Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 november 2021

Vår svenske hjälte, en verklig McCarthy

Ännu ett inlägg som gör pyttipanna av personer och/eller frågor som bloggen hunnit täcka genom åren. Och som vanligt lite nya ingredienser nedrörda för att inte anrättningen ska upplevas som att bloggaren tappat stinget. 

Den här gången fördelar sig texten rätt jämnt mellan en terrorexpert och funderingar kring synsvagheten som dyker upp i 40-årsåldern hos så många - just efter tidpunkten 38 då astrologin i väst menar att Solen tränger igenom och tar över inom individen (undantagen är många; specifika horoskop kan t.ex. ha en obskyr solplacering från födelsen, och den solära perioden kan helt utebli). 

Men för att ytterligare förvirra sägs Solen av vissa hinduiska astrologer indikera 50-årsåldern och andra placera den som signifikator för vuxenlivet (22 år) medan en tredje ståndpunkt är att Solens "åldersspann" täcker åren 23-41. Jag tror vi lämnar alla dessa generella listor och övergår till texten...

***

Den oförtrutne svenska terrorjägaren Magnus Ranstorp avlossar sitt senaste "scoop" i Expressen: sossarna har minsann suspekta element inom sina led! Bäva måtte svenska partier inför sin närmast överstatliga McCarthys vidare upptäckter om vad som rör sig i landet!



Och nog är "hen" resligt hjältelik, stoisk och generalsmässig i Expressens porträttering. Här lånad, beskuren och reducerad till svartvitt (svartvitt påminner bättre om hans mytologiska världsbild, Stärnornas krig överallt). 

Men vid processandet av bilden ser jag något annat som det nästan perfekta frontalperspektivet tycks vilja berätta...


Till vänster ses vänster ansiktshalva dubblerad - ur hans perspektiv - och till höger dubbleringen av den högra halvan.

För att komplicera saken, minns nu vår moderna myt att vår vänstra ansiktshalva är korskopplad till den högra hjärnhalvan, ansvarig för empati, förmågan att se helheter, intuitivt förnimma sammanhang, artisteri, och annat. Som framgår av montaget måste Ranstorp ha extrema svårigheter att uppleva något med hjälp av sina känslor eller intuitioner överhuvudtaget. 

Renodlar man ansiktet till en enda reklampelare för hans högra hjärnhalva ser han ut att kisa och stirra i oförstånd kring det han ser. Som vd, vilka ofta sägs fatta t.o.m. viktiga beslut på maggropskänslor, skulle han troligen vara en katastrof och troligen kommer hans triumfatoriska men felaktiga bedömning av massmordet mot ungsossar på Utøya som ett muslimskt terrorangrepp att kvarstå som den bästa illustrationen av hur denna rent av elakt och illvilligt stirrande högra hjärnhalva kommer fram till sina sanningar. (Och nej, jag varken röstar på sossarna eller är anhängare av terrorbenägen islamism.)

Mannen till höger ser mer rofylld ut. Här är en pamp eller t.o.m. pösmunksdiktator som känner sig trygg i sin position. Högerkonservativ så klart, han har ju gjort sak med den högsta kasten och dess privatarmé militären.

Dubbleringen av hans högra ansiktshalva berättar då något om den så kallat logiska vänstra hjärnhalvan och den ser mycket bättre centrerad ut. Men minns att om det "förmedvetna" - känslan och de attityder den väcker - redan är uppfuckade så kan det högra porträttets självgodhet vara falsk!

***

Astrologiskt betecknar Solen ens eget högra öga medan Månen är ens vänstra. Solen är också atman eller människans själ i hinduisk astrologi. Månen får då den lägre rankningen och har bara att återge inkommande direktiv så snarlikt den solära kognitionen som möjligt. Modern Natur svarar på inkommande signaler i Platons Idévärld och skapar en fysisk replika av förlagan!

Har nu det fysiologiska resonemanget någon bäring på verkligheten? Jag vet faktiskt inte, de finns mycket inom astrologin som tillhör dess ständiga (och kanske krampaktiga) försök att hålla jämna steg med samtidens landvinningar. I antiken kände ingen till om hjärnhalvornas och ögonens korskoppling och den här diskussionen hade inte ens varit möjlig.

Efter att runt 46 läsglasögon blivit nödvändiga och inte ens uppgraderingar hjälpte (via x1,25, x1,5 och x2.0) visade synundersökningen 0,5 sämre syn på egna högerögat, som krävde hela 3,7. Enligt korskopplingstanken skulle det alltså vara Solen, inte i bemärkelsen själ men väl dess organiska representation ögat som inte längre, enligt antik fysiologi, skickade lika starkt upplysande strålning mot yttre objekt. 

Solen i bemärkelsen "allmänbegåvning" (s.k. "g"), "kognition" eller andra helt interna denotationer (som "själen") berörs mig veterligen inte av denna minimerade lyskraft. 

Ren blindhet tycks t.o.m. en följd av att den grekiska mytologins kända siare Tiresias "sett för mycket" av gudarnas hemligheter och straffades för att låtit människorna ta del av högre sanningar! Berättelsen påminner starkt om den judiska, i Henoks bok, där fallna änglar ger mänskligheten kunskap i bland annat astrologi och andra ämnen mänskligheten inte hade rätt till. De fallna änglarna straffas likt Tiresias men av Gud snarare än gudarna. 

Under hellenismen gjorde sig judarna märkvärdiga inför folken i Medelhavsområdet och hävdade att deras stamfader Abraham var den som lärde mänskligheten astrologi. Var då Abraham en luciferisk fallen ängel? :-) Ibland traderas svårt oförenliga berättelser sida vid sida...

Den som förlitar sig enbart på "billig input" från ögonen och övriga fysiska sinnen kan sluta som ett simpelt djur, så mentalt förslappat att den inre intelligensen helt slutar fungera och det är just det "IT-stöd" håller på att göra med dess brukare i vår tid.

Att just höger öga försämrats mest verkar framgå av bloggarens horoskop (inte för att jag ägnat många timmar åt planeterna och fysiologiska betraktelser): Solen förvisso framhävd i 5e kreativa huset men ansedd försvagad i Vågen.

Solen är extra stark mittemot, i upphöjda läget i Väduren och det påminner om att grekerna tänkte sig att "solvindarna" nådde hjässan/hjärnan, dvs Vädurens område, och denna "solära sperma" vandrade sedan ner i männens pung, över vilken naturligtvis den negativa Mars som herre över Skorpionen rådde. Ledsen kvinnor, men det var Mannen som kreerade i antik medicinsk lära, kvinnan var föga mer än en container i vilket de vitala fröna tillväxte enligt prefigurerad form. 

Dessutom visar hinduisk astrologi på Solens och Mars nära släktskap (båda essentiellt Eld-planeter - Mars härskarläge i Skorpionen är på visst sätt den negativa motbilden till Mars forte, men passiv-aggression är ibland att föredra, bara inte topplocket spricker på vederbörande...). 

Släktskapen syns faktiskt i en distinktion som bloggen ignorerat: Solen är kungen, vilket bloggen sagt. Men Mars är mer av en VD- eller chefstyp, vilket bloggen aldrig nämnt! Men det som förenar dem är förstås att båda är Ledare, vilket gör min försummelse förlåtlig. Det är faktiskt rätt smart av hinduerna att välja Mars som representant för VD-typen eftersom näringslivet är ett krig där själar på låg evolutionär nivå fortsätter leka natur (Darwins "allas krig mot alla") trots att de uppgraderats till människostatus. 

Jag betvivlar dock att det skulle bli mer signifikant respons på den här betydelsen av Mars om man tröskade igenom 300 VD-horoskop. Placeringar tycks få sin betydelse av den helhetsbild horoskopet ger, vilket väcker frågan hur man ens kommer igång med en förståelse av helhetsbilden! Men det är, som hinduerna säger, en fråga mellan tolkarens och hans inneboende gud och planeternas betydelse, alltid benägna till modifikation beroende på kringliggande omständigheter!

För att återvända till det egna horoskopet som indikation på synens styrka: Att Solen "bränner" bort Mars ur ekvationen (tät konjunktion, mindre än tre graders avvikelse) kanske tär på krafterna. Solen håller Mars konstant Mars förvrängande militärperspektivet borta ur synfältet, åtminstone vad gäller yttre våldshandlingar. Mars ÄR galenskap även enligt astrologin - en hjärna i brand som hos den lätt uppeggade Väduren, behärskad av Mars eller Skorpionen, en mer insidiös form av Mars attack.

Grekerna tänkte sig att "solvindarna" nådde hjässan/hjärnan, dvs Vädurens område, och denna "solära sperma" vandrade sedan ner i mannens pung, över vilken naturligtvis den negativa Mars som herre över Skorpionen rådde. Ledsen kvinnor, men det var Mannen som kreerade i antik medicinsk lära! Kvinnan var föga mer än en container i vilket de vitala fröna tillväxte enligt prefigurerad form.

Månen hos bloggaren är också angripen, men av Saturnus som borde ha hämmat det egna vänstra ögat, dvs känslosidan. Och det stämmer, sentimentalitet är inte en utpräglad kvalitet hos någon med dominant inflytande från Saturnus. Särskilt denna höst med Saturnus på väg genom bloggarens 8e hus för fysiskt förfall har vänster öga trasslat och tårat sig gång på gång. Jag gör som man ska, överlåter jag till kroppen att reda ut saken. Att lita på den lägre intelligens som är Naturens egen har besparat mig många onödiga läkarbesök genom livet. (Något för de knappt livsdugliga stockholmarna att lära sig av, deras överbruk av nätdoktorer är såå pinsamt för Huvudstaden.)

Det går över, det som inte är menat att kvarstå.

***

Vad gäller terrorexperten Ranstorp saknas klockslag och tror knappast han kommer att slå en signal och berätta om sin födelsetimma. Därför ställer jag upp kartan utan att ens försöka "personalisera" den med en mån- eller sinnelagsascendent. Här är den naturliga zodiaken med födelsedagens planetställningar:

Pilarna markerar, som så ofta, hur tecknets härskare från sin faktiska
position i något tecken/element blickar "nostalgiskt" mot sitt hemmaläge
och i detta färgar hemmatecknet med sin nuvarande existentiella nivå.

Ex: Ranstorps Sol, en lika klen placering som Solen fallen i Vågen, skickar
stressignaler från det blåa intellektuella tillståndet (den inte känner sig
hemma i?) och aktiverar KRIGSATTITYDEN Mars i hemmatecknet Lejonet.
Fanns där inte krig före Ranstorp kommer hans intellektuella analys att skapa ett!

Då Ranstorps karta kommenterats tidigare behöver jag inte säga så mycket om sinnet som Månen i Krabban, en ständigt otrygg alarmist som tjuter för det minsta. Se Oscarsbelönade Benedict Cumberbatch som tyckte att det var meningsfullt att uttala sig att han blev sjuk av tvingas röka mängder med cigg när han gjorde en cowboyfilm. 

Det var så omanligt och vekt att jag var tvungen att att kolla upp horoskopet och huruvida han var gay. Det var han inte, men spelade homosexuella kodknäckaren Alan Turing för sin Oscar, och horoskopet var naturligtvis ren och skär kroppslig kverulans: Jungfruascendent och en massiv Krabba! 

Jungfrun och Krabban hade givit en fantastisk nutritionist eller hälsovårdare (Cumberbatch är vegan så klart), och skådespelare är heller inte fel med denna navelskådande läggning (Greta Garbo var en mix av Jungfru och Krabba). 

Jag gissar att det är den uselt placerade solhärskaren Månen i åttonde korruptionshus hos Cumberbatch som ger den här märkliga formen av sensitivitet som så starkt påminner om den homo psykologin.


Det var nu bara ännu en parentes, tillbaka till Ranstorp! Som så ofta upprepar jag misstanken att Månen i sitt (enda) härskarläge i Krabban alls inte är en så självklart bra placering som det brukar sägas om planeter befästa i något av sina två hemmalägen (eller Solen i sitt enda).

Eftersom Månen redan från början är nummer 2, hänger nu allt på nummer 1, Solen klarar sin uppgift. Men går man till Solens hälsotillstånd på himmelen för Ranstorps födelsedygn UNDERMINERAS Solen i Vattenbäraren av ett inflöde från "den onda daimonen" som i den naturliga zodiaken alltid är Jupiter, den Stora Välgöraren som paradoxalt via Fiskarna/12e representerar förluster, offer och död. 

Den välsignelse lyckobringande Jupiter ger här är helt enkelt döden eller förlusten som ett sätt att rädda själen från världens besmittelser. Jupiter i Vatten underlättar klipplandet av de fysiologiska banden med denna värld, inte (som Jupiter i härskarläge i Skytten) det vidare utforskandet av den.

Därför sorterar också kloster under tecknet, och spiritualitet i alla former. Jupiters i Vatten förbereder därför själen för större andlig rikedom. Visst ger Jupiter i Vatten sexmissbruk och annat för dem som här helt avstängda från sina själar och planeterna enbart verkar på den fysiska organismen, men dessa är specialfall och kanske knutna till vissa epoker och lågt stående civilisationer (den västerländska kommer i tanke).

Nu står Ranstads Jupiter förvisso i Väduren och boostar egoprincipen, men det är den intellektuella Merkurius i Fiskarna jag egentligen talar om, och den skänker inte fullgott stöd av zodiakens djuptänkande Sol-Vattenbärare. 

Dessutom finns Vattenbärarens härskare Saturnus i hemtecknet och Sol och Saturnus är varandras ömsesidiga fiender, säkerligen nämnt i tidigare kommentar till Ranstads karta. Solen söker leka kung i det tecken som tillhör Laget (Vattenbäraren är kollektivistiskt). 

Dessutom angriper Kriget och Olyckan (Mars) Vattenbäraren så att tecknet är turbulent och illa rustat att se tydligt med sitt solöga. Alla dessa minuspoäng kring solplaceringen bådar illa för Månen i Krabban som så oerhört väl behöver en väl fungerande Sol för att veta NÄR eller ens OM man ska klämta alarmklockan.

Horoskopet stämmer tyvärr alltför väl med den nidbild som vuxit fram kring Ranstorp och som han får plats i Expressen att grina illa över och söka tysta genom sitt senaste sosse-scoop.


Inga kommentarer: