Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 12 november 2021

Våra intentioner styr oss mot Himmel eller Helvete

Medan det leks demokrati och politik i det svenska dockhuset...

(Lena Mellin skriver utmärkt om det rådande lägets komplexitet)

...stöter jag på en amerikansk sajt om svenska uppfinnaren och siaren Emanuel Swedenborg och tänker att utlandet tar bättre hand om minnet av en av de största än hans sina. Folk numer, via sina politiker, sparkar mest undan sina egna (ibland med hjälp av elsparkcyklar) för att nå sina själviska mål. 

Skillnaden är avgrundsdjup mellan gamle Swedenborgs visioner om hur tillvaron fungerar är nämligen rakt emot dagens officiella Sverige och folkmassans böjelser (läser man Sverigehoroskopet och studerar både landets ledstjärnor - Solen - och populas - Månen - ser man snart att båda underpresterar).

Ta bara den här läropunkten:

Enligt Swedenborgs visioner var "livet efter detta" ett där vi valde Himmel eller Helvete för oss själva, men inte baserat på vad vi trodde [eller inte trodde under jordelivet], men utifrån det vi mest älskar att göra.

https://leewoof.org/2019/06/12/who-is-emanuel-swedenborg-did-he-start-a-new-church/

Enligt Swedenborg har jag alltså haft käpprätt fel i 12 år som hånat ateister för deras vanartiga föreställning att de själva sitter inne på den högsta sanningen. För detta är jag ångerfull eftersom Swedenborgs ord träffar på djupet stämmer med det lilla jag vet om Sanningen. Dessutom stämmer siarens tanke perfekt med den hinduiska astrologins tankar om 9e huset, Dharma-huset (som långt ifrån är dominant eller ens värst aktivt i vissa personhoroskopet).

Scientismen är förvisso ett rävgift som förklarar vissa former av pseudoreligionen Ateism och kan skada även goda intellekt eftersom det stänger förståndet i ett slutet mörkt rum, förvisso med en starkt skinande belysning men utan fönster mot det större därutanför. Scientister (Ateismens bottenskrap) är fega människor som tar sin tillflykt till en sluten "ism" - en slags frysning av vetenskapens ständigt skiftande föreställningar. Vetenskapen själv, förutsättningslös och i ständig rörelsen, liknar mer det Swedenborg säger om att de himmelska boningar ständigt arrangeras om i takt med att de dödas själar sällar sig till den "Andra sidan" - ett bortomjordiskt som i Swedenborgs ögon är mer komplext än jag trodde. 

Jag hittade en snabb översikt av Swedenborgs lära, och som utgångspunkt för inte minst nerladdningar av gratis e-böcker av Swedenborgs latin översätt till modern engelska är länken värd att upprepas från ett tidigare inlägg: 

https://swedenborg.com/

*** ***

Men här ska jag begränsa ämnet Swedenborg maximalt, till hans lära om hur själens intention avgör om den hamnar i Himmelen eller Helvetet. Jag noterar eller snarare förnimmer att vi inte råder över vår själs intentioner som människor, vi har ingen kontroll över själen annat än att passivt ge själen möjlighet att  ta full kontroll över sitt värdfordon. Swedenborgs lära om himmel och jord är dock snarlik nyplatonismen där också Den Enda ständigt överflödar av Godhet vilken sipprar ner i skapelsens etager så att det i princip räcker att öppna sitt inkräkta och förstörda psyke som människa för att "vägen upp" slutar slira utanpå den "naturliga" och förstockade människan av kött och får grepp. 

Swedenborgs Himmel och Helvete passar utmärkt med även den hellenistiska astrologins lite gåtfulla husbeskrivningar, där hus 12, närmaste det personliga KÖTTET (kroppen) i hus 1 sägs skildra den onda daimonen som hos Swedenborg mycket väl kan vara Helvetet. Himmelen blir istället den goda daimonens hus 11 (Kaos och Gud är grannar). Några gamla blogginlägg liknade de här hellenistiska benämningarna vid judendomens "två rötter" nedlagda i människan. 

Den ena roten (yetzer ha-Ra) ger näring åt den del av människan som drar mot det onda, och den andra (yetzer ha-Tov) mot det goda. Jag lämnade dock tanken till den judiska föreställningen utan att undersöka om det var judisk import av iransk/irakisk dualism som bl.a. ses i Guds två underordnade andar, Ljusets ande och Mörkrets ande, som påverkat hellenistiska föreställningar eller om judarnas tankar, särskilt och universums två krafter i den månghövdade gruppen esséerna, enbart uttrycker samma allmänna kulturdiffusion som också hellenistisk astrologi gav prov på.

Men Swedenborgs tankar är sannerligen extremt lika den judiska tanken om människans två tendenser (som överlevde inom rabbinismen och inom i modern judisk morallära). Det är den i människan inneboende själen som BEROENDE PÅ SITT HÖGSTA GODA naturligt växer mot Helvetet eller mot Himmelen (i livet efter detta - för minns att själar återvänder till Jorden om de valt att nå Helvetet - man kan faktiskt hävda att Jorden ÄR Helvetet, TERRA motsvarar basal JORD eller Oxen, vars andra hus hellenisterna kallade HADES PORT. Entrépunkten för dem som kommer för att leva i mörkret, leva enbart för materiella njutningar. 

Nu är det riskabelt att bara klumpa ihop skenbart snarlika föreställningar, I Platons Faidon ger han Hades en helt annan och mycket högre innebörd, den Swedenborg kallar Himmelen (vare sig S:s andliga eller själsliga Himmel, han tudelar nämligen begreppet). Platon:

-Kommer själen, den osynliga del som tar sin färd mot en region som är av dess egen natur - nobel, ren och osynlig - mot Hades faktiskt, till den goda och visa gud mot vilken, om gud så vill, min själ snart måste ta sin tillflykt - kommer själen varande av detta slag och natur, söndras och förstöras efter uppgivandet av den fysiska kroppen, så som flertalet av människor säger? 

-Långt därifrån kära Kebes och Simmias. Det som händer är mer som följer: Är själen ren när den lämnar kroppen, utan att dra något kroppsligt [lustar, passioner, världslig strävan] med sig, som om den inte hade någon viljebaserad association med kroppen i livet utan snarare undvek sådan och samlade ihop sig och alltid praktiserade dessa läror vilka inget annat än är utövandet av filosofi på det korrekta sättet, i själva verket, tränade sig på att dö enkelt. För är inte insikt i de högre tingen en förberedelse på döden?

(Platon - Faidon 80d-81a, egen snabbövers. från "Plato - Complete Works", olika översättare, redaktör John M. Cooper)

Efter en kort hyllning till Zeus (högguden hos Platon), fortsätter tanken om själen:

-Men jag tänker att, om själen är förorenad och oren när den lämnar kroppen genom att alltid ha associerats med den och betjänat den [jfr svenska statens penetration, i samverkan med marknaden, av kroppsdyrkan genom de lägsta medierna - skälen må skilja hos adressaterna, spara hälsovårdskostnader för samhället eller tjäna pengar på fåfänga och dödsskräck hos oupplysta medborgare], själen förtrollad av fysiska begär och behag till den punkt att ingenting tycks existera för den om det inte är av fysisk natur - sådant man kan röra vid, se eller äta och dricka eller nyttja genom sexuell njutning, och om en sådan själ vant sig vid att hata och frukta allt som är dunkelt och osynligt för ögonen men begripligt och gripbart genom filosofi - tror du verkligen att en sådan själ kommer att lämna kroppen ren och av egen kraft?

(Faidon 81b)

Naturligtvis bygger världens stater på att fokusera medborgarna på ett liv i Mörker så att de värsta demonerna i människokroppar kan göra sig lätta förtjänster på de Fallna - lika barn leka bäst, heter det ju och Herre och Slav namnet på den här leken, som även Sverige bedriver. 

Både herrar och slavar har således valt Helvetet i sitt föregående liv eller ett föregående liv om man räknar med att tiden är något mer komplext än bara en raksträcka. Det kan t.o.m. vara så att själen var ett helgon i föregående liv men ändå väljer Helvetet för detta liv för att ta upp tråden från något liv flera hundra år tillbaka i jordisk tidräkning. 

Jag vet inte om Swedenborg hade någon av dessa uppfattningar om själens returer, men bara det att de himmelska världarna kontinuerligt omorganiseras till följd av inflödet av de dödas själar, låter om något som en modell baserad på de roterande planeterna och därmed snarlikt Platon som också hade en (mycket enkel) bild av en korsning där själar på TVÅ HELT OLIKA VÄGAR möts. Man är frestade att även i Platon se en mytisk framställning av månens och solens banor korsas vid södra och norra månnoderna. 

Jämför också den esoteriska Henoks bok med dess långa judiska tillkomsthistoria. En del material är äldre än hellenismen men just den här tanken...

"Månens bana är ljus för de rättfärdiga men ett mörker för syndarna"

...minns jag inte dateringen på. Det är i vilket fall en ytterligare finfördelning av Platons ena väg och säger i princip att Psyket (Månen) kan vara fyllt av olika innehåll, vilket bollar tillbaka till Swedenborgs tanke om att det själen eller Psyche orienterar sig mot avgör om man landar i Himmel eller Helvete. (Psyket eller själen är närmast den förkroppsligade andevarelsen, varav buddhismens råd att börja arbeta där man står, och "putsa sin inre spegel skinnande ren" - inte ett dammkort får finnas där som stör de bilder som kommer från själens himmelska del (Solen).

(Ett något längre citat ur Henoksboken här: https://siderisk.blogspot.com/2012/06/jag-och-fadern-ar-ett.html)

Platon verkar inte ha full koll när han skriver Faidon som förvisso är ett av hans tidigare verk. För om de två vägarna han tecknar är mån- resp. solbanan och deras korsvägar ("Vägen upp/Vägen ned") så är det helt fel att kalla Himmelen för Hades. Detta visar redan astrologins gamla schema som här får tjäna som ett korrektiv till Platons vårdslösa slängande sig med termer:

Månen eller själens lägre del, psyket (på anti-metafysisk svenska "sinnet") anses "upphöjd" (extra stark? naturligt disponerad mot?) det jordiska i Oxens tecken. Det är ett astronomiskt faktum att Jorden och dess måne hänger ihop men hellenistisk astrologi såg också något annat i Oxens symbol. Via dess andra hus i den "naturliga zodiaken" ser vi hela Platons uppräkning av den förorenade själens åkommor. Andra huset står för resurser som när förstahus-kroppen och till dessa hör mat och dryck, alla sensuella typer av "näring". 

Allt detta är förorening för den högre själen som därmed inte kunnat få ett ord med i laget hela det liv den tvingats in det kroppsliga fängelset (Platon: soma/sema - kropp/fängelse). Kort sagt har, med Swedenborg, själen haft ett "designfel" i sina intentioner och byggt en spikrak bana till Helvetet. Hellenismens namn på 2a personliga resurshuset är således korrekt: Hades port är vägen in i Helvetet.

Den onda daimonen eller judarnas dåliga böjelse (12e) behärskas naturligen av Jupiter, normalt den Stora Välgöraren, en av den antika astrologins skenbara självmotsägelser. Faktiskt lika märkligt som att den goda daimonen (11e) representeras av den Stora Illgöraren Saturnus. Vad är nu detta? Det är omvända världen, allt det den köttsliga människan håller för åtråvärt är det mest korkade val hon kan göra ur sin högre själs perspektiv. 

Denna högre själ (eller rättare "ande") får ta mycket skit i världen, men Saturnus - symbolen - är i själva verket måttstocken för vår andlighet om än dess planetära representant ger mycket att stångas mot för den världsligt orienterade. (Bloggaren med sin ascendent i Tvillingarna gradexakt i opposition med Saturnus kan säga en hel del om Saturnus sätt att till sist få det motspänstiga och fallna själssegment som på Jorden kallas "människor" att komma runt och börja förstå...)

*** ***

Hinduerna trasslar dock till historien som så långt varit begriplig. De slösar bort symboliken som ett glatt barn som slänger färgklickar omkring sig. Var och en av planeterna har flera hus de associeras med i kraft av någon överensstämmelse och inser man inte att detta är någon överdrivet generös tänkares "tillägg" kan man lätt bli förvirrad. I bland funkar dessa "karakas" (sigifikatorer) väl. Det trälande sjätte huset kan t.ex. med rätta tyckas ha olycksplaneten som en partiell signifikator. 

Att människan tvingas arbeta i sitt anletes svett ter sig verkligen som en Olycka och fastmer om Arbetaren ser hur Arbetsledaren skor sig på hans slit utan tillnärmelsevis samma ansträngning, vilket naturligtvis Arbetsgivaren skulle förneka. Kanske med förklaringen att planering av Helheten är ett nog så energikrävande arbete på det intellektuella planet, en rålögn om någon - som kreativ datatekniker under några år kände jag ren njutning av att kasta mig in i skapande av lösningar på de problem som uppstod när en kund kom med otippade krav på en konstruktion som redan börjat byggas. 

Arbetsgivarens kreativa insatser är än mindre betungande: på toppen går allt enligt fastlagda rutiner för en Arbetsgivare - sitta på topp och agera galjonsfigur och delegera allt det kreativa och faktiska nytänkande till underordnade sakkunniga.

Andra av hinduernas "starka bonusställen" för planeterna är mer störande. För när det gäller den onda och goda daimonens tolfte resp. elfte skiftas ordningen så att Jupiter anses ha en speciellt fördelaktig position i saturniska elfte medan den goda daimonen anses välplacerat i 12e. Här vill jag påstå att indisk astrologi avslöjar besmittelse från världsliga motiv. 

Den här logiken säger att Saturnus som verklig illgörare stuvar vi in i undanskymda 12e så är allt snyggt. Eftersom 12e huset attraherat också en bibetydelse av sjukvård och terminalvård, är det utmärkt att hålla Liemannen (Saturnus) instängd där, så att vi andra världsliga slipper känna Slutet på våra konsumtionsinriktade liv. 

En grannkvinna från Indien förklarade en gång att hennes folk degraderat fullständigt och nu var till och med mer materialistiska än västerlänningarna. Jag tror hon talade om erfarenheter från sin klass, från mediefolket (relativ elit), djupt präglad av Storbritanniens forna överhöghet över subkontinenten och därmed förvärrare av hinduismens gamla kast-tänkande. (Eller var det kolonialisten Storbritannien som förvärrade sin egen rasism med den som låg inbyggd i kronkolonins varna-tänkande? Varna = fernissa/glasyr = värdering utifrån hudfärg!)

Jupiter, med dess löfte om rikedomar tolkas enligt dessa karaka-tillägg till husen som att den hjälper 11e gruppföreningshuset att blomstra (många vänner, rikt socialt liv). 

Här någonstans ser vi att en annan tradition om den goda och onda dispositionen inom människan och tillika Himmel och Helvete, har skjutits undan för låg lyckosträvande personastrologi. Astrologin, som dolde djupa existentiella sanningar som inte stod Swedenborgs insikter i de fördolda tingen, har blivit den oandliga människans guide till sitt världsliga öde.

På ett högre plan är förstås Jupiter i Vattenbärarens sektor återigen en sanning att räkna med (det är lätt att köra av vägen när logiken ringar sig, som här). För det är nämligen ur Vattenbäraren välsignelse ("rikedom") åt alla utgår, så att Jupiters placering här i sig är förträfflig om man värderar ett rymligt socialt medvetande. 

Här kan man minnas att Sverigehoroskopet av 1974 faktiskt har Jupiter - med Solen - i Vattenbäraren. Även om dess effekter är skadliga för ett land som påstår sig vara en Våg utåt (ascendenttecknet) - hyckleri är farlig, farlig karma, så kan det inte förnekas att man här ser den gamla socialdemokratiska drömmen om samhälleligt välfärdsprojekt.

Projektet gick alltså i hamn 1974 och sedan dess har allt rasat sönder igen. Och allt snabbare ju mer människor och ting marknadifierats. Allt har numera en "kvantifierande" prislapp  på sig. Kapitalismens demoner har fått teknik nog att mäta och väga allt ner till en miljondels gram. Jag säger bara: högteknologin kommer att användas mer värdigt än nu, när en spillra av mänskligheten når den så kallade Vattenbärarens tidsålder.

*** ***

Vi lever redan nu i den kaotiska övergången mellan den gamla tidens kaotiska sammanbrott och den nya tidens värdeskalor. Vilka åtgärder de progressiva länderna som kommer att ta ansvaret för Jorden än blir, kommer kappvändare som Sverige att först behöva dö från sitt inte alltför hemliga intresse bland socialdemokrater att likt vilken eländig borgare som helst profitera på andra svenska barns bildningskvalitet, profitera på andra svenskarnas sjukdomar - kort sagt, bete sig som de egocentriska demoner som förde mänskligheten ner i Gehennas svaveldoftande lågland. 

Platon förklarar på ett av många upplyst ställen i hans troligen sista verk Lagarna (X, 906a) att summan av Ondska i universum är större än summan av Godhet (och avviker därmed från Swedenborg som menade att hälfterna exakt balanserade varandra).

Platons synsätt passar från den svenska horisonten (det egna eller näraliggande verkar ju alltid mycket större och viktigare). Vi svenskar befinner oss mycket nära Helvetet om det inte till och med är här varifrån den Mörka Energin strömmar ut i världen. Landets 8e hus för Synd och Död (gammal dålig karma) är inget mindre än horribel, med Hades naturliga korrespondent Oxen i huset och därtill bärare av krigsherren Mars. Jag skriv nyligen om vapenstaden Linköpings horoskop och naturligtvis har också nationalhoroskopet bäddad svenskarnas del i den "onda roten".... Det är mycket möjligt att t.o.m. invandrare i landet sveps med i den kollektiva karman med rötter tillbaka till våra rövande, slavsäljande förfäder vikingarna. 

Det skulle förklara omoralen i landet. Bara hemmablindheten förskonar oss från den patetiska anblick folket utgör. Kollektivt men omedvetet känner vi våra synder och därför är upproret och revolutionen inlåst i 8e förruttnelsehuset. Svensken är försagd (tills "det anonyma internet" gav alla målföre och Överheten genast stämplade det som "hat", sant i vissa fall men inte i andra) och begår nu en värre synd: att inte ta fram krigaren Mars och vända den mot samhällssystemet.

Greta har tagit på sig den heroiska uppgiften (en Jeanne d'Arc i vår tid) och antalet unga kommer att växa tills Ägarsverige kommer att få ta beslutet om de ska börja skjuta på sina egna barn. För det land som sätter sin egen välmåga och låter nästa generation betala, den nationen kommer naturligtvis inte att lyckas med omvärderingar ens nu som borde ha gjorts igår - eller redan när socialdemokratin vacklade i frågan om revolution eller reform och valde fel, om än begripligen så, givet Arbetarens låga kunskap och sammanhängande lättlurade natur.

*** ***

Där syntes texten nå ett naturligt slut - i lilla Sverige. Men med allt detta har jag - inser jag förfärat - inte ens kommit till ämnets kärna som löst föresvävade mig i början av denna text: Swedenborgs lära att själens intention, dess högsta goda (dess telos) landar den i Himmel eller Helvete. 

För utöver den goda och onda daimonen känner ju astrologin till det 9e huset, för universell Dharma, den plikt som Universum själv har och som efterlevs genom tidsflödet (Dharma är en konstant och en civilisations avfall från spelreglerna innebär helt säkert dess död). Individer är enligt Plotinos sidoordnade med den universella Själen som likvärdiga varelser (låt inte sinnenas rapporter om vitt skilda storlekar vilseleda, mätfanatikernas sifferdata har inget med Verkligheten att göra)

Därför måste läsaren ursäkta denna långa utvikning och följa med i min tanke om Dharma-husets relation till den goda och onda daimonen, som vi nu löst kan se som hållplatser för Swedenborgs Himmel och Helvete. Ja, Helvetet tecknas av 12e också, och inte bara 2a "Hades port" - jämför Platon om den själ som förorenar sig konstant med jordisk-sensuella ting. Venus är härskare över Oxen/Hades hus och samma Venus hålls för att vara "upphöjd" i Fiskarna, den onda daimonens  sektor. Det är världslig och dekadent astrologi som hittar på fina omskrivningar för denna "Upphöjelse"- jag har själv sökt förstå den genom att tänka mig att Venus förmåga att "harmoniera med" antar Kosmiskt Medlidande i Fiskarna.

Men sanningen är nog snarare den att det är en variant av det uråldriga nedsablandet av det Feminina eller kvinnlig empati (för mycket inlevelse, för lite förstånd). Hinduisk astrolog rymmer samma tanke: 12e, vari Venus är "upphöjd" är "sängkammarens hemliga nöjen", dvs sex som ren njutning. Venus och konkubiner har en tydlig koppling och så kommer i själva verket astrologin att omge den fysiska kroppens 1a hus med två hus som ömsesidigt bojar den så disponerade människan i Helvetet. 

Notera att Månens mondäna komfortzon "upphöjs" i Oxen medan Venus (Oxens härskare) upphöjs i onda daimonen och den eviga förloraren Fiskarna (12e). Så defaitistiskt budskapet är! Liknar du en kvinna är du evig förlorare! Det är en tajt negativitet som omsluter den fysiska värdkropp (hus 1) som själen finner sig i när den reinkarnerar. (Här är samma väsenskärna i hinduism mindre värdeladdad:

Purusha och Prakriti är inte mer fiender än Yang och Yin i Kina, men samma regel syns ändå i den ursprungliga Dualiteten eller det ursprungliga heterosexuella Paret: Purusha är aktiv och Prakriti (urmaterien i grekisk tanke) följer smidigt med och, trots sin essentiellt passiva natur, förlänar hon former åt den aktive, synliggör sin Herre. Här är samma tanke som Gud, verksam i världen och Moder Natur.)

Visst känner kineserna en punkt där materiella skapelser "glömmer" att de har en Aktivitet att tacka för sin existens och börjar tro de är skapelsens krona. Kineserna talade om en mytologisk kamp mellan två midnattsblå drakar (färgen anger "Yang") men där en börjar blöda ockra-färgat (jordbrunt) blod och avslöjar att det är en skapad varelse som fått hybris och söker spela den verkliga Aktörens roll, vilket den genuina draken/Yang tvingas till strid för att uppenbara. Här ger kinesisk tanke bilden av hur västvärlden i vår tid kommer att gå under! Den sekulära människan i Väst uppfyller exakt kriterierna på den falska draken och den mörkt blå draken står i ridåerna och kommer snart att göra entré.

*** ***

Det som för den enskilda individen kan bryta det jordnära och låga kretsloppet av falsk kroppsidentifikation, sex, död, och pånyttfödelse så att återfödelse till de himmelska planen vidtar, verkar vara Dharma-husen 5 men framför allt nämnda 9e.

Här vidtar den kanske svåraste av alla tolkningar, är Månen så oren att människan ens via sitt psyke/sinne kan uppfatta rösten från ens egen högre Kallelse? Eller har människan lätt att här på jorden i en trög kropp återknyta till sin Dharma.

Dharma - "det själen måste göra för att vara sin natur trogen" - kan men måste inte innebära att man spelar en viktig roll i universum annat än i universum i överförd mening - jag ångrar lite att jag kallade Fredrik Reinfeldts verksamt onda Jupiter i hans 9e för hans "gåva" till svenskarna, att bryta sönder allt landets sossar strävat mot och reducera  Sverige till ännu en småbit i nyliberalismens globala huggsexa. Inte för att Reinfeldt inte tog globalismens parti på just detta sätt, men för att Moderaterna nu strukit honom ur sin historia och hellre vill köra den nazibesläktade eller åtminstone Sverigedemokratiska nationalistlinjen - i tanken att svenskarna är så låga att de bara klara en enkel pendelsvängning från ena till andra). 

Kan man verkligen kalla en så kortlivad insats som Reinfeldts för global, verksam Ondska att det egna partiet osynliggör en, som att han var "märkt" (med Jupiter i 9e) att delta i universums Dharma? Även om detta universum ses som en symbol för Reinfeldts hemvist i den näriga undermänniskans typ? Eller är det just Jupiters verksamt onda natur för en Jungfruascendents som beskriver att hans framgångar på ett globalt plan så snart backfyrade?

När Swedenborg därför säger att man måste se att själens orientering i detta nu (varur springer dess aktiviteter) vittnar om att den redan befinner sig i Himmelen eller Helvetet, då är det en slags dubbel predestination: ditt ingångsvärde var bestämt och din utgång är den samma. Det finns ingen fri vilja i Helvetet. Hur en själ kan byta kurs, det har säkerligen den ändå optimistiske Swedenborg ett svar på, men jag nöjer mig med att fundera på månbanans möte med solbanan, som Platons tycks ha alluderat till. Är det där, mellan jordeliven, som själen likt en elektron kan byta till en högre laddad elektronbana?

Det synes alltså som att nionde huset - "mitt högsta goda" - alltså avslöjar en djup sanning om var själen varit, var den nu är och var den nödvändigt kommer att gå härnäst. Den onda eller goda daimonen är så att säga bara stödhjul för de själar som är så nativa att de inträtt i den jordiska zonen och ännu kan tippa åt endera hållet (människans fria vilja). Men 9e Dharma-huset smäller högre och avslöjar i någon mån vilket virke själen är gjord av.

Våra verkliga bröder-systrar (själen är androgyn) är de som kommer att ta kontakt i Vattenbärarens tidsålder. Och som jag sagt flera gånger, tycks det vara nära nu, att döma av alla UFO-filmer som amerikanska myndigheter verifierat som äkta material tagna av amerikanska stridspiloter. Dessa varelser är förstås vad Swedenborg kallade "änglar", kanske av någon lägre typ och inte nödvändigtvis ogripbara för människor med mer  befriade inre andar. Men de allra högsta änglaklasserna torde vara omöjliga att förstå för mänskliga förstånd och att Swedenborg hade saker att säga om verkligheter ändå upp till Den Ene, måste tillskrivas hans sällsamma själ - som naturligtvis sammanfaller med ett solsystem som bildar ett sällsamt horoskop, här utan tolkning eftersom budbäraren inte är det viktiga utan budskapet. 


Bara en fingervisning: den store vetenskapsmannens både snille för det världsliga och det andliga ger säkert hans ofattbara stora triangel i klärvoajant ELD (elementet Plotinos kallade det mest gudomliga). Typiskt för praktiska problemlösare är att Solen i JORD faktiskt skär sig mot 9e Dharma-huset, Här står Solen i 2a huset eller i Hades portal (kanske därför Swedenborg inkluderade också Helvetet i sin  andliga upptäcktsfärd...)

Horoskopet är så extremt att man i dagens Sverige kanske skulle förknippa grundtypen med en extremist eller en utagerande värsting från någon kriminellt belastad förort med dess många ensamstående mödrar vars näringsprincip (Vatten) inte på långt när räcker till för att vägleda sådana här själar rätt, särskilt inte i fädernas frånvaro...

Men kyligt klar ELD och sparrad av Saturnus i LUFT ("själens form" för den som minns det uttrycket från bloggens tidigare år), Saturnus i sitt UPPHÖJDA läge i Vågen, kan lätt se hur bloggaren fastade för Swedenborg ännu en gång i sitt liv, dock utan att ha mäktat läsa mer än några meningar här och där. Siarens Saturnus (=auktoritet men också hämmare) i Vågens 6e grad träffar bloggens Sol i 6e Vågen. Det är inte lyckat eftersom Swedenborg med normala mått kontrollerar bloggarens solära intelligens eller upplevelse. 

När två människor möts på detta sätt är det sällan kärlek vid första ögonkastet. Saturnus och Solen är ömsesidiga planetära fiender och deras respektive arbetsområde inkräktar på den andres. Som ett inlägg som kastar LJUS över Swedenborgs lära (Saturnus) fungerar naturligtvis mötet.

*** ***

Efter att ha ägnat det här inlägget ovanligt många timmar tog jag fram min enda bok av Swedenborg och tummade eftertänksamt på den. Köpt när jag var 24 stod den och vinkade åt mig i ett antikvariat. Men den var fel ingång till mannens tänkande och jag kom inte långt i texten - 400 sidor liten och extremt tätt satt skrivstil. Som "lättläst" bok hade den säkert krävt 50-500 sidor. 

Kanske den är lättare att förstå nu vid pensionen... En avhandling om Guds förutvetande (prekognition så att säga) är uppenbarligen så svår att det amerikanska Swedenborgssamfundet (länk ovan) inte tillhandahåller den vare sig som köpbok eller till fri nedladdning. De tycks ha begränsat sig till att hålla liv i svenskens mest kända (eller för kristna amerikaner mest intressanta) texter.

Eftersom jag skriver in datum i alla böcker visar det sig lite av en uppenbarelse att först nu titta på den sideriska kartan för köpet. Jag minns tillfället, sommarpromenad genom Gamla stan i Stockholm och en manlig kompis, vars nervositet kostat honom chansen till ett junior-SM i boxning. Jag skyller den påfallande scenskräcken eller kanske fruktan för att bli Nummer 1 på hans garderade ascendent i Krabban (den eviga 2:an) och ascendentens Månen i Tvillingarna "slukad" i skyggande 12 huset. 

Själv är jag Våg med Månen också i Tvillingarna men ute i 1a huset, en möjligen bättre placering än Månen i 12e (särskilt om Månen är ascendenthärskare). Polarens "personliga" nyckeltecken (Krabba och Tvillingar) figurerar prominent i köphoroskopet (han var vid tiden mer litterär än mig och jag ha influerats till inköpet av Swedenborg av honom - han var den som föreslog en titt in i antikvariatet).

Men det intressanta är tidpunkten som jag bara minns som tidig eftermiddag. När jag prövar en trolig tidpunkt, 14.30, visar sig följande:


 

TILLÄGG: Se läsarkommentar och min replik nedan. Kartan visar ett dygn för tidigt och Månen ska ligga i Lejonet och inget annat.

Litterära Tvillingarna sveper genom mitt 1a hus och håller flera viktiga planeter, Solen, Merkurius och empatiska Venus. På Stockholmshimmelen upptar de istället 9e huset för Högre Vetande.

Men förutsättningen för detta är att tidpunkten är någotsånär riktig. Och det verkar den vara eftersom 14.30 bara skjuter över målet en aning. Ascendenten i Vågen, bara 2 grader bortom min och Swedenborgs suspekta möte i 6e graden! Dessutom är det "jubileumsår" för Swedenborg eftersom Saturnus själv passerar Vågen, som då den store svensken föddes. 

Missa för all del inte Jupiter i härskarläge i Skytten i tredje merkuriska huset. Nu är inte Jupiters himlastormande expansivitet någon vän till den Vågascendent som bara vill trampa vatten på den sociala (mänskliga) nivån, så den här boken om GUDS kognitiva beskaffenhet föll inte i god jord vid den tiden, när jag ännu levde som svensk, övertygad om att partajande och dejting var det människan var menad till. (Att jag köpte en bok av Swedenborg säger något om en själ som knackade på inifrån redan vid den tiden - har för all del Saturnus som ägare av 9e Dharma-huset.)

Dessa sammanträffanden visar hur astrologin verkar ha rätt: våra liv är verkligen, som boktiteln antyder, styrda av en högre intelligens så att allt som rör sig i Swedenborgs mobila Himmel sker i rätt tid på Jorden. "Gud är förut-seende." Tanken om prekognition bygger alltså på det rätt uppenbara antagandet att Idévärlden logiskt föregår fenomenvärlden.

Det är detta som går mig att räkna med en Absolut gräns för den galenskap världens nuvarande Kapitalister (inkl. Magdalena Andersson) sysslar med. Inprogrammerad i tidsflödet ligger SEDAN EVIGHET (dvs. i den tidlösa Intellektuella sfären där NOUS dock betraktar sitt innehåll i sekventiell form, en procedur som utmärk en slags arkeypisk förlaga för tidsupplevelsen). 

Epokskiftet till följd av Nous flyttade fokus kommer den här gången att innebära en total kollaps för den här mänskligheten och en nystart... (Övergången från Fiskarnas symbolik till Vattenbärarens är en av de mer konstrasterande i zodiaken.) Epokskiftet tecknas inte i detalj men är, som sagt, en logisk följd av en i världens inre dold grundplan. Som Jesus sade: Ser ni då inte tecken i det som händer. Grundplanen finns alltid där, t.o.m. genom själlösa, helt materialistiska företeelser.

 

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Synen tog ut sin rätt igen. Kartan visar 1 juli, medan boken säger 2 juli (måndag). Den 2:a hade Månen hunnit gå över i Lejonet redan klockan 10:55. AC passerade Vågen mellan 14:35 och 17:48. :-)

Seaward sa...

Det felslaget på tangentbordet (som jag alltså inte ser) stärker i själva verket fallet!

Bokköparens 3e litterära hus går i Lejonet och där finns Venus, som bildar ömsesidig reception med den Våg-Sol den behärskar (3 till 5).

Att läsa in polarens problem med Krabban kändes lite sökt, men en Vågasc gällde säkerligen när den diminutiva boken (mindre format än billig kiosk-pocket) "spottades", väl dold på en hylla...

Tack för att du såg felet. Månen i Lejonet ligger mycket närmare inte minst Swedenborgs eldiga himmel.