Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 januari 2024

Själar i parti och minut (i skock och enskilda)

Ett inlägg som diskuterar otillräckligheten att bara granska horoskopet "en dimension åt gången". Man måste som ett minimum jonglera de tre gunas (kvaliteterna) och bedöma deras renhet utifrån de planeter som aktiverar denna tolkningsdimension och dessutom hur planeterna fungerar med sina planetära härskare. Efter nybörjarnivå blir astrologin snabbt väldigt komplex, vilket förklarar varför detta var ett studioämnet för samhällselit och vetenskapsmän i antiken och varför indiska domstolar än idag beslutat mot simplistiska ateister att astrologin visst är en vetenskap. Den uppfyller kriterier som analytiskt tänkande och vetenskapligt (metodiskt tillvägagångssätt, en uppsättning spelregler). 

Precis som västerlandets bästa vetenskapsmän är den medveten om att intellektet måste ledas av något högre, av intuition, för att nå reella insikter. (Hinduerna kallar denna aktiverade inre intuition ishta devata, en slags inre vägledande gud, men jag har inte sökt information i ämnet eller om den relaterar till det antika västerlandets "rationella själ". En googling visar att Wikipedia har en artikel och en snabb titt visar att det är personens "föredragna" gud, vilket bara är meningsfullt för ett land så smockfullt av gudar som Indien. Västerlandet har bara "Jesus" att bjuda på och inget alls för ateisten att hjälpa intuitionen på traven med). Som illustration på tolkning som väger in flera dimensioner ställs två dagar mot varandra, det så statsministern föddes och datumet för en politisk analytiker på vänstersidan.

*****

AB:s Anders Lindberg var i mina ögon ofta en positiv läsupplevelse, men så kom Rysslands intåg i Ukraina och inom några timmar förvandlades han till hökmentalitetens megafon och har inte riktigt hittat ur denna val av Mörkrets Väg. Det måste förklaras med att socialismen inte kan fungera så länge den är en sekulär modell för samhället och tomt ekar efter Marx gamla fras om att religion bara är ett knark varmed staten håller massorna lugna. De skarpaste vetenskapsmännen vet hur osant det är. Platoniskt påverkade matematiker vet att mänskligheten snarast blivit dummare under sin "tilltagande upplysning". Psykologer vet att religiös tro ger ett större välmående än den arma Ateisten kan nå. 

Minns zoologen Richard Dawkins (taggad 5 gånger) och hans stirriga och hätska eller åtminstone arroganta personlighet. Kallar sig "ljushuvud" gör britter av den naturalistiska övertygelsen. Hinduisk kosmo-psykologi använder triaden Ljus och Mörker med Passion som ett instabilt mellanläge som inte hittar hem och enligt denna lära liknar naturalisterna snarare "Mörkrets barn" (Ormens avföda i bibliska termer - se den judiska filosofen Filon om ormens symboliska betydelse i hans hellenistiska kosmo-psykologi. Det visar sig, under bloggarens långsamma upptäckt av föga kända urkunder ganska korrekt salufört denna vy sedan 2009.)

Trots blindfläckarna levererar den helt världsliga Anders Lindberg så många viktiga perspektiv att jag läser hans kommentarer till samtiden så ofta jag kan. Dessa rader är Ljusets nivå, innan han trillar tillbaka till Mörkrets hökmentalitet (eller snarare fruktan som strax ska visa sig) och formligen skriker efter mer upprustning och framtida krig. Mannens horoskop har granskats förr, men jag minns inte en så rörig blandning mellan insikt och förvillelse:

"Ulf Kristersson har inte klarat av att hantera [SD:s islamofobi] eftersom hans regering är beroende av SD. Men det har bidragit till att Nato-medlemskapet dragit ut på tiden och till att terrorhotnivån i Sverige har höjts från tre till fyra på den femgradiga skalan.

Det är en oerhörd skandal att detta har skett utan att Sveriges statsminister klarat att ta tydligt avstånd."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/9zRWQE/trots-rickard-jomshof-ar-sverige-snart-sakrare

*****

En snabbrepetition av både Kristerssons och Lindbergs kartor. I statsministerns fall är det som med rasistpolitikern Geert Wilders, att Ljuset faktiskt är väl representerat men inte fungerar. Lindbergs slängighet som ibland tar överhanden är mer typisk mänsklig, det är Passionens kvalitet som slits mellan Ljus och Mörker vilket kan skapa en världsbild som rymmer självmotsägelser (det normala för människan som art).


Kristersson nådde sitt livs strävsamma kamp efter ära och makt och valdes till statsminister 221017 11:00. Ett tidigare inlägg noterade att Mars - brännpunkten - då befann sig i Tvillingarnas första grad och förmodligen löste frågan huruvida han hade psyket (Månen) i sena Oxen eller tidiga Tvillingarna. 

Detta ger en fullmåne (exakt i meningen att båda ljusen står i direkt opposita tecken, 180°). Här är en kvadrupel indikation om Ljuset: Sol, Skytten, Måne, Tvillingarna. Han är en hängiven bokläsare vilket är ett tecken på Ljuset, låt vara på en elementär och sekulär nivå. 

Ljuset har visserligen inte religion/filosofi som ultimat verksamhetsnivå - det vore att reducera Ljuset till Mörkrets typiska fundamentalism. Astrologin själv visar med dess krav på underfundiga analyser av många indikationer att Ljuset handlar om den väg eller den process som leder från låsta attityder och fixerade föreställningar till nya insikter och som för människans del kulminerar i det bästa huset (för dem med känd födelsetid), det 9e för förutsättningslös grundforskning och metafysik (metafysik och teologi är nära besläktade, men 9e husets koppling till religion ska fattas som en genomreflekterad världsbild som innefattar en högre verklighet är den jordiska, sinnliga).

Undviker man att spekulera i Kristerssons ascendent enbart utifrån riksdagens godkännande av honom som ny statsminister och stannar vid en mindre personlig månascendent (dock viktig för känslolivet och svarsviljan på livet), inser man genast att den här fullmånen väl beskriver den slirige Ulf Kristersson som är den värsta statsministern sedan Löfven. Här är en fullmåne i Ljusets kvalitet så "överrörlig" att han helt tappat förmågan att ta ställning till viktiga frågor för Sverige. Slirig! 

Redan sinnet i Tvillingarna kan upplevas gäckande av människor starkt under Mörkret (stabilitet som kan övergå i ren inflexibilitet). Kristerssons Måne står dessutom med den demoniska norra månnoden (Rahu) som ger äregirighet som övergripande omen för alla som föds under 2 dygn med den kombinationen. Och minns att Månen redan från början står för begär. Eftersom Tvillingarna är ett Luft-tecken stämmer detta med hans bokslukande och det skulle väl vara Rahus mest harmlösa uttryck. Men norra och södra månnoden bildar här ett gap som beskriver själens totala fall i världslig ambition (Rahu) eller dess uppgivenhet (Ketu) 

I Sverige är Ketu som andlig strävan sällsynt pga, landets mentala fixering vid materiellt välstånd, men ser man Ketu i Kristerssons 7e partnerhus och den livgivande Solen med Ketu, så går tankarna till äktenskapspartnern som numera är prästvigd - väl ett av de minst karriäristiska av karriärer.

Men Rahu i Kristerssons eget psyke leder också till att Merkurius-nivån (ett sinne med en neutral och intellektuell dragning) kan dra mot en rent falsk typ. Han har redan befäst sitt eftermäle genom judinnan Hédi från koncentrationslägret till vilken han avgav ett löfte som han snart svek, och det med ett löjeväckande slinkigt argument som påminde om varför Merkurius (Månens härskare här) dels betecknar dödssynden girighet och marknadsplanetens karaktär - Hermes som den lille, i egna ögon så listiga tjuven.

För Solen i 7e, "den Andres" hus: tänk bara hur han i praktiken gift sig med invandrarhataren Jimmie Åkesson. På känslonivån står Månen i horoskopets 1a sektor och han är lyhörd och väljer som allierad i 7e sektorn Solen som partner, någon som uppvisar verkliga solära ledarkvaliteter. 

Av Kristerssons fummel med den makt han trånat efter hela livet och SD:s reella styrning av Sverige, är det uppenbart korrekt, det astrologin säger om solen sjunkande mot sin dagliga död i väster. Med en månascendent är väderstrecken förstås metaforiska och det är psykets känsla att man inte har kontroll över sin egen Sol utan lämnar över den till en stark sjundehuspartner. 

Slår detta igen till och med på den fysiska (lägsta) verklighetsnivån? Se det privata äktenskapet, en spenslig liten man som springer som besatt och bygger vadbensmuskler och en trygg kvinna (prästvigd dessutom) med robust kroppshydda. Svenskarna har skaffat sig en statsminister genomfylld av dunkla och märkliga motiv. Av andra (okända) horoskop har jag också tecken på att Solen i 7e kan innebära rätt falska personligheter och bara ett väl uträttat liv kan göra att människan vinner tillbaka kontrollen över sin egen Sol (nu fattad som den egna själen).

Ljusets kvalitet är stark på denna himmel men på sinnets eller känslornas nivå är det ett sataniskt ljus, Djävulens sätt att förställa sig och i fantasin (Månen) tro sig tillhöra det Goda. Omoralens Mars angriper Jupiter och avslöjar ett sinne som är redo till avsevärda svek för att placera sig i den högsta kasten eller nå 10e husets maktposition. 

Den verkliga räddaren för psykascendenten i Tvillingarna, en Stabilisator, är den återhållsamma och moraliska Saturnus som äger det bästa huset, det filosofiska 9e. Här står planeten, i sig tillhörig Mörkret i bemärkelsen inflexibel (en garant för stabilitet) i den variabla Passionen, i Stenbocken, förvisso dessa negativa härskarläge. Men här gäller inte orange passion (enligt bloggens färgschema) utan mörknande eller missfärgad passion. Den rena maktkombinationen Saturnus i sitt negativa tecken Stenbocken befinner sig i ett av de omedvetna husen, det 8e, vilket försvagar Saturnus förmåga att begränsa Mars skada mot den egna lyckodrömmen om ledarplats i 10e makthuset.

Väger man sensibelt samman dessa flera besked är detta på inget sätt den statsminister man skulle vilja ha som mönster och förebild för folket. I värsta fall är det en helt självförljugen borgare med pretentioner. Och det har inte bara Anders Lindberg sett.

*****


Politiska kommentatorn - eller kanhända agitatorn - Lindbergs karta har också kommenterats flera gånger tidigare, men den här gången några ord om hur dagen förhåller sig till Ljus-Passion-Mörker-triaden.

Först och främst genomsyras Lindberg av äkta Passion för materiell rättvisa. Hans känslolivsascendent stämmer med en liten del av Sverige-horoskopet som ju har Vågen som persona stöttad av samma Venus i Stenbocken (Vågens dragning mot samhällelig rättvisa).

Men denna hans fantasi har en mystisk bas: Venus ägs av sin i grunden planetära vän Saturnus, men Saturnus står även här i ett försvagat hus, det 8e för döden och andra sidan. Skulle därmed Lindberg vara lika omedveten om moral och gränsdragningar som Kristersson och därmed en falsk moralist? Eller handlar detta om den felfördelade svenskarnas röst som talar just utifrån ett "dött" fundament. Kartan är minst lika komplex som Kristerssons se bara hur äregirighetens Rahu tecknar ett sinne/känsloliv som dras åt det intellektuella hållet (Mån-Vågen = Luft) och då av den typ som förfäktar en annan och bättre materiell balans (fördelning rika/fattiga svenskar). Månen baserad på Venus är utpräglat god och Lindberg är betydligt mer sympatisk än Kristersson. 

Men sinnelagshoroskopet ger hus 4 (Hemmet, de svenska hushållen) drivs från 8e huset och påminner återigen om Sverige-horoskopet vars Måne är starkt kopplat till ett seglivat dödstrauma. Och jag gissar att detta förklarar hans otidsenliga hökaktighet och NATO-dyrkan. Här är ett horoskop som kan teckna en av de tallösa själar som dött i krig och som i detta har trygghetsfixeringar som psykologisk karma att lära sig se igenom.

Karma från tidigare liv gömmer sig ofta i traumatiska upplevelser i detta liv. Detta liv triggar via nya men besläktade händelser gammal skåpmat från tidigare liv. Nuvarande horoskop ger bara arketyper eller principbilder och att spekulera över tidigare liv med enbart kartan för ett helt dygn är naturligtvis magstarkt. Men se det lilla som ändå kan ses: Krigets Mars står i psykets/fantasins karta i 6e huset för olyckor och fiender. Lindbergs lösning på krig och ofärd är således ännu mer våldspotential, här är en liten och skadad själskomponent som inte håller samma nivå som Mån-Vågens längtan efter Venus-i-Hemmet (antydan om en klen barndom).

Nu behöver inte Hemmets disponent, Saturnus-i-Oxen i dödshuset, vara riktigt så underminerande. Venus och Saturnus, planetära vänner, bygger en ömsesidig reception som vissa länkar ihop dödsmotivet med hemmet men som tycks bidra till hans empati med befolkningens suckar under den onde rike mannan från Sverige-horoskopet. Det finns stor humanitet i många av Lindbergs texter och kanhända är det "själens strävan" (Atma Karaka) man hör här. Ingen kan konkurrera med Venus i Stenbockens 30e grad detta dygn. Och NATO-förvirring och rädslan för krig som ska åtgärdas med ännu mer krigspotential måste vägas som tillkortakommanden som drar ner helheten, men sinnelagets grundläggande empati med Hemmet och de svenska Hushållen kan inte ifrågasättas. Sinnelaget/Måne och dess fundament som Atma Karka vittnar något äkta och gott, och ger en avgrundsdjup skillnad från Månen/psyket hos Kristerssons ålande, och överrörliga positionskränganden för säkra sina egna och avsevärda Rahu-begär.

*****

Kan inte mediefolk höra upp med sitt eviga "FULLSKALIGA invasion" av Ukraina? Anders Lindberg använder det i sin text och Public Service sysslar skamlöst med samma propaganda i avsikt att fördjupa den svenska folksjälens fruktan och hat för Ryssen. FULLSKALIG - HU! Det är ett lika kriminellt språkbruk och dess bakomliggande intentionalitet som något som kan sägas om denna värld och dess krigiska och outvecklade mänsklighet. 

Om staten och dess kommunikationsorgan istället berättade för folket om fördelarna att höja sina medvetanden istället för att reducera folket till en radiostyrd pöbel, skulle världen snart förbättras. Skulle flera länder göra det samma når mänskligheten den kritiska gräns varvid Ljuset i meningen kreativa lösningar, tar över.

För Sveriges del verkar det dock kört med 20% av väljarna som inte förstår vilken framtid deras röst på SD kommer att skapa, en följd av för småttig eller provinsiell omvärldsförståelse. Se tidigare inlägg om Sveriges "stora död" - enligt hinduisk cykellära en riskabel tid från 2036 och flera år framåt. Där kommer förverkligandet eller skördandet av Sveriges nuvarande okunskap och mörklagda ledarskap att bära frukt. 

Sverige sökte och trädde in i NATO medan nationens sol stod med sin fiende Saturnus i soltecknet Vattenbäraren så stora dödens cykel är nästan gång svenskarnas orealistiska bild av begreppet Gräns får sin astrologiska aktivering. Troligen kommer världskartan att ritas om rejält under denna period.

En födelse som Sveriges, till soltecknet Vattenbäraren är paradoxal eftersom teckenhärskaren Saturnus är direkt fiende till Solen. Bloggen har nyligen adresserat den gåtan via den platonske filosofen Filon från Alexandrias texter. 

Gåtan klarnar om man följer hans beskrivning av de fyra dygderna som egentligen förutsätter att Förnuftet, den högsta dygden fungerar. Annars är de underordnade dygderna mod (ilskehantering?) och måttfullhet (kontroll av njutningsbegär) inte mycket att ha eftersom de verkar på själens irrationella nivå. För att inte tala om dygden rättvisa som enligt Filon bara fungerar "dynamiskt" (i konkret handling, intellektuellt eller fysiskt) och som kräver att de andra tre fungerar. Gissa om få personhoroskop får godkänt under denna antika och komplicerade "proto-psykologi"! Människan är alltjämt en fallen eller halvfärdig art.

Filon bekräftar också den här bloggens privatspanande under flera är där Saturnus säte just ovanför hjässan avses i den hinduiska läran om kroppens energinivåer. Saturnus kan jämställas med den tusenbladiga lotusen (eller, om man vill, en kungakrona) och motsvarar därför dygden förnuft. Under ett år när jag plöjde Platons samlade verk pekade han på huvudet som "själens säte" (runt som i den antika kosmologins Världssjäl) och Filon följer samma tanke. 

Men eftersom den senare nyplatonisten Plotinus kallar själen Afrodite (Venus), kan man rätt säkert anta att de talar om olika aspekter (Platon bollade mellan två modeller, den två- och den tredelade själen). Plotinos Venus-som-själen är inte Solen/hjärtat som i hinduismens atman). I judendomen ligger solen nära tanken om den stoftmänniskan som en levande själ. Efter att Adam fått livsluft eller pneuma från solen inblåst i sig blir han en "levande själ" i denna värld. Det verkar som att Filon och Plotinos följer samma bildspråk.

Men Platona själ i skallen knyter människans Förnuftet eller den Rationella Själen till kosmiska sjunde himmel. Och Saturnus/sjunde himmelen är upphöjd i Vågens tecken som ägs av Venus. Så Plotinos Afrodite kan ändå referera till Saturnus som den perfekt rena själen. Men man måste förstå den antika världsbildens snårighet.

Här syns hur den dynamiska Rättvisan (Vågskålarna) står i nära beroende till den huvudsakliga dygden som är Luft-artade Saturnus, en närmast immateriell planet och motsvarighet i vår värld av det gudomliga Intellektet (som i dess helhet är den ultimata förklaringen som ateistforskare förgäves söker i form av TOE - teorin som förklarar allt - den mänskliga tankens värsta hybris, att utifrån den ständigt pågående vetenskapen lyckas ta språket till en guds position och uttala sig om den eviga urgrunden till allt.

Plotinos är dock ofta otydlig (dessa texter var dock talade föredrag och ur det perspektivet tecknar de en skrämmande hög intelligens, ett av antiken stora genier). Han förklarar (som jag minns det) inte någonstans varför han valde Afrodite som sitt namn på själen. Exempel på otydligheten är också huruvida han avser Jordens själ när han talar om Världssjälen. Menas måhända det som bättre borde kallas den universella Själen?

I en översättning (McKenna) används här och var begreppet "All-Soul" vilket definitivt måste innefatta de sju planetkretsarna/himlarna samt den åttonde kretsen. Eller... avses "den Högsta Himmelen" som Egyptens mystiker kunde tala om och som väl är platonismens gudomliga Intellekt (gr: Nous), platsen där arketyperna eller idéerna (levande varelser) håller till? Denna värld ligger dock bortom rumslighet så idéer har varken tid eller plats - vem som helst kan i princip träna sig att vila i sitt Förnuft eller den Rationella Själen och få kontakt med t.o.m. förlorad mänsklig eller annan kunskap. 

Här är en förklaring till dem som haft "övernaturliga" upplevelser, alla själar som någonsin varit på Jorden kan åkallas eller spontant framträda i en människa i t.ex.sömn där själen är mycket renare än under vakentillståndet... Men dessa är ämnen helt utanför landet Sveriges horisont och förklaringen till dess rapidsnabba urartning och folkvalda politiker som ägnar sig åt kattfajter och lögner.


Inga kommentarer: