Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 maj 2023

Författarens och skådespelarens inre alienation samt mörkermannen Urban, nu ambassadör

 


Jag läser Marianne Lindberg de Geers bitvis sorgsna reflektioner över att dagens kvinnor verkar ha sjunkit ner i dekadent hat över de vänsterkvinnor som en gång kämpade för de privilegiepositioner dagens vrånga individer självklart intagit. Uppgiften att den hyllade unga kvinnan lider av stresstriggad epilepsi vilket även romanfiguren har, får de Geer och undra vilken genre boken egentligen tillhör...

https://www.expressen.se/kultur/marianne-lindberg-de-geer/ar-jag-rodvinsvanstern-som-ska-halla-kaften/

Utsikten att söka tecken på sjukdom enbart utifrån födelsedygnet är inte rekommendabel men som det slumpar sig har Johanna Frid en påfallande glappkontakt mellan sinne/psyke och intelligens. Det vore väl typiskt om den hinduiska astrologins "6-8-förhållande" mellan Måne och Sol skulle kunna ta sig detta uttryck i svåra fall. Men den kognitiva närvarons Sol är faktiskt problematisk även i sig. Den ondska de Geer tycker sig höra i Frids text skulle kunna vara det som kom fram om man öppnade upp Putin och lyssnade på hans sätt att processa "verkligheten".

Den kognitiva kapacitetens Sol står hos båda förenad med Saturnus på himmelen, och den senare ger visserligen en organisatorisk förmåga, en regissörs eller diktators förmåga att rigga ett scenario som övertygar, men Sol och Saturnus är planetära fiender enligt hinduisk astrologi, skadar varandra och kan symbolisera en djup och närmast kronisk bitterhet som inkräktar på förmågan att se och förstå tingen som de är. 

Detta är exakt vad de Geer upptäcker: en generande borgar- eller sd-mentalitet som inte förstår sin omvärld eftersom de klistrar den föraktfulla etiketten "socialism" på allehanda företeelser och därmed bara bevisar att de är värdelösa som analytiker och som bäst blir hetsare och hatare i en sönderfallande nation.

Nu är den olyckligt namngivna Frid inte en Putin, de astrologiska sammanhangen på himlen skiljer sig mestadels och till Putins fördel! Johanna Frid är en verkligt disharmonisk själ och epilepsin måste i detta fall tillskrivas det uttryckliga bud om "glappkontakten" mellan Sol och Måne och Solens strid mot restriktiva Saturnus för att kasta fjättrarna närhelst psyket/Månen stressas.


Just den renodlade bilden av det sublunära sinnet i totalt beroende av Solen som ledare ges på författarinnans himmel. Månen i hemmaläge i Krabban är helt vilsen utanför sina egna tassemarker och med Solen i långfärdande eller upptäcktsresande Skytten töjs relationen mellan Måne och Sol till bortom bristningsgränsen till följd av "6-8-relationen". 

Alltsedan Johannes Kepler på 1600-talet approximerar västtraditionen denna med den 150-gradiga inkonjunkt-aspekten men då handlar det om ett ganska exakt vinkelvärde mellan två planeter. 

Den hinduiska varianten räknar hela tecken och allt i sjätte (och åttonde) steget i zodiakens färdriktning hamnar under denna glappkontakt. "Steg 6" motsvarar den olycka som drabbar 1a husego när det händer saker i 6e olycks- eller fiendehuset och än mer ödesdigert tycka 8e steget från 1a huset vara: dödens hus som stänger av all förbindelse. 

Epilepsin som förlust av hela medvetandestrukturen skulle kunna illustreras av Sol/Saturnus som i 8e steget akut blockeras från den lägre lunära sinnesnivå. den slitiga striden mellan Solen/Saturnus lever kvar på högre medvetandenivå men dödas eller stängs av när den lägre biologiska principen Månen-i-Krabban inte kan ta emot. 

(Jag känner en person med Mån-Krabban som blir så upphetsad när för honom misshagliga politiska ståndpunkter förs på tal att hans tankar stockar sig och hela psyket slutar fungera. Han har också tics som kanske, kanske inte, har med saken att göra. Rådligt har han slutat gå in i vissa ämnen helt och hållet. Han har lärt sig att sinnesrörelsen inte går att kontrollera - ascendenthärskaren Mars-i-Tvillingarna f.ö. i 3e intellektshuset.

Placerar man hans Mån-Krabba i 1a som enbart en sinnelagshärskare visar sig den olustiga konjunktionen mellan expanderande Jupiter och kontraktiva Saturnus i 6e olyckshuset, vilket svagt påminner om Putin och Fris Sol/Saturnus - Solen och Jupiter är vänner men skillnaden är att Jupiter/Saturnus är en neutral förbindelse och inte en direkt fientlig. Därför bekantens omlärning för att slippa kortslutna sig själv i en slags "epilepsi light".)

Hos Frid är Månen som ständigt begärsfull så proppfull att den inte kan processa mer in-data Solen/Saturnus som träffar i åttonde steget indikerar att Månen/sinnet visar övertrycket på dörren och inte släpper in mer "dödliga vibbar" från 6e fiendesektorn i sinnelagshoroskopet.

Mars i Skorpionen är en allmänt förgiftande influens som kan ha med den epileptiska överstimuleringen att göra, särskilt som Mars i Vatten har en generell eller sympatisk kontakt med Månen i Vatten. Mars i Skorpionen har en remarkabel förmåga att samla på sig negativa känslor och är sedan senantiken en fruktad position, så i sitt negativa härskarläge denna planet är. Det är inte underligt att våld och sexualitet (som drivkrafter) båda samlas under denna symbolik.

Genom åren har jag råkat på sex epileptikerhoroskop med känd födelsetid. Två var arbetskamrater från ungdomen och båda med en lindrig form som medicinering kunde hålla i schack. I samband ett tidigt arbete som vårdbiträde mötte jag en alkoholist som gått ned sig totalt efter att hans hustru lämnade honom och som utvecklat epilepsi med åren (drickandet och grämelsen?)

  • Arthur Conan Doyle;22.5.1859; 4:55
  • Förtidspensionerad alkoholist;15.9.1922;12:00
  • Margaux Hemingway;16.2.1955; 9:15
  • Anonym1;13.5.1961;11:00
  • Anonym2;29.10.1965; 1:50
  • Romeo Beckham;1.9.2002; 9:40


Sherlock Holmes upphovsman har jag inte ingen medicinsk bakgrundsinformation om, men det är passande för en som skapade en slug privatdetektiv att ha faktaobservant Tvillingascendent med framgångens Jupiter i 1a huset (bästa läge!) och i 12e "hemliga huset" ha Solen och brottmålens Mars. 


Apropå 12e huset var Doyle också hängiven spiritist på äldre år (allt fler av Holmes-novellerna innehåller övernaturliga element) och drog på sig den ordinära showmagikern Houdinis fiendskap (en skeptiker som drev sig själv halvt galen över tanken på att naturen kan ha en övernatur, en nivå människan inte kan mäta). 

Eftersom Mars är tillfällig ägare till 6e ohälsohuset och anknyter till den kognitiva kapacitetens Sol, är det möjligt att detta är en epileptisk signatur i Doyles fall... Men Doyle hade också sinnet/Månen i Stenbocken i 8e dödshuset och även det en plats där "radioskugga" råder. Således båda de primära Ljusen i hus som klassas oturliga eller onda.

Alkoholisten


Den toxiska Skorpionen passar bra med alkoholism, särskilt som skorpionhärskaren Mars står i de kroppsliga näringsämnenas 2a hus och därmed bildar det överdrivna Eld/Vatten-kriget. Att Månen i 8e indikerar ett psyke som far illa av denna destruktiva elementarkonflikt framgår av oppositionen. 

Den svekfulla hustrun (nu vet man inte vilja skäl hon hade) framgår av 7e partnerhusets tillfälliga ägare Venus, en Venus som parkerar sig i 12e huset för förluster. Att just Vågen (allianser) står i förlustsektorn gör att kartan väl motsvarar de få kända fakta. Föga medicinskt intresserad vågar jag inte säga mer om epilepsin.


Margaux Hemingway, modellen och skådepelerskan, sköt ihjäl sig vid 41, precis som berömde släktingen Ernst Hemingway, dennes far och syster hade gjort. Hennes epilepsi har jag inte läst något särskilt om, men uppenbarligen bara en pusselbit i ett trassligt öde som kanske hade biologiska/ärftliga komponenter.

Zodiakens svarta får Skorpionen har just börjat stiga i öster även i detta fall och även om Mars därmed blir en "verksam välgörare" ser man hur föga det hjälpte den "självmedicinerande" alkoholisten. Här står Merkurius dessutom akut "nyfödd" i Fiskarnas 30e och sista grad (negativa tecken ger en bakvänd avashta-lära, i positiva tecken "dör" planeten i slutet av tecknet). 

