Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 september 2010

Religionshat uppstår ur diktatorskomplex

[Lång kommentar om ~8 A4-sidor text.]

Religionsforskaren Elisabeth Gerle jämför i en DN-artikel två av Sveriges absoluta ideologiska lågvattenmärken, Humanisterna och Sverigedemokraterna, och ser likheter och skillnader.

Hon lyfter med rätta fram Humanisternas (läs: ordföranden Sturmark) Hedenius-komplex och längtan åter till det aningslösa svenska 1950-tal när man verkligen trodde vetenskapen hade sanningen och religionen kunde avvecklas som sagor.

Men som amerikanske rymdflygsingenjören och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith noterat har fysiken under 1900-talet - redan före Hedenius ateistiska utfall mot kristendomen - paradoxalt nog avslöjat sina egna yttre gränser. Tvärtemot att omyndigförklara religionen har fysiken i dess absoluta framkant visat att "något" fortsätter bortom tid och rum eller interagerar med det subset av verkligheten empirikern ägnar sig åt. Precis som religionerna alltid sagt.

Det är ett mått på Humanisternas imbecillitet att de förordar empiri och vetenskapligt förnuft utan att ens kunna sin egen terräng. Undertecknad har läst "bra" vetenskapsböcker i några år och insåg sedan det fullständiga falsarium den här lobbygruppen utgör. Det är alltså något annat som "äter" Humanisterna inifrån eftersom religionen har mer vetenskapligt stöd än de låter påskina. Och var skon klämmer, det har den här bloggen i detalj redogjort för.

*****

Problemet är att vi ännu inte nått det historiska vägskäl då vi återigen kan ge Pytagoras, Platon och vår kulturs grundare kredd för deras insikter i tillvarons beskaffenhet. I synnerhet i Sverige slavar vi ännu under 1800-talsmaterialismens och kemisternas eminent urvuxna världsbild. Det periodiska systemet fick allt att se så rätlinjigt och enkelt ut!

Men bara härom veckan kunde viss konsternation bland forskare anas sedan vattenånga hittats i kolstjärnor i rymden - där sådan absolut inte borde finnas. Människan konfronteras oupphörligen med sina egna mentala konstruktioner - och inte sällan korruption. Hon påminns om att hon i bristande ödmjukhet upphöjt sina egna tentativa skisser till Sanningen själv. 

Wolfgang Smith nagelfor den arroganta scientismen rejält redan på 1980-talet, men få uppmärksammade då hans bok "Cosmos & Transcendence". Den tycks ha fått en andra chans efter att fler och fler uppmärksammat hans skarpa intellekt. Det duggar numera friskt av nya röster ivriga att demontera den ateistiska scientismens befängda sanningsanspråk. Femte bäst säljande bok på Amazon förra året, världens största boklåda, var t.ex. Stephen Meyers "Signature in the Cell" med den självförklarande undertiteln, "DNA och evidensen för intelligent design".

Meyer får luften att slutgiltigt gå ur den trötte gamla Richard Dawkins, som, som bäst, verkar vara den enda bok i ämnnet "hata Gud" som den tjattrande svenska menigheten läst. Den som vill se Dawkins låga nivå kan jämföra med hans landsman, den eminente matematikern John C. Lennox som i "God's Undertaker" direkt gav Dawkins svar på tal.

*****

Sveriges intellektuella klimat är faktiskt ett trångbott luftslott sammansatt av några få element. Vi har en praktisk ingenjörstradition som bygger på "mäta och väga" - det den indiska filosofin kallar "illusion" - och att distansera sig från den världsbild som bygger på pragmatism tycks vara ett problem för folket. Vetenskapsfilosofi - som medvetandegör vad man håller på med - är just vad svensken saknar. Jag misstänker att detsamma gäller ämnet politik. Vilken tacksam mark att plöja för hänsynslösa och självtjänande entreprenörer!

Redan i detta, att landets mentalitet liknar en nedbantad och förenklad version av den internationella diskursen, är vi alla hotande nära att förfalla till fundamentalism. Ett land med en förenklad världsbild (och dessutom grovt otidsenlig - det är inte bara Humanisterna som fastnat i arvet efter Hedenius) är alltid sårbart för "tankevirus". Populistiska åsikter som Sverigedemokraternas och Humanisternas slår rot hos folk för att de inte är vaccinerade, inte är tränade i reflektion och inte har kunskaperna att hantera och motbevisa förenklingarna.

Vi, detta folk lite på hörnet av övriga världen, blev till att börja med aldrig riktigt kristnade av lutherdomen (kristendomens mest anti-intellektuella ström för övrigt). I botten är vi alltjämt hednabarn som dansar runt vår erigerade penis vid midsommar, hyllande vår kontakt med jordmodern. Som Gerle påminner var det därför inte så många år sedan gammal asatro lyftes fram och kombinerades med det här småfega tillslutna folkets fruktan för främlingar (och främmande idéer).

Och gudarna ska veta att vi dessförinnan indoktrinerats på temat folkinvasion tillräckligt! Då hette fienden "ryssen" eller "faran från öst". Ännu lite längre tillbaka fanns den populära Sibyllans spåbok där fienden istället betitlades som den gula faran - ett lågt och förvrängt eko av att Kina i omgångar fått nog och drivit ut kristna missionärer ut Kina.

Alltsomoftast har maktintressen spelat i bakgrunden och gjort en och annan välmenande kristen missionär till en "nyttig idiot". Kristendomen valde i senantiken Rom framför Jesus och priset för att välja världen är att man samtidigt säljer sin själ till Djävulen.

*****

Därför är kristendomen inte längre en levande (andlig) kraft utan ett tomt skal. Problemet, åter, är att svensken är så obildad att han inte förstår skillnaden mellan form och substans - och därmed inte vet när han betraktar en "formlös substans", ett gammalt avlagt skal eller ömsat skinn. Svenskens psyke fokuserar på fel nivå, stannar vid ytan. Det är egentligen lite pinsamt att vi är så lättledda så våra förtroendevalds säger "slöja" och så trillar en så stor del av oss dit och hetsar över fel sak! Det är inte slöjan som är problemet utan det faktum att vi inte anstränger oss att se djupare. 

Om inte Sverigedemokraterna så åtminstone Humanisterna har, antar jag, lite högre utbildning och är mer tränade i logiskt tänkande. Det gör sanningen om dem så mycket mer beklämmande. För de är inte ens intresserade av religionens eventuella värde för människan i sig - ett faktum som är odiskutabelt.

(Hur många mänskliga uppfinningar som helst har sprungit ur det religiöst mystiska sinnelaget. Den "mörka medeltiden" är rent skitprat av folk av Humanisternas kaliber, matematik och vetenskaper blomstrade i de kristna klostren! Okej, en och annan mörkläggarscen typ den i "Rosens namn" förekom säkert - men vi talar felbara människor och inte gudar nu!)

Nej, vad dessa professionella religionsförnekare sysslar med är bara att bygga en plattform för sina egna karriärer. Gruppens åtminstone ledarskikt är egoister som instrumentaliserar än det ena ämnet, än det andra. Låt se vad Humanisterna hunnit angripa: astrologi (förstås), det övernaturliga (i största allmänhet), de tre abrahamitiska religiionerna - och det är i det senare man började ana att de faktiskt bara var makthungriga.

*****

Forskaren Gerle är inte hemmastadd i själens klarsyn och fastnar i en alltför ytlig analys eftersom flera av de käpphästar svensken berömmer sig av, "personlig integritet" till exempel, är rent nonsens som inte har ett dugg med en korrekt människobild att göra.

Men jag förmodar att hon tänkte det var ogjort ärende att DN söka öppna upp läsaren för de delikata diskussionerna om hur egot avskärmar människan från upplevelsen att alla själar mystiskt hänger samman. Detta vet nu redan folk i stort - att döma av intresset för "det okända" och tankeöverföring. Men de har kanske inte kopplat samman det med den rådande materialistiska vetenskapssynen, där sådant förnekas.

Drar man ut konsekvensen av den sanna och mer komplexa världsbild som t.ex. Platon lärde ut, visar sig naturligtvis alla människor stå förbundna med varandra via djupa och snåriga rotsystem i "Världssjälen". Djuppsykologen C-G Jung förde västerlandet ett stort steg fram i sina undersökningar av "det kollektivt omedvetna", men det arbetet har inte nått någon spridning i Sverige. En liten bildad elit njuter av den grandiosa bild han förmedlade, men jag betvivlar att en enda Sverigedemokrat eller Humanist ens vet vad jag talar om här.

Man kan hävda att det är vårt kylslagna klimat som får människor i landet att krympa samman och utveckla en skyddande hud omkring sig - bli egocentriskt inneslutna. Att sedan utifrån detta lamentabelt isolerande mentala tillstånd börja utveckla en världsbild där "integritet" lyfts upp som något stort och viktigt, är genant men kanske bara en naturlig process.

Saknas föreställningar om det övernaturliga finns inget incentiv att motverka Naturens onda inflytande på människan. "Naturbarn inte tycka om turist" jycklade Povel Ramel. Talade han profetiskt om de svenska infödingarna, ur stånd att se igenom sina egna primitiva instinkter?

Den bleka sanningen är att svensken frossar i sina egna rationaliseringar utifrån givet faktum: här sitter folk och ugglar i sina stugor och vägrar umgås med världen där ute. När världen då tar ett steg närmare svensk-svensken (som Gerle säger), då vaknar apan inom henne till liv och revirbeteenden blir förmärkta. Ingen har väl så mycket apa och revirtänkande i sitt födelsehoroskop som Christer Sturmark vilket jag visade i den här analysen

Tyvärr är, som sagt, svensken knappast på nivå med det bästa tänkandet mänskligheten producerat så här långt. Fattigsvensken formades under 40 år i den socialdemokratisk skola som trots att den lyfte oss ur ren analfabetism  baserade sig på 1800-talets och det tidiga 1900-talets solida materialism. Nämnda kvantfysiska paradoxer som pekar mot en transcendental, andlig dimension, lämnade vi helt utanför vår världsbild, i det här landet bygger vi SAAB och Volvo, punkt slut. Därför saknar svensken i gemen förmåga att korrekt ta ställning till det astrologiska argumentet.

*****

I själva verket har människan ännu inte skapat ett bättre heuristiskt verktyg för att förstå sig själv. Den närmast ofattbart påläste psykologen Carl-Gustav Jung underströk detta i uttalandet, att trettio minuter med horoskopet för en ny klient, innan han ens mött denna, kunde förkorta terapitiden med två år. 

Det här var innan kbt - denna märkliga lära som helt ignorerar psyket och dess dolda motiv och enbart ser människan som en maskin där, om något knasar, med milt våld kan tvingas att röra sig mot önskat beteendemönster. Jag säger inte att kbt är verkningslöst, jag noterar bara vilken horribel människosyn - den officiella svenska och alla materialisters - den bygger på. Här existerar sannerligen ingen själ som en komplex produkt som byggs och modifieras i liv efter liv.

Och det finns många fler bemärkta vetenskapsmän som är redo att omvittna astrologins duglighet. Tyvärr är majoriteten naturvetare bara scientister, så det krävs viss urskillningsförmåga att se vem som använder sina filosofie doktorstitlar för att kasta skit på ämnen de inte ens behärskar (se t.ex. Humanisterna och Vetenskap och Folkbildning, VoF) och vilka som studerat och förstått systemen i fråga.

Ingen kan t.ex. förneka att Johannes Kepler var astronomins portalfigur, i det att han slutligen löste gåtan med planeternas rörelser så att de långlivade epicyklerna slutligen kunde avföras från modellen. Men detta matematiska snille var också praktiserande astrolog och han såg otvetydiga tecken på att det faktiskt finns ett samband mellan planetära rörelser och jordiska tilldragelser. 

Kepler lutade åt filosofisk idealism - mot Platon - och det är naturligtvis i den riktningen alla begåvade tänkare hittas. Återigen kommer Sverige med dess fattiga pragmatism på skam. Här bygger vi maskinerna, men vi funderar inte så mycket kring basen för vårt kunskap. Här faller vi lätt i den fundamentalistiska fällan, vare sig vi kallar oss ateister eller religiösa. 

Men alla dessa schatteringar i den mänskliga anden stod uppenbarade för den antika filosofen. Astrologin var hans modell för att beskriva det korkade endimensionella förnuftet i kontrast med det Platon kallade "intelligens".

Den här bloggen har ägnat tid åt att understryka skillnaden mellan dess två kognitiva nivåer i människan och ofta knutit förnuftet till Saturnus medan genuin intelligens är Jupiters välsignelse. Ett övermått av förnuft kan t.o.m. leda till stupiditet varvid allt nytänkande dör och enbart legalism blir kvar. Och det är här Gerle närmar sig den heta potatisen när hon noterar att både Humanisterna och SD åtrår ett "enhetssamhälle". 

Det för oss över till en diskussion om hur man identifierar en diktator i födelsehoroskopet. För vad Gerle inte är filosofiskt rustad att inse är det individer som driver den här showen, inte systemen som sådana. Sverige har en formlig skygglapp eller ett mentalt filter här, eftersom vi är ett så organiserat och systemiskt land.

*****

Men plocka bara bort Sturmark ur bilden och Humanisterna kommer att vittra på rekordtid. Det där är hans skötebarn, bara ett i raden av hans övriga entreprenörskap. (Denna studie av Humanisternas kärntrupp visar att endast Sturmark har entreprenörsindikationen "Sol i Lejonet".)

Djuppsykologiskt är han egentligen inte ens religionsmotståndare, negativism och destruktivt söndrande bara råkade ligga i tiden (viktiga komponenter i det vetenskapliga sinnelaget), och han är inte dummare än han ser ett land av urbota opålästa svenskar som han kan övertyga genom att transponera ner Hedenius 1950-talsateism till dummerjönsnivå.

Som jag sade, fantastisk jungfrujord att plöja ner lite medioker religionskritik typ Richard Dawkins! Och så många unga människor under pågående naturvetenskaplig utbildning köpte Humanisternas smörja.

Gerle går naturligtvis inte in på att Humanisterna på viktiga punkter sammanfaller med svenska intressen, inte minst vår forskning i och framställning av medicin - helt och hållet baserat på 1800-talsmaterialismens kollapsade (och falsifierade) världsbild. Hela tiden återkommer vi till grundfrågan: vad tror vi är verklighetens natur? En gudlös klump materia utspridd i universum för oss att slåss om, eller ett intelligent system människan är i världen för att lära sig om (och vårda)?

Det är mycket pengar som står på spel, och religionernas äldre världsbild, som ännu innehöll en medvetenhet om skillnaden på självtjänande skitstövlar och ädla själar, är bara till belastning för det moderna marknadskapitalistiska samhället!

Ateism är bara för fullständigt mentalt handikappade människor, eller dem som när våta diktatorsdrömmar och vill ha ett vargpack i hälarna att bekräfta deras existens.

*****

Det avslutande stycket är överkurs, men det samtidigt kanske viktigaste. Den som via bloggens "Temastudier" låtit sig övertygas om att det faktiskt går att empiriskt säkerställa vissa stående trender i astrologin, dvs, att metoden "fungerar" - vilket också Arthur M. Young, Bell-helikopterns uppfinnare och likt Wolfgang Smith ännu en ingenjör på det "mystiska" företaget för flygande farkoster, Bell Laboratories, intygade - den läsaren är nu i stånd att tillgodogöra sig de tematiska repriserna när jag listar horoskopen på några av historiens största diktatorer tillsammans med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Humanisternas Christer Sturmark. 

Båda de senare har varit föremål för tidigare betraktelser, men aldrig direkt jämförts i denna kontext. Här är frågan den mentalitet som är roten till allt ont: den egocentriska människan med vilja till makt och den "saturniska utblickens" inbillning att "enhetssamhället" (eller diktatorns åsikt om var skåpet ska stå) är det enda som erfordras för att Tusenårsriktet ska komma.

Den med ögon må se.


En analys av fem horoskop (och då släppte jag motvilligt det för Pol Pot), skulle bära alldeles för långt. Jag säger bara: Notera hur de kriminellt överbelastade Väduren/Oxen figurerar i flera fall och hur egenmäktighetssyndromet - eller diktatorskomplexet - också visar sig på olika sätt. Inte alltid som den samtidiga aktiveringen av Vädur (ego) och Stenbock (vilja till makt) utan ibland som hos Sturmark: Solen och Saturnus i opposition.

Den senare konfigurationen är faktiskt vad som kan sägas vara diktatorskomplexet i snävare bemärkelse och jag introducerar det f.o.m. nu på denna blogg. Som synes förekommer det hos både Hitler, Stalin, Åkesson och Sturmark! Lenin saknar den (men ansluter sig till Vädurens egocentriska primitivism i stor stil). Lenin var heller inte en massmördare i samma grandiosa skala som Hitler och Stalin, han har uppskattats ligga bakom 30.000 människors död i efterdyningarna till Oktoberrevolutionen.

Det behöver inte sägas att många människor föds under det och att långt ifrån alla drar mot autokrati. Men en komplett analys av varför de här fem personerna producerar så mycket ont, skulle som sagt bära för långt. Vad vi kan lära här är att vissa bara bekänner demokrati med sina läppar, men att deras själar sysslar med något helt annat.

Den här nivån av förståelse av hur livet och samhället byggs upp av Aktörerna hade människan ännu i senantiken, men män som Sturmark har raserat den gamla visdomen med sitt scientistiska pladder. Helt enkelt för att ljusskyggt folk vet att det finns metoder att lyfta ut dem i ljuset och visa vad de är gjorda av.

Eftersom astrologin i grunden är så konstruerad att det är väldigt svårt att få "höga betyg" (titta på mänskligheten så förstår du varför), dvs, modellen är byggd för att ge en realistisk representation av själen under dess syndafall i gudlöshet och materialism, är det uppenbart att bara några få onda eller patologiska själar i inflytelserik position kan väcka ett folks latenta kapacitet till ont. Stoikerna talade t.ex. om sympatisvängningar mellan snarlikt stämda själar. Därför är det så viktigt att hålla människor som Åkesson och Sturmark och liknande hetsare borta från debatten. Sannerligen inte en enkel ekvation eftersom vi utöver demokrati också har yttrandefrihet i landet!


_____

PS. Missa inte Jimmie Åkessons födelse just som Solen i brutala Oxen förmedlar fixstjärnan Algols ondska! Sök med googlesök uppe till höger andra personer med Algol som dominant inslag i sin själskarta.


6 kommentarer:

Olle Eriksson sa...

Herregud vilket new age-dravel du för. Tyvärr tröttnade jag på din okunskap efter bara några stycken. Som alla andra new age-människor misstolkar du modern vetenskap i synnerhet och vetenskapsteori i allmänhet. Tragiskt och tyvärr alltför vanligt.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men du har faktiskt noll koll.

Seaward sa...

Det finns inte ett ord new age i texten, Olle. Du ser inte att den bottnar i filosofisk idealism och du bekräftar bara vad jag säger om att svensken saknar vetenskapsfilosofisk medvetenhet.

Du är eller är på väg att bli en av landets många nyttiga idioter för den materialistiska världsbilden och tillverkningsindustrin. Skratta du lite beklagligt - men åt dig själv.

Olle Eriksson sa...

Så smidigt för dig att du bara kunde ta bort mitt svar på ditt svar. Jag hoppas du rannsakar dig själv och funderar på varför du inte ville publicera det. Kanske finns det något inom dig som förstår att du har fel? Det känns alltid jobbigt att få sina starkaste föreställningar rubbade.

Seaward sa...

Jag har inte raderat något. Det är blogger.com som verkar ha problem med publicering av längre kommentarer.

Jag har fått din långa litania som e-post men som jag inte ämnar svara på då du inte röjer någon djupare kunskap själv än de "problem" du tillskriver mig.

Läs mer, läs bredare! Jag läser gärna sådana som Steven Pinker, en intelligent tänkare även om jag inte delar hans grundsyn (reduktiv materialism).

Men vi svenskar är väldigt smalspåriga. Det blir på en gång en fråga om att "välja sida". Åsiktsfundamentalister, just som jag sagt i texten.

Anonym sa...

''New age'' eller filosofisk idealism gör ingen skillnad - Dessa resonemang fördes knappast på samma linje innan de fick mothugg av materialister och ''new age'' härstammar endast från ett intresse för annan metafysik än västerlandets, bland idealister på 1800talet och framåt. Det är en långt mer rättfärdigad association än du själv gör (oavsett riktig eller ej) efter någorlunda allmänbildade förutsättningar, eller vad man nu får förvänta sig av sina meningsmotståndare.

Kan tillägga att jag inte läst texten.

Seaward sa...

"Kan tillägga att jag inte läst texten."

Behöver mer sägas?

Vissa svenskar av idag vet allt utan att ens sätta sig in i sakfrågorna.

Därtill trasslar den krångliga kommentaren in sig totalt. Det är all skillnad i världen på new age och filosofisk idealism, inte minst i riktningarnas självförståelse.