Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 januari 2024

Hinduismens tre kvaliteter positivt evaluerade i vetenskapligt test


Till min häpnad hittar jag en studie i hinduismens tre gunas i världens mest trovärdiga medicinska resurs, National Library of Medicine, inhyst på en amerikansk regeringsadress (.gov). Studien (som utfördes i Indien) finner än en gång att det finns fog för denna flera tusen år gamla klassificering! (Samkhya-filosofin och kosmologin utgår bl.a. från gunas.)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9893901/

Ämnet var nyss på tapeten eftersom Aftonbladet ger Kadhammar fortsatt förtroende att sprida sin förmörkade krigshysteri. Samma tidnings Åsa Linderborg slirar bort i "klasshatsresonemang" bara för att den fiktiva motståndarblaskan Expressen uppmärksammat Fröken Snusks inblandning i kriminella försök att blåsa upp sin popularitet. 

Skribenterna är bara två exempel på den extremtyp där den Mörkrets kvalitet (Tamas guna) kraftigt snedvrider hela världsbilden. Inte för inte kallas detta okunskapens och rigiditetens kvalitet och hinduismen ser här ett fall bort från Ljuset (Sattva guna) eller nyfikenheten och kunskapssökandet. 

Ofta nog handlar det tamasiska kynnet om att muta in ett revir och sedan bara söka bevara makten över domänen. Se den sjukligt fixerade invandringsmotståndaren Jimmie Åkesson om Solen i tamastiska Oxen (Oxe = territorium, de "närbesläktade" eller det familjära i indisk astrologi). Intressant nog tycks enkelt folk uppleva mörkermänniskor som trovärdiga, vilket ju dömer ut det demokratiska projektet från början och förklarar varför ett land som Sverige så lätt lurats in på värderelativismens väg och inte längre kan ta ställning för de mest självklara urspårningar i den sekulära kulturen.

Positivt brukar anföras att lite Mörker behövs för att ge tillvaron stabilitet, och att Ljus-varelser bränner förbi så snabbt eller producerar så snillrika tankar att de inte tränger ner i Folkdjupet. Men det är ett banalt resonemang eftersom läran om kvaliteterna bäst fattas som en mänsklig klassificering (rättvisande eller ej) snarare än någon ontologisk kvalitet i den materiella tillvaron. 

Möjligen kan man hävda anakronistiskt tänkande eftersom vår tid "tror" på atomer och bygger gigantiska partikelacceleratotor för att bekräfta våra teorier och vår världsbild. Hela vårt vetenskapliga projekt äger bara rum i en tänkt verklighet, men demonstrerar människans gudomliga förmåga att skapa verkligheter där först ingen alls fanns. (Intressant blir det där man ser hur svårt astronomer har att korrekt datera åldern i sin eget fantiserade universum, vilket tvingat alla kloka, undantaget scientister, att medge att vetenskap inte är annat än vår tids dominanta föreställningar, baserade på det vår tid håller för giltiga kunskapsgrunder. Kort sagt vår egen fantasibubbla men som som upphöjts till norm.)

De antika tre gunas tillhör ett helt annat helhetsgrepp och kan inte som dårar gör jämföras som om det bara existerade en sanning. I själva verket har den visa människan länge vetat att sanningen har en evig och en cyklisk-relativ aspekt. I 99 av 100 fall är det är vår egen själsliga rundgång vi naivt tror har sista ordet om verkligheten. Det är detta Platon pekade på med sin filosofiska idealism. Det är också därför tidsåldarna (som Vattumannens tidsålder) kommit att kallas "platoniska månader" i ett likaledes platoniskt storår. Men det bland kännare.

För allmänheten har Platon effektivt dödats av dagens västerlänningar eftersom det är så mycket lättare att vara materialist och bara tro på de yttre sinnenas vittnesbörd. Inte undra på att platonismen bara försvaras av snillrika matematiker. Ljusets barn borde ha samma chans som Mörkrets barn men mänskligheten befinner sig i en mörk tid (Yuga-läran) och vissa kulturer, som Väst, är extremt drabbades av den rigida och maktsökande kvaliteten Tamas. 

Sverige är inte det mest extrema (men inte långt ifrån). Kartan skildrar det som drivet av för mycket Mörker (dålig Tamas) i de härskande sammanhangen för att bli annat än ett land med klena matematiker och en inskränkt överhet som bara ser till att de egna lönerna höjs perverst medan folket får det allt sämre. Landets Passion bildar dessutom en "passion för det ignoranta" och här drabbas Folket eller nationalkartans Måne (överklassen förmår dölja att de har samma Måne som folk i stort). 

I Sverige hyllar man allt sådant vishetskulturer lamenterar, allt för att småbarn tror man bevisar något genom att konsumera det senaste! (Folkets Måne i materiella Oxen baserar sig på Mars-i-Väduren, passionens kvalitet och passion för det senaste, dvs Väduren/debutanten). 

Särskilt Sveriges moraliska haveri (sex i alla möjliga och omöjliga urspårningar och sammanhang) visar hur lite Åsa Linderborgs Mörker förmår absorbera av en äldre mänsklighets djupare insikter. Hon är ett barn av den arbetarklass som likställer allt religion med överklassens maktmedel och även om det låg mycket i Karl Marx observation, var han bara intresserad av korrupt religion, i syfte att stärka sin klassanalys).

Mänskligheten som fenomen sägs dock sortera under den variabla Passionen (Rajas guna) som den medicinska artikeln ovan betecknar som ren energi, rastlös rörelse (eller t.o.m. neurotisk oscillation) i spänningen mellan Ljus och Mörker. Sverige exakt! Tänk landets kroniska tendens att acceptera hur medierna skapar drev och hela den okunniga befolkningen gungar med - bara en fråga åt gången - dessa är inte en Ljusets plats på Jorden.

*****

Ser man på zodiakens fyra passionerade tecken, Väduren, Krabban, Vågen och Stenbocken är den NATO-chef (en nederländare) som nyss apade efter svenska ÖB och överhettad pladdrar krigshot en typiskt passionerad människa utan kapacitet att likt Ljusets barn göra världen till en bättre plats.

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/nato-toppens-varning-risk-for-fullskaligt-krig/

Många drivkrafter som leder fel, inte minst oppositionen
mellan illgörarna Mars, Rahu och Saturnus, och dessutom
tendensen till obalanserad "mångalenskap" (fullmåne).

Kartans totala dominans på rastlös energi visar hur Göran Greider har rätt i sin misstanke om att militärer är ett "trigger happy" gäng osäkrade vapen. Har den antika läran ett sanningsvärde tycks det finnas en "art" av mänskliga fanatiker som lika Passionen svänger hejdlöst. Hur läran om kvaliteterna ställer sig till frågan om kroppsmarkören, det exakta födelseögonblicket (ascendenten) måste man vända sig till en indisk specialist för svar på. Skulle den här okontrollerade Passionen lugna sig om det motverkades av en sattvisk ascendent (Tvillingarna, Jungfrun, Skytten, Fiskarna)? Och skulle vissa av elementen balansera kartan bättre än andra i via det stigande tecknet? Många frågor måste bli obesvarade på denna "allmänt nyfikna" blogg...

Jag har ofta upplevt att oppositionen Vädur/Vågen ger skarpa och intelligenta människor (men har exempel på manodepressiva tendenenser med Vågen stigande med planeter och sjunkande Väduren i väster, också med planeter). Hos NATO-chefen finns dock också en svag krigare/Mars i försvarsinstinktens Krabba och ständigt upphetsad via sinnets Måne i redan från början reaktiva och martiala Väduren. För mycket energi utan orientering, detta är en krigshetsare av Guds nåde. 

Totalt sett vittnar kartan vid ett första påseende om risken för en ren vettvilling och här måste man återvända till NATO:s födelsehoroskop (taggat/diskuterat 7 gånger - minst) och minnas hur instinktivt orienterad mot Mörkrets makthunger den kartan är!

Bauers karta visar - helt i linje med den medicinska studien - att Passionen kan vara minst lika skadlig som Mörkret när det når rent reaktionära uttrycksformer. Nyligen nämnde bloggen filosofen Filons syn på den primära dygnet Förnuftet och de underordnade dygderna Mod och Måttfullhet samt den fjärde "dynamiska" (kan bara ses i verksamhet) dygden Rättvisa. 

Bauer är tror säkert att han är en dygdig människa eftersom de fyra dygderna står nära de passionerade tecknen. Att han före NATO var försvarsminister visar hur tydligt han känner sig kallad till mänsklighetens vecklande "mellankvalitet" så på något sätt känner han sig uppenbarligen hemma i denna störda värld - hökens själ är på denna nivå om man tror att själen väljer de tidevarv eller liv som motsvarar deras kompetens. Men avsägelsen (södra månnoden Ketu) av Förnuftets Saturnus och överbetoningen på begäret (södra månnodens) Rahu och krigets Mars är i mina ögon en rejäl avtändare, en krigshetssare om det någon fötts en som startar krig på grund av viljan att träna sin själ att tuffa till sig. En självisk själ som inte förmår tänka utanför egna stadsmuren (Krabban).

Hur den främlingsfientliga politikern Geert Wilders kunde ha ett så starkt sattviskt (Ljuset) horoskop gav inte bloggaren någon ro för ett antal år sedan (f.n. 4 taggade inlägg), men en närstudie av hans planetplaceringar visade att t.o.m. en karta utan känt födelseklockslag kan analyseras en bit till. Det var inte ett bra ljus. Inte heller Bauer har en bra passion när man börjar närstudera hur planeterna relaterar till sina disponenter/härskare eller planetens teckenplacering. NATO-chefen inbillar sig säkert på att han gör det rätta (dygden mannamod/Väduren bär på fantasins eller insbilskhetens Måne) men det han tror på är bara sin egen störda passions vittnesbörd. I nästa tidsålder kommer psykologin att ha utvecklats till den nivå den gamla astrollgin hade. Dessa själar att sorteras bort och aldrig ges maktpositioner de inte ska ha. Nästa värld kommer inte att vara en slaveriets "arbetslinje" utan även extrema själar som NATO-chefens kommer att tas tillvara i linje med Mänsklighetens Nya Direktiv (den som återföds under kommande tvåtusen år blir var varse vilka dessa är).

*****

Jag noterade nyligen den kriminellt passionerade Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski:s födelse samma dygn som den pengahungriga Zlatan och sökte fler med ett liknande horoskop. Jag misstänkte att Solen med fienden och extrema materialisten (i ett Jord-tecken) Saturnus kunde vara en indikation på extrem penninghunger men framför allt Månen i dess välkänt svaga läge i Skorpionen (båda männens svaga barndom) i förening med Skorpionhärskaren Mars i samma ultrasvaga läge som NATO-Bauer. 

Det är alltid hotfullt läge i Krabban (trygghetens tecken) och det behövs alltid mer av vad som nu valts ut som trygghetssymbol.... Och jag hittade bland tiotusen kartor en till med samma generella kombination av svaga eller destruktiva placeringar: f.d. Ericsson-chefen Börje Ekholm som lyfte c188 miljoner kr i bonusar 2019–21). 

Även hos Ekholm förvärras kartan av äregiriga demonen Rahu med Mars i trygghetens Krabba (även hos NATO-chefen!), samt ömsesidiga fienderna Solen och Saturnus i samma tecken men nu inte Zlatans och Siemiatkowski:s trixiga Jungfru utan i "superackumulatören" Stenbocken. 

Är det en slump att Ebba Busch (Sol-Stenbock med Saturnus i dödsfruktan och fattigdomsskräckens Saturnus) gått och gift sig med en man vars far löftesrikt är snorrik? Att göra en dubbelkarta för det paret visar hur våra dolda motiv styr och sköter valet  åt marionettdockan, den kroppshölje till människa vi tror vi är och styr. 

I den meningen har extrem-tamasiska Åsa Linderblad ändå rätt: på en nivå är detta inte individer som umgås utan Klasser som söker bevara sitt. Till dessa Klasser kan individer sälla sig som trovärdigt simulerar viss statusnivå (de gamla pengarna må knorra men nyrika strömmar ständigt till deras kvarter).


PS. Just som inlägget färdigställs berättar Morgonradion P1 att Sara Skyttedals fladdrighet leder till hennes slut på karriären inom KD. Passande givet ämnet riktningslös energi (Rajas). Fem tidigare inlägg om hennes horoskopiska förhållande till Passionen. Den mångalna Krabbans tecken visade en Rajas i aktiv osynk med andra faktorer. Särskilt det sista blogginlägget, från hösten 2020, rimmar väl med att det nu heter att hon varit "bråkig" och sökt sälja sig till SD när kopplingarna till KD surnat.

Sara Skyttedals dr Jekyll döljer två inre mr Hyde

 

Inga kommentarer: