Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 februari 2023

Den skicklige Richard Swartz, britterna, kapitalismen och själens indikator

 

  

Det är inte ofta bloggaren läser något av Richard Swartz, f.d. SvD och numera skribent för DN, men varje gång har det blivit ett blogginlägg (3 st på 12 år). Och nu händer det igen. En lysande sammanfattning och analys av lilleputtlandet Sveriges pinsamma oförmåga att avkräva USA en lösning på NATO-inträdet och som nu är som en sprattlande fisk i Turkiets nät. 

Swartz binder ihop fakta som förekommit överallt, kryddar med kulturellt bevandrade finesser som "musen och den turkiska ormen". Otvivelaktigt är han NATO-förespråkare men klarsynen kring svenska statsministrars schabbel - Andersson och Kristersson - är uppenbar. Svenskarna väljer sig sina politiker och får lågpresterande ledare - landet är en formidabel korruptionsmaskin eftersom dessa politiker sedan sänker folkets nivå ytterligare, till den bananrepublik vi kommit att bli. Onda mot varandra inrikes och fullständigt vilse i utrikespolitiken. Som arabisk handelsman i ett tidigare liv, greps min själ av stor entusiasm när Swartz frågar sig om svenskarna aldrig förstås hur saker går till i en basar, och hagglandet om priset.

Först nyligen noterades i ett blogginlägg att Sverige faktiskt har Vågskålarna som rollspel/ascendent och att detta är en klassisk symbol för marknadsplatsen intill modern tid när girigheten och vetenskap används för satt skapa varor som går sönder efter x timmar och kräver att kunden köper nytt.) Lika sann är Swartz sarkasm om att turkens löften bara är giltiga en dag, när svensken kommer åter nästa dag, är priset höjt. 

Bara att detta inte är sarkasm utan en allusion till orientaliska kulturers tudelning av dygnet i en ljus och mörk halva. Judarna var t.ex. noga med att begrava den döde innan solen gått ned - den aktiva delen av dagen var när saker skulle slutföras. Dödsfall och begravning tillhörde samma dag, samma sol. Organisation.

Det nya dygnet började vid solnedgången och innebar en ny sol/dag, ett nytt liv och nya regler. Libanons druser tänkte sig att själen, befriad när en människa dör, OMGÅENDE reinkarnerar eller går in i ett nytt befruktat moderliv och efter några mörka timmar återföds som vid en soluppgång. Föreställningens rötter i solens dagliga rörelse är uppenbar. Svensken har i sina fyrkantiga schematik förlorat den dynamik forntidens kulturer ägde. Detta är ett dött land och mycket måste skyllas på den industriella revolutionen vars maskiner nu västbefolkningen själv börjat efterlikna! 

Varför Sverige blivit "dödare" och mer mekaniskt än t.ex. Storbritannien, trots att de ledde den industriella revolutionen, kan i brist på bättre förklaring tillskrivas ÖDET. Ett land har en kärna, en essens, en folksjäl, vilken britterna vårdat bättre än Sverige som inget annat än vilja bli en storfräsare i världen.

Storbritannien har också ett nationalhoroskop vars sinnelag (Månen i intellektuella Tvillingarna) är fränt och stickigt och akut i sin skärpa) - fattas bara när Merkurius står i stingande Skorpionen och egentligen inte alls fungerar som disponent eller underlag för sinnelaget i luftiga Tvillingarna. Det kan förklara nationens frejdiga profitering på slavhandeln, åtföljande rasism och många andra onda ting.

Britterna använder midnatt som födelsetidpunkt:
"Westminster, Acts of Union in effect from midnight"

 

Men uppenbarligen tecknar mixen något slags ondskefullt genius som skickligt sprätter ur sig uppfinningar som löser praktiska problem eller effektiviserar produktionen. Denna dissociation mellan intellekt i Vatten och känslo-Månen i Luft förklarar också britternas idiosynkratiska tendenser, deras "whimsicality" och excentricitet - tänk klassiska Monty Python-gänget som mellan sig demonstrerar en mängd av den här ovanligt vassa dissociationens uttryckssätt. John Cleese och hans nazinspirerade figurer illustrerar perfekt störningen med inslag av den grymhet som emotionella problem kan innebära... 

Visst är det en dr Jekyll & mr Hyde-reva inom det brittiska psyket och från senare år kommer jag att tänka på den groteska svikaren och dypölen till Labour-ledare Tony Blair (5 bloggkommentarer) och hans klassresa och fula kollaboration med USA i stölden av Iransk olja och det haveri i Mellanöstern han bidrog till. Detta var en djupt störd politiker.

Detta brittiska sinne är långt kvickare än den svenska kartans Mån-Vädur som baserad på Mars-i-Jord inlåst i det avskurna 8e huset mer ser ut som en arbetare som står och hugger i sten om och om igen. "Arbetslinjen" kallar landets politiker detta straffarbete i gruvorna som massan utför för att rika klaner ska kunna uppstå och leva gott på deras svett.

Tidigare inlägg om analytikern Swartz har diskuterat födelsedygnets sublunära grundton, Vatten och Jord, men horoskopet bjuder på en intressant dramatik i frågan om vilken planet som ska ta rollen som Atma Karaka, själens indikator eller mer korrekt indikatorn på vad själen vill i detta liv. 

Det har slagit mig att de tusen och åter tusen barn som föds till Jorden under en given AK, kanske innebär att hinduerna här åsyftar Atman med stort A, Världssjälen, snarare än atman med gement a, den solstråle som utgör Livet i en enskild människa. 

Denna levande själ har det i sig att antingen vända sitt ljus nedåt och leva och dö som en materialist eller lysa uppåt och där finna de högre, skapande principerna i Platons Nous (gudomligt Intellekt) eller "Högsta Himmelen" (bortom denna bubbla som är vårt universum). Den senare orienteringen leder då till att människan aktiverar sin slumrande, inneboende gud - vilket var Plotinus hela ambition när han vitaliserade Platons tankar.

Atma Karaka blir den planet som hunnit längst i sitt zodiaktecken och här står synbarligen striden mellan Solen och Jupiter, båda framme vid 30e och sista graden. Men Månen rör sig så snabbt att även den kommer att nå 30e graden under en kvällstimma innan den lämnar Fiskarna för Väduren några timmar innan midnatt. I realiteten är Månen ingen kandidat ens i den osannolika händelse Swartz föds cirka 19.30-20.30 och det beror på hinduernas utslagsprincip. Om två eller fler ockuperar samma hela gradtal blir den planet Atma Karaka som höjt sig högst över solbanan.

Här syns solen som vanligt på ±0 grader. Detta är normen, solbanan/ekliptikan.  Men Månen har 5 grader sydlig latitud rel. ekliptikan och är ingen match för solen. Men solen besegras i sin tur av astrologins Stora Välgörare, Jupiter! Gudens symbol och på Jorden de tursamma människor vars goda karma givit dem en plats i den högsta samhällskasten. I Sverigehoroskopet är dock Jupiter en verksam illgörare så inget gott kommer av att födas rik i sekulära teknokratin Sverige där religion och filosofi har satts på undantag. (I normala, i kultiverade länder är religion och filosofi uttryck för den intellektuellt uppvaknade människans högsta möjliga strävanden, som romaren Plotinos påpekade för snart tvåtusen år sedan.)

Givet de få timmar mot dygnets slut när Månen gått in i Väduren, kan man ganska säkert anta att Swartz föddes med sinnelags- eller månascendenten i Fiskarna, dvs med den Stora Välgöraren Jupiter som Månens fundament. Att under ett eller två dygn under denna omständighet blir Jupiter inte bara trogen sin essentiellt välgörande natur (som i Fiskarna mycket uttrycker sig som en martyr eller gråterska - han beklagar sig i de texter jag läst). 

Jupiter blir också VERKSAMT GOD, med vilken indikeras att Swartz sinne är rent och obefläckat av Vattnets låga och näriga sidor. Den "verksamt goda" planeten sår goda frön för framtiden. Som Atma Karaka tecknar Jupiter en själ med det rena Vattnets förnimmelse av det högre, av det gudomliga. Det kan vara därför han lamenterar tillståndet i Sverige, hans psyke är ljusår mer avancerat än den svenska mentaliteten! Se föregående inlägg om Karl XII som karmiskt utsäde till dagens Sverige

Men missa inte det inläggets avslutande diskussion om oppositioner mellan Fiskarna och Jungfrun. Swartz Måne och AK bildar just den oppositioner och jag har mött exempel av snarlika Måne/Sol (dock inte i rollen som AK) där individerna gått ner sig bekymmersamt i materialistisk problematik. Fiskarnas Vatten har inte lyckats rena sig från Jord utan materialistiska betraktelser dränker själens högre intellektuella förmågor!

Hur det förhåller sig med Swartz vet man inte eftersom högsta prioritet vid tolkningen är planetens världsliga styrka (placering i husen) baserad på födelsetimma. En AK i ett obskyrt hus kan i värsta fall symbolisera en själ som helt glömmer sitt uppdrag här i livet eftersom andra planeter/faktorer kapar fordonet, sätter sig i förarsätet och drar livsresan i sin riktning... Men Swartz har sin AK som psykets/sinnelagets fundament och det garanterar att godheten alltid finns med i bakhuvudet - Månen är så viktig.


Inga kommentarer: