Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 september 2010

John Cleeses mörka sida

Det kommer egentligen inte som någon överraskning att läsa om att John Cleeses maniska galenskap inte enbart var en figur han trollade fram för legendariska Monty Python och senare i Fawlty Towers.

I Expressens artikel om den senare serien medger han ett maniskt drag i sin personlighet. Expressen fyller på med uppgiften att det var lite värre än så. Python-medlemmen Terry Gilliam har sagt att John Cleese låg på terapisoffan i trettio (!) år för att lära sig hantera all sin undertryckta vrede!

Så varför inte återvända till Cleeses horoskop - med känd födelsetimma - och se vad det är som felar (den första granskningen från september 2009 här).



Ungefär samma placeringar som den första granskningen såg som orsak till hans "knäppa" eller humoristiska sida kan vi med hjälp av i dagsläget 142 andra fall [1] identifiera som egenmäktighetssyndromet, den samtidiga närvaron på himmelen av en aktiv Vädur (egocentrism) och härskarprincipen Stenbocken. Cleese har varit expert i sitt liv på att gestalta infantila vuxna, inskränkta i sin vilja att dominera och få sista ordet! 
Men den nya uppgiften är alltså hans oerhörda problem med undertryckt vrede. Låt oss se närmare på exakt hur egenmäktigheten är konstruerad hos Cleese.

Det är rätt uppenbart, eller hur? Saturnus - den stora undertryckaren - står fallen i egocentriska Väduren och defekt och vanskapt som egot redan här sägs vara, förvärras scenen på ett för mig svårbegripligt vis av att Saturnus står uppknuten invid de onda månnoderna. Och denna fullständigt missriktade självstrypning kastar sedan sin kontrollerande och hämmande aspekt över den friska aggressionens Mars som i Stenbocken anses vara en "upphöjd" placering. 

Jag har tidigare spekulerat i att Mars anses förädlad här beror på att aggressionen i sig anses en ond kraft i indisk astrologi. Det är inte andesjälen som verkar genom Mars utan helvetet eller animalismen i det värddjur som själen begagnar sig av under sina liv på jorden. Under Saturnus direkta överinseende anses denna Mars tuktad och därmed förtjänt av "upphöjelsen". 

Men här ser vi ännu en gång hur fantastiskt djuplodande astrologin är: För om inte den upphöjda Mars disponent Saturnus fungerar på sitt håll, utan tvärtom både är fallen och angriper sin gäst, då kan man räkna med problem där det istället skulle ha varit klar kust för en "trimmad" och "förädlad" Mars! 

Det är fascinerande hur Saturnus två varv senare skulle komma att stå fallen i Väduren igen, alltunder att Mars gick in i samma klämläge och Anna Anka föddes - kvinnan som snart blev känd för att ha fullständigt noll kontroll över sin aggression! Här var inlägget om den saken.

Nog fungerar astrologin, alltid! Skrämmande tydligt.


*****

PS. Det framgår otydligt av kartan men Merkurius har just gått in i Skorpionen, i 0°11' Vatten, och mottar därför "välsignelsen" från ett extremt rörligt och känsligt psyke (Månen med förstärkaren och "välsignaren" Jupiter). Naturligtvis är psykets svåra placering i det "onda" åttonde dödshuset ytterligare en pusselbit, bortsett från att här skildras ett känslomässigt geni (alternativt hyperkänslig in absurdum).

Det här ser ut som ett fall av återfödelse från en hemsk olycka i ett tidigare liv, även om detaljerna inte kan ses i ett horoskop. Själen kommer tillbaka till jorden komplett med ett brinnande inferno i sitt psyke! 

Eller är det så att Cleeses horoskop är en "psykisk" radiomottagare för Andra världskriget som just rullat igång då han föddes? Hur många nazi-liknande karaktärer gjorde han inte under tiden med Monty Pythons Flygande Cirkus? Jämför gärna Cleeses himmel med vissa särdrag på Adolf Hitlers (nytt fönster, långt ner i artikeln).

Brittens horoskop kan alltså tas som en bra skiss på det helvete den sekulära västvärlden drog ner sig i för andra gången på kort tid under första delen av 1900-talet!

Tacka den moderna "rationella" människan för detta, ett långt värre monster än de som i religionens namn onekligen också skapat en och annan skamfläck i den växande mänsklighetens historia.

Som indisk filosofi noterar (fast med gigantiska tidsrymder som helst försvinner bortom mänsklighetens dokumenterade kunskap om sin historia) så befinner sig mänskligheten för närvarande inne i en flertusenårig period av extremt medvetandemörker.

_____

1. För att ha någon nytta av räkneverket som är kopplat till etiketterna försöker jag att inte upprepa t.ex. "Vågen" eller "egenmäktighet" där John Cleese tillägnas ytterligare inlägg. Men det blir fel och jag glömmer ibland så siffran 142 granskade fall av egenmäktighetssignaturen är bara ungefärlig.

Inga kommentarer: