Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 februari 2024

Jomshofs så kallade förståelse

 

"Jomshof: Jag beklagar att fler inte förstår detta"

Jag läser inte Jomshofs text i AB om varför andra inte förstår honom. Hans karaktär är redan väl känd. Här istället antikens lära om dygder och laster genom vilket Världssjälens höjdpunkter och lågvattenmärken kan skönjas. I detta fall verkar dessa bekräfta att läsning är obehövlig av en uppenbart helt otillräknelig. Svenskarna har en märklig fallenhet att välja verkliga stolpskott att sköta landet åt dem och astrologins förklaringar av nationalkartan har föredragits till leda. 

Låt se hur Jomhofs födelesedag i sig innehåller en varning för en totalt subjektivistisk och oklok disposition - ungefär den sämsta att överlåta arbete med landets lag till.

Under några veckors läsning av den platonska filosofen Filon (1a årh) har dygderna och lasterna fått kött på benen via resonemang, långt mer bara deras kopplingar till zodiaken. Bloggens gissningar genom åren har redan fått många bekräftelser men det står klart hur viktig antikens mest bildade människor såg på kosmos som ett system som i sig lärde ut vad gott och ont var, inte minst genom astrologins gamla lärosatser om hur planeter "faller" eller finner sin "upphöjelse" i olika tecken. 

De få verkligt ursprungliga västerländska astrologitexterna tar världsbilden för givet och modern astrologisk litteratur har nästan aldrig ens en känsla ens för att t.ex. Vågskålarna representerar antikens fjärde dygd. Enligt Filon är Rättvisan avhängig av att både det primära Förnuftet fungerar men också den sekundära dygden Mod (utan dygden tar hat och vrede och andra oönskade laster över).

Den högsta och primära dygden var Förnuftet som illustreras av Saturnus (den sjunde himmelen) perfekt i sitt positiva tecken Vattenbäraren (Luft) men i den negativa Stenbocken (Jord) mer orienterad mot omsättandet av det perfekta Förnuftet i praktiken - Stenbocken är ett mycket politiskt tecken även om högre mänskliga egenskaper sällan syns tydligt på folkmassans nivå. På ett socialt tolkningsplan likställer hinduerna Saturnus med arbetarklassen, massan av de ägda människorna - och ägandet är förstår kopplat till organisationsglada Stenbocken. 

Mars är mer komplicerad eftersom "mannamodet" tycks motsvara den sekundära dygden (så har den också presenterats på denna blogg). Men astrologin är klurig och hos Filon är det definitivt Solen (hjärtat) som står för mod i dess väl fungerande skick men den dåliga passionen i obehärskade kartor.


Den stackars Jomshofs själ fann ingen ingång till Jorden i annat än en tid då Saturnus stod i sitt fallna eller svagaste läge i ego-principen Väduren. Förnuftet har vädurshärskaren, dvs Mars - modet alternativt hatet - som sin bas. Det är inte en idealisk början på analysen av vad ett segment i Världssjälens liv kan förebåda i den lägre jordiska verkligheten.

Ur den naturliga zodiakens perspektiv är detta som att säga: jag och mitt egos skygglappar tror att min åsikt och mina passionerade känslostormar är sanningen. Hur djupt ner i helvetet den här nidbilden av Förnuft hamnar beror på kringliggande omständigheter.

Låt mig säga att denna Saturnus ägs av Vädurens härskare Mars, en hatisk och krigiskt planet som är en fena på att djupt och oförsonligt hata i Skorpionen där den befinner sig i sitt negativa härskarläge. (Att en planet är i hemmaläge för inte Mars kärleksfull, men ren och kraftfull i sitt mod eller sitt hat beroende på om det är en utvecklad eller primitiv själ). 

Här drar det åt primitivism eftersom Väduren och Skorpionen dels aktiverar ett obalanserat Eld/Vatten-krig och därtill intar ett problematiskt förhållande (hinduernas "6-8-relation" som inbegriper begränsat ego och döden, om man ser till den naturliga zodiakens hussektorer. Här är ännu ett enkelt exempel på hur man måsta väga samman flera faktorer, horoskopet berättar ingenting om inte människan är redo. (Bloggaren har först på sistone börjat se logiken, efter många, många års träning. Sideriska sysslar nu mestadels med vad nyplatonikern Plotinos kallade "filosofisk astrologi" - den vanliga varianten föraktade han. Att spå om lycka och pengar är att missbruka astrologin som en satan som vänder verkligheten upp och ned!)

Från början till slut kan under Jomshofs tidssegment födas själar så deformerade att de från början till slut aldrig kommer att förstå något (det Jomshof typiskt beskyller andra för). Garanterat kommer det att födas många barn under timmar och dagar så Saturnus svaghet inte märks så mycket eftersom andra faktorer har högre prioritet, men Jomshof kan misstänkas ha antingen Mars eller Saturnus i prominenta positioner på himlen (och därmed en akut 6-8-relation).

Filon från Alexandria påpekade också att om inte den högsta dygden fungerar har man automatiskt att göra med folk som inte lämpar sig för en politisk gärning, men sådan är Sveriges särart att den i sin framodlade ateism och "allt är lika" tappat förmågan till urskillning och väljer vilka dårar som helst - till "de folkvalda". 

Efter många år har Sideriska sällan hittat BRA horoskopdagar hos svenska makthavare, mer sällan upplever jag än vid stickprov på utländska politiker. Det skulle behövs en stor undersökning av fler än stolpskotten Jomshof, Busch eller Kristersson och kapitalets vänner som Löfven och Andersson på den så kallade vänstersidan.

Men just nu är det tillräckligt spännande att testa antikens morallära som den ligger kodad i astrologins symboler och se hur väl varningarna ligger på himlen hela dygn (eller längre än så) och så att säga tecknar en svacka i Världssjälen. Vissa trillar dit, andra är större än världen och gör något gott av den hand Ödet givit dem.

Filon från Alexandria tycktes i linje med astrologin med Solen som hjärtats "epithymos" förespråka denna symbol som modets dygd. inte Mars. (För astrologins gåtfulla undertexter, se kopplingen mellan Mars som krigare via sitt positiva hemmaläge i Väduren. Vem är "upphöjd" här? Hjärtats Sol så klart.),

Ser man till den sekundära dygden (vare sig en väl fungerande Mars eller Solen för att lämna den frågan därhän) har denna tidsperiod förvisso en stark Sol i Tvillingarna med god bas i intellektets Merkurius hemma i sitt positiva tecken och som Solens fundament. Men varför är han så hatisk och inte modig? Ja, Mars står i sitt "utrotningspigga" läge i 8e dödstecknet. Men finns där fler tecken på att Tvillingarna i honom varnar för en syndare och inte en hjälte?

Ja, Mars förgrovar och Venus via opposition och Månen och Jupiter i opposition är två konfigurationer vanliga i rasisthoroskop och problemen med denna tendens att dras ner till kroppens nivå och en lägre sinnesnivå och särskilt Fiskarna/Jungfruns fruktan för kaos (till följd av Invandraren, syndabocken) avslöjar att den primära dygden har spårat ut samtidigt som överdriven och problematisk materialism (Vatten/Jord) tar udden av det i sig fina Luft-budskapet. 

Utan Tvillingarna hade han aldrig klarat av utskottsarbetet men problemen tornar ändå upp sig och skapar en abnorm karta. 

Så ihållande är flera omen att ovanligt många barn födda runt denna tid måste ha fötts till att uppleva problem och bygga upp skydd snarare än blir verklighetsanpassade. Säkert var många av dem mobbade och har sedan utvecklat extrema synsätt. Fiskarna/Jungfrun har garanterat någon avgörande händelse som påverkar deras syn på begreppsparet Offer/Fiende.

*****

Långt innan bloggen började tagga inlägg "filosofisk astrologi" var det egentligen det som avhandlades. Hur många politiker och skandalkändisar verkar vara exempel på den värsta tolkningen av dagens himmel. Men att ta antikens fyra dygder som utgångspunkt är ett nytt sätt att angripa ämnet. Och det är ännu en helt spekulativ metod att locka fram dolda omen och tidens inneboende kvaliteter!

Ta t.ex. Ebba Busch som även borgerliga medier invänt mot en skrupelfri och föga moralisk men desto mer makthungrig politiker. Hur ser den primära dygden ut där? Eller de tre åtföljande som alla har med Platons lägre passionerade eller irrationella själ att göra? Saturnus, Mars (eller Solen), Månen och Venus är planeterna att studera. Gå gärna tillbaka till något av alla Busch-inlägg och se om Saturnus kan bära den lägre irrationella själen och om den lägre halvan ens är Passionerad eller bara den lägsta Näringsnivå (begär, njutningslystnad) 

Inför ännu en ICA-reklam med ICA-Ulf, mannen som villigt gjort sig till åtlöje och förstört en skådespelarkarriär för att trygga och säkert stora pengar fanns att få i ICA-familjen, var jag tvungen att testa denna metod en gång till.

Ännu en naturlig karta som främst beskriver själva tillståndet i Världssjälen. Detta mer eller mindre smittar ner den lägre verkligheten på Jorden. 

Men oj så typiskt horoskopet är för den löjliga svenska mannen Stockholms reklambyråer älskar att framhäva! Visst kan man tycka den här förvuxna och inte speciellt begåvade ICA-Ulf är en trevlig och harmlös figur (se allt Vatten), men det är märkligt att horoskopet beskriver samma sak. Skådisen verkar ha valt bort sitt karriärliv för tryggheten i en välbetald reklamfilmsroll som bara låtit honom lyfta fram och bruka det ynkligaste i sin karaktär. Jag tror inte figuren ICA-Ulf genomgått någon personlig utveckling alla dessa år! Att skådisen orkat. Det är pengarna som korrumperat. 

Oppositionen Krabba/Stenbock kan ge generande materialistiska typer. Ebba Busch slagsmål med den gamla mannen om en trivsam stuga (Krabban, Hemmet) visar hur galen den maktlystna typen av Stenbock i kombination med Krabbans starka begär kan vara. "Ulf" har Jupiters stora rikedomar som mjukar upp hans "karriärism". ICA har pluggat bilden av sig själva som en familj stenhårt i alla år trots girigheten hos topparna.

En begärsdriven nymåne i Krabban (tänk Skyttedal) ger ett driv att se om sitt hus och skydda sin materiella trygghet (knäck för Skyttedal att förlora sin välavlönade position i EU) och en direkt tumme med en rutten variant av stora och lätta pengar i formen av Jord-Jupiter i resursägarens tecken Stenbocken. 

Himmelen signalerar någon som lätt kan blir en fursteslickare, en "sellout". Det är så mycket konflikträdsla i Vatten-elementet, inte minst Mars-Fiskarna som baserar sig på den rike mannens Jupiter-Stenbock. Därtill en dissociation mellan den högsta (primära) dygdens Saturnus i handelsmannens tecken Tvillingarna (Merkurius, merkantilism) och, återigen, rikedomsplaneten i Stenbocken. Jupiter är dessutom "fallen" och illa placerad för verklig generositet i Stenbocken. Men perfekt för att skådespela ICA:s - den rike mannens - generositet medan krympflationen lurar kunderna.

I frågan om primärdygden Förnuftet är kartan besläktad med Jomshof via en "6-8-realation" som är märkbar, bristen på självinsikt ger via dissociationen Saturnus/Jupiter den fega människans sätt att söka och finna makt i formen av rikedom. Se hur figuren "Ulf" skrämt rycker till för minsta lilla i varje reklamepisod. Det är Mars i Vatten eller nymånen i Vatten. Här är Jomshofs Mars-Skorpion undantaget i Vattentriangeln. Denna Mars vänder taggarna utåt och ser anfall som bästa försvar: Skorpionens rykte om att opålitligt sticka när man minst anar det. 

Man alla hörnplacerade (1, 4, 7, 10) Mars i ett obalanserat horoskop uppvisar Mars som "en elak jävel", en svikare, etc. Kanske inte dagligen, men tendensen finns där. (Jag överväger f.n. om Mars i 7e - den andres hus - snarast tecknar tendensen att bli skadad av allierade/partners. Har för få äktenskapkartor med exakt tidsupppgift.)

Inte heller "Ulfs" Saturnus som primärdygden Förnuft eller Förstånd fungerar riktigt väl även om Jomshofs Saturnus är långt mer problematisk. "ICA-Ulf" är bara är en menlös om än inte medellös lyxlirare:

2018: https://www.expressen.se/noje/extra/isabella-avslojar-lyxlivet-med-ica-ulf/

Intressant är att ICA-Ulf är född med samma Saturnus som i Sverige-horoskopets samvetslösa och moralskadade karta (världens mest sekulära och obetänksamma land/noll strategisk talan i landets Saturnus). Tänk att ICA-Ulf  har gestaltat en av landets psykiska defekter i årtionden i TV-rutan. Alla skrockar gott åt långköraren och få anar att PR-männen utan att veta om det berättar sanningen om deras förfallna nivå utan att någon knyter ihop tankarna - stendött som Sverige-horoskopets med "Ulf" identiska Saturnus/Ketu i Tvillingarna är. (För landet utverkar kombinationen en låg vitalitet i i 9e filosofihuset, ett hus som krävs för den som vill mer än ytlig förståelse. ICA-Ulf (och ICA-Stig också för den delen) är en bild av Sveriges intellektuella och andliga förfall.

*****

Bloggaren funderade en sekund om det i princip glömda babyloniska originalet kan ha kodat fyra dygderna i sitt udda och oförstådda sätt att lista planeterna i denna ordning:

Uppifrån och ner till den sublunära världen (Platons "grotta" eller jordmänniskans halvdrömda verklighet):

Mars (Shalbatanu)
Saturnus (Kajamanu)
Merkurius (Sihtu)
Venus (Dilbat)
Jupiter (ackadiska namnet okänt, men två varianter på den äldre sumeriskan finns)
Solen (Shamash)
Månen (Sin)

Men några kopplingar till dygderna ger sig inte.... Månen var för övrigt en av babyloniernas viktigaste planeter så man kan misstänka att många överlevande traditioner uppkommit efter att läran nådde Indien och därefter Väst.

Inga kommentarer: