Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 december 2010

Troll på nätet - ett typfall

Att raljera över celebriteters tokigheter är en modest sida av yttrandefriheten. Detta inlägg, ett stickprov från vanliga livet, är mer seriöst. Det handlar om ett nättroll som livet troligen inte varit så generöst mot.

Med en envishet som överträffar det mesta har han med i intervaller låtit ett duggregn av personangrepp och otidigheter falla över bloggen nästan ända från dess start i början av 2009.

Ganska snart stod det klart att han läser in saker som inte finns där. Se t.ex. denna dagsfärska kommentar och hur tolkningen saknar all bas i själva texten.

Hans alias, när han använder ett sådant, har skiftat. Men, förutom att loggfilerna pekar mot samma adress i en av Stockholms södra förorter känner man genast igen den tölpaktiga mentaliteten och den slarviga svenskan (han är infödd svensk). När mannen har "bra" dagar anar man nästan ett frejdligt och humoristiskt tilltal, men ibland sjunker han under alla civiliserade gränser.

Jag ska inte kommentera horoskopets alla detaljer utan lämnar åt engagerade astrologistudenter att analysera.

Med färgsättningen orange/brun påminner jag dock om en av bloggens mest elementära tendenser: kampen när Jordelementet söker släcka ut och förmörka Elden i bemärkelsen andlig klarsyn. Ibland handlar det om kamp för materiell överlevnad, ibland om en idealists vilja att göra världen till en bättre plats. Men vad gäller här?

Jag bifogar ett urval typiska kommentarer (raderade eftersom vartenda ett innehåller fula personpåhopp och inget har visat ens en antydan till intresse för astrologin).

Att en människa över 60 år gammal i hotfulla ordalag nämner bloggarens gatuadress och indikerar någon slags showdown hämtad ur vilda västern-filmer, tyder på att flera tåg har missats i livet. Sånt beteende brukar man hitta hos försigkomna åttaåringar som försöker visa attityd på nätet...


Det som följer är olustig läsning men ger viktiga ledtrådar till horoskopet!

Här är en människa som uppenbarligen inte - så här långt! - har tagit sig i kragen och sökt komplettera vad nu livet undanhållit i formen av uppfostran i normal hyfs.

Jag behöver knappt påpeka att det är trollets egen frustration över att inte ha gjort världen till en bättre eller åtminstone mer insiktsfull plats som han lämpar över på den här bloggen:

1. ...."även om sideriansiwert verkligen ser att han har fel så blir det rätt.Karln är komplett galen,dock,det är roligt att följa hans illa fäktade försvar för det som han till slut ska se som sin egen olycka.är det någon som sett sideriansiwert på kungsholmen,dold under en ica-kasse,kunde just tro det.Siwert du börjar nu komma till den tiden i livet då många ser tillbaks påsina liv OCH har uträttat något rejält.vad blir eftermälet av dig stackare,som verkar tro att ju mer jag säger desto mer lärd är jag.du kunde inte ha mer fel.dock det är alltid roligt att se hu en människa så förbehållts löst har emmanerat i dårskap."

...postades den 21 jun 2010 - trollet hade hittat ett äldre inlägg om flygingenjören Arthur Young där jag bemötte en arrogant kommentatör, och kände sig manad att kommentera på sitt typiska sätt.
2. "av allt det stillasittande siwerik har när han sitter framför datorn och ska verka intligent och mycket svår(pubertal)har han vår käre dåre åsamkat sig en fistel i analen,det stod i stjärnorna igår."

...postades den 16 aug 2010 till detta inlägg.
3. "DU ÄR OCH FÖRBLIR EN PUBERTALT FÖRLAMAD IDIOT om du vill så möt vi vid kungsholmsplan 3 för vidare sammkväm du stackars villseledda TÖNT"

...postades den 28 aug 2010 till det korta inlägget om reinkarnation och barn som minns tidigare liv. Brände ett plågsamt barndomsminne till eftersom trollet här blir mer hotfull än normalt? 

Det fjärde och sista stickprovet är belysande. Det har som vanligt inget med blogginlägget att göra, men kanske säger något om trollet själv:
4. "kuriöst hur skickligt du döljer dina två identiteter /hr T"

...postades den 13 sep 2010 till detta inlägg om en klärvoajant kvinna.

Apropå trollets anala fixering i exempel 2 kan noteras att horoskopet har flera likheter med det för markis de Sade - mannen som var uppfylld av inre våldsfantasier.

Kanske trollet själv önskar skingra gåtorna genom en kommentar? Kanske han kan förklara för bloggens läsare hur ett livsöde ser ut som matchar horoskopet?

Genomled han maktlöshet och kanske t.o.m. misshandel i barndomen? Är detta förklaringen till fantasin om att vara en "komando kapten"?

(Hur knyter man f.ö. detta till horoskopets märkliga kombination av Mars och Drakhuvudet i Väduren? Och vad om Solens exakta konjunktion med Algol? Och vad om Saturnus aspekt mot Solen/Algol? Frågorna är många.)

En liten bikt om sina sju - eller sjuttiosju - svåra år skulle kanske leda till ett personligt genombrott för honom själv och visa att det finns ett större liv -  bortom de tendenser ett horoskop anger.

Välkommen, Hr. T (med flera alias) - skriv ner några punkter ur ditt långa liv här. Den kommentaren blir det första värdefulla du bidrar med på bloggen och den kommer naturligtvis inte att raderas.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ja just så ja är det någon som tvivlar på att siderian är ÄGD du är så ÄGD så fundamentalt ägg! Du ÄR MIN och jag talar om för dig vad du skall göra.har du inte förstått det,stackare,du är min,,,,,åååå nu kommer du att göra precis som jag vill!!Du viljelösa stjärnhushjon DU ÄR MIN Jag vet när dina kalsonger är skitiga å du kan ingenting om mig TÖNT
KOMANDO KAPTEN SIDERIANS FÖRBANELSE
ps endast detta lägg ner och du kan möjligen finna ro eller gå in på en sida som vidaöversträcker din töntbogg FOXGLUE leta och du skall finna












ägd

Anonym sa...

Jag tror trollet menar www.gluefox.com

Och det ÄR rätt löjligt att hetsa upp sig över en blogg. Om man inte tror på astrologi så vilket skäl finns det att bli uppretad över den?

Astrologin är ju inte direkt inflytelserik som en religiös lära idag.

Seaward sa...

Visst är det rätt löjligt. Den som inte lärt sig välja sina strider har en bit kvar.

Anonym sa...

Siwert har lärt sig välja sina strider... Han är nära nu. Han har inte långt kvar. Karma police...

Sven