Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 september 2010

När Naturen gör fel (Linda Skugge)


 

Ur
Thomasevangeliet, den äldsta samlingen
uttalanden av den remarkabla vishetsläraren

En eller annan gång har jag hört kommentarer (från kvinnor) att den där krönikören Linda Skugge skulle vara en riktig xxxx. Jag har aldrig följt upp ledtråden förrän idag när jag läste hennes uppläxning i Aftonbladet av "den lata ungdomen" ur ett perspektiv som på samma gång är både satkärringens och den arroganta överhetens.

Uppenbarligen har Skugge haft någon mindre tillfredsställande erfarenhet av en ung arbetskraft och sedan generaliserar hon vilt. Det är så uselt att jag istället raskt övergår till himmelen dagen hon föddes.

Med sedvanliga reservationer för att varje dygn innehåller värre och lindrigare timmar, och att bristen på klockslag ger ett "fattigmanshoroskop" som saknar många nyanser, är det ändå uppenbart vilken vulgär människa vi har att göra med.


Den här gången ska vi betrakta den naturliga zodiaken som hennes egen födelsehimmel för att kunna hänvisa till några av husbetydelserna.

Det här är som sagt en simplistisk människa. "Allt går att fixa med lite tåga". Den som säger så är den absoluta nybörjaren i zodiaken, den tunnelseende och ofta rent kriminellt subjektivistiska Väduren. 

Det här är den typ av människor som inte kommer att ha någon plats i kunskapssamhället eftersom de tillhör typen "doers". Naturligtvis fattar inte en så här enkel människa att hon talar om sig själv, dvs 8% av mänskligheten, så att hennes "goda råd" till ungdomen egentligen är rätt så värdelöst. Nu vet jag vilken PR-byrå jag aldrig skulle anlita om jag behövde hjälp med ett sanningsenligt budskap. Skugges firma har varken verklighetsförankrad eller etisk certifiering.

Hennes låga självkänsla syns av Solen i Jungfrun i tjänarnas tecken. Det är normalt inte något stort problem, men i det här fallet är Jungfruns härskare Merkurius i riktigt blåsväder. 

Merkurius i den ultrasociala Vågen gör henne talför. Problemet är bara att jag sällan sett en så obalanserad Merkurius som här. Direkt angripen av den själviska (och självsvåldiga) Väduren saknar hon synbarligen all social talang. Hon fungerar bara i råbarkade sällskap av en synnerligen kulturlös typ. Snabba puckar och slängighet.

Och intellektualiteten förråas ytterligare av att Saturnus hoppar på tåget (tredje huset, hypotetiskt) så att det vi hör är en kombination av Vädurens aggressiva subjektivism och Saturnus - överhetens maktspråk.

Jag minns rubriker för något halvår sedan om graverande sakfel i något Skugge skrivit och Merkurius under svåra angrepp är desinformationen eller den rena vanelögnarens signum.

*****

Det är också intressant hur Jupiter, välvilja och generositet, bara inte finns på kartan. Jupiter "faller" i Stenbocken med vilket menas att den uppvisar en legalists eller en materialists snäva verklighetssyn. Jupiters kända förmåga att gynna, gynnar här Stenbockens von Oben-perspektiv. Och i kombination med en djuriskt primitiv gåpåaranda i Väduren har vi naturligtvis det klassiska diktators- eller egenmäktighetssyndromet.

Som den skicklige astrologen Charles Carter sade, bör man inte räkna med alltför mycket av försvagade planeter även om de är naturliga välgörare. När en fallen och distorterad version av godheten som här "välsignar" Sol-Jungfrun - tjänarna - ja då låter det som i Skugges parodiskt usla artikel.

Det är så mycket mer som inte fungerar på den här himmelen att det är lönlöst att djuploda. Jag nöjer mig med att peka ut det förhöjda men störda libidot - Mars attack mot Venus - och att den senare i Vatten har till uppgift att disponera intellektuella Merkurius i Luft. Det mentala "dissociationssyndromet" resulterar och givet den hetsiga och perspektivlösa Mars-i-Väduren tror jag vi har spikat förklaringen till hennes faktafel. 

En Våg ur balans är en riktigt kritisk indikation eftersom det sätter ifråga omdömesfrågan och vederhäftigheten. Den här bloggens vidd och perspektiv möter ibland oförstående hos oförberedda läsare (oftast brist på filosofisk kunskap, tycks det). Vad mer typiskt än att på bloggarens himmel finna Solen, Mars och kommunikatören Merkurius?! Men det här "kommunikationskriget" är inte för egoismens sak (Väduren) utan för perspektivet eller balansens (Vågen) och disponenten till denna svada är Venus i Lejonkungens tecken. Sämre uppdragsgivare kan man ha.

*****

Skugges Merkurius är så eländigt placerad att det knappast kan råda någon tvekan om att vi har att göra med en förbrytares horoskoptyp att göra. Och som våra egna vibbar är, sådan blir också kvaliteten hos de undersåtar vi lejer. Skugge kan således, i kraft av sin alldeles egen själsfrekvens, inte räkna med några goda erfarenheter av ung arbetskraft. För det är hon en alldeles för dålig arbetsgivare. 

Jag påminner åter om att Solen i tjänarens tecken här är alldeles uppåt väggarna illa konfigurerad pga disponentens (Merkurius) oförmåga till fungerande social kommunikation. Att Solen med Jupiter tecknar förhöjd intelligens måste alltså avvägas mot budskapen runt Merkurius som tvärtom talar för mentalsjukdom. Astrologin innehåller många sådana här delikata avvägningar och jag avstår från att göra den här, särskilt som födelsetimman saknas.

Men jag har svårt att tro Skugge har något flyt med sin PR-byrå. Som jag en gång i Stockholms tunnelbana hörde en man säga till en annan om yrkeslivet: "Vi går inte från ett jobb till ett nästa som vi redan kan, vi stiger alltid till vår nästa inkompetensnivå". Skugge är en inkompetent PR-människa, men det är just därför hon är i den svängen: för att lära sig en ny färdighet. Jag menar, trodde hon att den texten skulle entusiasmera ungdomen? Hur många produkter sålde den reklamtexten? :-)

Ödet eller karma styr in de människor i hennes närmiljö hon behöver för att bli varse hur hennes kognitiva universum ser ut.

Det är intressant att Månen i Vattumannen baserad på Saturnus i Luft i sig är en indikation på mental vigör eller en tendens att tänka snarare än känna efter. Men Saturnus som organisatör och faktaansvarig har problem på den här himmelen. I Tvillingarna indikerar den mentala fixeringar och ting sammanknutna med axeln Rahu/Ketu - månnoderna - anses alltid riskabla (även om bra planeter plus axeln tycks gynna framgång).

Den hetlevrade krigaren Mars i Väduren - i sig en typisk telefonförsäljarkombination - ger visserligen en viss synergi med Saturnus i Tvillingarna eftersom energi och kontroll står i Eld resp. Luft, två mentalt produktiva element.

Ett klockslag hade kunnat visa i vilka hus planeterna egentligen ligger och med det en finjustering av utsagorna om kvinnans eventuella mentala störning. I brist på sådan får jag med mästaren Jesus beklaga att Naturen ibland faktiskt begår fel. 

Här har uppenbarligen ett rovdjur råkat stiga upp en skapelseordning och blivit tilldelad en människokropp. När rovdjuret för första gången kommer i besittning av människans speciella särdrag, hennes merkuriala intellekt, då producerar rovdjuret en sanning som kommer från dess egen djungel. Då får vi en parodisk och krum version av socialdarwinism. (Jfr Mars/Venus-störningen.)

Zodiaken ljuger, till skillnad från Skugge, inte.


*****


Noterat i medierna.

Länk

På ett halvt dygn efter detta inlägg hittar Aftonbladet en urvattnad version av Jesus dolda varning att inte leva så att djuret i själen ta över. Än har jag inte sett någon rekompensation för att jag servar tidningen med idéer till deras betal-tv! :-) (Det kan också vara en s.k. jungiansk synkronicitet, fast i så fall den mest extrema jag sett.)

Men det är ett fascinerande exempel på djupt mentalstörda människor som översätter allt till platt bokstavstro. Troligen ser den här mannen ett djur för sin inre syn - har fått det på hjärnan - men likt en homosexeuell som hellre byter kön än börja reflektera psykologiskt, tror han att djurfixeringen är en uppmaning att kroppsligen efterlikna! Själar kan falla djupt in i dårskap!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Aj, aj, aj, det här var väl en nästan lika elak attack mot Skugge som Skugges mot Ranelid :-)
Rovdjur... om hon åtminstone haft solen i lejonet... men hon ser ju i o f s lite kattaktig ut - kanske ascendenten där? Och mentalt störd... kanske att ta i, men jag vet att hon lider av bacillskräck och renlighetsiver, det har hon själv skrivit om. Sägs ju vara typiskt för jungfrun, men det stämmer då inte på mig... och det där med dålig självkänsla, det har jag då aldrig lidit av, så det är inget man per automatik har bara för att man har solen i jungfrun. Självförtroende däremot, är en annan sak...

Tyckte det var lite kul att konstatera att Ranelid också har månen i vattumannen, mars i väduren och jupiter i stenbocken!

F.ö. måste det stå fel när det står att saturnus är attackerad av mars.
S

Anonym sa...

Vad i hela himmelens höjd är det här för bullsh*t? Bland det löjligaste jag läst. "Zodiaken ljuger inte"? Att tro på sånt här är det som är kriminellt, inte Linda Skugges personlighet.

Seaward sa...

S: Tack för påpekandet om Mars attack, jag såg fel. Det är min uppfattning att Jungfruns tecken drar ner självkänslan - men ser man till helheten är det en välgörande avkylning efter Lejonets tecken där de har så mycket av den varan att man inte sällan ser diskrepansen mellan Lejonets ENORMA självbild och vad det levererar.

Emellertid kan Jungfruns förkrympta självkänsla (som ofta tar sig uttryck i att den istället blir perfektionist i det lilla) lätt neutraliseras om andra horoskoppunkter gasar på mer. En stabil Måne kan också neutralisera den självkritiska och/eller kritiska tendensen.

Anonym sa...

Jag har inte trott ett smack på horoskop - förrän nu! Klockrent!

Seaward sa...

Det är klockrent för att det är den gamla zodiaken från Babylon som hela tiden justeras för att kompensera jordaxelns gungning. De tolv tecknens betydelser syns tydligare med den sideriska zodiak som t.ex. indierna alltid behållit.