Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 oktober 2010

Krävs extrem intelligens för att förstå Gud?



© Bettmann/CORBIS


I min läsning råkar jag på namnet Alan Sandage, en av 1900-talets största astrofysiker, beräknare av universums ålder och av Hubblekonstanten (Se Wikipedia). Jag noterar att han är teist, dvs har kommit fram till att universums matematiska precision kräver en matematiker, en bakomliggande intelligens - Gud.

Jag bestämmer mig för att ta ett stickprov eftersom träskallar som zoologen Richard Dawkins far fram med så mycket osanningar och tillhöftade påståenden om religionens värld och centrala tankar.

Vad ska månne Sandages födelsehimmel sända för signaler?

Chockerande komplexitet!



Ju fler horoskop bloggen tittar på, desto mer får de tidiga och ganska enkla observationerna ge vika. Här har vi t.ex. samma attack från Mars mot Tvillingarna som vi sett hos flera skeptiker alt. "desinformatörer". Men som man lika snabbt ser här, är inte Vatten/Luft-störningen sista ordet. Om så Mars angriper Tvillingarna så "välsignas" samma tecken av den som äger Mars, nämligen Fiskarnas herre Jupiter! Så vem har sista ordet? Och det finns fler budskap som "kör över" det här lilla missljudet.

Hur mycket makt ska man t.ex. tillmäta Luftens essentialla härskare Saturnus när den står i sitt noblaste (upphöjda) läge i omdömesgilla Vågen? Härifrån tar den som synes ett stadigt grepp via opposition om den tendens till egocentrisk subjektivism som Venus i detriment indikerar. Helt klart "vinner" objektivitetssträvan i förhållande till den urbota subjektivisten Väduren.

För en riktigt ful obalans häremellan se ateisten Peter Atkins vars Saturnus precis tvärtom har "fallit" i dess sämsta och mest subjektivistiska läge i Väduren!

Är det så skrämmande att våra olika gåvor objektivt avslöjas av den antika astrologin? Jag har varit inne på att ateister är mindre begåvade flera gånger tidigare och låt oss inte ta fram horoskopen för de svenska Humanisterna ännu en gång...

Vidare innehåller Alan Sandage den helt oslagbara triangeln mellan de tre Lufttecknen, men till skillnad från det förunderliga horoskopet som tillhör Dalai Lama börjar välgången (Jupiter) här i det stadiga konceptuella greppet (Vattumannen) och inte i buddhistens pacifistiska jämviktsläge (Vågen). Jag är inte rätt person att avgöra om någon av dessa mäktiga trianglar (som emellertid ritas som två framåtritade 120-gradersvinklar i det indiska systemet) är mer vidsynt än den andra!

Vad som gör det här horoskopet sant förunderligt är också storkorset i Sattva guna som är den mest medvetna av de tre trådarna varav det materiella universum sägs flätat i gammal indisk kosmologi. Kombinationen av så tydlig Sattva ("godhet") och det mentalt klara Luftelementet tycks vara en riktig "killer"!

Tyvärr saknas födelseklockslag, för det här skulle ha varit ett sådant horoskop man gärna ritat upp komplett med ascendent och de tolv husen och i detalj studerat!

Apropå rubriken tror jag det är så. Vanliga normalbegåvade och intelligenta för nöja sig med att tro eller förneka Guds existens utifrån så pass många "förnuftsargument" våra arma intellekt klarar att stapla på hög. Det vi ser här och i Dalai Lamas horoskop är ett intellekt på en helt annan höjd. Med platonismens terminologi börjar vi här närma oss vad som kallas "den rationella själen" i dess renaste form.

Ja, givet Saturnus upphöjd i Luft skulle man nästan kunna säga att den här astronomen har levt sitt liv i "sjunde himlen" - fullständigt medveten om saker fångarna i grottan aldrig kan förstå där de sitter och radar upp "förnuftsargument" mot Guds existens. De är dårar och kommer att så förbli tills de dör. Bättre lycka med makterna (planetställningarna) vid nästa inkarnation!

Helt klart beskriver astrologin det grundstoff vi är vävda av under vår tid på jorden, och med det följer att vi inte alla är jämlika i tiden. Som andesjälar ja, men inte som människor. Det parodiska i vår sekulära kultur är att det är de mest obegåvade som styr och dominerar samhället!

*****

I samband med en viss svensk ateiströrelse har jag påpekat att flera ledande språkrör var födda med Månen i Jungfrun, samt att den här typen av psyke figurerade markant vid den stora granskningen av några hundra brottsdömda. Här har vi då återigen en Måne i Jungfrun och jag kan bara påminna om att detta är en av de typiska matematikerpositionerna.

Varför inte Sandage slutade som en kinkig och negativ hårklyvare utan äger förmågan att både tänka precist och den upphöjda visionärens insikt om att det är för mycket precision i universum för att det ska handla om slumpen, beror säkerligen till stor del på den Jupiters enorma inverkan på en redan från början optimal Saturnus och hur denna toppkombination sedan förmedlas rakt in i Solen - in i mannens inneboende intelligenta andesjäl. Sandage är en av de få Levande här inne i dödens grotta, en som ser mycket och drar de rimliga slutsatserna.

Men bristen på klockslag gör säkert att vi missar mycket. Genom tidpunkten kunde vi t.ex. se att den erkänt hyperintelligente påve Benedict XVI (för övrigt också med Månen i Jungrun) hade Solen upphöjd i Väduren i det tredje merkuriala huset - en fullständig fullträff i termer av IQ och potentiell andlig medvetenhet. 

Jag talar inte om att "tro" här, utan om faktisk, kognitiv, varseblivning av högre verkligheter! Men det går inte för en sann homo sapiens - en vis människa - att tala med krälande materialistiska skalbaggar om sådana ting.

Olika människor har olika medfödd utrustning. Därför möts den mänskligheten i dess ofattbara spridning över begrepp som "tro" och inom organiserad religion, både av den teistiska och ateistiska typen. Ja, den atetistiska typen innehåller förstås enbart skalbaggar som praktiserar bakvänd "förnekelsetro" (satanism).

Som den brittiska matematikern John Lennox (teist) säger, religion och vetenskap är alls inga fiender - de korsbefruktar varandra och sporrar människan att förstå mer om den förunderliga värld hon lever i. När vi hör nejsägare komma med lögn och dikt handlar det om att de valt en materialistisk världsbild men det har inget med den förutsättningslösa vetenskapen att göra.


Tillägg

"Stortrigonen" från Jupiter i Luft till de båda följande Luftecknen, båda ockuperade, är dock inte en total garanti om något! I ett fall av hämmad intelligens och rabiat klichéateism (se detta inlägg) förekom aspekten. Men istället krisade det på ett otal andra ställen på himmelen. Bl.a. fanns problemet som nämndes här (samma fall).

Inga kommentarer: