Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 29 september 2010

Tecken på arrogans & dålig disciplin

Från förra inläggets länktips måste jag översätta denna iakttagelse från en västastrolog som insåg vad som gäller och övergick till det indiska systemet. Jag läste det och tänkte genast på hur exakt det stämde in på en bekant.
7. Jag känner till en nästan bergsäker indikation på dem som inte klarar att ta en högskoleexamen eftersom de saknar inre disciplin. Niondehusets [tillfälliga] härskare råder över högre utbildning. Den värsta kombinationen [yoga] är om niondehusets härskare befinner sig i åttonde huset för död. Personen kommer vanligtvis att uppvisa en dålig attityd mot skola och auktoriteter.

Niondehuset är också gurun, fadern, historien, traditionen, och respekt för auktoritetsfigurer i allmänhet. Inte bara är åttonde ett mycket dåligt hus, det är dessutom det tolfte räknat från sig själv (12e symboliserar förluster).

Det finns alltid undantag, men det sätter ett stort frågetecken för vederbörandes förmåga att lyssna till äldre personer, visare människor, och vinna färdigheter genom övning. De kan ha ett utmärkt horoskop för en blivande läkare eller jurist, men de kommer att sakna disciplinen eller önskan att ta de erforderliga betygen.

I fallet jag tänker på låg Tvillingarna i 9e men Merkurius (och Solen) i Oxen i 8e. Mannen hade alltid dålig kontakt med sin fadersfigur. (Indisk astrologi velar lite: i vissa traditioner står Jupiter för fadersfiguren, i andra Solen.)

Bekanten nedvärderar ofta all mänsklig historia innan socialismen (som han  bekänner sig till) föddes, han är en ensidigt socialrelalistisk människa (som så många svenskar) och en inbiten ateist. Han är dyslektisk och tragglade i två terminer med enstaka universitetskurser, men lade ner. 

Han lyssnar illa på vad omgivningen säger och svarar ofta genom att helt byta ämne. Uppmärksammas han om detta, eller om att han kommer med rena sakfel, då börjar han ljuga som för att inför sig själv framstå som ofelbar. 

Han har som framgår ett våldsamt bildningskomplex som knappast blir bättre av att en syster har en hög akademisk position. Men med honom går det inte att föra en intelligent konversation. (Månen för övrigt i splittrade Skyttens tecken i tredje huset för mentalitet. Dubbla indikationer på mental oprecision med andra ord.)

Under många år översåg jag med hans tydliga disciplinbrist (de som stannar vid vardagsprat kan dölja det mesta), men sedan jag började studera filosofi för fem år sedan (ämnet kräver onekligen ett fokuserat sinne), har det blivit helt omöjligt att kommunicera med människan. Jag fick lov att välja, och det blev Platon framför en av mina äldsta vänner. Lite tråkigt, men det kallas väl livets gång. 

Jag ser sådana här "ryck" eller uppbrott på livsvägen som att man har kuggat i ett nytt tidigare liv som nu ska slutföras eller bearbetas vidare. Om inte de nära bekanta vandrat samma vägar själva, kan de falla från. Särskilt om de inte ens var med i det tidigare livet som nu har börjat rekapituleras i detta.

6 kommentarer:

Magnus sa...

Aangående fadern vet jag att Barbra Pijan har många intressanta teorier. Minns inte helt hela upplägget men t.ex jag och min bror har jupiter i nionde. Våran fader är svårt alkoholiserad och trasig människa. Våran mor har solen i nionde och hennes far dog när hon var ung, så det verkar vara lite olika grader av åverkan

Seaward sa...

Jag måste erkänna att jag inte hållit takten sedan jag upptäckte Jyotish sent 2007. Men varje gång jag hittar någon sådan här sajt, som den av praktiserande Michael Laughrin, slår det mig vilket fantastiskt verktyg den indiska versionen är!

För egen del var fadern en streber som från en enkel, lantlig bakgrund nådde olika chefspositioner, men ofta tappade det han vunnit och fick starta om.

I mitt horoskop ser man Ketu för bestraffningar i tionde karriärhuset - familjens status i samhället, först barndomshemmets, sedan ens egen offentliga status. (Ens egen karriär kommer förstås att utspela sig under en annan dasa/planetär cykel än när tionde beskrev barndomshemmets yttre anseende.)

Ingendera av Solen i 5e och Jupiter i 6e ger något riktigt tydligt besked om fadersfiguren i mitt horoskop, men förr då Jupiter i tjänarnas sektor.

Fadern sade nämligen alltid att han "sökte vara nummer två" på företag för att det "blåste snålt vid toppen" - stämmer bra med Jupiter/Fadern i tjänarens hus, särskilt om man ser min Ketu i 10e som hans bittra erfarenheter av "snålblåsten på toppen"!

Jag har valt en låg karriärprofil i mitt eget liv, kanske pga sagda "mantra" - och likväl hamnat i företag som gått i konkurs och liknande, etc! Ketu i 10e gäller "bakåt", mot fädernet, och "framåt", som en allmän fingervisning om det egna intresset för status (NOLL!).

Kanhända finns ingen objektiv bild av faders- (moders-)gestalten i avkommans horoskop. Här visas bara den bild man själv behöver (eller kan se) beroende på det egna karmat. Sådan var i vilket fall engelsmannen Charles Carters åsikt utifrån västastrologins perspektiv.

Magnus sa...

Jo precis.
Jag har försökt att applicera den tanken på min flickväns horoskop utan framgång(också tvilling asc med saturnus i 7e).

Kollade upp det på Barbras sida och det verkar vara en väldigt specifik yoga "Karako bhavo nashto" - the significator destroys the house.

Enligt det synsättet verkar både jupiter och solen vara "significator" för fadern.
Det kräver nog djupare reflektion..

Den tanken av C. Carter är ju väldigt spännande och öppen!
I synnerhet ur reincarnations-perspektiv där var och en av eventuella syskon måste lära sig sina egna läxor

Seaward sa...

Enligt sidan du refererar till verkar fadern av typen "bara för mycket" enbart gälla Jupiter som faderssignifikator HEMMA i nionde.

Jag märker att hon mildrar dessa hårda och kantiga regler genom att påminna om att en aspekt mot Jupiter i nionde genast skulle berika berättelsen om fadern och mildra en ritualistisk eller självrättfärdig tendens.

Det finns såå många ingångar till detta ämne, och det var väl därför jag backade lite när jag insåg vilken extrem konst den indiska astrologin är!
:-)

Som du såg började jag nysta i min fadersbild utifrån hela andra tankegångar. Tiondehuset som den officiella auktoriteten utåt. Här avslöjade jag att "västinflytandet" hängde kvar hos mig, för i väst faller ju resonemang om en patriarkal fader under Saturnus.

Om man söker information om fadern via nionde, en av husets primära betydelser i indisk astrologi och helt i linje med Jupiter som faderssymbol, då kommer den tillfälliga härskaren till horoskopets nionde hus att vara "platshållare" för resonemangen om fadern och inte Jupiter! Det kan bli många indikationer och kontraindikationer att reda ut…

M sa...

Ja hehe, jag märkte just det - många olika faktorer och ingångar.
Men Jupiter och Solen, enligt Barbra, är signifikator för fadern.
Och givetvis 9e huset och den tillfälliga "ägaren" av det huset.

Men nog om det.
Tänkte bara passa på att balansera all bashing denna blogg får mottaga med att säga att jag uppskattar den väldigt mycket :)

Seaward sa...

Kul att du gillar den. I våra dagar av billiga one-liners är naturligtvis sånt här rebuslösarmaterial helt obegripligt. Den naturliga reaktionen när IQ:t inte riktigt räcker till, är förstås att håna. Men än kör jag på i full fart!