Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 maj 2023

Det mest äkta med Tina Turner var hennes buddism


Bästa illustrationen till avlidna Tina Turner är inget från hennes upphaussade återkomst under populärmusikens outhärdligt usla 1980-tal utan den skiva Phil Spector producerade åt duon "Ike & Tina Turner". Albumet blev inte den epokgörande framgång producenten hoppats, kanske för att det dånande Phil Spector-soundet inte längre var någon nyhet 1966. 

LP-skivan innehåller i vilka fall några verkligt lyckade nummer med vad som låter som om det befann sig hundra musiker i skivstudion. Mäktigt. "River Deep, Mountain High" slog märkligt nog inte alls i USA även om den sålde bra i andra länder. Holländska singelomslaget som visas upp på Wikipedia verkar ha ett hur gammalt foto av duon som helst!

 


Buddhas fyra nobla sanningar börjar med konstaterandet att allt liv är lidande från det att man dragits ner i återfödelsernas träsk. Jag kan förstå att den misshandlade Tina Turner hittade fram till buddhismen snarare än Ebba Buschs formativa år i amerikansk ego- och framgångsteologi.

Utifrån Turners kända födelsetid blir detta antagande en virtuell sanning. Astrologin har en gammal tradition att ELD relaterar till glädje och VATTEN till sorg. Turner föddes under Månens primära Vatten-tecken, och dessutom stod denna symbol för människans låga eller fallna själshalva i Oxen, en mystifik placering eftersom traditionen ser Månen som "upphöjd" i detta stabila Jord-tecken. 

 


Man kan bara spekulera kring tankarna bakom schemat med upphöjelser och fall och den här bloggaren misstänker att det är en urgammal hänvisning till en filosofi om livet och om själens högre tillstånd förutom tillståndet under jordelivet.

Kanske är Psykes upphöjelse i Oxen en antydan om att själens "syndafall" till kroppsidentifikation också är det bästa läget för att åter vakna upp från HYLE, materien och dess sövande inverkan. Ödets pendel har nu svängt så extremt in i Mörker att Oxen representerar en perfekt avstampspunkt för "Vägen upp". 

Omvänt är Månens motsatta "fall" i Skorpionen den punkt där själen rämnar i två delar och i begäret efter naturen och dess sexuellt drivna processer genomlider sitt syndafall som leder till en ny födelse i kretsloppet där "anden kanske är villig men köttet är svagt".

Att Tina Turner föddes urfattig under den "sataniska fullmånen" var ett återkommande tema, inte bara under de 16 åren med hustrumisshandlare Ike utan i andra avseenden också, t.ex. hennes kroppsliga svaghet under senare delen av livet. 

Hennes scenshow har kallats energisk men i mina ögon såg den alltid ut som en själs spasmer. En vrålande kvinna och en tendens att stå bunden vid scengolvet (Månen i Oxen!) och bara stampa ursinnigt på stället. Den mest osexiga kvinna jag någonsin sett i branschen (men så imiterar rockens kvinnor männen så inta mysterier där). Säkert var hon en förebild för alla potentiella könsbytare som sökte en annan förebild än den behagfulla kvinno-kvinnan. 

För den märkligt psykiska låsningen och kroppskoreografi som en raglande zombie spelar säkerligen stela Saturnus i livfulla barnets Väduren i 10e överordnad maktposition in. Hon hade ingen barndom utan fick börja arbeta direkt. Symbolkombinationen leder tankarna på en extrem omedvetenhet om den egna scenpersonan eller en mycket rudimentär persona.

Såå Saturnus-Vädur i 10e: "Jag ville uppnå kändisskap och det gjorde jag"

Saturnus är skadad av sublunära demonen Ketu (Draksvansen, södra månnoden) och finns även i Sveriges horoskop, där hela livet bara handlar om arbetslinje till förmån för den parasiterande överheten. Men liknelsen haltar.

Kombinationen av planeter inträffar i olika zodiaktecken och hus och har helt olika funktion. I Turners fall kan man se hennes krampande scenrörelser som försöken att i rampljuset (10e huset) undertrycks eller begränsa Saturnus inverkan. Eftersom Saturnus också är formalism och Väduren en nybörjare får man den "tacky" scenpersona hon gjorde sig känd för, med tigerrandiga kläder och en estetik man kan associerar med underklassen som köper precis allt modehusen säger åt dem att bära.

Att hon bara hade en enda listetta trots så många år i branschen visar också att det är något med 10e huset (nu som karriärindikation) som inte fungerar riktigt väl. Husets tillfälliga ägare är Mars i Vattenbäraren som stör sig illa med Solen (i Skorpionen), som den disponerar över. 

Här ett fall av "social utstötning" eller "dissociation" som också visar att Tinas sexton år med maken som "Ike & Tina" var ett dubbelliv med mycket mörklagt (10e offentligas härskare Mars i mörklagda 8e huset). 

Trots olikheterna mellan Saturnus med Ketu i hennes och Sveriges horoskop finns det något djupt oäkta i bådas sätt att formellt framställa saker. Tinas liv började först med skilsmässan.

Mest äkta blir det här horoskopet helt tillägnat Sorgens element Vatten i det viktigaste huset - 9e sektorn för religion och livsåskådning - tydligt visar att Buddhismens lära om lidande i naturens Vatten-element har hennes grej. Hela hennes liv hade vittnat om det. Filosofins Jupiter i hemmaläge i Fiskarna är en perfekt placering och i det jupiterska 9e huset är budskapet klockrent. Eftersom Jupiter även skänker världsliga framgångar är det ett givet att Solen i Skorpionen (den aktiva eller sceniska människan nås av Jupiter långa 240-graders välsignelseaspekt). 

Givet Solen i 5e kreativa huset ser man att Tina Turner var välsignad från högsta himmel i arbetet på att befria sina själ från de låga tendenser som en gång dragit ner henne till detta livsöde. Fiskarnas naturliga 12e huset motsvarar moksha eller befrielse från lidandet, Buddhas fjärde nobla sanning: 

https://www.britannica.com/topic/Four-Noble-Truths

eller

https://en.wikipedia.org/wiki/Moksha

Det var alltså hennes buddhistiska tro som var det viktiga med detta liv och inte alla det som mediernas minneskrönikor skriver om. Men så är detta också Sverige, vars nationalhoroskop har ett helt odugligt 9e hus, förklaringen till att landet på sin 48-årsdag dödförklarades på bloggen. Att ansökan till NATO strax följde bara bekräftade att ett land utan livsåskådning är så dött att det måste kasta sig i händerna på första bästa krigshetsare som inte är Putin.

Någon dödsruna berättar att Tina Turner hade humor och detta är kanske det bästa med utpräglade Vatten-typer, särskilt med Fiskarna aktiva. Jag har känt flera sprudlande kvicka och roliga kvinnor som verkat helt gränslösa i psyket när det kommer till att vända ett ämne i oväntad och kul (ibland småknäpp) riktning. 

Som en vid tiden god vän som följde mig till domen för min vapenvägran. Hon var vid tiden höggravid med sitt och makens första barn. Inte desto mindre kunde den här Sol-Vågen/Mån-Fisken försäkra mig efteråt att hon "putat allt hon kunnat" med gravidmagen för att söka förmå nämndemännen så att undkom fängelse för den antimilitaristiska positionen. Det var både halvknäpp smarthet och blick för det sceniska! Maken skulle bara vetat att hon var "teatraliskt otrogen" inför rätten med en annan.



PS. Daimonen och Lyckopunkten inkluderas i Turners karta. De tillhör inte hinduisk tradition men är spännande att notera här. Båda i det 7e huset som inte tillhör henne så mycket som partnern, antyder att hon lät Ike sköta det "daimoniska" länge nog i sitt liv... Viktiga planeter i 7e leder ofta till att vad dessa representerar i hög grad ligger i händerna på andra, allierade eller partnern...



PS2. Allt med 80-talet var inte skräp, men man får leta för att hitta något bakom plastmänniskornas och plastmusikens dominans. (Nyliberalismens och egots årtionde.) En dold mästaren var grundaren till Ultravox som gick solo efter de 3 första intressanta albumen.

Throughout "The Golden Section", John Foxx makes every nuance of sound count, every shiny chord and rhythm sequence, every word and every idea really matters. No one else has ever done this kind of thing with such underplayed audacity before - a genuinely adroit fusion of experimentation, psychedlia and electronic dance music, beguiled and bewitching us with the subtle interplay of clipped, perfectly structured 'pop songs (A Kind of Wave, the Lifting Sky, Your Dress) that give this album its unifying thread.
/birdsong 2009

https://www.discogs.com/master/61077-John-Foxx-The-Golden-Section

Inga kommentarer: