Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 oktober 2010

Gudinnan Glenne (featuring Geena Davis)


The Amateurs (2007)
Satt som jag ibland gör och gick igenom rollistor på imdb.com. Skådespelare är ett originellt släkte! Noterade ett namn på en aktris som gjort stort intryck på mig i de få filmer jag sett henne.

Fast aldrig tilltalad av utseendet har det alltid funnits något så karismatiskt över hennes utspel att jag alltid ändrar uppfattning under filmens gång och i slutändan tycker hon är oemotståndligt attraktiv! Jag har varit medveten i åtskilliga år om denna min psykologiskt labila helomvändning varje gång Glenne Headly uppenbarat sig!

(Jag vet nu att det är hennes krigsplanet i Väduren som inledningsvis irriterar min Sol i motsatta Vågen. Män i fredens tecken reagerar ofta negativt på krigsvibrationer, bara för att själva bli de allra bästa generaler när så krävs - se föregående inlägg om Leo DiCaprio och Leo Trotskij! En alternativ förklaring kan vara hennes Saturnus i Vågen som så att säga lägger en smula sordin på dem med Solen i detta tecken.)

Imdb har nyligen byggt om sajten och när hennes namn dök upp var det i samband med följande, nästan osannolika lovprisningar:

"Glenne Headly has been called 'a virtuouso performer...who holds the stage with significant force..' (The Irish Times); 'one terrific comedianne who has the placid beauty of a Renaissance Madonna' (New York Times); 'mesmerizing,..brilliantly reducing the audience to stunned silence.' (The Daily Telegraph) (imdb)

Hög tid beräkna ett horoskop och se vilket mysteriet är med kvinnan jag aldrig gillar i början men alltid faller för till sist (i drömfabrikens låtsasvärld)!



Släng dig i väggen, Dalai Lama! Har du avatarens horoskop är det här en avatar i avatarernas värld! Det vi ser på jorden av Glenne Headly är bara en återspegling av en återspegling av hennes andesjäl!

Den här himmelen är HELT INTEGRERAD. Solen i Luft disponeras av Saturnus upphöjd i Luft - Saturnus kontrollerar också psyket/Månen som emellertid disponeras från en Venus i detriment. Dock är även Venus disponerad av den upphöjda Saturnus.

Minns någon att jag kallat Venus i Vågen för den himmelska Venus eller de högre konstarternas skyddsgud(-inna)? Här är hon i egen hög person! Det vill säga, i en av sina instantieringar, för jag vet inte hur många personer ytterligare som föddes under de dagar Månen passerade Vågen och öppnade för den himmelska perfektionen. Och även andra astrologiska himlar kan berätta snarlika historier.

Faktum är att jag troligen slentrianmässigt hade målat Rahu/Ketu-axeln röd och även den "naturligt onda" Saturnus vinkel till Ketu om jag inte först sett hyllningarna till kvinnan! Betyder det då bloggen är helt godtycklig?

Ja och nej. Faktum var att jag inte ens ritade de cirkulära aspektpilarna i någon viss ordning från början. Sedan kom jag på tanken att det kan vara bra att rita den utifrån och in mot centrum i den ordning en inkarnation på jorden "byggs".

Således ligger sedan länge Saturnus 60- och 270-gradersvinklar som den yttersta kretsen - för att påminna om att detta är det "yttersta skalet" på det antika kosmos. Därnäst följer Jupiter och därinnanför är det bara Mars som kan kasta specialaspekter i det indiska schemat. Ömsesidiga receptioner brukar jag rita in där det finns plats för dem, ofta innerst.

I fallet Glenne Headly började jag fundera över Rahu och Ketu och insåg i en fördröjd aha-upplevelse att månnoderna ju är den allra innersta faktorn eftersom de tecknar den sublunära sfärens omfång. Ska man vara logiskt måste samma sak gälla här för Saturnus och Mars som "naturligt onda" och Jupiter och Venus som "naturligt goda" - det är nu inte månnoderna själva som kastar några aspekter - de triggas av andra planeter. Det här har jag vetat hela tiden men har ändå färgat axeln röd för att understryka att de också klassas som naturliga illgärningsmän.

Men enligt resonemanget att lager läggs på lager, är det faktiskt den goda Jupiter som aktiverar nodaxeln i Glenne Headlys horoskop och därmed bör de som "megafoner" eller förstärkning basunera ut Jupiters godhet!

Den här tanken ger äntligen lite hyfs åt dessa noder som jag struntat i under alla år och därför inte förstår mycket av. F.o.m. nu ska undersökas om t.ex. ökända brottslingar alls kan ha enbart god påverkan av noderna, eller om kriminalitet och andra asociala handlingar sammanfaller med skadliga attacker mot noderna.

Och hur rimligt är det egentligen att propsa på att rita den röda varningsfärgen för Saturnus, "den naturligt onda", även när den är upphöjd till sann rättrådighet i Vågen? Att vidmakthålla planetens essentiella natur är väldigt fundamentalistiskt. Därför kastar Saturnus i detta horoskop gröna aspekter! Och se så trivsamt allt plötsligt ser ut!
:-)

Därmed fullföljer jag det resonemang jag inledde med den upphöjda Saturnus i inlägget om den osannolikt tursamma lotterivinnaren född 1953. Det är faktiskt samma Saturnus som när Glenne Headly föds i början av 1955!

Av samma skäl som jag påpekade att den upphöjda Saturnus hos den extremt begåvade astronomen Alan Sandage (ett saturnusvarv tidigare, 1926) mjukt kontrollerade den egoistiska Venus i Väduren, så har förstås aktrisens Regissör fullständigt kontroll över den upproriska Mars i Väduren mittöver. Det här talar för en exceptionellt välkontrollerad dynamik och utspel och åtbörder. Och hennes komiska talang är enorm - hon gör saker man armar och ben och sitt ansikte som är fenomenala.

Mars i Väduren och Venus i Stenbocken - det ger också en generell anstrykning av "egenmäktighet". Men här är det rätt uppenbart att det är "egen makt" - jag blandar inte orange Eld med brun Jord utan låter båda fälten lysa orange - givet övriga horoskopets fenomenala kaliber måste detta vara Rajas av bästa kvalitet. Ren passion för det fysiska uttrycket. Materien kan inte annat än lyda när formplaneten själv står upphöjd i Venus tecken! Denna himmel är som en ljuvlig symfoni!

*****

Glenne Headly är medlem av Mensa, vilket betyder att hennes IQ är 130 eller högre. Det är inte känt hur mycket högre, men av hennes himmel att döma är hon oerhört begåvad. Den enda andra skådespelare jag på rak hand hört är Mensamedlem är Geena Davis från "Thelma & Louise" (1991) - hon har f.ö. övergått till politik numera, läste jag någonstans.


Det är naturligtvis inte så att människor måste leva helt uppe i det blå (Luftelementet) för att nå en intelligenskvot på över 130 (se t.ex. Einsteins horoskop), men det är onekligen en lustig slump att också Davis horoskop starkt genklingar av kvaliteter vi sett på Headlys himmel:



Geena Davis födelsetimma är känd och det ger oss till att börja med en ascendent i Vågen, Luft. Vad intelligens beträffar blir det inte bättre än att hitta ascendenthärskaren (här: Venus) i Lejonets femte hus för intelligens, särskilt inte om den aspekteras från den medvetandeexpanderande Jupiter befinner sig i opposition och aspekten löper mellan de positivt polariserade elementen Luft och Eld! En fullständigt grym femetta som faktiskt räcker för att utfärda "IQ-broilervarning".

Men det tar inte slut där. Ascendenten kastar inga egna aspekter och att den här mottar en grön (välgörande) aspekt från Månen i Väduren beror på att Månen i detta horoskop klassas som "naturligt god" eftersom den ännu är i tillväxande (på väg mot fullmåne). Månen plockar här upp martiala egenskaper som framför allt består i oerhört snabb uppfattningsförmåga. Horoskopet ger således en andra Eld/Luft-kick.

Vi talar överhuvudtaget inte om människor som behöver lukta och röra på prylar här: utan om sådana som processer situationen mentalt utifrån antingen Eld som ögonens synintryck eller det "tredje ögats" inre visioner. Just det tredje ögat kanske man ska passa sig för att dra in här, för Månen är i sig en symbol för sinnet, det sjätte sinnet som antingen binder samman intrycken från de fem yttre sinnena eller också upplever som inre föreställningar ting som kommer från den inre andliga världen.

*****

Det är möjligt att man skulle kunna kalla sinnet (manas) för det tredje ögat när det riktas inåt. Sanskritordet manas möter också i den senantika irakiska religionen mandeism där ordet mana syftar på andliga varelser, inklusive människans inre ande. Religionshistorikern Hans Jonas trodde ordet mana ursprungligen syftade på en bägare eller ett kärl.

Detta är intressant eftersom astrologins Måne - eller sinnet - också kan betraktas som ett kärl som innesluter världen. Världen ligger inbäddad i själen sade nyplatonisten Plotinus, och detta rimmar både med tanken om att vårt jordklot ligger som äggulan innesluten i den sublunära sfären för vilken Månen tjänar som ett synligt emblem. Manas, sinnet, är alltså själen. Bloggen hoppar mellan olika uttryck men de hänger ihop.

Men livet under Månen är också Platons berömda grotta, skuggvärlden där vi ser allt dunkelt såsom i en spegel (Paulus). Detta är också Naturens hemvist och därför, när andan så faller på, klassas den här domänen som Djävulens arena. Först ovanför Månen börjar den Rationella Själen som Platon talade om och den är inget annat än de planetkretsarna upp till den åttonde sfären med sina stjärnor. Dessa är entrén till den gudomliga verklighet som väntar bortom det våra jordiska sinnen kan uppleva.

Geena Davis har alltså ett sinne, en manas, en själ av eldtyp och den svarar på, eller tar instruktioner från krigaren Mars. Hon gjorde faktiskt flera äventyrsroller, och förutom floppen som kvinnlig pirat (vilket Johnny Depp lyckades så mycket bättre som i den, gäsp, följetång det resulterade i), gjorde hon en stenhård Bond-liknande agentkvinna ("The Long Kiss Goodnight") - väldigt bra!

Här börjar problemen i Davis horoskop. Hur fatta Mars i härskarläge i Skorpionen - en fantastiskt djup och seriös mentalitet - men belägrad på båda sidor av naturliga illgärningsmän, Saturnus och Rahu? Jo, det är just den här infektionen hur levde ut på vita duken. (Det finns inte en anstymmelse till sådan grovhet på "gudinnan" Glenne Headlys himmel.) Mars anser Saturnus neutral. Krigaren är ofta en legoknekt och slåss åt vilken arbetsgivare som helst. Därmed tycks Mars sakna full insikt, för Saturnus ser Mars som en direkt fiende till allt den har definierad, ringat in (med mur och vallgrav) och kontrollerar över. Och 

Kanske gestaltade Geena Davis sitt dystra storkors i Tamas guna optimalt via den klassiska Thelma & Louise. Hungriga Rahu ligger 1956 i dödens Skorpion, Mars instämmer och Liemannen Saturnus är här - det är en extremt mörk version av den sataniska axeln, och den löper dessutom längsmed Oxens och Skorpionens hus (fast omvänt). Och likväl är det hungriga demonen Rahu som har sista ordet här såsom atma karaka - själssignifikatorn. Rahu ligger längst fram i sitt tecken av alla planeter i horoskopet.

Tyvärr har jag inte erfarenhet nog av noderna för att balansera detta bud mot ascendenthärskaren Venus, men det kan knappast vara ett helt lyckosamt budskap, för dessa två, behjälpta av Mars attack mot Vattumannen skapar en förunderligt "socialt utstötningssyndrom". Geena Davis är en mycket lång kvinna (vad jag minns) men det vore väl banalt att tro att hon känt sig utanför bara av den anledningen.

Kanhända är det hennes överlägsna intelligens som i det här fallet medfört utanförskapskänslor. Eller drabbades hon av svensksjukan när hon i ungdomen hade ett studieår i Sverige? Geena Davis och folkmassor eller ideologier är i vilket fall en brännpunkt i detta horoskop. Kanske mildras effekten av att merparten av det onda ligger i 2a huset vars primära ämnesområden är ganska konkreta och "opsykologiska".

*****

Det förvånar för övrigt inte att Geena Davis först framgångsrikt spelade en politikerroll i en tv-serie och sedan gick in i politiken på riktigt. Den själv låsta och mallanpassade Rajas guna gillar att bevara status quo, och Davis Sol-Stenbock drar påfallande ofta också mot det konservativa.

Det är ingen slump att de extremt dogmatiska Sahlin, Reinfeldt och Göran Hägglund alla har storkorset i Tamas guna, medan t.ex. Lars Ohly, som vill något nytt med samhället, domineras av godhetens och förändringens kvalitet Sattva!

Eftersom Sverige ligger tungt fjättrad under Tamas tröghet fattar ingen Ohlys vision. Givet svenska folkets Mars-i-Oxen - en grovt materialistisk böjelse, är det knappast troligt att svensken inom de närmaste femtio åren kommer att vakna upp till altruism och människokärlek.

Vad gäller såna ynkliga frågor som lyxkonsumtion utöver brödfödan, frågor som tydligen rör Geena Davis att döma av hennes 2a hus, rör inte sådana triviala ämnen gudinnan Glenne Headly. Hon har bara en fantomkropp i kött när nere för oss andra att se. Hennes verkliga medvetande ligger på en högre nivå. Här är bloggens garanterat andra avatar-horoskop, efter Dalai Lama.

Men Headly för också tankarna till artisten Irma, vars album med Joni Mitchell-sånger jag först tänkt skriva något vasst om. Det märks i inledningen till det inlägget. Men när jag såg hur bra hennes himmel passade med Joni Mitchell insåg jag att detta var en seriöst menad skiva, och jag insåg att jag hållit på att missa digniteten i hennes tre sammanbundna Lufttecken!

Först efter det sökte jag på nätet och insåg att hon inte ens främst är sångerska längre utan skådespelerska. Det visste jag inte när jag skrev att hon var mer allmänt artistisk. Jämför gärna med Glenn Headly som också med början i Jupiter trär upp ytterligare två planeter för en stor "blå triangel"!

Inga kommentarer: