Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 februari 2024

Kompositören Georg Riedel - "Sveriges dna"

Morgonradion P1 sprutar en mängd små ljudklipp av vad folkkäre barnmusikskaparen och basgitarristen Georg Riedel sagt. Han beskriver att någon form av psykologisk inåtvändhet (autism?) nästan är ofrånkomlig om man vill nå stora resultat och det har en bekant, en begåvad hobbymusiker också sagt. 

I det här fallet kallas Riedel, den judiska flyktingen för nazismen, också som en man som ätit sig in folksjälen och ändrat eller snarare "är" det svenska dna. Man får överse med journalisternas flum men även astrologin arbetar ju i Platons anda med metaforer eller bildspråk som tydliggör det människan annars saknar språk att uttrycka.

Eld/Jord-krig, här i en bättre variant.
Inte självisk "egenmäktighet" utan "av egen makt"
Sol-Skytten blir extremt mångsidig.

I Riedels fall är det påfallande att han föds med Eld/Jord-kriget i hälarna, elementen som kan fungera som den brända jordens taktik. Han kom som liten pojke som flykting till Sverige. Och kanske är detta den fördel som syns i denna slitiga element-kombination. Hemmet är Månen i Jungfrun, som här står nära rikedomens, expansionens och lyckans Jupiter. Det finns stor "variabilitet" i den här kombinationen av Sol och Måne.

Jupiter är vidare ägare till livsgärningens (eller åtminstone livskraftens) Sol i Skytten. Och båda tecknens härskare, Merkurius och Jupiter står i varandras tecken och bildar en "ömsesidig reception". Men eftersom Jord hämmar Eld är det inte utan slit denna framgång kommer att realiseras, just som ljudklippet av Riedel sade. Här verkar symbolerna på flera nivåer samtidigt, världspolitiskt och psykologiskt.

Utöver Elden som dominerar Jord-elementet denna födelse och ger bilden av en verklig introvert som sliter och kämpar på insidan för att producera en melodi på utsidan. Ett annat av Morgonradions ljudklipp nämner basgitarrens otacksamma roll där den lägger ett klipplikt fundament medan de andra instrumenten får stila och visa upp sig. 

Mer klipplikt än Saturnus i sitt inomvärldsliga hemmaläge i Jord-Stenbocken blir det inte! Men här prisas Saturnus otacksamma roll som byggaren av strukturer genom välsignelser eller lagerkransar från Jupiter i det extremt musikaliska och tekniska Jord-tecknet Jungfrun. Han hittade den perfekta sysslan i musiken.

Sant är att Eld/Jord-kriget representerar låg utväxling, mycket arbete för väldigt få frukter, men Riedels karta är ungefär så bra som det kan bli och i musikens värld är drama och konflikt redan i sig symboliserade och gör mindre skada mot "folksjälens dna" än vissa politiker som brukar nämnas som typiska uttryck för det svenska folket på dess typiskt låga kunskapsnivå.

Sägas måste också att Riedel inte är dagens svenska dna, för här haltar verkligen symboliken. Musiksmaken hos folk är efemär och den här kartan påminner mer om 1809 års Sverige-karta med dess dominanta koppling till Sveriges gamla överklass, markägarna och statarna (båda av Jord-elementet, Oxe resp. Jungfrun.). Och det passar ju bra eftersom hans insatser som instrumentalist inte fått samma utrymme som det faktum att han tonsatt Astrid Lindgrens berättelser om gårdagens svenska över- och underklassamhälle, rejält avpolitiserat och framställt som "den naturliga ordningen". 

Idas visa: "Du ska inte tro det blir sommar, i fall inte nån sätter fart." Det hårda arbetets och träldomens filosofi beskrivs perfekt av en tydligen redan hjärntvättad liten Ida (eller av hennes skapare). Den lägre världen av materia (Jord + Vatten) är övertydlig i det gamla bonde-Sveriges karta.

Precis som i 1974 års nationalhoroskop är det Solen (de mäktiga, cheferna) som kapat åt sig 5e huset (det privilegierade huset) och - tyvärr - är en "funktionell/verksam illgörare". Den tidens svenska menighet (Månen) var tålmodigt lidande i martyriska men välvilliga (Jupiter) Fiskarna och deras svett var Vatten-elementets hjälp till den torra Jorden att blomstra och det som gjorde jordägaren så förbannat rik.

Notera redan då hur illa landets intellektuella Luft tjänar helheten till följd av Merkurius svaga husplacering. Här är analfabetism m.m. tydlig med en svag Merkurius i 6e olycks- och träldomshuset, men å andra sidan är den ägare till "det bästa huset", det 9e. Hur kan dessa förstås: som att lågutbildade och svårt ointellektuella trälar "tjänar landet väl" (som Magda myntade). 

En mer neutral läsning är att landets Merkurius i onda 6e faller kort om dess andliga plikt (9e). Det tog sin lilla tid att göra svenskarna läskunniga, men med det nya millenniet förlorade Sverige åter folkets läs- och kommunikationsförmåga till följd av att vi inte verkar ha Solen på vår sida. Ständigt dåliga ledare som åsidosätter det goda livet för andra än eliten.


Inga kommentarer: