Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 8 oktober 2010

Perioder som ger dåliga politiker


Diktatorslooken

När jag i SvD av alla tidningar [1] läser om fd högskoleministern Tobias Krantz partiska och fyrkantiga sätt att hantera sitt ansvarsområde - och denna svidande och läsvärda kritik alltså i ett borgerligt organ - då kryper en fundering in i huvudet.

Hur mycket av den dåliga Väduren fanns det i hans horoskop? Att sköta sitt jobb så huvudlöst illa att han till sist hade alla mot sig, måste inte detta omvittna någon form av "diktators- eller egenmäktighetssyndrom"?

En snabb beräkning visar att vi - återigen - är i den kritiska subgenerationen 68-71 när rättrådighetens Saturnus är mer eller mindre korrumperad pga egotecknet Vädurens subjektivism. 

Här gäller det att minnas att även motsatt placering, upphöjd i Vågen, har sett någon enstaka urspårad individ. Men desto fler väldigt nobla livsöden med kristallklar blick för de självklara principer som borde råda. Senast i inlägget om den fattiga rastasångaren Junior Ross på Jamaica och nyligen den teistiska astronomen Alan Sandage. 

Saturnus i Väduren borde alltså omvänt tendera mot inskränkta och omdömeslösa människor, med enstaka fall där egensinnet är nedtonat tack vare förmildrande omständigheter. Men i sak inser man av detta att hela "subgenerationer" bör hållas borta från makt och politik och ledas mot sysslor där de kan ägna sig helt åt sig själva - som i konsten t.ex.

Apropå subjektivismen läser man i SvD att Krantz oavbrutet förnekade att han skulle ha begränsat den akademiska friheten genom att styra grundforskningen mot vissa områden. Jag tror aldrig jag sett en tydligare beskrivning av den sämsta sortens Vädur, av en diktator.



Varför jag här bryter mot mina regler och färgar den "naturligt goda" Venus aspekt mot Månen röd, beror på att Venus i just detta fall är disponerad av den fallna Saturnus. Därför blir Venus-Månen en extremt rigid (Tamas) spänning och i praktiken en berättelse om Krantz oförmåga att vinna sympati från majoriteten (Månen)! 

Eller ska man läsa det från andra hållet? Hans dominanta Lejon-sinne tenderar mot ett stört förhållande till Vattumannen som "blueprintet" för högskolan. Min tanke är dunkel här, det meges, men prova istället ovanstående naturliga zodiak som om den verkligen vore Krantz exakta födelsehoroskop. Auktoritetsplaneten är då fallen i hans första egohus för en tydlig beskrivning av en personlig diktatorsådra.

Då får vi också tydlig turbulens i nionde huset för högskolan, och den tillfälliga härskaren Jupiter har lagt sig i åttonde "onda" huset - ett distinkt tecken på arrogans och dålig disciplin enligt en vedisk astrolog! Titta mannen i ögonen - jag har aldrig sett så mycket arrogans och rent av undertryckt hat!

Här finns annars flera intressanta saker att fundera över. Vi har lidelse och mörker (Rajas och Tamas), men samtidigt en rörlig Sol driven av en övertaggad Jupiter (se den ömsesidiga receptionen med Jupiter som ger ett Eld/Vatten-krig). 

Men jag hoppar över alla funderingar över horoskopet, huruvida det är helt vanvettigt eller om det finns någon partisk slughet.

Högern verkar ha en osviklig förmåga att rekrytera människor med skeva perspektiv till regeringen, och som SvD noterar tycks regeringen Reinfeldt själv vara att lågutbildat patrask som nu bara buntar ihop högskolan med allmän skolgång.

Sedan läggs hela klabbet under den värsta galningen av dem alla, burkahataren Jan Björklund som tjatar om flumskola. Åtgärden signalerar ointresse för Sveriges framtid - skicka ut alla på skitjobb enligt "arbetslinjen", typ.  Det är som när kommunisterna drev ut de intellektuella i risfälten, Reinfeldt, Björklund och grabbarna måste verkliga förakta människor som kan tänka.

Mer vision än så hade vi inte i högern, för vi har den kanske mest ointelligenta regeringen i Västeuropa för tillfället. (Läs i Expressen om hur rasande snabbt de snodde ihop den skandalösa sjukvårdsreformen som skadat massor av svenskar.)

Här finns inte en anstymmelse till gammal hederlig bildning. Är varenda borgare i regeringen en simpel ekonom? Deras enda mission är att så snabbt som möjligt bryta sönder och sälja ut landet till Storkapitalet, som vi vet bara tackar för vår oändliga dumhet, snålar in på ytterligare lite dyra råmaterial i produkterna så skräpet vi köper går sönder ännu fortare. Sedan köper de lyx åt sig själva för vinsterna folket givit dem rätt i händerna. 

Dumma medelklass, oändligt dumma medelklass. Ständiga medelmåttor just för att de tror de har något för att slicka uppåt och skrämt sparka nedåt mot det getto som kryper allt närmare deras egna kvarter.


_____
1. Förklaringen kommer i slutet av artikeln - den är skriven av ordföranden för socialdemokratiska studentförbundet, och är extremt vass och observant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är född -68 och då på den tiden var ekonomklasserna knökfulla och många.Så du har nog helt rätt i att de är ekonomer hela bunten. Det var det enda som räknades,alla andra var loosers.Det sas ju gärna högt och tydligt.och så var de med i Muf.Håhåjaja.Men visst fick de rätt i att de var de som skulle komma framåt här i livet...

Seaward sa...

Tack för att du översåg med flera usla meningsbyggnader! (Nu rättade.)

Den här historiska perioden är väl värd ett noggrannare (astrologiskt) studium, för den fördjupade subjektivism jag talar om bör ha visat sig inom alla livets områden.

Jag noterade t.ex. i inlägget om Petra Mede att Martin Luther King sköts just innan Saturnus "föll" in i Väduren, och att USA strax därpå såg enorma raskravaller - ett av flera uttryck för "jag-hävdandet" fast här mer som en reaktion på att mordet signalerade ett ifrågasättande av hela befolkningssegmentets existens.

I Sverige, idag, ifrågasätter borgarna på samma sätt existensberättigandet hos VISSA typer av människor eller deras rätt att uttrycka sin särprägel. Vad hjälper det då att borgarna spelar ut sitt antirasistiska kort i riktning mot det enkla packet? Det är riktigt fult, det som pågår i landet för tillfället.