Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 november 2021

Sverige är en psykologisk idiot och köper allt som säljs i IT-förpackning

 

Dagens Nyheter hejar förstår alltid på den svenska "innovationen" men maskerar sin förkärlek för ekonomisk tillväxt genom fejkat kritisk distans. Nu är det dags att definitivt döda den hyperkomplexa mänskliga själen - den ingår ändå inte i den moderna teknokratiska människans erfarenhet och DN:s fråga om en robot kan avgöra, faller på sin egen dumhet. En robot kan inte avgöra något, det finns ju ingen "hemma"!

För att tjäna pengar ersätter intresserade Profitörer en levande samtalspartner, artificiell "intelligens" ska svara på frågor utifrån det snäva perspektiv dataprogrammerare beordras att stoppa in i maskinen. Detta är en naturlig nästa etapp efter "nätdoktorerna" som tydligen redan stockholmare missbrukar som var de hälsoknarkare. 

Minns hur KI (kognitiv beteendeterapi) snabbt ersatte samtalsterapi i Sverige. Hur mycket lönsammare är det inte att hjärntvätta individen att han/hon är arbetsduglig istället för långa och vindlande samtal för att förstå roten till det onda? KI är inget annat än en mental våldtäkt för att Arbetsgivaren snabbt ska få sin arbetslav funktionsduglig igen och att officiella Sverige står på Arbetsgivarens sida har blivit besvärligt tydligt på senare år.

Kritiken mot psykoterapin var visserligen inte ny när KI tog över. Under tidigt 1990-tal gav kände djuppsykologen ut sina dialoger med en annan intellektuell under den provokativa titeln, löst översatt som: "Hundra år av psykoterapi och vad har det givit oss?" 

Hillman är nu död men jag undrar vad han sagt om psykologin hos den svenska Eliten (mot vilken datahackers strävar eller fötts in i - den mest floskulösa ledarkrönika jag någonsin läst i Expressen avhandlar våra tre vanliga it-rikingar - läs texten och räkna hur många logiska urspårningar den lyckligtvis anonyma "ledaren" gör sig skyldig till).

Hillmans ståndpunkt vara nyplatonisk men jag har aldrig förstått om han bara använde Världssjälen som metafor i sin variant av Carl Jungs djuppsykologi, eller om man verkligen trodde på Världssjälens existens. Men man får anta att han anslöt sig till antikens vise, för den gamla makro- och mikrokosmiska  tanken krävs för ge mening av något sådant som Hillmans psykoanalyser av hela samhällen, eller för den delen den här bloggens diskussioner av en nations kollektiva själ - en aggregerad entitet som skiftar tonläge över tid. (Dessa skiftningar i Sverigehoroskopet kan följas med den hinduiska dasha-läran om hur planeterna i horoskopet turas om att spela förstafiolen.)

(Till skillnad från andesjälar, en annan art, är dessa platsbundna och kollektiva väsen inte eviga, men kan naturligtvis rekonstitueras med stor precision i andra århundraden eftersom de utgörs av "arketypiska" motiv, vilka reinkarnerade individer och hela befolkning ikläder sig när de återvänder till Jorden. Den här bloggen har, utan några bevis, "visualiserat" de som väljer att bli stockholmare som till betydande del nazityska dödsoffer från de allierades bombningar. Nu vill de ha en ny fin stad och flyttar i drivor till storstaden, lika tomma invärtes som en gång de var som tyska borgare. (En själ kan trampa vatten och inte lägga till nya förmågor under många århundraden enligt hypnosregressionisten Michael Newtons fynd.)

En recensent av boken "Hundra år..." på brittiska Amazon kondenserar effektivt ett av bokens flera teman, och det är samma djävulska fälla svenskarna har trillat ner i: den falska individualismen som avslöjar sig redan i kläd- och livsstilsval: alla dessa "individer" väljer exakt samma liv och attribut och visar sig därför vara en manipulerad hop utan en tillstymmelse till genuin individualitet:

[D]et förefaller klart att det vi [i väst] har är kulturella störningar vilka omdefinierats som personliga defekter eller hälsostörningar. Dvs, tills vi blir medvetna om just hur förgiftad vår kultur är kommer vi att förbli sårbara för dessa kulturella olägenheter och fortsätta lokalisera problemet inom oss själva - perfekt för affärsverksamhet...
/Topher, recensent på UK Amazon

Varför inte återknyta till den psykologiskt utvecklade hinduiska astrologin. Sedan bloggen startade 2009 har jag för länge sedan täckt de ämnen jag kan/vill avhandla i detta liv och därför serveras numera stuvningar av gamla ämnen men kanske lite annorlunda kryddade... Här gäller det skillnaden mellan "person" och "individ". Ordens etymologier förvirrar och kan tas som att de pekar mot samma odelbara individualitet, men astrologin ser istället personen som enbart rollmasken (och kroppen), ascendenttecknet i horoskopet.

Individen är något djupare och osynligt, det är själen och betecknas av 5e huset, naturligt kopplad till Solen (atman/själen) och Lejonets tecken, kungens symbol. I antiken var det förbehållit den högsta kasten att återvända till himmelen vid döden, kungar troddes vara jordiska inkarnationer av Gud eller någon gud och döden innebar deras apotheosis, de återtog sin ursprungliga gudagestalt och blev enligt en populär förestallning "en stjärna på himmelen".

http://ockult.blogspot.com/2009/09/andesjalen-som-stjarna-i-skyn.html

Med tiden demokratiserades föreställningen och allt fler ville också vara potentiellt odödliga. Entré religioner som erbjöd garanterat evigt liv...

Ta som exempel den här himmelen från 16 augusti i år. Ett fantastiskt starkt födelseögonblick som både antyder god karma för personligheten och likaså den inneboende individen/själen. Naturligtvis är detta ögonblicket för en kunglighets födelse, om man ser till ascendenthärskaren placering i 5e huset invid Solen. Man behöver inte vara född kunglig i detta liv, men i någon mening har man kungliga kvaliteter. (och Månen i Skorpionen i 8e huset för dålig karma för gamla synder, visar att individen troligen föds in i en familj som är belastad på något sätt...)

Solen hemma i härskarläge i Lejonet och i sitt femte hus och Mars längre in i tecknet slipper "brännas" av Solen vilket ger en mer krigisk natur än när Solen tar kontrollen ensam. Den Lilla Illgöraren Mars förvandlas till en välgörare (en personligt användbar resurs) genom att Väduren i 1a gör den "verksamt god", dvs. för Mars en stor stridbar förmåga. Än bättre blir den förstås av 5e purva punya-huset (goda meriter från tidigare liv). 

De som föddes vid denna tidpunkt tycks ha krigarmeriter av något slag med sig från ett tidigare liv, och dessa erfarenheter är AKTIVA i själens verktygslåda denna inkarnation. Vilka skuggor som än följde barndomsåren (Månen i 8e), vittnar det här starkt solär-martiala horoskopet om en kämpaanda och förmåga att lyckas.

Med båda Eld-planeterna som tillgångar troligen personlighet och djup andesjäl att dra åt samma håll, vilket kan ge ett extremt effektivt livsöde! Om det blir en aktiv utomhusmänniska eller idrottsman eller om det blir ledarskap, avgörs av horoskopet som helhet. 

(Hinduisk astrologi menar sig ha speciella markörer eller omen som indikerar en bokstavligen kunglig födelse, men den här bloggen ägnar sig inte åt "troende" vedisk astrologi utan är mer intresserad av ett allmänt psykologiskt perspektiv på läran som sådan.)


Sett i medierna

AB skriver om kattdjuret som enligt japanska forskare har "stenkoll" på sin ägare. Ett passande rön med tanke på att allmän kognitiv kapacitet sorterar under Lejonet och det 5e hus som har beskrivits ovan. Inget nytt under solen, astrologin kartlade världen och dess "symboler" för länge sedan.

Att ha Lejonet aktiv är förstås inte ett krav för hög allmänbegåvning, men Solen bör vara framhävd på något sätt i horoskopet. Merkurius ensam ger inte intelligens, däremot uttrycksförmågor som mindre ljusstarka blir lurade att tro det är intelligent.


Inga kommentarer: