Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 december 2010

Tolgfors & Assange, tvillingsjälar?



Norrmännen, svenskarna och JAS. Vem lurar vem? (AB, DN, SvD) Att Tolgfors får utstå mediehetta samtidigt med Julian Assange är ingen slump. De är, vilket framgår av "look-alike"-faktorn, närapå astrologiska tvillingar och bedrägeri och slirighet ligger och kryper just i gränsen mellan den amoraliska krämaren och kommunikatören Tvillingarna och Kräftans provinsialism! 

Båda tecknens tematik stämmer lysande väl in på Assange inte mindre än norrmännens desinformation som Tolgfors nu söker distansera sig från.



Det som gjorde Assanges horoskop så stört var att hans "fria kommunikation" i Tvillingarna slirade till genom härskaren Merkurius plums ner i irrationella Vattnet i Kräftans första grad. Hos Tolgfors upprepas fenomenet, fast i mildare form. 

Nu är det Solen som just anträder Kräftan i dess första grad medan Tvillingarnas Merkurius alltjämt från samma Vattentecken förfogar över en mängd viktiga planeter i luftburna Tvillingarna. Eftersom Vatten och Luft svårligen låter sig förenas är det inte lysande omen för frågor som involverar luftburen trafik, om man säger så.

Bortsett från det tycks Tolgfors ha ett prima sympatiskt horoskop, klart bättre än den bråte Reinfeldt tenderar att släpa in i sin Regering. 

Reinfeldt är för övrigt också född i den provinsialistiska och protektionistiska Kräftan, ett tecken med sina kvaliteter och områden, men knappast det som bör leda Sverige i denna tid i historien. 

Svensken klarar ännu inte, år 2010, att se igenom personfrågor - hör gapet om deras personliga integritet - och nå fram till sakfrågor och visionen om varpå landet ska bygga om femtio år.

Om svensken bara röstar efter vem som lovar mest kvar i plånboken bör vi överväga att överge demokratin och gå rakt på den enligt Platon oundvikliga kollapsen in i diktatur. Se med vilken bravur Kina leder landet i rätt riktning, och detta helt utan en skränande folkhop!

Apropå den generella men omistliga "look-alike"-faktorn hos Tolgfors och Assange: vilken arketyp är det egentligen vi ser? Är det Tvillingarnas ofta milda och transparenta typ? Eller är det Kräftan med dess ofta höga och välvda panna och plirande utblick på livet i vida världen?

Är människans försök till kategoriindelningar i själva verket anledningen till att vi aldrig når några framsteg som art? Varför är vi inte gudar än? Varför fallerar vi i varje generation att fokusera de verkliga frågorna?

Inga kommentarer: