. Jag har aldrig funderat över dominans och underkastelse, men att Venus befinner sig i ett dominant hus innebär att Venus är involverad på två sätt med Saturnus (ett omedvetet och ett kanske annat sätt medvetet). Här är kanske en astrologisk indikation om den uppfordrande Piskan!