Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 maj 2023

Så kall och frusen i hjärtat...

 


Den ateistiska, Jesus- och nu också fattigdomshånande Lena Anderssons SvD-essä har underkänts av det samlade svenska kommentariatet. Har kallats allt från en text med betydligt lägre verkshöjd än skickliga satiriker för 300 år sedan till simpelt räknenisseri som poserar som intellektuell verksamhet. Eller än hårdare reaktioner.

Eftersom den märkligt instabila författaren lett till dussinet blogginlägg under ett årtionde tänkte jag stå över i den senaste vågen av indignation, men uppbragdheten bara fortsätter. Så här är de tidigare astrokommentarerna i kort sammandrag och med någon enstaka ny observation.

Lena Andersson representerar zodiakens Debutant, Väduren eller Barnets princip. Det lilla barnet är helt egocentriskt och allt handlar om att blir sedd av sina föräldrar. Det leder i mer sorgliga fall till dåligt genomtänkta spratt. Vem minns inte Anderssons hopplösa texter alla de år när hon byggde på den filosofiska roll som emellanåt tittar fram. Klumpigt överlastade texter, obskyra och svåra att ta till sig. Riktigt usel filosofi.

Problemet är att hon har Putins Sol med Saturnus, två planeter som är fiender i astrologin och ibland är väldigt svårförenade. Särskilt om Solen står i ett solipsistiskt tecken som Väduren och Saturnus bygger sina klassiskt restriktiva gränser så tätt inpå den knappt ens formade egokärnan. 

Det är en rent reaktionär diktatorskärna eftersom Saturnus anses svagt placerad i Väduren. Solen i samma tecken hålls istället för en stark position så den belyser desto starkare alla ev. egoproblem eller Saturnus tendens mot hjärtlöshet. Och detta är precis vad Lena Anderssons senaste kullerbytta ger prov på.

DN:s Kristina Lindquist skriver humant de gånger jag tittat till hennes texter i det förgångna (innan DN spikade upp betaldörren på allt mer material). Att hon ser likheter med den konservativa premiärminister Margaret Thatcher som drog in skolbarnens mjölk i den brittiska skolan är en fyndig parallell ("det gemensammas upplösning") och blir inte mindre så eftersom Lindquist ovetande råkar välja Thatcher som föddes en timma under dygnet när Saturnus passerade himmelens ego-sektor (i öster), dvs. motsvarar Vädurens naturliga zon. 

Det är samma symbolik hos bägge och visar hur viktigt det är att ha fullständig data, inklusive födelseminuten. Ofta är det via husen förklaringarna ges till det man ser.


Tack, Lindquist (även om bara några ord var gratis läsning), för detta lilla bidrag till astrologin. Den behöver tusentals exempel och infall av detta slag från dem med klar blick för de minsta gemensamma nämnarna för ge andra skjutsen att lämna skeptikernas och bespottarnas mänskliga sophög.

Att båda kvinnorna kan klassificeras som stark och ren av härsklystna (på männens villkor) framgår av psyket/Månen i Lejonet hos dem båda, men psykets funktion hänger här helt på Solens funktion (Lejonets härskare). Margaret Thatchers födelsetid är känd och även om Saturnus sägs vara rättrådig i Balansens tecken dominerar hennes ego-åsikt om balans (hon var en handfull för vännen president Reagan att hantera, fullständigt inflexibel och låst vid sina egna idéer som hon var). 

En del av detta kan tillskrivas Solen i Jungfrun som ofta ger en smått självupptagen och fordrande grundtyp men definitivt så när Saturnus står i ett så skygglappstrångt hus som det första ego-huset.

Anderssons födelsetimma är okänd (och den sjunkande/döende solen i väster i kartan bara en konsekvens av att kartan utgår från Thatchers kända ascendenttecken). Men det räcker med att notera Solens konjunktion med Saturnus för att även hennes lejonhärskarinna till psyke ska baseras på en klart problematisk Sol. 

Det är denna dumhet om ännu en gång projicerar på andra, den här gången alla de fattiga som hon frånkänner förmågan att förstå näringslära. Man kan nästan misstänka att hon blivit medveten om Sideriskas skriverier och noterat att ordet "dum" använts 2013 och sedan igen 2016 i en referens tillbaka till det äldre inlägget. Nu avlastar hon sig genom leken "tagg" och ser de fattiga som dumma. Gissa hur själen i Andersson kommer att reinkarnera...

Jo, Ateist-Lena är nog lite dum...

Skattehatar-DN dummare än någonsin

Inte snällt rubricerat, men hon verkar inte helt frisk och att håna fattiga är en oförlåtlig överträdelse. Tala sanning är det inte. 1800-talets "kriminella hjärnor" är inte längre ett begrepp som flyger, men Solen i Väduren är en astrologisk symbol som indikerar skalle och hjärna medan Saturnus en dålig dag är föga mer än en svår begränsning, en andens verkliga fattigdom som Putin tyvärr givit så tydliga exempel på sedan han startade sitt nostalgikrig. 

Ateism, som Andersson bekänner sig till, är en självförvållad sänkning av tanketaket som hindrar individer från att nå den högsta klarhet där intelligens bättre kan beskrivas som intuition eller ren klärvoajans - förmågor där den levande varelse kan hoppa över logiska led som blockerar klarsynen. Vittnesbörd från uppfinnare visar att aha!-upplevelsen röjer en högre medvetenhet - det bor en tänkare bakom tänkaren. En DAIMON.

Ett klockslag skulle vara guld. För även om doktrinen om den gamla glömda västtraditionens personliga daimon tillkommit på bloggen mest som kuriositet, visar det sig att den onda nyliberalism som Margaret Thatcher släppte fri över världen stämmer perfekt med hennes "verksamt onda" daimon (hur daimonen samverkar med sitt planetära fundament följer traditionell tolkningsmetod, men det kan mycket väl ha existerat helt andra sätt att betrakta denna horoskoppunkt). 

Den är inte utritad i kartan, men Daimonens lott ligger i Skyttens 15e grad i 3e mentalitetshuset samtidigt som Skyttens härskare Jupiter är hemma i Skytten detta år. 

Problemet är att hon försöker framstå som en salomoniskt vis Balans- eller Rättviseprincip (ascendenttecknet) och den harmoniska människan står över när det kommer till vansinnesdogmer om "evig tillväxt", "fri marknad" och annan idioti som Jupiter är skyldig till när denna frihetliga planet slutar fungera och istället för att vara den Stora Välgöraren istället blir "verksam illgörare".

Enligt hellenistisk astrologi drevs alltså Thatcher av en ond demon maskerad som "frihetskämpe". Inte undra på att Sverige köpte den nya given utan att reflektera det minsta: detta land har också Vågascendent och en vanställd Jupiter i det viktiga makthavarhuset nr 5....

Att landets ledare nu gjort svenskarna till ett fattigt folk för att kunna pressa fram 500 miljardärer, är en följd av den perversa överhet det är folkets kollektiva karma att tvingas lida under. Man är inte rövarviking utan att historien till sist kommer ifatt landet och de som då lever där. Antikens hederskulturer har rätt: en familjemedlems synd drabbar hela Huset. Karmas sätt att fungera är föga känt men det går att ana hur den kosmiska rättvisan jobbar.

 

Extraspaning

Är det ens möjligt att bli god de år Saturnus ligger i Väduren och Solen har sin månad där? Ja, men räkna inte med individer som bjuder på sig. Jag har ett manligt fall (samma födelseår som Andersson) som så slöt sig in i sig själv och arbetsnarkomani att hustrun gång på gång hotade med skilsmässa om han inte tog kontroll över denna sjukliga självfixering. 

Men man kan tänka sig ett dygn då Månen är generös och öppen samtidigt som Sol/Saturnus petas in i något mindre viktigt horoskophus. Då kommer den mer personliga eller psykiska sidan att dominera och solsidan kanske bara yttra sig inom ett specifikt område. 

Dryga tvåtusen kartor med känd födelsetid ger 13 stycken födda under sagda kombination (eller den tätare konjunktionen) i Väduren:

  • Thomas Hobbes;15.4.1588; 5:50 - politisk filosof och fritänkare. Tes: "människor bara slåss mot varandra (mörk människosyn) och därför behövs ett samhällsfördrag"
  • Ulysses S. Grant;27.04.1822; 5:47 - USA:s siste president som ägde slavar
  • Santiago Ramón y Cajal;1.5.1852;21:00 - Nobelprisbelönad neurolog
  • Pierre Teilhard de Chardin;1.5.1881; 7:00 - Olycksdrabbad teolog som involverade sig i det förfalskade Piltdown man-kraniet (som skulle visa en övergångsform från apa till människa). Katolska kyrkan skickade honom i exil till Kina för denna evolutionsiver
  • Al Pacino;25.4.1940;11:02 - iskall natur som han friskt använt sig av i filmroller
  • Lill Lindfors;12.5.1940; 1:15 - visade otippad kall och kontrollerad personlighet i en radiointervju tidigare i år - "proffsvänlig" stämmer perfekt med formalistiska Saturnus och den personliga Solen
  • Ann-Margret "The Animal" Olsson;28.4.1941; 4:30, ärelysten svenska som sågs som Elvis Presleys kärleksintresse i usla Hollywood-filmer. Senare Las Vegas-artist
  • Renée Zellweger;25.4.1969;14:41 - skådespelerska
  • Anonym1;11.5.1969;19:10 - hästintresserad och väldigt pratig kvinna i ungdomen (inga senare uppgifter)
  • April Rose Wilkins;25.4.1970;14:17 - drogmissbrukande kvinna, mördade sin våldsamma pojkvän under gräl
  • Uma Thurman;29.4.1970;13:51 - skådespelare och offer för grisen Weinman (jfr våldsoffret född fyra dagar tidigare)
  • Karla Homolka;4.5.1970; 0:20 - dåligt år för Vädurens "verkshöjd" verkar det - ytterligare en kvinnlig mördare
  • Anonym2;5.5.1970;13:48 - arbetsnarkomanen

 

5 kommentarer:

Susanne sa...

Kommer det en fortsättning? Vad visar kartorna?

Anonym sa...

Svar från bloggaren (Google/Blogger blir allt konstigare, tillåter inte längre svar i kommentarspalten via bloggarens eget Google-konto)

Kartorna visar via de rödsfärgade områdena bara att astrologin kan aktivera snarlika budskap både via planeter, tecken och hus.

Thatchers kända tid tvingar in Saturnus i ego-principens hus, vilket är en väl låg och trång plats för "sjunde himmelen" eller Saturnus att befinna sig på. Egot blir den högsta nivå man uppfattar som saturnus-auktoritativ = diktatorsmentalitet eller ateism.

Anderssons himmel för hela dygnet signalerar något liknande men nu genom att tvinga samman fienderna Sol och Saturnus men nu inte i hus (som är okänt) men via ego-principens tecken.

DN-skribenten Lindquist valde intuitivt en passande person att jämföra den uppmärksamhetssökande (barnsliga) hunger-texter med, och astrologin instämmer. Större än så var inte det tänkta omfånget på detta inlägg.

Susanne sa...

Jag menade de 13 med känd födelsetid - nyfiken på ascendentecken...
Extra intressant för mig med solen/saturnus i väduren då jag samarbetar med en person med snarlikt horoskop som Andersson - bara ännu mer väduren. Venus dock i fiskarna, så kanske inte lika "kall i hjärtat"...

Anonym sa...

Det är sant att tillägget öppnar för fler frågor, särskilt om man läser samman med tanken om månens förmildrande omständigheter.

Det får bli ett "kanske sen", här var det bara avtrycket som "sol" (i kamp med Saturnus), mer synligt i handlingsmänniskans natur än den personliga månens ofta mildare natur (givet hygglig uppbackning från dess disponent vilket är just vad Anderssons måne saknar)...

Om Fiskarna har jag ibland tänkt att detta är en bra position som just förmildrar svårare omständigheter. Katolska kyrkans fenomen "syndätare" påminner om Fiskarna, att ta andras bördor på sina axlar. Det har ju med tecknets grundkonstruktion att göra.

Empatiskt vatten och välgöraren Jupiter som det naturliga fundamentet och inte minst Fiskarnas naturliga 12e som "moksha" - huset där synder upplöses. Venus i sin hyllade position i Fiskrana inte att förglömma - universell kärlek pga. underliggande Jupiters karaktär...

Anonym sa...

”Let them eat gröt”