Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 oktober 2010

Den blockupplösande kvaliteten?

Vilken astrologisk kvalitet skulle ens komma på tanken att som tidningsräven Bertil Torekull gör på Newsmill, föreslå en upplösning av blockgränserna för landets bästa? Sattva guna förstås. 

Så över till svenska Wikipedia för ett födelsedatum att än en gång testa astrologins verktygslåda mot! 

Några få vet vad inte materialistiska skeptiker som dem i Vetenskap och Folkbildning eller Humanisterna vet, nämligen att metafysiken står ovanför fysiken och möjliggör allt - även inskränkta ateister.

Astrologin fungerar eftersom den adresserar livet självt, till skillnad från de märkliga vetenskapsmän som första finstrimlar livet och sedan tror de ska hitta svar i likdelar som ligger kvar efter deras bakvända logik gjort sitt.



Med chefredaktörsjobb på SvD, Östgöta-Correspondenten och VeckoRevyn (!) med flera, är Torekull knappast en man som fastnat i hjulspår. Det som sades om många trådar i luften i samband med John Foxx och hans Sol-Jungfru med Månen-i-Skytten, gäller mer än troligt även här. Foxx verkar nästan ha satt en ära i att helt byta stil från ett musikalbum till nästa under 1980-talet och i sin sena 90-talscomeback hade han totalt ömsat skinn och sysslade nu med ren konstmusik.

Men se vilken skillnad i kvalitet i själen. Där artisten Foxx var djupt filosofisk och hade en Måne sporrad av filosofiska Jupiter i Eldelementet, har vi hos tidningsmannen samma sinnelag - men tyngt av ansvars- och pliktplaneten Saturnus, realpolitiker och materialist! Två Mån-Skyttar men diametralt motsatta.

Givet den upphöjda Jupiter i Kräftan har vi en typisk entreprenörstyp i Torekull men kanske inte ett tänkande utanför lådan helt och hållet. Därför bara en politiker inom ramen för företagarsverige men ingen filosofi i egentlig mening. Jupiter i Kräftan är mer en oerhört känsla för ebb och flod - köpa/sälja typ. Bäst verkar den vara för affärsmän och själsligt sensitiva musiker.

Men det viktiga var alltså hans fånigt tydliga orientering mot Sattva (och påeldad av lidelsens Rajas). Faktiskt aktivt sökande tingens upplösning bara för att se om de kan bringa något nytt! En bra entreprenörskombination: att starta upp släppa taget och gå vidare.

Väl dold på bloggen, i den här blå illustrationen (nytt fönster), ligger varningsorden om Sattva guna, som väl drar "uppåt" men där kunskapens väg kan bli ett självändamål och likväl binda människan i kretsloppet!

Det problemet har sekulära samhällen, där visdomsidealet saknas. Vi lever egentligen i ett u-land, men tack och lov vet vi inte om det! Vi lever på inbillningen att vi kommit längre än kulturer där t.ex. religion ännu är en statsangelägenhet och andra värderingar än Penningen styr livet. 

Men i så mån som religionen bevarat det kompletta schemat för mäskligt självförverkligande på jorden har det sekulära samhället skapat sig ett systemfel som går ändå in i kärnan. Det går inte att nå djup kunskap inom ramarna för en sekulär världsbild. Vi är och förblir ett våningsplan under den enklaste hinduiska fåraherde oavsett vår sociala ingenjörskonst och entreprenörsanda. Sekuläristen reducerade sig till en simpel barbar och har historiskt verkligen burit sig så åt. Se det långa inlägget om sekulära Frankrike och dess syn på "längre stående folk".

*****

Inga kommentarer: