Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 januari 2024

Den goda Skorpionen - typiskt en räddare i nöden

 

Foto lånad från artikeln nedan

Efter ett antal patologiska krigsfixerade horoskop på rad hack i häl på "Folk & Försvar"-konferensen (se bloggens senaste veckor) är det glädjande att Morgonradion P1 den 18 januari lyfter en positiv version av dödstecknet Skorpionen. 

Överläkaren Hans Zingmark har fått sin forskning i nära döden-upplevelser publicerad i USA och detta upptäcker gamla Sverige innan tidsglappet blivit pinsamt. Forskningen hade beskrivits lokalt en månad före rikstäckande Morgonradion:

https://www.regionhalland.se/nyheter/hans-har-forskat-om-nara-doden-upplevelser/

Det här är så bra som illustration till astrologins logik det blir. Där krigshetsare med svårartad låsning vid lidande och död tycks favoriserade när den världsliga illgöraren Saturnus förenar sig med psykets Måne, där visar en mänsklighetens hjälpare, en läkare, istället det motsatta: den stora välgöraren Jupiter tillsammans med Månen i Skorpionen! 

Obs. Det är inte så att bloggaren sållar hundratals kartor, de serverar sig själva helt spontant och möjligen pågår en "högre sortering" i själen som låter den goda Skorpionen Zingmark "dyka upp" efter att jag själv reagerat på hur en annan sort lagt sig på rad... Det finns en högre kausalitet inte ateisten känner till eller accepterar.


Utifrån sinnelagsascendenten (Månen) agerar förstås Jupiter i linje med dess essentiella natur och räknas som en "verksam välgörare" (jämför Sverigehoroskopet där den rike mannens egen planet istället är en "verksam illgörare" och introducerar ett Storkapital som skapar sig dålig karma för framtiden - jämför borgerlighetens klimatpolitik).

Missa inte att månascendenten fungerar perfekt här. Den humanitära Vågen (Luft = fullt mänsklig nivå) hamnar nu i 12e huset, som har sjukvård som en av sina primära betydelser. Att läkaryrket kräver egna uppoffringar eller förluster (andra tolftehusbetydelser) gav i det här fallet utdelning. Under intervjun i Morgonradion visar sig överläkaren måttligt mediatränad och faller i den skickliga intervjuarens fälla två gånger i rad: blir ställd och nästan svarslös inför frågan om det ändå inte är så att nära döden-upplevelser  följs av absolut mörker. Givet det positiva anslaget ("Hopp för alla med dödsfruktan") blir det lite av ett antiklimax.

Den här ställda reaktionen är typiskt Vågens tecken och med Mars och Venus i tecknet får man typiskt Vågskålar där "krig eller fred" ständigt lever rullan och individen processar data som få andra - typiskt en överläkare eller vilket kunskapsintensivt och krävande arbete som helst. Men att Saturnus står lättviktig i Nybörjarens tecken Väduren och därmed i opposition till de båda emotionella, ger därtill ett verkligt sjukvårdshoroskop eftersom Saturnus står i 6e huset som orienterar sinnet (Månen) mot just olyckans sektor som kompletterar motsatta 12e. (6-12 är en välkänd sjukvårdsaxel.)

Romina Pourmokhtari som lätt överlevde en illa planerad misstroendeomröstning hade också "krig eller fred" kombinerade i Skorpionen (där Venus är kritiskt placerad) och därtill med välgöraren Jupiter. Ministern verkar vara en vänlig människa men konflikterna i det horoskopet är svårare än överläkarens, helt enkelt för att Eld och Luft har synergi med varandra vilket politikerns Luft och Vatten saknar. Överläkarens Saturnus-opposition är heller inte lika låsande som  politikerns trekvarsvarvsaspekt mellan Saturnus och Mars/Venus. Överläkarens variant söker övervinna Saturnus/döden medan politikern söker agera broms för ting som upprör henne emotionellt (men kan skapa lägen där hon blir sin egen fiende).

Icke desto mindre har även överläkaren en släng av den dissociativa Luft/Vatten-mixen, men helhetsintrycket är bättre. Här skulle klockslag behövas eftersom sinnelagskartor egentligen bara rör invididens känslosvar, en viktig komponent för oskolade känslomänniskor men som spelar mindre roll för de mer utvecklade typerna (som därmed också blir värre lögnare och psykopater om de är låga själar - i antiken trodde man t.o.m. att vissa människokroppar befolkades av låga demoner men avmytologiserar man den tanken avses inte mer än extremt känslostyrda problemmänniskor, våra dagars lågpresterande exemplar av bokstavsdiagnoser (stirriga och ouppmärksamma varelser). Vad har mänskligheten gjort mer under 2000 år än byta namn på precis samma åkommor? Det är fortfarande samma störmoment och att astrologer kan se "de inre demonerna" genom himlavalvet bör väcka historieignoranta framstegsfanatiker till eftertanke.

Den judisk-platoniska filosofen som jag just börjat läsa har följande att säga om den värsta psykiska sjukdomen av dem alla, ateismen:

Hos den onda människan är de sanna åsikterna om Gud överskuggade och hålls utom synhåll till följd av det inre mörkret till följd av obefintlig gudomlig belysning [jämför hinduismens tanke om Sattva guna, Ljusets kvalitet]. Bara genom denna belysning kan människan kontemplera tingen som de är. En sådan människa är som en flykting från gudomligt umgänge precis som en leprasjuk är eller en människa med någon annan oren sjukdom. ... Den med den vedervärdiga sjukdomen tror att allt skapats i och av världen och att inget har skapats av Gud...
(Allegorical Interpretation III.7)

Filons resonemang är nu inte bara dessa påståenden vilka i sig låter som ogrundade anklagelseakter, men bygger på ett långt mer avancerade tankegångar än forntidens och dagens materialister behärskar. (I linje med mänsklighetens långsiktiga plan har vetandet tunnats ut och överförenklats så att så många som möjligt ska inkluderas. Den verkliga Människan frigörs från Djuret och byggs med plågsam långsamhet. Såg ett naturvetenskapligt program som bedömde att djurlivet på en beboelig Jord redan nått halvvägs. Solen kommer att bränna ut sig...) 

Inte minst ingår i Filons världsbild insikt om hur timlighet och evighet förhåller sig till varandra och att Gud är utanför tiden och i linje med platonismen. I själva verket är den illumination som väntar ateisten som en slumrande potential själens eviga essens. Dagens ateister är trefaldiga främlingar för sitt eget inre eftersom de inte bara förnekar Gud utan också själen. Allt som återstår för degenererade människor är att leva på sin psykiska nivå - i sitt sinnelag (Månen). 

Så ytlig är alltså den här bloggens månbaserade astrologi som används när födelseklockslag saknas! Man kan dessutom tillägga att Månen i själv kan vara en  mörklagd region för många människor - de förstår inte ens sina egna känslor eller underliggande instinkter. Vad som då återstår är bara den pyttelilla egopunkten som filtrerar yttre och inre förnimmelser. Dessa är verkligen inte värst begåvade, men förvärvande av den avknäppta illuminationen kan åtgärdas för alla utom de svåraste fallen av bokstavsdiagnoser, vars veka intellekt förmodligen är karmiskt inplanterade till följd av missbruk i tidigare liv av tankeförmågan.

I den här meningen kan man fascineras hur överläkare Zingmark ens orkar genomföra ännu en studie av nära döden-upplevelsen. Många läkare har redan gjort samma studier men att insikterna inte slår igenom beror på den lägre verklighetens djävulska natur (Filon, som god jude, ser naturligtvis inget diaboliskt i världen, bara i människosjälen defekta orientering). 

Insikten att att det bor en högre människan (eller snarare själ) inom den mänskliga varelsen måste var och en göra individuellt och som hjälp på resan finns astrologin i dess nuvarande systematisering (från cirka 700 fvt). 

Det är typiskt att Zingmark föddes till det andliga genombrottets soltecken Skytten, ägd av Jupiter som här är en verksam välgörare för sinnet som vi sett. Jupiter i dödsskuggans dal Skorpionen men en god vilja att förstå vad denna död egentligen är. Den här bloggaren är ett Jupiter-varv äldre än överläkaren kan känner igen samma resa. 

https://siderisk.blogspot.com/2010/06/sveriges-egen-nara-doden-doktor.html

Böcker om nära döden-upplevelser slukades redan i övre tonåren och senare ett senkommet intresse för antikens filosofer som redan gått igenom precis samma universella mognadsprocess arten av någon anledning har så svårt att bevara. 

Faktiskt, Zingmarks ackumulator, Saturnus, representerar i debutantens Väduren exakt det läge när själen för göra om (och göra rätt) eftersom den inte bevarat sina gudomliga insikter och därför tvingat dö även på den andliga nivån. Väduren betecknar här ÅterFödelse - tecknet ingår i Passionens kvadrant och drivs av den mörka passionens eller avfällingens Mars. Minns att hyllandet av Mars tillhör en helt annan diskurs, den om Modet som en dygd för de själar som redan fallit). 

Vad filosofen Filon har att säga om den Andra döden är ruskigt (Första döden är övergivandet av den grovfysiska kroppen). Det verkar finnas flera sätt att lämna denna världen och detta enda människoliv (ur egots synvinkel) och mycket få visar sig efter första döden vara gudar på insidan och kan ta språnget till den Högsta Himmelen i ett enda steg. Vissa får ta med sig mer än andra, antytt av det gamla ordspråket att "samla sina skatter i himmelen och inte på jorden". 

Jag har skrivit om andra döden förr men hittar inget annat på den numera oöverskådliga bloggen än en kort tanke kring besläktade jesusordet om att förvisas dit där ormen aldrig dör. Men om har finns kopplingar till Aristoteles prima materia är jag inte längre så säker på... Under hellenismen var det vanligt, särskilt bland stoikerna, att kroppen åter klär av sig de planetära höljena som iklätt sig när den föll, sjönk eller förtätades till vår materiella värld och tog en tillfällig jordisk kropp.

Andlig negligens är ett sätt att förstå varför Sverigehoroskopet har en så klen högre sektor (hus 9 för filosofi och metafysik). Till det här landet hänvisas själarna som slarvat bort alla sina högre förmågor i tidigare liv. Inte för inte anses svenskarna lite dumma på sina håll i världen. Så går det när man startar som materialistisk rövar-viking som framhärdat i mentaliteten in i modern tid (svenska storföretags alla mutskandaler). Detta är en Folksjäl som ägnat sig ett årtusende åt att förgifta sig själv genom att konsekvens välja den lägre vägen vid varje vägskäl!

 

PS. Räkna med att Filon kommer att namndroppas under överskådlig tid på bloggen. Cirka tvåtusen sidor men förminskade till 1000 gör hans samlade verk svårlästa och kräver eftertänksam läsning.Som judisk platonist är han hyperintressant och här kan finnas ledtrådar till den tidiga kosmologin/astrologin, som den såg ut under hellenismen. 

Jag läser texterna med ett öga öppet efter ledtrådar och har redan upptäckt att Filon jämställde "det perfekta" 6-talet med sinnevärlden och sannolikt med Jupiter eller Gud-i-världen eller Gud skaparen (Gud skapade världen på "sex dagar"). Men därbortom "det heliga" 7-talet, som motsvarar sjunde kretsens Saturnus som den här bloggen länge jämställt med vad Filon på dess högre nivå kallar den himmel som bara är åtkomlig för intellektet, faktiskt är platonismens gudomliga Intellekt (Nous) där de arketypiska förlagorna till tingen i vår sinnesvärld befinner sig. 

Så långt jag hunnit (drygt 100 sidor allegoriska bibelutläggningar) förefaller Filon med mästerlig skärpa förena platonismen med judendomen. Det förtjänar att påminnas om att de asketiska esséerna vid Döda havet båda sysslade med samma typ av allegorisk texttolkning samt studerade Platon. Trasiga fragment visar att de judiska munkarna haft åtminstone fem kopior av Platon (mig okänt vilka texter).

 

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag såg själv Hans Zingmark på tv för ett par veckor sen (Sverige idag) och blev glatt överraskad över att se en svensk forskare i svensk tv säga: "Jag tänker att medvetandet inte är fysiskt. Medvetandet verkar vara (...) en egen entitet, som uttrycker sig genom kroppen." Det hade man aldrig kunnat tro! Hoppas att det är uttryck för ett sorts genombrott, paradigmskifte (vi har ju också forskningsrapporten från USA om "Veda personalities" som du bloggat om). I tv-inslaget fick han tala själv, utan reporterfrågor. Dessutom var det en intervju m Harpo, som ju fick pannan insparkad av en häst, där han berättade om sin NDU, något han hållit tyst om annars i alla år (berättade det endast för goda vännen Ted Gärdestad). Jag gjorde också reflektionen att undrar hur VoF kommer att reagera. Skulle inte förvåna mig om han blir utnämnd till Årets förvillare nästa år... Jag kom att tänka på vilken skillnad det är mot den hajpade Anders Hansen, som har ett radioprogam m Louise Epstein där han på frågan om själsbegreppet sagt att "det är biologi hela vägen". Hans horoskop visar på "stenbocken nästan hela vägen" :-)
TV-inslaget jag såg där Harpo var med finns inte kvar på Play, men däremot inslaget fr lokal-tv där Zingmark talar https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/ (svt nyheter Hallan tipsar).

Seaward sa...

Ursäkta att jag såg kommentaren några dagar sent. Det uttalandet från Z är verkligen anmärkningsvärt och mer rättframt än jag hört från någon svensk. Det första jag hittade var läkaren och psykologen Nils-Olof Jacobsons Liv efter döden? Från 1971 men för mig upptäckt först 1981 och hade då redan läst mer radikala texter i ämnet. Jakobson var försiktig, närapå lite feg. Men det har förekommit mycket mer rättframma vittnesbörd på svensk tv sedan dess. På AxessTV återstands då och då en fransk dokumentär som innehåller några spektakulära fall av själar som valt att återvända till sina "förverkade" kroppar ("inte färdiga än"). Tack för tipset om Zing!