Här har hinduisk astrologi en verkligt förvirrande traditionsblandning eftersom den planet med det högsta gradtalet utpekas som viktig, som atma karaka (vad själen vill uträtta i detta liv). Så vad betyder en vålds- och olycksplanet i första steget i just Fiskarna som har med avsked från den låga biologiska sfären att göra? Håll med om att ominats konstruktion ser illavarslande ut! 

Och det blir bara värre när man väger in Mars disponent (som man ska). Den befinner sig i 8e dödshuset och undertrycks av sublunära demonens "halshuggardel" Ketu. Är det här självmordet syns som en karmisk betingad släktförbannelse. Hinduisk astrologi kopplar familjen till 2a huset (detta har bloggen aldrig nämnt) och denna illa tilltygade Jupiter i 8e råkar vara just tillfällig ägare till 2a!

Att familj/släkt sorterar under 2a kan verkar förvirrande eftersom västtraditionen betonar 4e som Hemmet, det Privata och då brukar båda barndomshemmet och det egna hemmet kunna röras ihop. Men hinduerna skiljer mer noga på Hemmet som fysisk plats och familjemedlemmarna som allmänt tecknas av 2a. (Tänk 2a som platsen för 1a-huskroppens föda och hur familjen samlas runt matbordet. Logiken i det indiska systemet finns där! Det är runt matbordet som familjens band stärks.)

Margaux Hemingways 1a och 6e hus relaterar båda till hälsan och det är möjligt att epilepsi också här landar under Mars som är ägaren till båda sektorerna, en Mars som är höggradigt suspekt i horoskopet.


Anonym 1, ett manligt vårdbiträde (en hedersknyffel och trevlig människa) med bortmedicinerad epilepsi:


Det här är ett innehållsrikt och intressant horoskop. Kungastjärnan Regulus i 5°58'31'' följer hans födelse (asc 4°45' placerar stjärnan inom bloggens accepterade intervall ±2°). 

Även om bloggaren var total nybörjare i astrologi vid denna tid kom av någon anledning adlighet på tal. Han visade sig vara knuten till en av alla dessa franska Bernadottars oäkta barn i sin personliga historia, men minns inte detaljerna eller hur långt tillbaka det var. Om den länken tycks svag kan nämnas att han senare i livet bytte yrke och numera kan titulera sig "kunglig hovleverantör" inom sin gebit, Så "kungastjärnan" utverkade åtminstone att han då och då fick besöka slottet!

Han såg ovanligt stilig ut och kroppsbyggandet förstärkte intrycket (missa inte överdriftens demon Rahu i 1a huset). Mycket möjligt en överkompensation för den maktlöshet han känt som barn när den frånskilda ensamstående mamman ofta bytt karl. Man kan förstå att en pojke bygger kropp och gör den till sin borg i en skiftande och osäker värld. 

Han var också djupt religiös, se det intressanta filosofi- och religionshus 9 med den djupt förnimmande Månen. Här är Månens fundament Mars i 12e intressant. Huset är lika maktlöst som han tycks ha känt sig som liten pojke och Mars i Krabban har en tendens att låsa inne aggression istället för att ilsket frusta ur sig ilskan som är vanligt med Månen i Väduren. Här verkar det som att epilepsin (redan i barndomen) givit honom mer empati med samhällets svaga (inklusive honom själv) och kroppsbyggandet var en kompensation, men en väldigt emotionell form av kristendom resulterade ur Eld/Vatten-kriget mellan Mån-Vädur och Mars-Krabba. Missa inte att detta också är en indikation om heta dispyter mellan Mor och Son!

I 6e ohälsohuset syns den otrevliga konjunktionen mellan expansiva Jupiter och kontraktiva Saturnus - ännu en gång i denna lilla exposé. Det är bara att notera och göra en mental notering om hur väl dessa krafter skulle kunna likna det epileptiska krampandet. Naturligtvis inte för alla födda under ett helt år och säkert inte ens alla under en tid under vart dygn då den kritiska kombinationen passerar 6e ohälsohuset, men kanske som en av de komponenter som kan uttrycka sig som en hälsoåkomma...


Anonym 2
, ett kvinnligt vårdbiträde (ytterst vänlig och urtypen för den empatiska sjukvårdaren) med bortmedicinerad epilepsi:


Den här vid tiden unga kvinnan minns bloggaren för hennes underskönhet. Det fanns ett problem med den kognitiva förmågan eftersom hon hakade upp sig och hade svårt att kommunicera ledigt men hon var så söt/vacker att man inte ens märkte att IQ:n inte var enastående. Mig veterligen ska inte Solen i 3e intellektshuset bereda sådana problem men å andra sidan gäller här Solen i Luft "dissociativt" grundad på en Venus i Vatten.

Tröghet i termer av tidsåtgång sorterar under Saturnus och här står den maximalt stark i sitt eget positiva tecken Vattenbäraren. Hennes kroppsliga form var utsökt väl tecknat och hade ett ansikte för en modell och inte någon som knatade runt och tömde pisspottor.

Men Saturnus, särskilt i Luft, tillhör de mest intelligenta symbolerna och den intensitet som utgick från hennes blick minns jag fyrtio år senare! Ögonen sorterar ju under Solen och här är själens symbol ascendenthärskare. En Luft-Saturnus i opposition till ascendenten är en stimulerande aspekt och problemet ligger i Skorpionen, vilken Saturnus "råkar" träffa i sin långa trekvartsvarsaspekt.

Här inträffar den "sociala utstötningen" via Saturnus hämmande grepp mot den libidinöst högaktiva konjunktionen Mars/Venus och jag kan tänka mig att epilepsi i barndomen både hämmat interaktionen med andra och fått henne att uppsöka ett skorpioniskt jobb i vårdsvängen snarare än ta för sig av livet. 

Det är alltså Saturnus kontroll av den låga biologiska naturens överhettning (Mars/Venus) som skulle kunna ha med den uppbyggnad av spänning som leder till ett epileptiskt anfall. Hennes stiliga manliga arbetskamrat berättade faktiskt att förstadiet till ett epileptiskt anfall faktiskt kändes som sexuellt behag - innan det slog över. Återvänder man till hans horoskop syns faktiskt Mars i lidelsens Vatten i opposition till den kniviga konjunktionen mellan ohämmade utlevelsens Jupiter och kontrollens Saturnus.

Den kvinnliga vårdaren har som synes också sin problematiska Mars/Venus-konjunktion extra svår till följd av månnodsaxen som bygger upp ambition bara för att hacka hönan vid halshuggarnoden. Det ser definitivt ut som att det amorösa elementet skulle kunna ha en karmisk bas, särskilt som noderna via de världsliga husen noterar Det Privata 4e och Det Offentliga makthuset (10e) och antyder att sexuellt maktspel kan ha varit förbrytelsen i ett tidigare liv som senare ledde till en återfödelse som epileptiker.

Men i Sverige lär inte en sådan hypotes gå hem för i detta land saknas både religion och filosofi och istället odlas dummerjönsfantasin om allas förträfflighet. Sidoeffekten av en jämlikhetstanke som tillämpats utan vett.


Kändisbarnet Romeo Beckham ärvde inte fotbollspappans sjukliga pedantism eller modemannans ätstörningar (vad jag vet) men fick epilepsi istället. Nu har det gått så många år sedan jag såg ett ord om kändisbarnet att jag bara redovisar kartan i enklaste form.


Jungfruascendent med motoriska och logiska Merkurius stigande. Det ser ut som fotbollspappans arv!

Men pappan är ur sonens perspektiv en "förlust" och tlll och med en bärare av olyckor: Solen och Mars i Lejonet i 12e förlusthuset. Romeo vill inte bli en kändis som sin far.

Apropå Victoria Beckhams trådsmala uppenbarelse och andra karriär som modeskapare ligger en konjunktion mellan Månen och Saturnus (som äter köttet av benen på sina barn) och flyter lite löst i starten på celebritetssektorn (10e offentliga huset). Detta är ett sånt fall där hinduisk tradition tycks lite för kinkig som vägrar medge en konjunktion ±5° bara för att planeterna ligger i skilda tecken/hus.

Jag tycker mig minnas att barnet fick epileptiska anfall av att slasksjournalistikens fotografer smällde av fotoblixtar i ett. Det kan vara ett fall där modersprincipen (Månen) väljer Saturnus åtstramande väg när det gäller exponeringen i det offentliga (10e). 

Jag noterar hur vanligt det är att knyta modern till Venus, men för mig står detta för kvinnlighet i allmänhet, precis som Mars klargör att det är en man - vilka snurrigheter vår tid förklarar för sant om könstillhörigheten. Månen är och förblir den sublunära sfären, och själen ankommer till ett jordeliv via Månen som därför i mina ögon tycks som den självklara modersprincipen.

För att haka tillbaka till författarinnan Frid och hennes olustigt hårda hjärta (Solen konjunkt Saturnus) har Romeos Saturnus kopplat ett kort och slitsamt grepp om sin fiende Solen (Saturnus hinduiska 60-gradersspekt) och varje möte mellan den utlevelseorienterade Solen och den begränsande Saturnus kan ge spänningar och förlösningen i ett epileptiskt anfall.

Denna genomgång av några fall tycks ha ringat in några tänkbara signaturer för epilepsi men nätet är fyllt av traditionella ståndpunkter, även i hälsorelaterade ämnen. Jag läser dem med skepsis men hajar ibland till när jag ser en bekräftelse på något jag tidigare misstänkt. Följer i den meningen Buddhas rekommendation, en lång harang om att inte tro på det ena eller det andra "...utom det du med ditt eget intellekt bedömer rätt". 

En rätt smart förmaning eftersom det som det egna intellektet inte kan omfatta/hantera lär skjutas över till bokstavs- eller auktoritetstro som är den absolut sämsta formen av hållning en människan kan skaffa sig. Bättre då förbli en apa i människodräkt.

Kloka citat ligger utströdda i många böcker och det är stört omöjligt att hitta tillbaka till dem! Jag gick rakt dit jag trodde mig läst Buddhas rekommendation, psykologen Gina Cerminaras andra bok om den synske Edgar Cayce ("The World Within", Morrow & Co, 1957). Där fanns ett Buddha-citat som jag mindes det, men ett annat:

In this very body, six feet in length, with its sense impressions and its thoughts and ideas, are the world, the origin of the world, and likewise the Way that leads to the ceasing thereof.

BUDDHA



Tillägg


När inlägget legat i kö ett par dagar sände SVT en några år gammal dokumentär om den hyllade franska skådespelaren Isabelle Huppert. Säljtexten med dess löfte om att "verkligheten imiterar konsten" imponerade mer än själva programmet (klicka på reklamen ovan för läsbarhet). Nu missade jag visserligen de fyra första minuterna och kom in först där den unga Huppert konstaterat att hon "bara dög till att bli skådespelare" men eftersom hon avskydde att dela med sig av privatlivet uppfylldes inte SVT-reklamen.

Hon har gjort sin beskärda del av märkliga och alienerade kvinnoroller genom åren, t.o.m. mördare. Franska astrotheme.fr har så klart exakta uppgifter för sina kändisar och vad ser man här om inte Skorpionascendenten med dess härskare Mars alienerad eller i "glappförhållande" till 1a huset genom placeringen i olyckliga 6e huset. Perfekt illustration: ett "jag" som lånas ut till Olyckan!

Skådespelande som yrkesmässigt umgänge med störda karaktärer tydligen ett utmärkt sätt att sublimera det som för någon annan kunde bli en riskabelt asocial personlighet! Huppert låter förstå att hon är arbetsnarkoman och framstår lite som en människa på flykt från 6-8-relationens vakuum-liknande tomhet.


Huppert beskrevs som svår för journalister och förklarade sig alltså helt ointresserad av att dela något privat med världen. Hon rör sig likt Fiskarnas tecken genom sina roller som "stämningslägen". Missa inte att också identitetsmarkören Solen i Fiskarna är halvt utslagen genom fundamentet Jupiter i samma olyckliga 6e hus. Spekulativt måste man anta ett tidigare liv som slutat i katastrof och att hela detta liv gått åt att "agera ut" sorgen som lever kvar från det olycksaliga slutet.

Flera gånger kommer dokumentären in på hur extremt långt Huppert kan gå i inlevelsen i sina (hemska) roller. Se var gränsdragaren Saturnus står! Klart försvagad i 12e huset vilket gör hennes kapacitet att överskrida gränser, konventionell moralism etc, desto större. 

Emellertid är också Saturnus logiska motpol Jupiter i opposition och också i ett svagt hus så konflikten "frysa till is eller expandera/öppna sig" förblir, men fokus på de olyckliga husen. En karaktärsskådespelare med tonvikt på tragiska roller. Så fransk-existentialistiskt! 

Som icke-cineast såg jag fascinerat dokumentären och slogs av vilket fattigt land Sverige är. Psykologisk medvetenhet tycks aldrig ha rotat sig här, vilket också antyds av Sverigeshoroskopets Måne med disponenten Mars som utsläcker 7e och 8e husen omvittnar. Här är folket som skiljer och gifter om sig (Månen i 7e) istället för att forska på insidan (Mars i 8e dödshuset här uppfattad som pionjärresor in i det mörklagda och tillslutna huset). 

Jämfört med Hupperts betoning på 5e skapande och lekfulla huset och 6e olyckshuset är Sverige i värre psykologiskt skick, för 6e har dock en kontakt med ljusets och utforskningens kvalitet via Jungfrun i den naturliga zodiaken. Sverigehoroskopets "internt psykologiska" Månen står grundade i 8e som i sin naturliga koppling till Skorpionen saknar Jungfruns utforskande tendens. 

Den fluida Sol-Fisken i 5e konungsliga huset stämmer väl med Hupperts status i hemlandet och återkallar lustigt nog en annan drottning som jag skrev om bara ett dygn tidigare - vare sig det rör sig om Elisabeth I:s aktuella reinkarnation eller bara någon som resonerar med ett tidigare livsöde som en skenbar karmisk "backlash" till drottningens egenheter. 

Att kvinnan inte klarade att hitta en stabil sexuell identitet och genom ungdomen spelade roller med röd peruk påminner också om Huppert med sitt rödlätta hår och fräknar och helt gränslösa rolltagande. En märklig koincidens att dokumentären följde så snart på det inlägget! Har dessa två inträffanden en inneboende koppling? Rolltagandet och Fisk-Solen i "kungliga" 5e skulle kunna tyda på det. Men att tolka tecken med tecken kan vara svårsmält i zonen utanför Platons värld av former/idéer.

En replik i något annat tv-program slog mig nyligen som perfekt för att förstå de fyra mörka (tamasiska) tecknen och i synnerhet Skorpionen: "sexualiteten har miljoner år på nacken i denna värld..." och sen kom pricken över i:et som jag glömt. Poängen jag tog med mig till astrologin var i vilket fall att dödsprincipen Skorpionen och "hörntecknen" alla representerar Mörkrets kvalitet eftersom de är så gamla. De är så innötta i sin vanemässighet att de numera är omedvetna komponenter i psyket (med mindre än att Solens kognitiva kapacitet riktas in i mörkrets och visar vad som döljer sig i skuggorna). Lejonets liv och Skorpionens död, Oxens territoriella fixering och Vattenbärarens grupporganisation för att överhuvudtaget överleva som art. Solen i dessa tecken kan medvetandgöra omedvetna fixeringar.

Och detta är bara zodiaken tolkad på plattmarksmänniskans vis, och inte på minsta sätt metafysiskt. Det är också därför maktmänniskor så ofta domineras av Mörkrets kvalitet. De är inte längre medvetna varelser utan går på rutin, utan intresse att medvetandegöra den spelplan de agerar inom.

*****

Det är upp till Ljusets kvalitet (Sattva guna) att utmana Mörkret, rutinen och de gamla hjulspåren. Utmana sådana som slutat tänka nytt, sådana som Jimmie Åkesson eller Donald Trump (båda Sol-Oxar) eller nye ambassadören i Washington DC, Urban Ahlin (Sol-Våg, högersosse och utnämnd av en urartad högerregering). Bara för att nämna några med tydlig betoning på Tamas guna som passerat revy på Sideriska.

Ahlin senast kommenterad: https://siderisk.blogspot.com/2017/12/har-sverige-en-psykopat-till-talman.html

Att placera en taktisk lismare ("moderaterna hade bättre idéer inför valet 2010") och tamasisk natur i Washington visar exakt hur föga framåttänkande Sverige är. Tamas symboliserar i bästa fall en klippfast konsolidering av sakernas rådande tillstånd och kan vara perfekt i vissa positioner och omständigheter. 

Framför allt tenderar många att lita på typen eftersom den utstrålar trygghet för dem som ännu inte litar på sin egen tankeförmåga. Men NU står världen inför stora förändringar och "Tamas-klister" i relationen USA/Sverige osar därför reaktionär bakåtsträvan och kommer att göra sammanbrottet så mycket värre för alla inblandade. 

Ahlin har stark Passion också, en opposition mellan Väduren/Vågen, men Tamas gör att han brinner för Mörkret. Kartans enstaka placering i Ljuset, Venus-i-Jungfrun, kan inte ändra den helhetsbilden ens om känd födelsetimma lyfta fram den i rangordningen.

Regeringen säger bara att nye ambassadören tar plats i augusti men tisdagen den 1a är en passande dag eftersom det är fullmåne längsmed den sorgliga streberaxeln. Den lilla Krabban och maktfullkomliga Stenbocken bildar en ojämlik koppling.

(NATURLIG ZODIAK - HIMMELSKA OMEN ENBART)

Givet att detta ska föreställa Ahlins karriärhöjd kan man också tänka sig att han inte tar plats på tisdagen utan på torsdagen den 3e. Till den ansenliga rad av överlappningar mellan Ahlins födelseplaceringar och samma planeters position i tecknen i transitkartan kan man då också lägga "sekundvisaren" Månen. På torsdagen och fredagen passerar de Vattenbäraren och återskapar exakt Ahlins maktlystna och konventionella sinnelag (Månen+Saturnus).

Raden upprepningar av planeter viktiga i transit är imponerande:

Månen - Månen (mindre viktig men kan vara pricken över i)
Mars - Mars
Jupiter - Jupiter
Saturnus - Saturnus

Solen på sniskan (90°) med sitt födelseläge är ingen hinduisk aspekt. Däremot är det ett dåligt omen för Sveriges representation eftersom Luft och Vatten inte kommunicerar väl. Gissningsvis kommer amerikanerna strax att märka att de har fått ännu en grovhuggen svensk bonnläpp att manövrera. Jämför ovan om den raffinerade Isabelle Huppert och fransmännens påtagliga intellektuella förfining - Frankrike är ett land USA har en del problem med. I förhållande till Sverige är dock USA mentala giganter, via sin Måne i Vattenbäraren. 

Det faktum att också Ahlin har Månen i samma tecken är förstås ett plus, men bara om han intar rollen som ja-sägare. I termer av drivande solkraft säger transiterna att här anmäler sig en svårbegriplig ambassadör fylld av Krabbans småaktiga reservation (Sveriges alla invändningar för att vrida saker till sin fördel). 

Solen är emellertid en rätt lättviktig och övergående transit än t.ex. återkomsten för Jupiter och Saturnus till sina startlägen, så Ahlin lär inte fallera gräsligt och kickas ut igen. Det kan vara något så enkelt som att svenskar är långt ifrån så duktiga kommunikatörer på engelska som de inbillar sig... Lite som om Sverige skickat över korvätaren Johan Pehrson att representera Sverige. 

Skilda kulturkoder kommer att ligga Ahlin i fatet och han kommer att producera en lång rad språkliga grodor. Jag tänker på Fredrik "Stridshingsten" Reinfeldt, som också rörde ihop Krabba och Våg i sitt horoskop vilket ibland ledde till bakvända meningsbyggnader eller rent förvirrande yttranden. Vatten och Luft är ju ändå den Irrationella och den Rationella själens elementära symboler.

Men åter: här handlar det bara om en transit och glappet blir väl mest märkbart vid Ahlins installation i USA. Solen indikerar att detta är fenomen knutna till hans uppenbarelse, hans person eller framtoning. Den medfödda Sol-Vågen får inse sig vara ett nummer mindre till en början i sin nya position. 

Reinfeldt, som har Luft-Vatten-dissociationen "intrapsykiskt" (eller mellan inre fantasier och yttre agerande), blev vad jag minns en bättre kommunikatör vartefter han blev varm i rocken som statsminister, även om vurpan med "stridshingsten" slank ur honom i precis i slutet av hans politiska gärning. 

Stefan Löfven hade också problem med att hantera "statsmannamässigheten" vilket inte så mycket berodde på hans Sol i Krabban utan, vill synas som en följd av att Saturnus i Skorpionen kastade sin långa 270-gradershämning fram mot bekvämlighetens Venus i konungsliga Lejonet. Detta gav intrycket av en hämmad eller begränsad "lejonkonung" - obekväm i ledarrollen. 

Men så tog också Svetsaren "en för laget" - högersossarna hade ingen annan att ta till, nu när Håkan Juholt visat sig alltför äkta socialdemokratisk och inte kröp för Marknaden som en god sosse av modernt snitt förväntades göra. Snacka om politisk kupp som medierna hjälpte till iscensätta!


Inga kommentarer: