Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 oktober 2010

Föds egoister & ateister i klasar?

I den svenska versionen av Postkodlotteriet går inte hälften av intäkterna till välgörande ändamål som den holländska programidén stipulerar. Istället snor VD:n åt sig hiskliga summor (SvD, Expr). 

Det är alltså inte nog med att svenskarna hamnar långt ner i undersökningar av länders generositet, utan till och med saken rör välgörenhet kommer vår nationella själviskhet fram. Att VD:n är färgad har inget med saken att göra, det är svenskt kynne han har i blodet.

Eller är det? Här har vi ännu ett fall från cirka 1970, och en möjlighet att fundera hur illa den materialistiska Saturnus egentligen beter sig under sin passage genom den egocentriska Vädurens tecken. Planeten lider sitt "fall" eller "debilitet" här och det börjar kanske bli läge att tala om en rätt rutten generation som föddes runt denna tid. Det ser de inte själva eftersom man så att säga är fånge i sin egen tidsanda eller luftbubbla. 

Jag känner flera personer runt denna tid - tio år yngre än mig - och måste säga att jag verkligen noterat egocentrismen hos alla med något undantag - fastän de är vänliga (annars skulle jag inte umgås med dem). Det märks som en lågintensiv grundton i personerna, vare sig män eller kvinnor är de alla planerare som vill bestämma var skåpet ska stå. Jag har sett relationer knaka rejält genom att den med Saturnus-Väduren är så identifierad med rätten att ha sista ordet (Saturnus är den ultimata gränsdragaren).

Det måste dock till ytterligare varningstecken på himlen innan man kan tala om en sjuklig egoism. Och de varningstecknen finns hos lotteri-vd:n!



Vad sägs om ett förhöjt libido i pengarnas tecken Oxen? Mars och Venus kan ge en osund kick av att lägga beslag på rikedomar. Saturnus i fall är dessutom en ovanligt tydlig faktor till ont, och när den lättpåverkade handelsmannen eller krämaren Merkurius hamnar mellan en så dålig influens och den likaledes milt "illasinnade" Solen, har vi genast varningen om en ohederlig försäljare.

Notera nu vilket intressant dubbelspel som tycks pågå på himmelen: välgörenhetens planet är Jupiter, jovialisk och lyckönskande. Den är fint placerad i Vågen (och nu låtsas vi ett ögonblick som om vi inte redan sett det självtjänande eländet i Väduren). 

Jupiter kastar en välsignelse mot Vattumannen där en annan expansiv, till och med expansionshungrande, faktor befinner sig - drakhuvudet Rahu. Dessa budskap i Luft kan mycket väl läsas som välgörenhetstanken i kombination med själva lotteriet som också tar fasta på att folket (Vattumannen) har en girighet (Rahu) och gärna hoppfullt (Jupiter = hopp) drömmer om pengar utan ansträngning. Det här är då direktörens produktidé.

Men i zodiakens mer primitiva och jagiska första halva händer något helt annat. Här kontaktar istället Mars/Venus - glödande passion för pengar - samma månnodsaxel. Är det här direktörens eget sätt att mjölka produktidén och korrumpera det holländska originalet?

Uppenbarligen är han inte ensam om att ta för sig. SvD lyckas hitta uppgiften att en annan person i den här skimningsligan tar ut försvarliga miljonen för vilken löjligt mellanchefsjobb som helst!

*****

Låt oss titta på ännu ett fall av den fallna Saturnus i Väduren, först förd på tal i samband med underhållaren Petra Mede vars roll "Petra" tycks ha förvirrat många svenskar som inte kan skilja på sak och person eller artist och en roll. Jag noterade där att den sjukligt egocentriska figuren "Petra" egentligen bara är Saturnus i Väduren när den släpps helt fri att likt det barn den är rumstera om och se till att hela världen kretsar kring den själv.

Följande horoskop härrör från ett saturnusvarv före lotteri-vd:n och tillhör den prominenta Oxford-kemisten Peter Atkins. Några känner honom som en förbittrad ateist som polar med den ytterst obehagliga religionshataren och biologen Richard Dawkins.

Förvånar det någon, som reflekterar en stund över denna kortslutning mellan materialismens Saturnus och religionens och den högre medvetandegåvans Jupiter i egotecknet att Atkins har ett medfött intellektuellt handikapp?



Det är ännu en gång tydligt att ett övermått av Rajas guna - lidelse eller passion - fullständigt kan derangera en människa och det är bara en i en skev tidsanda som vår - eller Nazitysklands - som ingen märker hur käpprätt galna de här människorna och deras åsikter är.

En Rajas-dominerad människa, men under svåra planetära missförhållanden, blir precis som den störda Tamas-individen fanatisk snarare än rigid och defensiv som t.ex. Reinfeldt och Sahlin - båda med storkors i Tamas - båda har lätt att bara blockera sig och se purkna eller avvisande ut! Rajas som är den lidande människans låsning mellan Ljus och Mörker är den kanske mest oförutsägbara.

Rajas påminner emellertid lite mer om Sattva eftersom den driver framåt - nog för att Tamas är redo att skövla hela världar för att konsolidera sin vision (se Reinfeldt eller Pol Pot). Men vad vi har i kemisten Atkins är en mental (kemisk?) obalans. Sinnet (Månen) i Vågens tecken är illa attackerad av en Saturnus som söker undertrycka den expansionsvilliga Jupiter.

Det är Saturnus som styr den showen och effektivt skadar Jupiter. Det slutar i synsättet "naturalism - och tacka för det, kemister älskar sin materia. Hade människan haft en högre potential hade han inte sökt kemin till att börja med.

En fallen Saturnus styr hela det här horoskopet och den miskonfigurerade Väduren med Sol-Kräftan gör honom till en sensationalist (överhettning), en fanatiskt aggressiv förespråkare för en världsbild som inte tillåter någon högre intelligens än han själv, medlem av människosläktet, besitter.

Bort hemska tanke om att vårt medvetande kanske i detta ögonblick beses av högre medvetanden i en oändlig regression som inte slutar förrän vi snappar ur drömmen om universum och upptäcker vårt sanna jag, att det är vi som är författarna till hela föreställningen!

Människor som Atkins är alldeles för rädda för att använda sitt förstånd till filosofiska strövtåg - han har bojat sitt i den trygga kemins lilla Lego-låda. Ett spädbarn bland människor, precis som Vädurens symbol indikerar på den själsliga evolutionsskalan.

(Undertecknad har starka placeringar i Tvillingarna, vilket motsvarar en sju- till tolvårings utblick. Uppenbarligen räcker det för att genomskåda den materialism som dåraktiga svenska förnuftsrörelser försöker sälja på det mottagliga svenska folket. Mottagligt eftersom vi just har en naturvetenskaplig tradition i landet men ingen som helst träning i att tänka fritt, dvs, ingen filosofi av den korrekta typen, den som föregick 1800-talsmaterialismen.)


4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har ju flera gånger förr tagit upp det här med generationer födda med Saturnus/Solen i Väduren, och då har jag tänkt på en person som har den kombinationen och konstaterat att det finns alltid undantag. Harry Månsus (f 2/5 -41), om han är bekant? Han är baptistpastorn som blev brobyggare mellan den traditionella frikyrkan/kyrkan och den nyandliga rörelsen, och startade den s k Brommadialogen. Han är även känd för att ha introducerat tolvstegsrörelsen och sinnesrogudstjänsterna i Sverige. Han har dessutom ett präktigt egenmäktihetssyndrom, men även det kan ju yttra sig på ett gott sätt. Det var nog många inom frikyrkan som tyckte han var egenmäktig som vågade närma sig den fördärvliga New Age-rörelsen och starta en dialog med dess företrädare.
S

Seaward sa...

Här rör du vid en intressant sak: "egenmäktig" ur vems perspektiv? 1800-tals SAP:arna skulle nog inte hålla med mig om att deras partihoroskop illustrerar en "gruppegoism med universalistiska (Jupiter-Skytt) förtecken".
:-)

Som du kan ha märkt har jag tröttnat på vissa klichéer nu och tar här och var diskussionen ett litet steg till - exempelvis till frågan vilka planeter som bildar ett eller annat tema. Men ständigt denna brist på födelsetimma. Utan den vet man inte om "egenmäktigheten" leder individen eller om den begravts i världsligt svaga hus...

Peder sa...

Jag måste bara få kommentera detta också:

"ingen som helst träning i att tänka fritt, dvs, ingen filosofi av den korrekta typen"

Jag undrar bara om du själv hör hur detta låter. Jag har inte den filosofi som enligt dig är av den korrekta typen, alltså tänker jag inte fritt. Men om jag anammar din korrekta filosofi, så tänker jag fritt. Jag hoppas att det inte var så du menade, men det var så det lät.

Jag kommer inte att kika in här för att se om du svarar - jag har redan använt för mycket tid till att skriva detta men jag kände mig bara tvungen.

Seaward sa...

Läsaren som helt enkelt inte var intresserad av astrologi (kallar ofokuserat ämnet astronomi i annan kommentar), klippte av ett citat lite tidigt. Det avslutades: "...den som föregick 1800-talsmaterialismen".

Låt var och en som har tid och läggning gå längre bakåt och bedöma till vilket pris vi lät oss vinnas för den reduktionistiska fysikalismen, och i vilken utsträckning vi har denna att tacka för de många sjukdomssymptom det sekulära samhället har uppvisat sedan 1900-talets början - två världskrig, rasbiologi, tvångssteriliseringar, och numera en illa dold samhällsagenda som fryser ut människor som inte följer hälsofascismens senaste rön.

Historien kommer att vara hård i sin dom mot "Upplysningserans" otaliga tankefel.