Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 februari 2023

Turkiets jordbävningshoroskop justerat, samt naturkatastrofen Ebba Busch

Kartan för en massiva jordbävningen har ritats om och kommentaren justerats. Vid  efterskalvet den 20/2 upptäckte jag att Turkiet 2016 skapade sig en egen tidszon (permanent 3 timmar före UT/GMT) medan mitt astrologiprogram var äldre och inte innehöll aktuella uppslagstabeller. Ascendenten ändras därmed men det påverkade bara ett av de flera argument som anfördes för att knyta Turkiets 1923-horoskop till jordbävningen under en anspänd fullmåne. (Kan noteras att efterskalvet inträffade två veckor senare, under nymånen).

De små ändringarna kräver ingen omläsning av kommentaren utom för de mest nördiga!

https://siderisk.blogspot.com/2023/02/jordbavningen-i-turkiet.html

Av större intresse är kanske sammanträffandet mellan tidpunkten för det första skalvet och det här senkomna efterskalvet. Det stora skalvet (i vilket jag innefattar ett efterskalv strax därpå) inträffade när Skorpionens 30e och sista grad höjde sig över en plats i närheten av epicentrum (som visade sig vara ett mer omfattande område).

Nymånens kraftiga efterskalv inträffar också i 30e och sista graden, men nu Lejonet. Olyckans Mars ägde den första ascendenten och den här gången äger Solen Lejonet uppstigande. Men se Solens problem! Det är nymåne kontrollerad av den restriktiva och för Solen spänningsskapande Saturnus och detta i den sjunkande solens väderstreck. Inte heller detta något vidare omen. Olyckans Mars är även här en dominant i det prominenta 10e huset. 

För vad det kan vara värt är Mars primära tecken Väduren fortfarande gästad av överdriftens demon Rahu och denna vettlösa frihetsstreber gillar inte att Saturnus kastar sin restriktiva och spänningsskapande 60-gradere mot den. Samma Sat/Rahu som i första horoskopet och den här gången förstärkt av en sekundär faktor (Saturnus involverad i med Turkiets jordyta/ascendent och en nymåne). 

Här finns garanterat grundplåten till det "generiska jordbävningshoroskopet". Under en kort tid intresserade sig Sideriska för faktiska jordbävningar men  ämnet föll bort. Vill minnas att samspelet mellan spänningsskaparen Saturnus och spänningslösaren Jupiter dök upp regelbundet i de horoskopen. I efterskalvets karta är Jupiter illa placerad i 8e dödshuset (ett ofritt hus) vilket försvagar det 10e prominenta huset där Mars-i-Oxen huserar.

*****

Sverige upplevde också en slags jordbävning under samma nymåne - den föll ju i Sveriges soltecken. Ebba Busch/regeringen avslöjades ha skött regeringsarbetet så illa att svenska folket förlorat MILJARDER i ett elstöd övriga EU-länder redan givit sina medborgare. Istället har svenska elbolag kunnat bli rikare och mer välmående. 

Men det är bara typiskt hur Sverigehoroskopet ser ut med dess fokus på att berika de som redan har. Vilket otäckt land detta blivit i denna Uppenbarelsens Tid. Vad har svenskarna gjort för att förtjäna en så horribelt usel politiker som Busch? 

Ibland har jag känt att vissa blogginlägg gått väl hårt åt vissa folkvalda, men den här historien blir ju bara värre och värre! Är detta vad Livets ord och framgångsteologi (satsa på ditt ego och Gud ska hjälpa dig) gör med en människa?


Med Månen i begärsfyllda Krabban bara två grader in i tecknet vid lunch finns alltid möjligheten att sinnelaget tillhör Tvillingarna, men själv med denna position känner jag ingen väsenslikhet med Busch alls! Tvärtom passar en fullmåne i värsta samhällsklättrar- eller streberaxeln Stenbock/Krabba bara alltför väl in på fallet Busch.

Vidhåller man därför Månen i Krabban kan man skapa en oerhört vag bild av hur ett par dygns barn (inkl. Ebba Busch) generellt förhåller sig till det goda 9e huset för religion och filosofi - de högsta kunskapsfälten.

I Sverige fungerar 9e inte ens på dess mest världsliga nivå: "förutsättningslös grundforskning" eftersom till och med denna havererat och ersätts av en miljon it-entreprenörer som alla bygger "prisjämförelsesajter" istället för att tänka stor och nytt. Kapitalismen och jakten på stora pengar har definitivt knäckt landet, som inte längre har någon ryggrad. Allt beror på att det är 9e huset som ger "geni" åt ett fåtal där allt stämmer vid födelse. Även nationer kan bedömas på samma sätt.

En sinnelagsascendent är otillfredsställande eftersom den ger den IRRATIONELLA SJÄLENS subjektiva bild och inte alls säker något om verkligheten som den sjunde himmelen eller den RATIONELLA SJÄLEN ser på saken. 

Den fattigmansascendent bloggen så ofta fått nöja sig med, kan i värsta fall beskriva enbart vanföreställningar och osund inbilskhet. Allra mest osäker är kanske Månen i Krabban eftersom denna placering symboliserar instinktssjälen i akut behov av en supralunär Sol som starkt kan leda det låga sinnelaget framåt.

Nu kan det tyckas gott att Busch föddes just under en fullmåne, men här blir frågan om spänningen mellan Måne och Sol verkligen är av godo. Båda tecknen är Passionerade, och Solen hungrar efter makt i Stenbocken. En sådan sol kan attrahera extremt veka väljare (Mån-Krabban) och att Busch haft ett entourage, ett personfixerat ja-sägarfölje, är uppenbart. Men ur månascendentens perspektiv är hon knappast ledd av kristendomens "heliga ande", så Kristdemokrat hon kallar sig. Partiet var bara ett medel för att karriärklättra. 

Nu står visserligen Jupiter i sitt hemmatecken Fiskarna i 9e huset och det tyder på en genuin fromhet (i sinnets egen föreställning) - Jupiter anknyter till Månen vilket visar att frågor kring hem och familj är var hon skulle hålla sig. Men studerar man 9e huset för hur hennes psyke uppfattar det högsta goda, beskrivs en utveckling inom tecknet. För även om starten är fromt jupiterisk står den rabiata strebern Rahu näst på tur och skapar en nidbild av en from människa. (Ebba utskrattad i plenisalen när hon tog ordet "sanning" i sin mun.)

Och till sist blir det Olyckan eller Mars som totalt korrumperar det som började som jupiterisk framgång i 9e samvetshuset. Hon lät sig förstöras av sin karriärism. 

Är detta då något Månen i Krabban drömmer om? Historien i Fiskarna/9e går ju käpprätt åt helvete! Nej, men som sömnens och drömmarnas planet kännetecknas Månen i Krabban av en stark fruktan och troligen är de mardrömmar som ett så här kaputt 9e samvetshus alstrar något hon söker mota bort. 

Krabbans protektionistiska instinkt (som är ett gott ting för biologiska djur) blir här en kontraproduktiv skyddsmekanism som hindrar henne för att se ärligt på det hon håller på med. Hon kunde inte se sin andliga korruption medan tid var utan förblev låst i fantasin om sig själv som den framgångsrika och tursamma (Jupiter). Hon såg inte helheten.

*****

Hinduisk astrologi och astrologin i allmänhet är en förvirrad samling traditioner där vissa saker motsäger varandra. Ta avashta-doktrinen med planeters födelse, mognad och död under loppet av rörelsen genom värdtecknet. I negativa tecken (Vatten, Jord) sker mognaden baklänges i tecknet och i positiva längsmed zodiakens motsolskonstruktion. 

Men avashta är en tolkningsmodell som står för sig och har inget att göra med att som här bedöma planeternas turordning inom ett tecken. För att göra det ännu mer förvirrande finns också den världsliga positionen där planeterna istället betraktas från jorden och där de synes vandra medsols och ibland inta starka himlalägen eller undanskymda. Att bedöma 9e huset som här, är förstås mer abstrakt än att bara notera planetens dagliga färd genom viktiga hörnhus och mindre viktiga hus.

I västtraditionen har dock planeternas ordningsföljd i zodiaktecknet betydelse för den prognosmetod som kallas "sekundär progression". Enligt denna metod kommer vissa planeter att hinna ifatt en planet som vid födelsen tycktes ha "ledningen". Formeln är att låta planetens dagliga rörelse motsvara ett levnadsår, enklast sett genom Solens rörelse med 1 grad per dygn.

Solens årliga retur ger födelsedagen men med "sekundär progression" kommer 30-årsdagen att vara den kanske första viktiga positionen (det västerländska aspektschemat har 30-gradersvinkeln som en smärre aspekt). Här aktiverar den abstrakta, framräknade Solen för första gången vad den natala positionen bär i sitt sköte. Vid 60 graders progression ser men det som borde vara människans pensionsålder - innan onda samhällen förslavad medborgarna och krävde allt längre tid på "arbetslinjen" bara för att göda de redan rika i samhället!

Hinduisk astrologi känner inte "sekundär progression" men dess planetära perioder (dasha-cyklerna) är ett annat (väldigt annorlunda) sätt att staka ut perioder då planeterna, en och en visar vad det medfödda ödet innehåller.

Med Ebba Busch födelsedygn är det nu mer krångligt än så. Mars som enligt ovanstående är ett förestående hot om korruption eller misslyckande gäller bara vid en födelse innan cirka 12.15. Sen byter Mars tecken till Väduren och historien om samvetsgrannheten i 9e förenklas: från Jupiter till karriärdåren Rahu.

För det finns något i Busch personlighet som matchar Mars-Väduren, en klassisk Adolf Hitler-tendens, självupptagen och i värsta fall en byggbit i en diktators mentalitet (men utmärkt för stridisar och idrottsmän)! 

Enligt avashta-doktrinen är förstås Mars en nyfödd baby-krigare i Vädurens allra första grad och även detta stämmer väl med Busch. Ingen gravitas alls, bara ett barn som givit sig ut på verkligt tunn is. Hennes departement tycks inte ha kunnat ett skit om EU vilket nu kostat svenska folket 5 miljarder... 

(Här kan man utifrån Mån-Krabbans perspektiv notera att räkneförmågans och sakkunskapens Merkurius står dystert placerad i det omedvetna 8e huset - den subjektiva Busch tenderar att missa viktiga fakta i målet eller göra fula logiska glidningar. Att ha en sådan här position men upptäcka den, kanske via astrologin, är redan det början på tillfrisknande.)

I sin Mån-fantasi drömmer Busch i det alternativa scenariot om Mars-i-Väduren i maktens 10e hus, medan avashta säger att hon är alltför lättviktig för att fantisera om sig själv som diktatorisk debutant. Lägg därtill att Mars nu angriper Månen via 90-gradersvinkeln och skapar ett skrikigt och osmart Eld/Vatten-krig, en sensationalist som spelar ytligt och populistiskt för massorna. Sämsta sortens politiker. Hon skulle ha valt ett artistiskt yrke istället, där drama passar den elementkombinationen bättre.

 

Tillägg


Efter att detta skrivits och lagts i kö tänker Lena Mellin i AB ungefär samma sak om sannfärdighet och saklighet - fast utan astrologisk hjälp:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/O8WGeV/bluffar-logner-och-ren-oskicklighet-regeringens-trovardighet-sjunker-av-alla-el-fel


8 kommentarer:

Havsörnen sa...

Lägger in det här som en parentes lite längre bak i flödet, under ett inlägg med liknande karta. Fick min operation av skallbastumören i måndags, bifogar karta. Operationen var planerad till tidigare på morgonen med AC i Tvillingarna, men sköts fram p g a akutfall, vilket är sedvanligt. Två neurokirurger genomförde ingreppet, som alltså görs via näsborrarna och sfenoidalsinus för att nå hypofysen. Noterade att väggklockan visade 14:07 när jag rullades in i operationssalen. Det är mycket förberedelser, så själva knivandet och exstirpationen av tumören utfördes ett par timmar senare, men med AC fortfarande i Lejonet.

https://postimg.cc/JDXPctk7

Såg igår kväll i mobilen att bilverkstaden ringt under operationen. Ringde upp idag och det blev en räkning på över 9000 kr denna gång. Häpp!

Anonym sa...

Seriös medicinsk astrologi är långt bortom mitt bord, men tack för uppdateringen. Kanske kan ge några mer allmänna insikter (typ, operationer - skorpioniska hus 8 och kirurgi?)

Fordon som kapitalvaror (hus 4 - i synnerhet bilen som metafor för ett hem, tak och allt... Kanske ditt horoskopets tillfälliga 4e-ägare kan indikera något om det där resursslukande fordonet?)

Havsörnen sa...

Operationen gick bra och de fick bort mer än förväntat av tumören. Mittdelen hade också minskat på höjden med sju mm (men det var inte den delen som var problematisk). Om sex månader blir det ny magnetkamerabild och då ser man om det finns någon rest som då får strålas bort. Kirurgen sa att det såg rent ut även runt artären som tumören omslöt. På min amatörnivå noterar jag bara att både Solen, soldisponenten, horoskophärskaren och åttonde husets tillfälliga ägare befinner sig i 8e under vilket ju kirurgi sorterar. De planetära vännerna Solen, Jupiter och Mars är verksamma välgörare med Lejonet som AC. Och så en fördelaktigare placerad Mars än i jordbävningskartan, i lufttecken i lufthus i stället för i jordtecken i jordhus. Men även här med disponenten i 8e. Högsta goda är skalpellen Mars i Tvillingarna - två kirurger och så in genom luftvägarna. Verksamma illgöraren Merkurius befinner sig i 8e, men neutraliserar då den onda innebörden av huset. Lustigt också att samtliga planeter står över horisonten under tiden jag själv var "put under". Återstår verksamma illgärningsmannen Saturnus som blir extra dålig i ett angulärt hus enligt Siktets schema. Och kastar sin restriktiva kontrollaspekt mot överdriftens demon Rahu som står gradexakt med illgöraren Venus. Men i en frifräsande tolkning kanske det kan symbolisera avknoppandet av tumören, som ju satt i huvudet (Väduren) och transiterande Rahu triggade ju min Vädurs-Måne vid diagnosen i höstas?

Att avlägsna något kanske är extra fördelaktigt med månen i allra sista fasen av dess avtagande, i termer av magiska ritualer?

Ja, bilen, livets stora förlustaffär. Antingen köper man en nyare och sitter med dyra avbetalningar i åratal, eller så chansar man på en äldre billig som kommer behöva en del reparationer. Lose-lose, så att säga... Med min Skorpion-AC och Vattenbäraren i 4e blir det alltså Saturnus som representerar bilen? Den Långsamme har jag ju i 7e, gradexakt på Daimonens Lott.

Seaward sa...

Vad som är relevant i medicinsk astrologi, i personhoroskopet resp. triggande transiter, är jag inte rätt person att uttala mig om. Ser att ämnet "bröstcancer" fick en tagg men självdog efter tre inlägg eftersom bloggaren med NOLL Jord i horoskopet är felorienterad för dessa ting (och kanske speciellt kvinnosjukdomar).

Mer intressant är frågan om daimonen och Saturnus. Men här blir förstås frågan om den bryr sig om världsliga tillgångar. Per definition är daimonen (Platon: "den rationella själen") likgiltig för denna värld - det är Lyckans Lott som hänför sig till (engagement för och) tur i denna värld. Din fråga förminskar, menar jag, daimonen till vilken som helst pusselbit i det världsliga pusslet. Den är överordnad horoskopet, och jag förstår faktiskt inte varför västtraditionen absolut ville synliggöra det osynliga genom denna punkt.

Inte så lite påminner Lyckopunkten om hinduernas Atma Karaka (själens intresse i detta liv inringat) och kanske daimonens lott skulle kunna uppfattas på samma sätt: Lyckans lott illustrerar bäst begäret hos djupt fallna själar medan Daimonens lott styr själar som ägnar sig åt livets stora frågor. Dessa ursprungliga lotter fungerar som två markörer och själen kan står närmare den ena eller den andra. Bara en gissning.


Här är läget att erkänna ett visst kaos på bloggen eftersom all metafysisk är spekulativ och inga säkra facit finns.

Vad är egentligen daimonen? Är det "själen"? Nja... Nyplatonismen tycks kunna förklara mycket av åtminstone hinduisk astrologi och den rationella själen är inte detsamma som själen.

Daimonen har jag ibland kallat "frisjäl", den kommer och går som den vill i förhållande till sin tillfälliga jordkropp.

En synonym är "andesjäl", som ibland använts för att ringa in framträdande kombinationer av astrologisk Eld och Luft eller Solen och Saturnus.

Livgivaren Solen ensam påminner däremot mest om Bibelns historia om hur det krävdes "livsluft" i Adams nästa för att göra honom till "en levande själ".

Detta är Solen/Eld relaterad till den sublunära Mån/Vatten-nivån. "Levande själar" är inkarnerade själar i denna värld (kan alternativt kallas "fallna själar").

Begreppet "själen" (enbart), som Världssjälen, är väsen utan materiella kroppar men inte mer eviga än kosmos som periodiskt går under. Själen har sin daimoniska kärna att tacka för sitt skenbart långa liv (som sträcker sig över många reinkarnationer) men evigheten sammanhänger med att daimonen är identisk med den rationella själen som i själv är den del av NOUS, det gudomliga intellektet i nyplatonismen. Hinduiska uppfattningar använder andra beteckningar men släktskapen är tydlig.

Problemet är, om själ och daimon yttest är detsamma. Tydligen inte eftersom själens varaktigt garanteras bara av daimonens närvaro - daimonen är den essentiella människan (aviserad att bli tydlig i ”Vattumannens tidsålder”).

Tydlig skillnad uppstår när det kroppsliga dras mot sitt, det jordiska, biologi, etc. Då passar det bättre att tala om "levande själar" här på Jorden medan "daimonen" blir hamnar bortom horisonten, blir en sovande aspekt.

Jag eller Sideriska har med åren blivit mer intresserad av förhållandet mellan det eviga och det tillfälliga, och jag beklagar att jag inte kan och heller inte vill tala om materialvård (mycket möjligt en följd av att min daimon kopplats i det 9e huset och via 8e ägarens position intar en framträdande roll i livsödet. I den meningen är kartan en lika stark indikation som din prominenta placerade Saturnus men indikerar en daimon med helt motsatta intressen. :-)

Havsörnen sa...

Tack för sedvanligt utförliga funderingar. Jag måste dock rätta mig! Det var ju, än mer intressant, Daimonens lott på Algol (AC+Sol-Måne = 33) jag har i min karta. Det är Lyckopunkten som är gradexakt på Saturnus. Båda i 7e, alltså.

Seaward sa...

Fortuna och Saturnus är en verklig tankeväckare eftersom de - också - är diametralt motsatta. Fortuna som lyckans hjul medan Saturnus är hårt (och ärligt) förvärvande genom slit och träget arbete! Har Saturnus problem av någoit slag kan lyckopunkten (likt hinduernas Purva Punya som kan teckna både god karma och sprucken god karma) antyda påfrestningar på lyckan = otur med kapitalvaror!

Havsörnen sa...

Ursäkta, men avslutningsvis tänkte jag bara tipsa om en karta som är något i hästväg och prickar in många av bloggens käpphästar på en och samma gång (se länk till kartan längst ner). Den tillhör mannen som banade väg för svensk tandhälsa genom patenterandet av fluortandkräm av en viss typ i slutet av 50-talet. Är det som alla andligt inriktade hälsosajter menar, att det tunga giftet fluor, förutom att det är en cancerframkallande, immunförsvarssänkande, sköldkörtelfunktionshämmande restprodukt från aluminiumindustrin, förkalkar tallkottkörteln genom ackumulering av kristaller av kalciumfosfat? För att kunna ta emot manna från himlen bör man alltså använda fluorfri tandkräm. Eller representerar Algol i det här fallet bondsonens (färdig tandläkare vid 21) ädla kamp mot tandtrollen? :-)

Sol-Stenbock baserad på Saturnus i Väduren, vilken tillsammans med fyra andra planeter i 6-8-förhållande, baseras på en Mars som återfinns inom en grad från Algol. Fallna Månen i Skorpionen samt ömsesidig reception på sataniska axeln. Andens brutalisering Eld-Jord samt sadistiska kombon Stenbock-Skorpion.

https://postimg.cc/n9MgxMJJ

Seaward sa...

Jag sparar bilden för tandhälsopionjären för mer begrundan. Du har rätt, det är ett intressant horoskop - särskilt som jag haft en spektakulär dröm om tänder, världsrymden och Saturnus! (och har planeten extremt prominent).