Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 14 december 2010

Rachel Mohlins brittiska look-alike

Ingen krånglig filosofi, inga politiska pamfletter. Bara ett alldeles prima exempel på look-alikes där astrologin instämmer.


Brittiska Polly Walker är väl genomsnittligt berömd och jag minns inte riktigt någon film med henne. Men inför det här fotot (ålder okänd) gick tankarna direkt till Rachel Mohlin, vars horoskop redan har granskats. 

I det här fallet visade sig båda kvinnorna mötas i såväl sol- som måntecknet. Solen i den jordiskt sensuella Oxen och Månen i den eldiga Väduren för lite extra krut!




Apropå brittiskan kan det vara läge att hylla den helt normala horoskoptypen, den som låter alla de fyra elementen framträda. Inga överdrifter, inga brister, bara en helt normal allround-människa!

Cirka halvsex på kvällen flyttar sig Walkers Mars från eldiga Väduren till lugna och fogliga Oxen, och krigarens 210-gradersaspekt mot Skorpionen byts mot en opposition. Det är omöjligt att uttala sig om det skulle innebära någon skillnad, Mars i 30e och sista graden av Väduren anses "döende" (mriti) i indisk astrologi vilket tonar ner dess betydelse. I Oxens första grad är den å andra sidan så nyfödd att den inte heller där kan spela förstafiolen.

Den här typen av resonemang är inte helt meningsfulla där födelsetimma saknas. För en planet som stiger i öster, till exempel, räknas alltid som stark, hur "döende" den än är. Jag har sällan använt avashta-resonemanget (planetär ålder), och minns på rak hand bara horoskopen för Mia Skäringer och Jennifer Aniston.

Fixstjärnan Algol i 2°18' Oxen har varit notabel i några horoskop i det förgångna. Hos Polly Walker skiljer en försumbar halv grad mellan den och norra månnoden Rahu (hungrig! uppåtsträvande!).

Med den snäva tillåtna avvikelse från exaktitud som gäller fixstjärnorna kan det hända att också Mars, om den ligger i Oxen, blandar sig i historien. Solen i Oxens 5e grad kan sägas starkt influerad av den här punkten. Men vad betyder det i just detta fall. Mona Sahlins Mars + Algol i 10e makthuset har säkerligen att göra med hennes, hm, hunger efter politisk position att göra, hennes vilja att ha makt utan att egentligen ha några idéer om vad att göra med makten (Oxen vill egentligen inte förändra något alls, tecknet som sådant står varken för revolution eller ens reform.)

Det är möjligt att det här bara är en kraftkälla för världslig ambition i Polly Walkers liv. I en del horoskop skapar Algol emellertid svåra olyckor eller bidrar till en kriminell mentalitet. Av lättfunnen data på nätet ser jag att Polly skadade ett ben vid 18 och fick ge upp planerna på en karriär som dansartist. Fascinerande är att den roll, i Patriot Games, som gav henne internationell uppmärksamhet, var som terrorist! Lite Algol som spridaren av ondska ändå!

*****

Not. Fixstjärnor förekommer inte på bloggen, men efter att ha upplevt en fullständigt ekonomiskt fixerad människa med samma kombination av Mars och Algol i pengarnas tecken Oxen som Sahlin, blev jag en smula intresserad av Algol. Men jag kan inte påstå att jag har några intryck att rapportera än...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bunta ihop åslå ihjäl e´va du säger TÖNT!

Seaward sa...

Beklagar inkommande läsare, fula inlägg som detta brukar normalt raderas eftersom de faller kort om ämnet.

I just detta fall lämnas det kvar för att illustrera trollets eget horoskop.

Märkligt nog visar det sig ha vissa likheter med det sagda. Astrologin tycks tala ända in i själen!

Trollets underliga slutsats kring detta lättsamma inlägg om två look-alikes får naturligtvis stå för honom själv!