Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 oktober 2010

Ormen! (Humanisterna ynglar av sig)


Lucifers fall

Med så många ord går historikern Henrik Arnstad tillrätta med Humanisterna på Newsmill och finner ännu en gång vad så många redan insett om denna rörelse med dess murkna grundattityder och falska förespegling att representera förnuftsmässigt tänkande.

Jag vet vad han kommer att finna och lämnar artikeln redan efter att ha sett rubriken "Humanisternas stockholmsmöte urartade till rasistfestival" och tagit notis om namnet på stockholmssektionens ordförande.

Horoskopet som resulterar för denna kvinna med mage att kalla sig filosof - "the spawn of Sturmark" - återintroducerar varningspunkter som bloggen om och om igen noterat i samband med främlingsfientliga attityder.


Från de svenska rasbiologiska horoskopen har vi Kräftan, inte Månen men väl den dokumenterat klena Mars i sitt fall (samma som hos Sturmark och markant överrepresenterad i homosexuella horoskop). Skadegöraren Mars i revirinstinktens tecken är inte vad man associerar med en sval och omdömesgill överblick.

Positionen stämmer exakt med hur Armstedt avslöjar kvinnans lösliga bas för sina påståenden: subjektivistiska eller anekdotiska intryck, "känslan av hot från utlänningar".

I det här fallet befinner sig också psyket - Månen - i sitt så kallade fallna läge i Skorpionen. Eftersom dess disponent därmed blir skorpionhärskaren Mars har vi den minst sagt otillfredsställande situationer med två sammanbundna planeter som båda är fallna - dessa indikerar alltså det allmänna sinnelaget! Det är som att säga 1000%-ig negativititet och brutalt irrationell aversion mot ett eller annat! Ett mycket obehagligt och avvisande sinnelag och en perfekt astrologisk indikation på en fullblodsrasist.

Lägger man därtill att Solen i affirmativa Lejonet formligen slaktats av Liemannen Saturnus (en iskall och rationell planet) och besinnar att båda dessa är attitydfixerade Tamas-tecken, är det här något av det mindra omdömesgilla horoskop bloggen synat på lång tid.

Den i sina värsta stunder enbart puristiska och negativa Jungfrun, som var så tydlig i genomgången av ledande nazister från Andra världskriget och som utmärker ledande språkrör i Humanisterna, representeras också, men inte via Månen utan med den tvivelaktiga axeln mellan Jungfrun och Fiskarna, som tycks ha med nitisk ordning och totalt kaos att göra.

En riktigt ful kombination av denna polaritet låg till grund för den uppenbart rasistiska norska legosoldaten Joshua French - han som mördade en färgad chaufför i Kongo. 

Jag hoppas det inte dröjer allt för länge innan astrologin återfår digniteten som det verktyg för rekrytering det än gång var. Med dess hjälp ser man verkligen vilka tider som producerar människor som inte bör släppas fram i opinionsbildande sammanhang eftersom de är trauma-själar som för närvarande läker sina sår från tidigare liv. Skulle du släppa in en svårt infekterad kirurg i en operationssal?

Hybbinette har givit sig in i något som går långt över hennes eget förstånd. Som bäst kan man säga som jag gjorde i inlägget om nazistiska propagandaministern Goebbels, att många själar återföds för att svettas ur sig sina gamla synder och att man kan låta deras förflutna få vila i frid. Ny spelplan - om än våra själar är allt annat än en tabula rasa!

Men allt mer talar för att det är alltjämt aktiva illgärningsmän som söker sig till Humanisterna, själar som gått genom döden och kanske suttit av tid i helvetet. Nu är det tillbaka utan att i grunden ha förändrats i grunddispositionen. Den här gången måste exponeras exakt för vad de är: mänsklighetens fiender. 

För är det inte just vad ateismen är: negationen av alla absoluta värden vilka lett mänskligheten fram genom historien? Den sekulära humanismen är ett försök att stjäla mänsklighetens termer från dem och fylla dem med ett obehagligt innehåll som fordom gick under helt andra beteckningar.

Hybbinette har själv det perfekta fascisthoroskopet! Det är ju därför hon är så intresserad av ämnet. Kan hon bryta upp med sitt gyttjebruna mönster - tecknat av Jungfruns och Skytten samtidiga aktivering?

I samband med den begåvade syntpopparen John Foxx (Solen i kliniska Jungfrun) nämnde jag att Jord och Eld ibland kommer samman och får till formerna perfekt, så att det inte bara blir ett improduktivt fäktande mot den patenterade verkligheten.

Men jag måste här tillägga att hans adaption av iskalla tyska gruppen Kraftwerks sentiment samtidigt har en obehagligt metallisk ton. Han tycks vilja göra sig av med köttet! I en annan tid hade han säkerligen varit en i Hitlerjugend han också, eller en italiensk fascist och futurist med deras dyrkan av maskinen, metallen, styrkan och farten!

Kanske man kan försöka sig på en diagnos på detta fenomen, de svenska Humanisterna: de är återfödda europeiska fascister. Minns Sturmark något alls av sina senaste nedslag i tid och rum eller är han totalt styrd av irrationellt och hatiskt mörker - en öppen dörr den personifierade Ondskan?

*****

Alla ursäkter till de med samma sol- och månplacering som är perfekt goda individer! Men bloggen har nu hunnit så långt i sina undersökningar att det inte går att upprepa hur komplext ämnet är i vareviga inlägg. Här är den fundamentala lunisolära axeln så usel att den drar in allt i sitt fall.

Och så kom faktiskt bilden på Lucifers fall till sin rätt! Den var lite malplacerad men jag hade redan bestämt mig för någon slags ormtanke (förrädisk, kluven tunga, etc) i samband med Humanisterna. Solens konfiguration med Saturnus och den fallna Skorpionen indikerar just en straffad själ.

Ärkefascisten Mussolini hängd med sin älskarinna

*****

En kommentatör påpekade att jag valt fel födelsedag, vilket stämmer. Min syn är dålig och på Birthday.se missade jag att en person stavade namnet med tyskt ü och den andra med y. Jag gjorde sedan bedömningen att ingen människa så långt i åren kommen rimligen kan vara så omdömeslös att man ägnar sig åt Humanisternas sak. Jag hade fel.

Dessvärre försämrades sektionsordförandens indikationer från "kritiskt många främlingsfientliga signaturer" till "kritiskt lik de rent psykopatologiska horoskoptyperna".

Inläggets "roliga" poäng rörde emellertid den ursprungliga kartan och måste därför utgå. Jag har sparat texten här:




Jag hann knappt trycka publiceraknappen förrän jag tog inlägget offline. Varför denna visshet om att Humanistens horoskop tecknade den perfekta fascisten? Jag tog fram Mussolinis födelseshoroskop som jag inte minns om jag besett sedan jag bytte till siderisk zodiak för snart tre år sedan.

Ännu en gång har vi de signaturer som tycks gå i dagen när vi möter murkna attityder till svaga, invandrare, et cetera!

Mussolinis Sol i "rasbiologiska" Kräftan baserar sig på den värsta månkonfiguration jag sett. Inte bara är sinnelaget belägrat från båda håll av "onda" planeter, husplaceringen är också ond. Hur mycket hjälper det då att Månen anses "upphöjd" i Oxen?

Här är Hybbinnettes Sol och Måne men i omkastade positioner. En slags kvinnlig spegelbild av den hatade fascisten. Tala om att vara naturligt kallad att fundera över fenomenet!


Även om den omkastade placeringen av Sol och Måne utgår (som så publikknipande kunde färgas vattenblått och jordbrunt), har Mussolinis sinnelag (Månen) kvaliteter som påminner om det faktiska horoskopet för stockholmssektionens ordförande.

Saturnus och Mars är de "naturliga illgärningsmännen" och båda attackerar på ett ogynnsamt sätt viktiga punkter i kvinnans horoskop, Solens naturliga trosvisshet skadas av Saturnus som allmänt frostig, otroende och låst till "förnuft". 

Jfr Saturnus som opponerar Sturmarks Sol! För båda dessa Humanister kan man därför upprepa den strukna meningen: "Tala om att vara naturligt kallad att fundera över fenomenet [fascism]".

Och Månen är redan i sig "fallen" i Skorpionen och att detta är en punkt att ta notis av bekräftas när även dess disponent Mars är fallen!

Tanken om Lucifers fall ner i helvetet i jordens innandömen passar lika bra på det omräknade horoskopet!

Tydligen finns svåra relationer med en muslimsk man med i bagaget enligt denna roman - "självbiografiskt inspirerad". Detta förhöjer trovärdigheten i Arnstads rapport från mötet.


20 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du egentligen hur gammal Rebecca Hybbinette är, du har ett horoskop för denna unga kvinna?! Detta är en kvinna född på 40-talet!!!
Liten miss i ditt "arbete"?!

Seaward sa...

Tack för ditt uppmärksamma påpekande. Oturligt nog för sektionsordföranden kvarstod efter justering av datumet flera indikationer plus några ännu värre tillkom. Texten har uppdaterats och en ogiltig sektion flyttas ned till slutet.

Peder sa...

Oj, det var det värsta. Nu fattas bara belägg för att astronomi har något med verkligheten att göra. Alla expermient som hittills har gjorts - inklusive sådana som toppastronomer varit med och designat - har misslyckats med att ge några sådana. Om du skulle ställa ett horoskop på Nelson Mandela i tron att det var Hitler skulle du nog kunna konstatera att detta är ett horoskop över en synnerligen ond man.

Seaward sa...

Det är korrekt. Det bor såväl ondska som godhet i nästan alla. Utmaningen ligger i att se om godheten är inbillad eller genuin. Bloggen innehåller många resonemang om dissociativa beteenden och tankestilar - vilket du här gav ett exempel på.

Anonym sa...

Du är en idiot

Peder sa...

Att vi alla har potential att handla både gott och ont behöver man inte vara astrolog för att komma på. Utmaningen i att identifiera ondska möter man bäst genom att se till en persons handlingar, inte genom att titta på vid vilken tidpunkt vederbörande föddes. Antag att du nu med astrologi (inte astronomi, som jag slarvigt råkade skriva sist) skulle komma fram till att Mandelas godhet är inbillad. Alltså en genuint ond person som handlar gott. Vore inte det paradoxalt så säg?
Sen är jag nyfiken på vad du menar med "dissociativa beteenden och tankestilar" och hur mitt inlägg var ett exempel på detta.

Seaward sa...

Det är korrekt att det finns alternativa metoder för allt. Astrologi är bara för dem med en konstnärlig känsla och med ett metafysiskt och filosofiskt intresse.

Peder sa...

Man kan också säga att de alternativa metoder som finns ger mer eller mindre tillförlitliga resultat. När man testat astrologin har dess resultat varit ungefär lika tillförlitliga som att kasta tärning, möjligen något mindre. Som hobby, visst, men du använder det för att gå till personangrepp. Det är inte snyggt.

Seaward sa...

En vis människa försäkrar sig först om att man inte spottar ur sig åsikter som redan tillbakavisats på bloggen. Här finns kvantitativa pilotstudier som visar att astrologin denoterar reella strukturer. De är uppenbarligen inte av enkelt kausalt slag och därmed saknar materialistisk vetenskap redskap att komma längre.

Dessa positiva gensvar har förvånat mig då astrologi är metafysik och horoskop beskriver en helhet - med de problem det medför att bryta ned det i lösa komponenter (varpå delarna kan ändra beteende jämfört med deras funktion i helheten).

Du har troligen ännu inte börjat studera vetenskapsfilosofi. Återvänd till astrologin sedan du förstått samtidens vetenskapliga diskussioner om komplexa system där just helheten betingar delarnas funktion. Samma tankar gällde i västerlandet då astrologin formaliserades för 2000 år sedan.

Inläggen hålls i platonisk tradition där idébilden är primär och individen en sekundär instantiering. Prat om personpåhopp beror på du har så pass stora kunskapsluckor att du inte ens adekvat kan se hur diskursen löper eller adressera inläggets subjekt. Textens subjekt är genomgående horoskopet!

Studera vidare! Du behöver bli bättre på svensk grammatik så du förstår vanlig svenska, lär dig ta ut satsdelar och innehållsanalysera en text.

Och vetenskapsfilosofi är nödvändigt för att förstå den egna världsbilden. Annars blir man som den sorgliga skeptikern i inlägget om Zeus Ktonius.

Peder sa...

Prat om personpåhopp beror på att du använder astrologi för att jämföra en person med Mussolini. Du skriver att textens subjekt är horoskopet. Men snälla du, horoskopet är ju ställt över en fysisk person! Gäller då inte omdömen som "fullblodsrasist" den faktiska individen? Att svänga sig med uttalanden som att individen är en "sekundär instantiering" verkar för mig som ett försök att glida undan ansvaret för de konsekvenser som dina horoskop kan ha för den individ du ställer dem över. Då behandlar du individen som medel, inte som mål.
Vi kan ju också ta ut satsdelarna i följande mening: "de är återfödda europeiska fascister". Vad händer? Jo, någon "är" - predikat. Vem är? jo, "de", vilket syftar på "de svenska Humanisterna". Subjekt! Vad är de? Jo, återfödda europeiska fascister. Predikatsfyllnad. Nå, humanisterna är människor av kött och blod och fascist är ett skällsord. Hur kan man då tolka detta annat än som ett personangrepp?
Vad gäller dina anspelningar på min kunskapsnivå, så håller de ett nedlåtande tonfall som inte anstår en vis människa, om du frågar mig. Kan vi hålla oss till sakfrågorna, tack?
Om du slutligen, och mest intressant, har referenser till empiriska studier som ger belägg för att astrologi kan användas för att studera verkliga samband, så får du gärna ge dem här. Jag har faktiskt varken tid eller lust att plöja igenom dina samlade alster på jakt efter dem.
Med förhoppning om svar på framför allt det sistnämnda.

Seaward sa...

Hade du läst välkomsttexten uppe till vänster hade du kunnat se att det dock är den astrologiska symboliken som är ämnets subjekt.

Än värre: du knyter samman texten med Mussolini fast det stycket är överstruket efter att en felläsning av födelsedatumet uppdagats! Det förefaller som du inte ens läst inlägget eller, nästan lika illa, att du inte lyckats fullt ut i din innehållsanalys.

Behöver jag förklara elementa? Överstruken text kan inte användas att argumentera ifrån. Däremot visar jag prov på intellektuell hederlighet som låter läsaren se ett ursprungligt men felaktigt stycke text. Kompositionen i båda bilderna matchar, Mussolini och Lucifer i huvudstupa fall. Symboliken får du lösa bäst du vill.

Beträffande din önskan att slippa göra grovjobbet: Det finns tyvärr inget sådant som en gratis lunch. Klarar du inte att gå igenom en handfull rubriker under välkomsttexten har du inget med tryckt text att göra.

Eftersom du redan två gånger aviserat att du minsann inte här är för att sätta dig in i något, är du fri att ströva vidare i samma okunskap som du kom hit i. Du klarar dig utmärkt utan astrologi, om det har vi redan enats. Over and out.

Peder sa...

Vad som du än anser är textens subjekt så kvarstår det faktum att du uttalar dig om nu levande människor och beskriver dem i ordalag som "mänsklighetens fiender". Allt du skriver om att det är symboliken som är subjektet ändrar inte detta. Du har som du själv skriver en bild av Mussolini inbakad i texten och du hänvisar dessutom till den överstrukna texten och skriver att horoskopet nu blev ännu värre. Du kanske inte såg det som en jämförelse med Mussolini när horoskopet inte längre stämde, men du skriver ju att en persons horoskop nu blev ännu värre än Mussolinis - det kallar jag en jämförelse.

Slutligen har jag inte för vana att lusläsa all text runt omkring ett blogginlägg. Hade du genast hänvisat till rubrikerna vid sidan av hade du kunnat bespara mig dina förolämpningar, men du kanske hellre ville ha det så. Eftersom jag är patologiskt artig tackar jag ändå för hänvisningen och skall ta mig en närmre titt på dina "kvantitativa studier" så snart min begränsade tid tillåter, vilket tyvärr inte lär bli snart.

Till dess kan jag också avvara både astrologin och dina - jag upprepar - personangrepp. Den hållning till dina medmänniskor som du ger uttryck för ger mig rysningar, att du ursäktar den med att det är astrologin som är det viktiga gör det bara än värre.

Seaward sa...

Du är välkommen att ansluta dig till vad som kan bli ett intelligent tankeutbyte här - efter att ha lyssnat in dig på nomenklaturan. Kravlande i egokulturens gyttja hindrar från att ens förstå vilket ämne bloggen adresserar.

Peder sa...

Du är då för generös, som sträcker ut en frälsande hand till mig, arme förtappade sate nere i "egokulturens gyttja"... en sådan storhjärtad inbjudan till "intelligent tankeutbyte" kan man knappast motstå!

En tanke som kanske inte slagit dig är att vad du avser med en text kanske inte är den enda tolkningen. Och bara för att du inte avsåg den alternativa tolkningen, betyder inte det att den är felaktig. Vad du skriver offentligt kommer att ha konsekvenser. Dem kan du inte avsvära dig ansvaret för, särskilt inte genom att försöka förlöjliga dem som kommer med den avvikande tolkningen.

Jag kommer att granska dina "kvantitativa studier" tids nog, men den jargong som råder i dina bloggar kommer jag aldrig att ansluta mig till. Det kan du och din nomenklatura få syssla med själva. Tack och adjö.

Seaward sa...

Peter, det är korrekt att jag inte lägger två strån i kors för en människa som kommer till bloggen med en dålig attityd, en som understryker att han minsann inte ämnar spilla tid på ett sådant här ämne.

Jämför med hur du nu gått ett varv runt och åtminstone påstår att du tänker titta igenom de kvantitativa studierna (du vet fortfarande inte att den typen av studier är irrelevanta för metafysiska spörsmål, men tillfredsställer det "lägre intellektets" existensmaximum).

Vad utsäger detta kappvändande?

Ordet psykopatologi är viktigt på den här bloggen: själens rotation runt en fixering den ådragit sig (i tidigare liv eller i detta). Ditt fulla varv kanske räcker, du kan ha befriat dig från den fixering som ledde till det här meningslösa utbytet av ord som jag i sinom tid raderar för att det inte hedrar någon part.

(Därav förslaget att istället hoppa in i vettig diskussion där alla förstått sakfrågan - Platons idévärld och hur den lyser igenom via de konkreta människornas patologiserande - rotation runt sagda idé eller idékomplex.)

Seaward sa...

"utifrån ... metafysik uttalar du dig om verkliga personer och då rör du dig utanför metafysikens område"

-Men snälla. Bland de röda huvudrubriker jag redan hänvisat till finns "Filosofiska grundantaganden".

Läs åtminstone den innan du deklarerar vad som ryms eller inte ryms inom metafysisk i allmänhet och den filosofiska idealismen i synnerhet!

Du har inte riktigt förstått vad jag avser med "egokulturens gyttja" eftersom du saknar inblick i andra världsbilder än din egen, som uppenbarligen är identisk med den sekulära kulturens trångaste yttring: scientismen (saluförd av Humanisterna).

Scientismen har jag kommenterat åtskilligt på min mer filosofiska blogg Ockulta ögat.

Peder sa...

Jag har redan läst och inte fått svar på mina frågor. Vetenskapen och astrologin har ett gemensamt: de kan inte ge oss svar på etiska frågeställningar. Hur bör vi förhålla oss till våra medmänniskor? Hur visar vi respekt?

När du stämplar vissa av dina medmänniskor som återfödda fascister, mänsklighetens fiender, utifrån astrologin, menar jag att du inte visar dem den respekt de förtjänar som människor. Du behöver inte respektera deras idéer för att kunna behandla dem själva bättre än så.

Men utan att granska dina studier kan jag ändå förstå att du verkligen tror att astrologin talar om sanningen för dig, vilket får mig att tro att du anser att de medmänniskor du uttalar dig om verkligen är sådana som du beskriver dem - onda, förtappade, själar som återfötts ur helvetet utan att ha blivit bättre. En sådan människosyn förfärar mig. All metafysik åsido: stämmer det att du verkligen hyser dessa åsikter? Att du betraktar dina medmänniskor på detta sätt? Eller hur ser du egentligen på dina medmänniskor - är de ens verkliga för dig? Jag förstår faktiskt inte, det erkänner jag villigt. Så du får gärna förklara i enkla termer, så att denne björn med mycket liten hjärna kan förstå.

Seaward sa...

"respekt de förtjänar som människor"

-Här finns ett språkspelsproblem på din sida. Du påstår dig "redan ha läst" men lämnar inte ens provisoriskt det individ- eller egocentrerade synsättet, vilket förvisso måste bero på att du tillhör den "sekulära humanismen". Du ställer frågor som inte är relevanta på den här blogggen, och jag tror ärligt inte att du alls "läst", för då skulle du ha förstått det.

Bloggen resonerar från den äldre - genuina! - humanismens perspektiv, den som ännu inte separerat från antikens världsbild (studera Petrarka fram till florentinarna). Som andeväsen är alla levande varelser jämlika, ja. Som människor, nej. Människan är ontologiskt en fallen själ.

Parallellbloggen Ockulta ögat innehåller litteraturtips som visar på all den forskning som väst sopat under mattan under hundra år men som visar att medvetandet är oberoende av kroppen (vi ÄR primärt medvetanden eller själar och inte människor).

Kolla t.ex. "Irreducible Mind" på amazon. Sex medvetandefilosofer och psykiater som tröttnat på den smörja Humanisternas favoritförfattare (Dennett med flera) häver ur sig. Dock inte skriven i polemik mot den militanta ateismen - de inblandade författarna verkar på en långt högre nivå än i det bondfångeri Humanisterna riktat in sig på.

Du behöver bara läsa lite fackmannapsykologi för att vakna upp ur din humanistiska illusion. Det finns avgrundsdjup av ondska i människan, men det sekulära samhällets slapphet mörkar ut skillnaderna så att vi accepterar mycket som andra kulturer fortfarande kan se för vad det är.

Det finns avsevärd ondska i det horoskop som studeras här ovan. Astrologins problem är att se hur rollerna fördelas i livets teater - under samma "platonska" arketyper väljer någon att agera brottslingen, en annan offret och en tredje brottmålsjuristen. Men vem är vem? Är dagens brottsoffer gårdagens förövare? Det är genant att behöva påpeka det som kan läsas redan i "välkomstspalten" till höger, men bloggen utgår från reinkarnation. Har du ens sett det? Inser du vad reinkarnationens realitet innebär för detta fattiga harvande om "personlig respekt"? När du fattat att du - ditt ego - kommer att dö, inser du vilken meningslös diskussion du framhärdar i här.

Lösningen på det anförda astrologins problem är: frågan är en chimär, förorsakad av det felaktiga egotänkandet, förorsakat av intellektets tendens att dikotomisera. Skurken och hjälten upplöses i en högre enhet bara man vågar släppa den sekulära humanismens felaktiga fokus på enskilda kroppar. Läs Platon och förstå formläran! Det är den bloggen undersöker via dess förgängliga och i sig rätt ointressanta instantieringar.

Du är, som jag sagt flera gånger (och detta är den sista) inte ens på rätt spelplan. Frågor om "integritet", "respekt" är att ha missat den grundläggande frågan om VAD människan är. Astrologin var i antiken ett verktyg för detta. Sekulära humanister har genom sin sekteristiska tro bakbundit sig redan innan de påbörjat resan att bli MER än människa.

Läs Platon får du se hur antikens tänkare pucklade på varandra! Det var inte fråga om något vekt hojtande efter respekt eller krav på personens integritet. Svenskarna är helt körda i dagsläget. Och Humanisterna är bottenskrapet av den s.k. bildade delen av befolkningen. Vår människobild en total förfalskning av de fakta om VAD vi är, som går att hitta, bara man är intresserad av ämnet.

Peder sa...

Du har alldeles rätt i att jag är på fel spelplan. Men det beror lika mycket på att du vägrar lämna din egen (där spelreglerna bara får mig att skaka på huvudet) ens för ett ögonblick. Nej, jag tänker inte ägna den myckna tid som skulle krävas för att kunna spela spelet enligt dina regler, eftersom jag anser just att det är fel spelplan.

Den stora skillnaden mellan oss är vad vi prioriterar. Du tycker att metafysiska studier är viktigare än respekt för individen, jag tycker tvärtom. Du föredrar att blicka ner mot jorden från stjärnorna, jag att blicka ut mot stjärnorna från jorden. Jag anser för min del inte att metafysiken är utan allt intresse - även jag har ägnat mig åt liknande tankar i yngre dagar och det är jag glad för - men jag fann andra frågor både intressantare och viktigare. Den begränsade tid vi alla har valde jag alltså att ägna åt dem.

Jag har gjort ställningstagandet att betrakta världen som naturlig. Du anser detta vara fattigt, men för mig har det varit berikande. Jag väljer att leva i en naturlig värld, där man möter människor och tillmäter dem ett egenvärde, liksom allt annat levande. Där man har ett ansvar inför varandra, som kräver att man uppträder med respekt.

Denna respekt tillkommer de individer som du fnyser åt. Den tillkommer inte deras idéer. Jag anser att hela din filosofi är rappakalja och dess konsekvenser om den komme att bli ledande för politiken tror jag skulle vara fasaväckande. Däremot skulle det aldrig falla mig in att behandla dig som en idiot - jag tror att du har en mycket hög intellektuell kapacitet och tycker bara det är sorgligt att du ägnar den åt något så improduktivt, rentav kontraproduktivt. Antikens tänkare kanske behandlade varandra som idioter, än se'n? Jag tänker inte ta efter dem.

Jag har också min egen åsikt om vad ondska är - visst har vi alla potential till både avgrundsdjup ondska och högsta godhet. Men jag väljer att härleda dess orsaker från andra källor än du. Jag kan tipsa om exempelvis Philip Zimbardos "The Lucifer effect". Där kan du hitta ett humanistiskt perspektiv på ondska.

Du anser dig tydligen veta exakt vad människan är. Så icke jag. Men så mycket vet jag, att hon är ett fascinerande studium, än mer om man försöker se henne sådan hon är. Det har varit intressant att munhuggas med dig och och det tackar jag för, jag har fått en del insikter under resans gång, dock inte dem som du hade önskat. Jag har fått de svar jag bad om och nu är det tid att avsluta detta. Vi står för långt ifrån varandra för att fortsatt diskussion skall vara meningsfull. Nu lämnar jag sista ordet åt dig, slit det med hälsan.

Med all respekt för din person (utan att förvänta mig någon i retur) men inte för dina läror, farväl.

Seaward sa...

Tack för en välformulerad kommentar. Skiljelinjen framgår tydligt när du söker sätta min förmenta uppfattning i ord: "metafysiska studier är viktigare än respekt för individen".

I själva verket säger jag: metafysiska studier krävs för att förstå vad ordet "individ" egentligen syftar på. All stor tanke så långt tillbaka i historien människan har kunnat sätta den på pränt vittnar om att individen och den förgängliga stofthydda vi kallar en människa inte är samma sak.

Vissa föredrar att identifiera sig med den senare och skördar Döden - inte minst i olika varianter av nihilistiska livsåskådningar (varav naturalismen är en), andra identifierar sig med den förra, och upptäcker likt Pytagoras att de faktiskt kan minnas sina tidigare liv, bara de anstränger sig lite.

Därmed har ett stort hinder för förståelsen av vad människan är undanröjts, och åsiktsriktningar (Platon skiljer som bekant åsikter från vetande) som den sekulära humanismen avslöjar sig som rent vilseledande, i strid med vad människan med handen på hjärtat faktiskt vetat om livet i tusentals år.