Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 juni 2024

Satans fall från himlen, staten och riksbankschefen (viktig bok av René Girard)


Så den svenska fattigpensionären bakom Sideriska siktet bröt även 2024 sin fleråriga svältkur efter att staten snuvat honom på ett års hyresstöd. Med minimal förvarning flyttade man fram  fram det som numera kallas medborgarens "förmåner" (dvs en pension man själv jobbat ihop under ett liv delar nu staten ut av ren välvälilja!)

Tala om att makterna straffar den som använda sig av möjligheten till en något tidigarelagd pension för att slippa den svenska ålderismen: hela det oansenliga sparkapitalet roffade staten åt sig i ett svep. Inte riktigt men nästan samma inkompetenta skattelurendrejeri hela årgång 1957 utsattes för men protesterade vilt mot. Nu är svenskarna ett grundlurat folk och tydligen har knappt landets alla arbetsslavar förmått bygga upp nämnvärda reserver och därför fattar inte de knappt läskunniga längre hur försåtligt ordbruket "förmån" är i sammanhanget. Den som sjösatte den nya formuleringen borde fängslas.

Utvikning. Ibland känns datorn buggad, ett par timmar efter detta inlägg lags i kö för snar publicering ropar AB dramatiskt: "Jag står inte ut längre - hur går jag i pension?" Men det är en falsk, sensationsskapande rubrik - länktiteln visar att tidningen bakom betaldörren bara söker sälja fritt tillgänglig info från nätet.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/pension/a/QMon5q/ga-i-pension-sa-gor-du-sa-ansoker-du

En bok om året är knappast lyx när var dag i veckan enbart består av billigaste skitmaten. Den klarsynte antropologen och filosofen René Girard porträtterades nyligen på AxessTV (bloggkommentar). Det gav sådan mersmak att jag jagade rätt på ett av hans viktigaste verk (bland trettiotalet böcker) i engelsk översättning från 2001.

Att de svenska näthandlare som erbjuder titeln inte går att använda står klart eftersom IT-fascismen i Sverige är västvärldens mesta finanshoror: den som avstår från smartphone kan inte längre shoppa där Klarna stuckit in sitt fula tryne. Bara utländska handelsplatser återstår, som Amazon jag motvilligt och sällan använder pga. personalpolitiken. Men deras system är inte osmart som Klarnas och medger köp från de få återstående människor som värdesätter sin mentala hygien och vägrar smartphonen för vad den säger om vår tid.

I samma anda har DN letat upp en vuxen kvinna som reagerar överilat och linslusigt på senare tidens rapporter om att BARN skadas av smartphones och deklarerar att hon minsann bara använder vanlig mobil. Säger något om DN:s förlust av omdöme på senare år att inte rädda ansiktet på kvinnan som alltså säger att hon har begåvning som ett småbarn. Men hennes invändning mot hur teknikfascismen i Sverige utvecklats är förstås helt korrekt:

https://www.dn.se/insidan/jessica-suni-har-aldrig-agt-en-smartphone-samhallet-kan-inte-krava-att-man-ska-ha-en/

*****

 Från en Amazon-recension av boken:

[In "I See Satan Fall Like Lightning"] Girard finds in the Gospel narratives the secret hidden in mythology and human religious ritual - hidden violent social order resulting from rivalry between individuals and communities that periodically expels itself on a scapegoat victim.

It is the revelation of violent social order inherent in the "principalities and powers" and the "prince of this world" found uniquely in the Gospel texts, that Girard uses to account for the modern disintegration of archaic religion and the modern concern for victims.

Jämför "denna världens prins" med judiska esséernas namn för Djävulen: "Den Värdelöse, Han utan värde" (Belial). Gruppen var förtrogen med astrologin och deras benämningen anknyter till horoskopets 2a hus (Dödsrikets portal) som intressent nog fått namnet "ekonomihuset" i modernare astrologi. Men redan grekerna såg rikedomens herre Plutus residera i Dödsriket och det är alltså vi, de materialistiska människorna och anhängarna till plutokraterna, som är de döda (Jesus: "Låt de döda begrava sina döda och följ mig/min lära" - jfr bloggens astrologiska "sataniska axel"). Esséernas sociala experiment bestod i att de under några hundra år lyckades vidmakthålla ett kommunistiskt samhälle i samhället och medlemmarna värdesatte andra saker än pengar. Den genomförda kommunismen överlevde en tid inom kristendomen men Rom korrumperade snart den ursprungliga läran. Man föds inte en stor och nobel själ och i ett sataniskt samhällssystem är det närmast omöjligt att bli en.

Satans fall "som en ljungeld" anknyter till ett gammalt blogginlägg från 2009:

Andesjälen som stjärna i skyn

Textens inledande citat visar hur Kyrkans bakband sig själv genom att bannlysa den esséiska Henoks bok från Bibeln (verket överlevde i Etiopien och finns i en avvikande slavisk version). Därmed försvårade de förståelsen av Satans fall som ett blixtnedslag, förmodligen en synonym till ett stjärnfall...

*****

Nuvarande Riksbankschef Erik Thedéen (fd börschef) kan få illustrera den mordiska civilisationstyp Girard precist ringat in och över vilken Plutus eller Satan givits herravälde sedan sitt initala fall och intill civilisationens radikala omstart. Här är det lätt att falla för det etymologiska misstaget att likställa Satan med Saturnus, vilket bloggen tidigare avvisat

Visst är Månen i materialistiska kontrollbehovets Stenbocken konjunkt med kontrollören Saturnus den kanske mest avtändande (låt vara förnuftsdrivna) mix som kan tänkas och för verkligen tankarna till "denna världens prins" så det är fullt möjligt att Saturnus på sin låga Jord-niva kan ha varit associerad med "denna världens prins eller furste"... (Thedéens föregångare, den passiva Ingves hade för övrigt också Månen + Saturnus i Jord-elementet.)

Tidigt noterat på bloggen: vilka tankar låg bakom begärets planet Månen som sedan antiken sagts vara "upphöjd" i Oxens 3e grad - just  vid den onda stjärnan Algol som åtminstone sedan medeltida judisk astrologi burit namnet Rosh ha-Satan, Satanshuvudet? Troligen går den judiska traditionen tillbaka till babyloniska fångenskapen, men det lär aldrig gå att belägga...Sammanträffandet är ingen slump och leder till frågor om något annat avsågs med planeternas upphöjelse och fall i antiken. Jag funderade här lite över räknenissen Merkurius, associerad ned dödssynden girighet och varför den både härskar över Jungfrun och unikt sägs "upphöjd" i sitt eget härskartecken.

Romarna såg de flitiga judarna som ett typiskt "saturniskt folkslag" och kanske är det här myten om den giriga juden börjar... Inte minst noterade romarna att detta underkuvade folk firade sin vilodag på Saturnus dag och så börjar ett tvåtusen år gammalt narrativ byggas: dåraktiga föreställningar för dårarna...

Av större intresse för den genuina skildringen av denna världen och dess skeenden är istället Riksbankschefens krossade livslinje. Just René Girard bjöd ett uppfriskande exempel på en skicklig själ som tycks ha haft en metamedvetenhet och därför som en seende kunde förstå den andliga blindhet som normalt resulterar när Solen står disintegrerad från sitt bollplank Månen (mer eller mindre allvarligt beroende på husplaceringarna). 

Thedéens blotta val av ekonomiyrket och sedan finansvärlden visar att det franska geniets metamedvetenhet saknas (ren observation, kräver inte horoskop med exakt födelsetid).

Hinduerna kallar detta 6-8-förhållandet (hämtat från 6e olycks- och 8e dödshuset som "aspekten" frammanar). Här är bristen på förhållande allvarligt eftersom Saturnus, Månen och Solen är viktiga planeter. Det verkar en typiskt "torris-kombination", kompetent men extremt konventionell, verkligen ett "denna världens barn". (Ingen av de levande själarna skulle röra den sataniska Penningen utan tvärtom arbetat för en annan värdehierarki. Men nu är världen dominerad av fallna själar så horoskopet är givetvis bra ur ett visst perspektiv.)

Ett annat perspektiv är Sol i Eld och Måne i Jord - även det astrologisk symbolik som varnar för att solen söker belysa vad som saknar liv eller förmåga till rak respons... Faktum att det går att utläsa mycket ur de här placeringarna, de är omaka...

Även (bara) en månkarta ger ofta besked om själens signifikator (atma karaka). Här kan Månen inte konkurrera med Mars som befinner sig i maximala 30e graden av sitt tecken och har dessutom räknenissen Merkurius i sitt Jord-tecken Jungfrun vid sin sida. Det är ett talande bud om var Världssjälen vid tiden "sysslar med".

AK syftar på Atman men hinduerna tycks inte göra någon åtskillnad mellan in individuell själ och Världssjälen - för en hindu inget märkligt i individer som kan kanalisera andra medvetanden eller t.o.m. utomjordiska själar - alla är ytterst sett samma Själ och universums "sympati"-lagar knyter samma Alltet på outgrundliga sätt. Riksbankschefen står enormt nära den Megasjäl som kan kallas denna världens herre eller Plutus /"den Värdelöse" enligt senantikens intensifierade andlighet och väckta frågor vad denna världen egentligen handlar om.

Girard drar en skiljelinje i världshistorien vid Jesus liv. Lite oväntat hade antroposofen Rudolf Steiner samma åsikt, men baserad på sin tolkning av den persiska Ljus & Mörker-dualismen (Ahura Mazda mot Ahriman, Satan), vilket knappast torde ha behagat någon kristen som svävade i okunnighet om vilka kunskaper Jesus satt inne med. För båda tänkarna innebar Jesus liv en ontologisk brytpunkt i historien, Girard är tydligt med att mordets civilisationstyp övervanns (vilket kan tyckas som en brådstörtad tanke).

Men den synske amerikanen Edgar Cayce (1877-1945) levererade i trans samma ståndpunkt. Enligt honom bestod Jesus "förlorade ungdomsår" helt av resor, bl.a. till Persien. Det var under dessa resor han inhämtade så mycket märklig kunskap att något av evangelierna påminner sig att han förbluffat sina landsmän när han predikade ting de aldrig hört i en synagoga.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_in_the_synagogue_of_Capernaum

Se även taggen Guldkalven (Satans mask)

 

Bonusspaning

Riksbankschefens kärna med bara dygnet som data, är Sol-Lejonet i störd relation till Saturnus-Stenbocken som i sig ger en rigid Måne (snål som en skotte). Både Solen i Lejonet och Saturnus i Stenbocken vill dominera, så på ett sätt finns här vilja till makt även om de står "illa integrerade" i förhållande till varandra.

Här har få blivit kändisar men det är en naturlig funktion av att Saturnus bara passerar Stenbocken vart 28e år:

  • Gabriel Lippmann;16.8.1845;12:00 - matematisk fysik, Nobelpristagare (typiskt Saturnus organisation i Jord)
  • Ally Walker;25.8.1961;12:00 - aktris, känd från tv-serien "Profiler" (passande för en torr analytiker, lite Sherlock Holmes deduktiva talang)
  • Mauro Scocco;11.9.1962;12:00 - svårmodig svensk pop (gravallvar är typisk Mån-Stenbock)
  • Carin Hjulström;31.8.1963;12:00 - fd programledare i tv
  • Idde Schultz;1.09.1963;12:00 - fd popsångerska
  • Erik Thedéen;1.09.1963;12:00 - jämförelseobjektet
  • Sergio Luzzatto;2.9.1963;12:00 -  ateistisk historiker som förnekade den fromme Padre Pios stigmata (illavarslande för Thedéens världsbild född mindre än ett dygn tidigare)
  • Bilan Osman;8.09.1992;12:00 - fd (alltjämt?) journalist (Expr, DN)  med somaliskt ursprung. Noterad 2017 för god socialrealism (typiskt Saturnus/Månen i Jord-elementet): https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/bilan-osman-debatten-om-islam-kantas-av-trottsamma-fordomar/

Men det tycks mig viktigt att här inte finns några skurkar och skitstövlar som annars brukar invadera dessa sökningar pga. mediernas dragning mot mörk sensationalism. Det visar att Saturnus är en torr och förnuftig planet på behörig distans från Månen och den låga begärsnaturen (Begäret står till makt vilket kan döljas bättre än glupska passionsbrottslingar eller t.o.m. ges ett civilt uttryck). 

Att astrologin döpt Saturnus till den Stora Illgöraren kräver en smula eftertanke. På ett rent banalt plan är det förstås Tidens herre som till sist tar livet av varje levande varelse (i rollen som Liemannen), men det gäller bara vår kroppsliga pseudo-verklighet. Saturnus högre manifestation associeras med VERKLIG EXISTENS och då handlar det om väsen utanför tiden (likt Tidsherren själv) och här gäller inte längre något fördömande eller ogillande tal om "illgörare" eller "välgörare" som likt Venus dopar oss i socker och vekt "gillande" - denna nätets förbannelse med "tummen upp" eller andra symboler. Bara självvald idioti faller så lågt som till språk på den nivån.)

Att världsligheten samtidigt är ett offer av högre sensibiliteter är väl en kompromiss som måste göras, vissa gör den kalkylerat ("pragmatiker"), andra har aldrig lyckats se igenom Jordens illusoriska natur och tagit parti för "denna världens prins" som är åtråvärd för vissa, en vilseledande satan för andra. 

Riksbankschefens Måne med Saturnus visar att han som barn aldrig gavs någon chans, kombinationen symboliserar nästan alltid att barnet fostrats från första andetag att bara svara på en traditionalistisk formalism (rebellen Mars skulle kunna rädda vissa barn, men ofta blir det bara lite ungdomligt uppror innan Mars börjar tjäna Saturnus intressen. Hinduerna ser Mars "vika ned sig" runt 28, händelsevis just som Saturnus fullbordar sitt första varv.


Inga kommentarer: