Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 juni 2024

DN publicerar allt som tjänar att demonisera Ryssland

Nils Thelin är en kunnig språkvetare i slaviska språk så hans väl genomförda demonisering i DN av Ryssland bygger i stort på populistiska källor som läsarna förväntas känner till och bejaka, George Orwell och Hannah Arendt och en diskurs som lika väl som den anklagade skulle kunna beskrivas som ett narrativ som söker lura läsaren i önskad riktning. Mycket är tänkvärt men det är svårt att glömma den långa hjärntvättningskampanj DN beskriver. 

Helt nyligen vacklade historikern Peter Englund men lutade åt att "ja, Ryssland är en fasciststat" och jag kommenterade därför...

Venus - Fascist eller Fridsfurste?

Thelin utgår uppenbarligen från den fascistdefinitionen men benämner den "avsaknad av statsideologi".

Putin är politiker och inte filosof och med det följer samma svagheter som ledare i väst lider av, men redan en tredjedel in i texten tvingas jag acceptera att Thelin är ännu en som ägnar sig åt manipulation. Se här (något kortat):

[Ordet demokrati] är i dag nästan undantagslöst reserverat för ryska mediers fördömande framställningar av ... förhållanden i Väst.

Det är anmärkningsvärt att sådana fördömanden görs i namn av en korrupt regim som trots en lös överbyggnad av olika filosofisk-historiska och religiösa traditioner ... saknar en egentlig statsideologi.

Om [statsideologi] hade funnits skulle den säkerligen inte utgå från det ryska folkets behov utan från den ryska nationen och patriotismen som täckmantlar för den aggressiva politiska diktaturen och Putins dröm om att bli stormakten Rysslands historiske räddare.

Nu är jag ingen Rysslandskännare men förväntas läsaren köpa Thelins påstående att Ryssland alltsedan 1991 saknar statsideologi och att hans tvärsäkra påstående som sanning av vad än Ryssen säger, så är det bara "täckmantlar" och ljug? Här går luften helt ur en annars grundlig lektion i "nyspråk" där lingvisten snappat upp flera exempel på hur en pro-rysk eller pro-ukrainsk ståndpunkt skiljer sig rent språkligt...

Rysslands horoskop kan konsulteras av apropå den förment frånvarande statsideologin. Det är inte svårare än att använda 11e ideologihuset i nationalkartan. Det kan på en gång sägas att det ska mycket till för att ett "hus" helt saknar besked på det sätt Thelin förutsätter i sin förfulande spekulation.


Det här är minst sagt bisarrt! Ryssland har en av de mest utvecklade statsideologier som kan tänkas! Även på den här punkten återvänder Venus från min tidigare kommentar. Det är Thelin som far fram med lögn. 

Krabban stigande i öster tecknar visserligen ett slutet och protektionistiskt samhälle alltsedan 1991. Rädda det som räddas kan efter Sovjetstatens fall?

Det gör att den instinktiva och protektionistiska principen Krabba (skölden, inte svärdet) får Venus emot sig. Balansens princip som ideologisk indikator är i princip mycket, mycket mer än en innesluten egoist och värnare av bara sitt eget. Horoskopet innehåller därför en kritisk placering och en spänning som gör att landets intentioner missförstås. Krabban i öster är reaktiv och aldrig mer så än när dess Måne befinner sig i det dramatiska Eld-Lejonet.

Protektionism som persona: sant är att Ryssland har få vänner bland världens nationer men alls inte ensam (vilket skulle vara ett korrelat till den påstått saknade statsideologin - som om inte nationalism skulle vara en form av ideologi).

Nu händer det spännande att Rysslands Venus samtidigt är en av landets starkaste punkter, även om den som statsideologin går stick i stäv mot Krabbans instinktiva reaktivitet. Venus i härskarläge i Luft, i Vågen, är en generals utsökta förmåga att utvärdera balansförhållanden och - givet Venus läge i 4e inrikespolitiska huset ("hemmet" i ett vanligt personhoroskop) visar att Krabbans instinktiva stickighet bara är spel, 

Ryssland går DJUUPT i sin förståelse av rättvisans princip (4e huset är ett mått på själens djup) och denna insikt förklarar också varför ryska folket (Månen) hyser stor tilltro (Jupiter) till sitt land, trots att detta nationalhoroskop beskriver ett land på deken (Solen lyskraft svag i 6e olyckliga huset, jämför dock dess ålderdom, den ytterligt starka Saturnus). 

Sökandet efter den påstått saknade statsideologin ger alltså ett motsatt resultat, vilket bara visar att språkvetare bör hålla sig till det de är bäst på. Ämnet Thelin tar upp har en sådan magnitud att världen f.n. saknar bedömare av tillräcklig dignitet. Minns Platons genomgång av de olika statsskicken: för idealstaten förutsatte han över politikerna ett kommunistiskt eller egendomslöst expertråd (fattigdom undviker självtjänandets korruption som tydligt utmärker västdemokratierna).

Detta råd bestod av visa män, filosofer och astrologer (!), vilka har som enda uppgift att bedöma statens konformitet med sanatana dharma, den eviga morallag som ligger under ett civilisationsbygge. Detta är västcivilisationens grundare och vi vet inte längre ett dyft om kraven. Men modellen var känd ännu under senantiken, innan romarriket valde kristendomen för att ena pöbeln i sitt väldiga rike. Platonismen var för avancerat för massorna, men en korsfäst frälsar-gud var mer i linje med enkelt folks fantasi.

 

Tillägg.

I Rysslandskartan har den gamla hellenistiska traditionens lyckopunkt (i hus 5) och daimonens punkt (hus 9) förblivit påknäppta. Ser man Ryssland som en entitet, en nationalsjäl ser man hur tillfredsställt landet är med sin 5e husledare. Skorpionen kan bita ifrån och det är precis vad protektionistiska Krabban i öster vill ha av sin konung/tsar/diktator. Också detta uttryckliga ledarhus spelar in i bedömningen av landets statsideologi. Skorpionen liknar visserligen inte Venus-i-Vågen vilket återigen kräver högre än genomsnittlig intelligens för att förstå detta land. (Vatten/Luft horoskop är besvärliga, kan teckna rent förvirrande till skrämmande skarptänkta individer.) 

Det sista man behöver är "västexperter" som slår i sitt eget begåvningstak och därefter tar sin egen oförmåga som intäkt för att demonisera andra. Det handlar om den mycket enkla symbolen Rationell vs. Irrationell själ, där båda ytterligheterna är otillfredsställande. Jordmänskligheten behöver ett tredje för att kunna greppa sin tvådelade platoniska själ perfekt. Detta är tredje är just det Sverige bannlyst: filosofin och religionen - inte ämnena som sådana utan det medvetande som inte tar något för givet.

Daimonens punkt är västtraditionens variant på hinduismens Atma Karaka, och är för Ryssland den utmärkta Jupiter invid folkpsykets Måne. Ett stort hjärta vilket man aldrig får läsa en rad om i DN!

Intressant nog symboliserar Rysslands Måne/Jupiter i Lejonet en värld under ett ledarskap, vilket naturligtvis skrämmer skiten ur alla ateister i väst.

Hinduernas Atma Karka placerar istället Rysslands själ som en ren blå andesjäl - lika obegripligt för västerlänningar av dagens låga kaliber (och väst kanske alltid har varit symbol för där civilisationen går för att död). 

Venus var för romerske platonisten Plotinos en sinnebild för själen (det saknades inte åsikter för tvåtusen år sedan men med astrologins Sol avses ofta den "mixade själen" eller "kombinatet" av högre själ och kropp). Ur västperspektivet är balansens princip i 4e huset för inre jämvikt och förnöjsamhet en närmast perfekt symbol för att land som bara vill sköta sitt utan att ofredas av NATO-packet som ständigt söker flytta fram sina gränser. 

Faktiskt, det ryska horoskopet är mer begripligt och mänskligt än t.ex. kartan för rikemansklubben EU (flera kartor visserligen möjliga).

Notera att astrologin inte handlar om en eller annan invasion (futtig politik) utan vem som har en hållbar vision för mänskligheten. Sedan även Ryssland föll in i talet om en "multipolär värld" fattade jag att det var Venus som talade, framtidens väl integrerade människosjäl. Återigen ren grekiska för ett väst som gått vilse i sin ekonomistiska världsordning. Men alla som förstått klimathotet är delar av nästa människosjäl. Astrologin har halvt omedvetet kallat den "Vattumannens tidsålder" eller Zeitgeist.


Inga kommentarer: