Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 oktober 2010

Mjäkiga män fastän Lejon


Van Morrison, Irland/Stuart Murdoch, Skottland/Morrison igen

Jag får skylla det på en födelse under Månen i juvenila Tvillingarna att jag tände till på Belle & Sebastians musik fastän den så uppenbart riktade sig till en yngre poppublik. Bandet kallades "twee" i brittisk musikpress - överdrivet sockrade och gulliga - men det var något fenomenalt melodiskt över låtarna. Och här fanns religion och existentiellt djup i texterna.

Jämför här DN:s journalist, som hallucinerar "politik". Det röjer Sveriges tillstånd. Vi ser och hör bara den knivsudd av verkligheten som ett sekulärt samhälle godkänt! Den som hör politik i gruppens texter hör bara implikationen av Stuart Murdochs kristna tro.

Kort sagt, Belle & Sebastian fick mitt avdöda popintresse att temporärt vakna till liv igen.

Senare upptäckte jag att bandmedlemmarna inte var purunga själva och jag mer jag tänkte på saken tycktes deras fixering på småflickor på alla skivomslag gränsa till det pedofila. En motreaktion satte in och jag blev besvärad av att ha alla skivorna i samlingen - trots textdjupet. Jag började faktiskt betvivla gruppens genuinitet. Än mer stärktes jag i misstankarna att jag läst in för mycket när de kastade sig i armarna på den kommersiella, fejk-arty producenten Trevor Horn för den mest ointressanta skiva de gjort (förutom Storytelling). 

Men motsägelserna jag upplevt är egentligen inget mysterium. Dominanten, Stuart Murdoch, har ett horoskop som förklarar allt.



Enkelt uttryck är han ett så extremt Lejon - den oförmedlade kreativiteten som kommer från vår själ och ytterst direkt från Gud - att han skulle bränna sönder sig själv av all gudomlig eld om inte en medlargestalt trädde in.

Alla dessa flickor på skivomslagen är Murdochs olika anima-gestalter - hans musor. De är Dantes Beatrice som vägleder honom, de är Venus som hon kan ses i härskarläge i Vågen - de högre konsternas tecken - som lotsar honom. Tanken bekräftas av horoskopet vars andligt-själsliga markör - atma karaka - är just Venus.

Atma karaka är den planet i horoskopet som är allra längst fortskriden i ett tecken, och denna Stuart Murdochs "inre kvinna" leder här de andra i Faderns hus och som välsignar hans kommunikativa uttryck (Merkurius) med just den sockrighet som ligger bakom det nedsättande ordet "twee". Och hur ljuvligt fungerar inte astrologiken: Venus namn på sanskrit är Shukra - Den som "sockrar", gör livet lite ljuvare. Venus är en planet naturligen klassad som Rajas, lidelse/passion.

Men horoskopet visar samtidigt att det finns något dubbeltydigt i Murdochs natur, för Mars i "kvinnotecknet" Kräftan är en skadad sexualitetsplanet, som vi t.ex. sett hos Kapten Klänning, kvinnornas "beskyddare". Ja, det måste ha varit den här dunkla placeringen jag "läste av" i gruppens envetna exponering av unga, nätt och jämt lovliga flickor på omslagen. De äcklar mig! (Mina drömmas anima-gestalter, själens vägledare håller lovlig ålder!)

Hur fatta den här lustiga omständigheten i ett annars så fantastiskt gott horoskop? För gott är det, båda de naturliga välgörarna Jupiter och Venus har samlats i ett tecken vilket "renar" den amoraliska Jupiter och indikerar Solens livsverk.

Sällan hittar bloggen ett horoskop där illgärningsmännen Mars och Saturnus håller sig lugna (åtminstone vad aspekter mot andra planeter beträffar). Senast det hände var i samband med avataren Dalai Lamas födelse. Jag minns också hovsångerskan Elisabeth Söderström. Indikeras här mänsklighetens mest utvecklade själar, de som helt utrotat de simpla drivkrafter som binder oss till planetens jordens föreställning?

Kan man tänka sig att pedofilvarningen hos Murdoch är hans sista återstående svaghet, att Mars i Kräftan är en sista liten detalj som "läcker" från hans själ utan att han själv märker det? Från hbt-testet med 120 horoskop såg vi att Mars i Kräftan är ett statistiskt säkerställt lågvattenmärke, precis som den antika åsikten om planetens "fall" säger. 

Men här har jag ett förslag. Det är bara att lyssna på texterna så hör man hur Lejonet i horoskopet medlidsamt bekymrar sig och lever sig in i unga skotska människors problemfyllda liv. Lejonet står vid sidan av och känner empatiskt med de traumatiserade! Det är så Murdochs Mars-Kräfta fungerar. Men kanske ändå inte helt, för detta är också året 1968, då Saturnus gick in Väduren, dess sämsta placering (planetens fall/debilitet).

Nu har flera inlägg på kort tid återaktualiserat tankar som startade i inlägget om den bisexuella Petra Mede. Saturnus i Väduren tyder på ett negativt karma i frågan om barnets formulering av en tydlig egokärna. Den här blockerade eller sinkade jagutvecklingen i Väduren (dvs, en förlängd period av barnasinne eller egocentrering att räkna med i livet), är närmast ett kroniskt problem hos Murdoch eftersom Saturnus disponent Mars också är fallen och i sin tur regisserad av Månen som här är "sönderbränd" av Solen!

Fatta! Här är Murdochs blindfläck och skälet att jag slutade inbilla mig att jag längre kan lyssna på hans musik. Han kommer att försöka skriva mot samma målgrupp tills hans framstår som ett överårigt gubbäckel. Hoppfullt lämnar han popmusiken helt och hållet till förmån för någon annan genre innan problemet blir alltför uppenbart. Detta är karma som inte går att besegra.

För mig stod detta helt klart när han häromåret gav ut en skiva med material som inte riktigt stämde med Belle & Sebastians profil och kallade projektet för "God help the girl"! 

Se de uppenbara kopplingarna till horoskopet: Gud är Lejonet med Solen med religionens, den högre intelligensens och framgångens Jupiter. Den hjälpbehövande flickan är Murdoch själv, hans skadade själ (bränd Måne) under vilken vi hittar en skadad sexualitet/Mars och bortom det en skadad auktoritetsplanet i egoformartecknet. 

Det här skulle få mig att misstänka att Murdoch varit med om incest i sin egen barndom och nu har han inget annat sätt än att låta en sidopersonlighet, "flickan" vara språkrör. Lejonet inom honom, hans i grunden goda andesjäl ömmar för inte bara sin egen skada utan för alla andra unga som farit illa.

Och DN:s recensent sitter och hör "politik"! Han har inte hört något alls eftersom Sverige saknar kontakt med den gudomliga sfär som antikens visa människor kopplade an till via "den Rationella Själen" - planetsfärerna!

*****

"Look-alike"-kombinationen med Van Morrison är inte perfekt men där finns något snarlikt. Är det bara något drag typiskt för de brittiska öarna, eller är det två Solar i Lejonet som anas här. Minns att alla tecken kommer i ett okänt antal distinkta undertyper, och sångaren Joey Tempest tillhör en annan sort medan Nina Persson kanhända ansluter sig till britternas grupp - jag har inte tittat efter så noga. Det är över ett år sedan bloggen snuddade vid några Lejon enligt den sideriska zodiaken, bl.a. Carola och f.d. modellen Emma.



Jag ska inte gå igenom Morrisons horoskop annat än påminna om hur känd för sitt vassa och nyckfulla humör han var i sin krafts dagar. (Idag är han likt Murdoch kristen och mer tempererad.) Horoskopet bekräftar perfekt vad jag tidigare sagt om elakhet i de merkuriala "intellektuellt vässade" Tvillingarna och Jungfrun. Här råder ingen tvekan eftersom Mars i Tvillingarna direkt attackerar Jungfrun. 

Man kan också härleda stingslighet till det faktum att Månen i Luft disponeras av en Merkurius i Vatten, med den bräcklighet som kan finnas i gränslandet mellan det omedvetna och intellektets formuleringar. Här står som synes också planeterna "felkopplade" - Vatten-Månen i Luft och lufttenderande Merkurius i Vatten. Av sådant stoff vävs poeter! (Jfr Marcus Birro som huserar i samma segment av zodiaken.) 

Jag sade "lufttenderande" om Merkurius för kommunikationens härskare är både i härskarläge samt "upphöjd" i Jordtecknet Jungfrun men "bara" härskare över Lufttecknet Tvilllingarna. En god natts sömn löste det mysteriet. Varför kommunikation "upphöjs" och firas i Jordelementet beror på att det är här mörkret är totalt. 

Merkurius/Hermes springer skytteltrafik mellan punkt A och B och i vissa lägen informerar han, i andra pladdrar och skvallrar han bara. Men i andevärlden är detta rännande helt onödigt. Kommunikationen är omedelbar och kräver inte att man tillryggalägger avstånd. Det finns inga avstånd bortom tid och rum! Merkurius i "luftigt tillstånd" är naturtillståndet och inget att jubla över! Den som inte kan föreställa sig en värld där själar vistas tillsammans fastän man inte mäter avståndet mellan deras "kroppar" och där tankar finns direkt tillgängliga för var och en att "ta in", den människan har aldrig varit med om tankeöverföring. 

I ateistens snävt avgränsade värld är egot så skrajset att det slutit sig i ren självbevarelseinstinkt och kommer i det tillståndet att snärja sig ännu mer i egosynden. Ateisten kommer att få en chock när hon dör, dvs själen lägger bort den värdelösa människa som höll henne fången. Då först fattar människan att hon aldrig var kroppen utan själen själv!

Van Morrison var väl nu aldrig mjäkig - vilket man kunde kalla Murdoch om man inte alls hittar in till hans musik - men här finns astrologiska paralleller. Båda har ett  starkt lejonhjärta som kreerar men som också lutar sig tungt mot medregenten Kräftan. Lejon och Kräfta är som att säga Sol och Måne, kung och drottning, fast i en annan dialekt. Och från Kräftan - kvinnan, Visheten, kommer då den djupare mer innerliga sidan. (Se inlägget om de fyra dygderna om Kräftan som vishet.)

Morrisons extremt lättirriterade natur är därför knappast huvudpoängen i horoskopet, som är oändligt förtätat och intressant. Den här mannen, en musiklegend om det någonsin funnits någon, är egentligen värd en egen analys. Men för ögonblicket säger jag som Morrison på skivan Moondance: "into the mystic". 

Over and out.


******
SvD:s recension av nya Bella & Sebastian-skivan är så pliktskyldig att den knappt är värd att nämnas. Den tycks i alla fall ha tjänat som utgångspunkt för DN-recensionen - om det inte är en slump att den senare använder precis samma tanke om plattan som en återgång till sent 90-tal.

Inga kommentarer: