Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 juni 2024

Look-alikes i Luft (fler Luftens andar)

 


I anslutning till någon film i tv-tablåerna skådade jag plötsligt en närmast perfekt dubbelgångare till den vackra men aningen tråkiga skådespelerskan Denise Williams, busen Charlie Sheens hustru i en avlägsen tid (fotot t.h. ovan från 2002). 

Ansiktet i tv-tablån tillhörde australiensiskan Samara Weaving (fotots ålder okänd). Hon medger i en skvallertext att hon är smickrad över att ha jämförts med landsmaninnan Margot Robbie. Gissningsvis pga de framträdande ögonen. Men det är en svag likhet mot den bloggaren spottade med ex-kändisen. Förklaringen kan ligga i att utseende har med elementen att göra: alla tre visar sig ha både Sol och Måne i Luft.

Men där Margot Robbie har Solen i Tvillingarna och Månen i Vågen prickar de andra in både Sol och Måne i samma tecken, Vattenbäraren och Vågen. Det är något mystiskt med Luft och alla dessa skådisar från Australien, Nicole Kidman har också Solen i Tvillingarna förpackade i en Vågascendent med den självnegerande södra månnoden Ketu exakt på ascendenten - södra noden kan kopplas till att hon snart vann pris för sin förmåga att agera i oväntade roller.

Skådisen Guy Pearce kommer för mitt minne och astrotheme.fr påstår sig ha en "a-rankad" födelsetid men det är oklart om det är bidragsgivarens minne som rankas så högt eller skådisens! Pearce visar sig född i England men räknas som australier. Intuitionen är halvrätt eller t.o.m. bättre än så: Solen i Jungfrun men soldisponenten står i Vågen i 10e karriärhuset tillsammans med Månen och "halshuggaren" Ketu. Här kan man gissa att Månen/Hemmet med Ketu indikerar den långväga flytten till nytt hemland...

De här noteringarna kan ses som en senkommen uppföljare till triviatexten "Luftens andar" från 2013 (Senare har några inlägg taggade med samma fras tillkommit.)

*****

Jag har fastnat för en repris av tv-deckaren Elementary (2012-19), med utmärkta manus och det udda valet att välja kvinnliga skådisar för både dr Watson och Sherlock Holmes ärkefiende, det kriminella geniet Moriarty. Första sammanhang jag sett Lucy Liu (som dr. Watson) där hon fått göra mer än Hollywood-skit, hon var ju en absolut passabel aktris!

Levde lycklig utan tv många år innan staten påtvingade medborgarna en ny skatt oavsett om man hade tv eller ej. Jag kastade in handsken och köpte en billig apparat. Har nu ägnat flera år av inhämtande av gamla tv-serier och det är uppenbart att public service förvandlats till statens propagandakanal. Nyheterna undviks programmatiskt. Det är också förundrande hur sinnena skärps av att inte varit nonstop förgiftade av flimmer-mediet. Skräp-program är nu rent smärtsamma och sinnet erfar inom några minuter om det vankas skräp.

Omvänt gillade jag från första stund den här amerikanska och koleriska gestaltningen av Sherlock. Den brittiska skådisen verkar ha kul med rollen som han överdriver på ett smått maniskt vis. Även språkhanteringen är ljuvlig att höra och påminner om att jag måste ha varit gymnasieskolans mest juvenila kille i klassen som lyckades hålla igång tävlingar i "munmotorik" som jag döpte tramset till. Kanske ekon av ett tidigare liv som grek och deras vältalighetsövningar?

Ibland blir man överraskad av hur det omedvetna verkar skriva bloggen. Jag hade helt glömt att Lee Miller också, likt kvinnorna har både Sol och Måne i Luft. Solen i Vågen och Månen i Vattenbäraren.

Här också något så ovanligt som att Solen själv vinner rollen som Atma Karaka (själens signifikator). Ingen kan utmana Solen i Vågens 30e och sista grad. En dramatisk skådespelare av högsta kaliber.

Efter att i seriens första säsong detektiven och Moriarty återsett varandra upptäcker hon (annars upptagen av att måla en tavla) och utbrister att han är "vacker" till följd av ansiktssymmetrier. Och vad finner man om inte en "vulgariserad" Sol som delar tecken med Mars. Detta kan tillföra en senighet och lite grövre ansiktsdrag än Vågen med sin egen Venus hemma, vilket ger mjukare former. Där favoriseras individen av skönheten (som dock kan beröva människan på aktualiserad intelligens eftersom det vackra folket aldrig behöver anstränga sig för att få något).

Psykiskt verkar Solen "förklara" den koleriska överdriften han använder med sådan precision! Bloggaren har den också men Solen "bränner" Mars vilket betyder ringa aggressionsproblem och ett rätt laidback grundtillstånd. När de två eldplaneterna ("planetära vänner") har lite avstånd, som hos Lee Miller, ökar intensiteten jämfört med när Solen ensam avgör Vågens utlevelse. Hans Jupiter med energiska månnoden Rahu är också lite av en krutdurk.

Faktum är att Sherlocks gestaltare påminner om en undertyp av Sol-Vågen jag sett ibland (aningen klotformade ögon om den här sorten gillar att spärra upp dem). I fallet John Cleese till och med samma förkärlek för skruvade överdrifter. Jag förmodar att extra sensitiva exemplar av Vågskålarnas princip kan ge den förmågan, precis som Vågen ibland verkar gränsa mellan skönhet och brutal överdrift (Samara Weaving på vissa bilder balanserar mellan skönhet och det groteska på vissa foton och med vissa minspel).


John Cleese koleriska och närmast aggressiva utlevelse kan istället förklaras med Sol och Rahu i Vågen!  Som undertyper till Vågen kan jag inte säga mycket men nettoresultatet kan mycket väl vara närmast identiskt: Cleese har en tät konjunktion mellan Solen och den riviga demonen. (Cleese taggad i halvdussinet inlägg.)

Men vad är det egentligen man ser? Det kanske är symbolen Vågen "på bristningsgränsen" i båda fallen? TV-serien Elementarys skapare har förnekat att han skrivit in "adhd" i rollen, hans utgångspunkt var bara att Holmes vid seriestart gått ner sig på heroin och den ryckiga energi ska porträttera hans gradvisa tillfrisknande.

Den här varianten av Holmes är dessutom rabiat motståndare till äktenskapet (Vågen) som institution (underbart arroganta och giftiga tillmälen mot alla offer för konventioner). Men han hittar via samboendet med Watson kvaliteter i "partnerskapet" (Vågen igen) han aldrig anat fanns där (sagt i säsong 2). Man undrar om serieskaparen använder Jonny Lee Millers speciella version av sitt soltecken och för in något av skådespelaren själv i rollen?


Inga kommentarer: