Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 februari 2023

Nära dubbelgångare visuellt och definitivt enligt horoskopen. Mer om den personliga daimonen.

 

Gwyneth Paltrow, c 2014

 
Avril Lavigne, c 2015

Ett aktuellt foto i AB på kvinnliga popartisten Avril Lavigne (inte ovanstående) får det att skälva i dubbelgångar-antennen. Fotot och belysningen framhäver hur lik hon är Gwyneth Paltrow, som låg färsk på bloggarens näthinna efter en nylig repris på någon tv-kanal av filmen "Country Strong" (2010). Paltrow som firad countrystjärna på deken visar sig ha en riktigt bra sångröst. 

Efter en snabb genomgång av nätfoton krymper dubbelgångar-vibben men den glimtar till här och där. Framför allt har Avril Lagivne ett bra ansikte att skapa "typer" utifrån, och det samma kan sägas om Gwyneth Paltrow som är som en skir målarduk att måla vad man vill på.

Astrologiskt är nu det intressanta att båda föddes med Solen i Jungfrun - ett tecken känd för att ofta producera just denna öppna yta som var och en kan projicera sina fantasier på. (Carolina Gynning, också Sol-Jungfru, har samma öppna ansiktstyp. Den kartan är dock problematisk eftersom Solen och demonen Rahu delar tecken.) Kanske är det pga. Jungfruns frekventa öppenhet och oskuldsfullhet Jungfrun associeras med 6e huset där Olyckan ligger på lur, Jungfrun som en ren vit monstermagnet som drar till sig andras projektioner och bara vänta på att bli solkig i denna värld...

Båda underhållarna har känd födelsetid och det skiljer bara en grad mellan Solens placering.

 

 

Dessutom uppvisar synastri-kartan ytterligare sammanträffanden, som att Lavigne är född tolv år efter Paltrow så att Lyckobringaren Jupiter gått ett fullt varv. Jupiter-till-Jupiter-konjunktionen är inte gradexakt, men taget med flera faktorer spelar den "öppna och frihetliga" planeten kanske in i bådas öppna ansiktstyp. (Bloggen har tidigare noterat att dominant Jupiter breddar avståndet mellan ögonen och Saturnus ofta placerar dem närmare varandra, helt enkelt astrologins gamla beskriver av planeternas "funktion".)

Jupiters barn sägs vara zodiakens lyckligast lottade och här befinner sig planeten i sitt extroverta och karismatiska hemmatecken Skytten. Denna expansiva faktor skär sig naturligtvis illa med Solen i Jungfrun som riktar in sig på så små detaljer att de ibland tappar allt perspektiv - vilket många menar att Paltrow ofta gör. 

Samtidigt är Eldens visioner hämmade av Jordens krassa begränsningar (och åtföljande försök att ta sig fram) inte så allvarliga här - både Skytt och Jungfru tillhör ju Ljusets kvalitet.

Sattva guna, och är en sökande och trevande kvalitet och lätt på handen. De två oförenliga elementen kan ses i flera betydligt värre varianterna i Sveriges nuvarande regering - mycket passande att folket väljer politiker med usla horoskop i en tid när landets öde dikterar slutet på det svenska hyckleriet. Regeringen Kristersson visar den svenska själviskheten - svenskarnas plånboksfixering gör det ack så enkelt för Överheten att kasta åt dem småmynt och öronmärka stora och onda Jupiterpengar åt landets härskande eliten.

Likheten mellan Paltrow och Lavigne kan troligen också bottna i att båda kvinnorna har känsloliv som står nära depression: psykets Måne invid den tunga och svarta Saturnus gör dem båda attraherade drama och dilemman och jag tror att Paltrow gjort en ansenlig mängd filmroller där hon varit en moraliskt eller på annat sätt defekt kvinna. Hon är i den meningen en genuin aktris och inte bara en snygging i reklamen för skönhetsprodukter. Typiskt nog har Paltrow sinnet och den formhävdande Saturnus i fysiologiskt orienterade Oxen, i Jord.

Om Lavigne vet jag ingenting, men teoretiskt är hennes Måne med Saturnus i Vågskålarna och Luftelementet en mer avancerad position, eller åtminstone mer konceptuell eller kapabel till att uppskatta det abstrakta. Gwyneth är "hands-on" i det jordiska och säljer doftljus som ska alludera till hennes vagina (!), Lavignes psyke i Luftelementet stämmer bättre med artisteri i luft - som sång och musik. (Men även Jord verkar ha en dragning åt musik, kanske inte så mycket för noterna utan för de "verkliga" ljudvibrationer som alstras av fysiska kroppar.)

"Opposites attract" och antar varandras drag (på flera nivåer), sägs det. Så att kvinnorna har motsatta tecken som kropps- och rollspelstecken kan spela in i den vaga men omistliga känslan av att de är släktingar. Paltrows dystra Måne/Saturnus-Oxe blir den dubbel ascendenthärskare eftersom Vattenbäraren är saturnisk. Lavigne har den mer dramatiserande Lejonet i öster vilket lyfter fram Solen-i-Jungfrun. (Bloggaren hade en gång ett kärleksintresse, född i Jungfrun med planeter i både Lejonet och Vågen, och på vissa nätbilder är Lavigne häpnadsväckande lik henne.)

Till sist fick Lyckopunkten och Daimonens punkt vara med i kartan. Gwyneth Paltrows lyckopunkt ligger i 9e huset och som judinna har hon troligen en behållning av frågor om andlighet, vilket förmodligen inte ingår i allmänhetens bild av henne! Som av ett rent sammanträffande har Lavigne sitt moraliska ankare Saturnus GRADEKAKT vid Paltrows lyckopunkt men om detta betyder något, vågar jag inte uttala mig. Intressantare kanske att mentalt vända dubbelkartan och se att sångerskan har sin mäktiga Måne/Venus/Saturnus i 3e huset för "sång och dans" en variant på husets "kommunikation".

Medan Lavigne sjunger och sprätter på benen som något hon upplever som ett berikande, är Paltrows privata intressen av mycket högre dignitet i huset som handlar om "meta-kommunikation", mänsklighetens nästa steg efter att ha vuxit ur skvallerpressen!


Men den personliga daimonen, då? Den markeras i kartorna med en liten cirkel med en ännu mindre punkt i mitten.  Astrologiprogrammet hade en romb som symbol, vilket inte säger mig något. Men via en inbyggd, enkel ikon-editor kunde man välja eller rita andra symboler, och vad är bättre för daimonen än Solens symbol men i miniatyr? I hinduiska Bhagadvad Gita beskrivs själen som "stor som en tusendel av huvudhårets omfång" och det passar ju bra för att beskriva daimonens osynlighet i denna värld. 

I vissa horoskop är den dessutom mer aktiv men i andra rätt bortkopplad från det jordiska livsödet. Daimonen skiljer sig från astrologins Sol genom att vara den eviga och högsta själskomponenten. Men när hinduisk astrologi, lite slarvigt tycker jag, knyter "atman" till Solen handlar det om två traditioner som från olika håll närmar sig samma mysterier bortom den materialistiska vetenskapens räckvidd. 

I bloggarens ögon är Lejonets tecken och dess Sol symboler för "den levande själen" (jiva-atman) vilket är en precisering av själens belägenhet: den lever i detta kosmos, t.o.m. nere på Jorden. Lite spekulativt är daimonen obunden av sådana inskränkta synsätt som nationalism - den är inte ens nödgad att vistas inom detta universum utan är enligt Platon i grund och botten en invånare i "högsta himmelen", den är en "rationell själ" och har sin hemvist i det Platon kallade Idévärlden. 

Det är daimonen som anknyter till enskilda människoöden och går vidare när den sugit essensen ur ett enskild livsöde. Så mycket för "människans storhet" - vi är bara föda och bränsle för en högre livsform eller intelligens - som faktiskt också är vi, beroende på hur högt vi sätter ribban under människolivet. En del dör och återgår till sitt daimoniska själv, andra förblir "jiva-atmans" och kan t.o.m. tro att de fortfarande lever på Jorden - de blir spöken tills de sakta vaknar i sin egen takt. 

Jag vill ogärna tro att det finns så lågt utvecklade människovarelser som att de saknar daimon och livlina till den verkliga verkligheten, men totala kroppsdyrkare och ateister lär ha daimon-punkter i horoskopet som inte på minsta sätt bryr sig om att väcka värdkroppens ringa intelligens. 

Dessa daimoner följer bara med på kroppsmänniskornas irrfärd genom livet. Den typen lär det finnas många av i Sverige, som trängt bort medvetenheten om filosofi och religion från folket för att istället ge dem semesterresor och löpband!

Paltrows daimon: Den här kartan är svår men intressant! Daimonen är på Jorden för att leka och roa sig via det 5e huset för barn, lek, och kreativitet. Det är ett artistiskt hus och i "Country Strong" visar Paltrow sin daimoniska sida! Att hon har 5e huset kopplad till Tvillingarna lyfter fram hennes soltecken Jungfruns härskare en andra gång och Merkurius syns i kroppsbyggnaden smal och slank intill det tärda! 

Merkurius är intellektets planet och man kan undra varför inte Gwyneth är kristallklar i sitt tänkande med så tydliga pekare mot det himmelska. Men Merkurius är det jordiska intellektet (både härskar och anses "upphöjd" i Jord-Jungfrun). Här ligger dock Merkurius inspärrad med Solen och Mars i 8e huset som indikerar död och ond karma. Det är förstås hennes judiska östeuropeiska arv som spökar här och som på något sätt är knutet till den eviga daimonen. Kanske ett sätt att indikera att hennes förra liv var elände och slutlig död och i detta liv villa ta från sin samling god karma och ha ett roligt och firat liv!? 

Minns hennes första bröllop, ett naivt, överdådigt och påkostat som när en kunglighet gifter sig. Eftersom den gamla daimonläran är utdöd är det okej att spekulera friskt här: Daimonen i den goda karmans femte packar i sin kreativa lek (som skådespelare) in lagom doser av ond karma från den jordiska Jungfrun och tar via lek och kreativitet udden av den onda karman, kanske i ett koncentrations- eller arbetsläger och oskadliggör via skådespeleriet. Paltrow tar ont och transformerar det till gott.

Att sedan slaskpressen visar att hon har problem med pedanteri inte minst, på påminner mycket om Jungfruns problemsida och kanske särskilt när Jungfruns petighet ligger dold och omedveten i 8e huset. Allt dessa söker daimonen dra in i ljuset, i det goda solära 5e huset. Här är daimonen ytterst med att klargöra saker - det som hänt i Las Vegas stannar kvar där och kräver återfödelser till samma värld för att bearbeta...

Lavignes daimon: Med Lejonascendent ser man här en extremt materialistisk orientering eftersom Solen befinner sig i 2a huset för personliga resurser (ekonomi). Invid Solen befinner sig intressant nog daimonen så att "jiva-atman" den levande själen och daimonen båda indikerar födohuset. Givet många planeter i Vågen (harmoni, balans, skönhet) anas ett mycket konventionellt exemplar av Jungfrun, upptagen av sin egen kropp och att få sjunga och dansa. En flicka som förblir flicka innan inte ens kolsvart mascara runt ögonen kan dölja att hon gjort sitt i popbranschen. (Tänk Madonnas desperata klängande vid ett dåligt val av karriäryrke och allt yngre älskare.) 

En daimon i 2a huset är därför inte värst inspirerande, den högre och andliga aspekten förefaller vara relativ nybörjare på Jorden. Men det är bara en åsikt baserad på zodiaken som en gradvis och allt djupare uppenbarelse om livet i detta universum. Zodiakens första tredjedel är den "personliga" och mest jagiska. Ofta uppstår slitningar i ett horoskop mellan dess tre akter. 

Bloggaren har t.ex. tunga byggbitar i första aktens "personliga" del (ascendenten och månen, medan Solen jobbar i "mellanakten" där själens individualitet mejslas fram. Men samtidigt "angriper" uppfordrande "tredje och universella aktens" Saturnus-i-Skytten den personliga ascendenten och söker lyfta det låga perspektivtet till ett högre. (Saturnus äger 9e huset för Tvillingaascendenten). 

Det är rätt typiskt en sådan konfiguration att starta en blogg för utforskning av astrologins "sanningsanspråk" men snart nog börja driva mot 9e-husfrågor (filosofi, religion, grundforskning). Som tidigare noterat (Dold Daimon del 3) förstärks bloggarens 9e-hushärskares ambition av att den också är fundament för Daimonens lott. 

Daimonen kan således ha varit svag vid födelsen (Månen, här vid ascendenten), men får allt större betydelse med årens gång. Man kan tala om en djupgående personlighetsförändring inom loppet av ett liv och i all anspråkslöshet är bloggarens horoskop ett exempel där den "daimoniska aktiviteten" är större. 

Eftersom hemlandet är Sverige vars nationalkarta har ett närmast stendött högsta hus (9), blev det inte mer än den här marginella fringebloggen! Född med bättre karma till ett annat land hade det kanske blivit annat ljud i skällan. Men det är också spekulation.

Ett är klart: bloggaren har haft en fånig, lågintensiv crush på Gwyneth Paltrow trots att hon inte alls tillhörde det yngre jagets "favorittyp". Men i detta inlägg visade sig för första gången hannes osynliga daimon och förklarar känslorna på avstånd. Gwyneths dolda daimon i Tvillingarnas 8e grad träffar nästan perfekt hans fysiska antenner mot världen och världen därbortom: Tvilingascendenten i 10e graden och Månen i 12e. 

Jag känner inte till om några futtiga spelregler om hur många graders avvikelse som medges för möten med lotterna eller punkterna, men denna halvförälskelse kan genom horoskopen nu fattas som en andlig snarare än fysisk attraktion.

För den experimentell kan det kanske roa att söka upp personligt uppskattade kändisar och se om det finns någon koppling mellan bådas daimoner (högre själssegment) eller den enes mot någon lyhörd punkt (likt Månen) hos den andre.

*****

Det astrologiprogram jag använder var så fiffigt att man kan döpa Daimonens Lott med en kortform (jag valde "dai"). Därefter kan daimonen inkluderas i sökningar bland de sparade horoskop som har känd födelsetid. Med bloggarens begränsade mängd tajmade kartor (alltjämt färre än 3.000) såg chanserna små ut att hitta värst många daimoner säg ±3° (traditionellt en "stark konjunktion") från den egna lyhördheten.

Månen får hos bloggaren ett lite vidare sensitivitetsfält genom konjunktion med ascendenten ±2°. Sökningen gäller därför daimoner mellan Tvillingarnas 7e och 15e grad! 

dai.gem[7-15]

Resultatet blir 57 träffar av knappa tretusen, för många att redovisa och kortkommentera. Men intressant nog upptäcker jag (åter för första gången) att en yngre kusin, född annat år och ett dygn efter har sin daimon i Tvillingarnas 14e grad. 

Här kan man verkligen tala om "andlig släktskap" utöver släktbandet eftersom han valt prästyrket och då inte i Svenska Kyrkan, som vi båda är eniga om har tappat greppet om vad kristendom är. I detta den forcerade jämlikhetens land har den kapats av diverse sexuella särintressen med målsättningen att sprida den falska bilden att Jesus enbart lärde ut flummig och urskillningslös kärlek. 

Not. I själva verket sade Jesus till horan: "Gå nu och synda inte mer" och förslog att pedofiler skulle få en tung sten bunden kring halsen och sedan kastas i havet! Det är en typiskt karmisk återverkan att Katolska Kyrkan, som så tidigt vanställde den ursprungliga judiska kristendomen (som innehöll kommunistiskt leverne, vilket knappast roade de materialistiska romarna), att denna dominanta gren av kristendomen nu fått så många homosexuella rovdjur förklädda till präster på halsen. Ulvar i fårakläder.

Samma kusin såg i unga år med sin far ett UFO kretsa över hemstaden vilket han beskrev för mig, med moderna behjälplig att ha tipsa om händelsen. Fadern, trolös ateist, vägrade svara på frågor när den då tjugoåriga bloggaren nyfiket ställde frågor, men han såg så besvärad och betryckt ut att man förstod att han inte kunde hantera upplevelser, utan begrepp eller ens en underliggande tro att Livet är Större.

Nästan lika typiskt är det att hitta en av bloggens gamla favoritfigurer som häcklats mycket. Fredrik Rensvält, elak moderat partiledare och statsminister har sin daimon i Tvillingarnas 15e grad, vilket är en olycklig placering i hans 10e makthus (!) eftersom husägaren Merkurius själv befinner sig i förlustens 12e hus (minns hans surmulna och direkta avgång efter valförlusten).

Bloggaren minns från cirka sjuårsåldern att han nästan kände kärlek till dåvarande kungen Gustaf VI Adolf och vem kan argumentera mot detta förstagångsfynd: en kung som hade barnets egen Tvillingascendent är inte svår att identifiera sig med, men särskilt inte som kungen hade daimonen förenat med den Stora Välgöraren Jupiter i 9e graden, bara en grad från bloggarens "fysiska antenn". Kungen hade dessutom samma soltecken, Vågen och Solen i PERFEKT konjunktion  (±0°) med den lilla pojkens nyvaknade merkuriska antenn - båda i 27e graden. (Fenomenet närapå dubbleras genom kung Gustafs Merkurius i Vågens 9e grad, bara 3 grader framför bloggens Sol.)

Att horoskopen sammanbinds så tätt tillhör inte vardagsmat och kan förklara varför barnet reagerade så kraftigt på "en gammal gubbe i tv-rutan". Det är här tanken kommer in, att alla är omen för varandra, att människor inte bara är kött och blod utan framför allt är väsen på en annan, andlig nivå. Luftelementet må ha lättare att förstå detta än andra... Såg häromdagen en repris av "A Beautiful Mind" om Nobelprisbelönade matematikern John Nash som berättade mycket om hur nära geniet står både den metafysiska verkligheten och det lägre sinnets (Månen) rena fantasifoster... (Nash-horoskopet har kommenterats två gånger, ett klassiskt exempel på där ett skarpt Luft-intellekt står på tvären med det lägre sinnet/Månen i Vatten.)

Motivet "kung" var sedan bloggarens barndom positivt laddat (bara av åsynen av en gammal regent). Trots senare åsikter om hur världsstyret borde vara andligt informerad socialism (vilket kommer med Vattenbärarens tidsålder), har rojalism och socialism ändå kunnat samexistera. I själva verket är det socialism som den goda härskaren eftersträvar. (Se sittande regering Kristersson för den ont demoniska motsatsen.)

En följdtanke blir förstås att själen - eller rättare "daimonen" - har haft tidigare erfarenheter av båda och därför uppfattar vissa portalfigurer som just vägmärken som stimulerar själen att "vakna ur sin glömska" och återkalla medvetenhet om sitt egentliga väsen. Det var den unga Platons tanke om anamnesis.

Missa inte lurigheten: Daimonen är tidlös och har redan stor medvetenhet (men inte allvetenhet), den är ett direkt Guds barn. Det är Själen den informerar och kunskapen om den utvidgade egna identiteten sipprar sedan ner till jiva-atmas, "den levande själarna" som under en obekant tid har sitt liv i denna Världssjäl, i detta universum. Solen eller den levande själen har en prekär position eftersom den antingen kan "blicka uppåt" så Livets Eld antyder till den tidlösa Anden/Luft - den rationella själ som också kallas "daimonen". 

"Varandets stor kedja", och om man närmar sig ett personhoroskop utifrån det här perspektivet är ett under att mänskligheten överlevt sig själv så här länge. Veka länkar i den supralunära sfären blir galna idéer som kostar mer än de smakar. Hörde i ett program att USA:s befolkning hölls okunniga om vilket lidande deras atombomber förorsakat japanerna i flera årtionden! 

Först på 1970-talet sändes de gamla svartvita filmerna från krigsslutet som visade den ohyggligt strålskadade japanska befolkningen. Militära bedömare har menat att atombomberna inte alls behövts släppas, andra politiska processer (Rysslands framryckning österut) hade redan gjorde bombningen obehövliga. Men som denna blogg visat är USA:s horoskop en mördares horoskop och de ville väl visa vem som var värsta dödaren. 

Se även:

https://carnegieendowment.org/2016/08/04/why-united-states-did-not-demonstrate-bomb-s-power-ahead-of-hiroshima-pub-64314 

Men den levande varelsen kan också "blicka nedåt" och fastna i gyttjan (Jord och Vatten) och i identifikationen med det tillfälliga vara just i behov av Platons uppvaknande ur förglömmelsen. Tänk SD-mannen Björn Söders horoskop, där är sömnen djup, så djup att taggen "orker" verkade passa. Men oavsett elementens blandning är dessa bara ingångsvärden om disposition och orientering. Solen och Merkurius har förmågor som inte låter sig bindas för den med god vilja. Viljestyrka kan sorteras under Solen, men ytterst under Saturnus som Ödets och tidens herre.


Inga kommentarer: