Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 6 oktober 2010

1953 - så ska stjärnorna se ut!

Aftonbladet skriver om en amerikan som först vinner en miljon dollar på lotteri i juni och sen i oktober kammar hem ytterligare 2 miljoner dollar i ett annat lotteri.

Som bloggen ofta haft anledning att konstatera: det finns ingen jämlikhet på jorden, och ju förr svenskarna slutar hallucinera om himmelriket samtidigt som de spottar på religionen som försett dem med jämlikhetstanken, desto bättre är det.

Jag börjar faktiskt misstänka att livet är så extremt att vissa årgångar helt enkelt inte klarar att förstå vad tidigare (eller senare) årgångar presterat eftersom vårt kosmos (solsystem) över tid på ett subtilt sätt fluktuerar i intelligens och utblick. 

Ta den här totalt osannolika lotterivinnaren t.ex. Det är inte troligt att hans födelsedata någonsin kommer att visa sig på nätet (det skulle vara om någon amerikansk astrologisajt tog tag i fallet). Vi har bara tidningsuppgiften att han är 57 år vilket troligen skulle innebära en födelse 1953. Men vilket ofattbart gynnsamt år!



De som följt bloggen, och särskilt de som läste inlägget "Krävs extrem intelligens för att förstå Gud?" (om en berömd astronom), kan förstå varför jag här väljer att färga alla aspekterna gröna, som för att symbolisera entydig medvind.

Amerikanen kallar sig i intervjuer en "turgubbe" och jag misstänker att han syftar även på andra händelser tidigare i livet. Han menade sig också alltid ha vetat att han väntade en stor vinst och kände igen siffrorna på lotterna när han såg dem. 

Det här luktar klärvoajans och en liknande berättelse relaterade den italienska författaren Leo Talamonte i helt fascinerande bok om parapsykologiska fenomen för länge sedan blivit omöjligt att finna, men som gjorde djupt intryck på mig vid tjugo. Där drömde en italiensk arbetare om en sifferserie, och om jag mindes saken rätt, väntade också han på "rätt tid" tills plötsligt en dag den nyköpta lotten han höll i sin hand stämde. Det blev en fullständig rekordvinst i något italienskt statslotteri eller liknande.

Jag själv haft drömmar där ord eller siffror har förekommit, men aldrig någon sifferserie som jag kunnat misstänka för ett kommande lottnummer! Allt mina siffror gjort för mig var att peka ut viktiga årtal i mina tidigare liv! De kunskaperna har blivit mina rikedomar i det här livet vartefter jag hittat bekräftelser på dröminformationen.

Och likväl och underligt nog... I morse vaknade jag med väninnan "LW" i en dröm. Hon figurerade faktiskt för några år sedan i en annan dröm med ett ålderdomligt stenhus i flera våningar - som dem i Gamla stan i Stockholm. Huset hade ett visst husnummer som verkade symboliskt viktigt. 

I nattens dröm sträckte väninnan mig några kuvert och diverse dokumentation - allt helt vitt - inklusive en cd-skiva (också den kritvit) och sa att allt som dokumentationen nämnde var mitt - hennes förmögenhet redan var tillräcklig och hon hade bestämt ge mig "överspillet". Drömmen fortsatte i någon annan episod och jag öppnade aldrig materialet för att se hur mycket hon hade "donerat" till mig.

Jag har ingen aning om vad drömmen betyder och det är tio år sedan jag senaste hörde från väninnan. Jag kom faktiskt ihåg drömmen först nu vid synandet av det här horoskopskelettet för ett högkvalitativt år - ett sånt vars människor födda i ett "mindre år" aldrig skulle förstå.

*****

Varför är då 1953 så bra? Jo Saturnus - den stränga rättvisan - står på topp det här året. I vågskålarnas tecken mildras Saturnus stränghet och dess opposition till Jupiter, "de lätta pengarna", mittöver, för något kreativt över sig. Luft och Eld - jag kan förstå att amerikanen sett de vinnande siffrorna som i eldskrift i det mentala!

Frö att förankra visionen i denna världen krävs emellertid lite kontakt med jorden också, och det här året fanns händelsevis månnodsaxeln i Jord och Vatten, i de två världsliga tecken som gör den största skillnaden! Från Kräftans modesta värld och upp till världsbergets topp!

Är det Saturnus strama kontroll av "ringheten" i Kräftan, eller kontrollen av hur mycket draksvansen hålls i schack/tuktas/straffas, som gör det möjligt för det hungrande drakhuvudet att vinna världen i Stenbocken? Ja, "vinna världen men förlora sin själ", är precis vad hungern i världsliga Stenbocken och "avhuggna svansen" i själens Kräftan antyder, lustigt nog. 

Men troligen testas 57-åringen av sitt öde - som vi ser delar av i miniatyrhoroskopet. För det är inte Rahu och Ketu som är det viktigaste utan Saturnus på sitt allra bästa humör! Saturnus är karma-planeten som visar oss svart på vitt vad vi tjänat hop till under våra tidigare liv. Här kontaktar den "jackpot"-planeten Jupiter och säger: Han, där, gynna honom!


PS. Jupiter lämnar Väduren den 9 april 1953 varpå storkorset i passionens kvalitet upplöses. Förvisso smyger rikedomens Jupiter nu in i Oxen, ett monetärt tecken, men visst är det frestande att anta att dubbelvinnaren var född under årets första kvartal!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är född den 5 oktober -53 och känner ju en hel del 53or, våra öden har varit mycket olika och de platser vi intagit i livets olika våningsplan svårtydda utifrån våra respektive utgångspunkter. Kan du säga något, hur allmänt som helst, om himmelen över de som föddes på sommar, höst och vinter det året?

Mvh

Curt Jansson

Seaward sa...

Att analytiskt verkligen ställa astrologin mot väggen är en ny idé som föddes först när jag upptäckte att den sideriska zodiaken matchade tecknens traditionella psykologi bättre än den västerländska tropiska zodiaken.

Bloggen innehåller mycket information (mest anekdotisk) men har bara skrapat på ytan på de stora frågorna om en Zeitgeist går att urskilja på basis av enstaka planetära placeringar.

Bloggen rymmer några stickprov på olika perioder, t.ex. 1961 (Saturnus härskar i Stenbocken men Jupiter "faller" i samma tecken - se t.ex. inlägget om Christer Sandelin). En annan period jag har i färskt minne är den runt 1970 när Saturnus "faller" i Väduren och opponerar sig mot en välplacerad Jupiter i Vågen (Oksana Grigorieva, Petra Mede m.fl.).

Överlag tycks planetplaceringar tendera att hjälpa varandra, den som "fallit" stöttar sig mindre på det onda benet.

Men det finns rysliga exempel när alltför många faktorer är i olag samtidigt. Bloggen har en tragisk man på dryga 60 som roar sig med att då och då posta idiotkommentarer. Horoskopet (han har råkat röja sin identitet på annat ställe på nätet) visar väl hur tendensen till dysfunktion blir tydligare om ett långvarit omen bekräftas flera gånger om av flera mer kortlivande problemställningar.

Titta på psykopatens himmel - här är det (likt 1961) den generösa, jovialiska Jupiter som tappat höjd i Stenbocken, samtidigt som födelsedagen ger ett sinnelag (Måne) baserad på samma fallna Jupiter. Därtill är Solen (det andra av de två viktiga Ljusen) skadad just denna dag av en tät konjunktion med en fixstjärna som har ett visste rykte om sig att skapa sjukdom eller olyckor.

Under ett filosofiskt svagt år imploderar således universum periodiskt när sekundära faktorer instämmer. Fönster för själar med negativt karma. Att hela perioder beter sig på ett snarlikt sätt, omvittnar hela historien om! Jag hörde en gång ett samtal mellan två lite äldre idrottstränare i lokaltrafiken. De satt och jämförde årgångar och var rörande eniga om att det bara inte fanns några ämnen till storspelare i vissa årskullar! Astrologin i vardagen!