Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 januari 2024

Malm varm i rocken

Eftersom jag inte tyckte Expressens tidigare kulturredaktör var till självförintelse menlös i åsikterna var jag kanske väl kritisk inför ersättaren Victor Malm. Men jag har tittat till en text då och då och han verkar nu ha blivit varm i rocken. Då det nya Fattigsverige har många som inte har råd att prenumerera på medierna (tillräckligt många för att få en överblick - ett favoritmedium är som att be om fördummande hjärntvärr), måste man vara tacksam för att en bråkdel, t.ex. kulturkrönikorna alltjämt är fri läsning och ger hela svenska folket en möjlighet att känna sig delaktiga i landets generande dödsdans (nato, nato, nato). Men då är det förstås en avgjord fördel om författarna har något att säga.

https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/teodorescus-drag-ar-riktigt-pinsamt-for-svt/

Victor Malms senaste text om hoppiga karriäristen Teodorescu är elak och kul - inte minst för att den verkar obehagligt sann. Eftersom Malm genom Sideriskas långa liv har förärats lika många inlägg som Teodoerscu, två stycken, ska han här ges ett tredje försök att hitta födelsedygnets styrkor. 

Trots att den exakta födelsetidens frånvaro gör detta och så nästan alla andra svenska kändishoroskop till en billighetsversion av astrologin (inte vår typ av kultur som rasister brukar säga). Det förblir okänt vilka delar på kartan som stämmer in, förutom att skandalkändisar redan avslöjat vilka svagheter de har och som vilka oftast är lätta att se i kartan.

När nu Malm påvisat exakt hur hoppig Teodorescu är (och för vilka hemska Herrar hon jobbat), ska också hennes karta på ett tredje påseende och utifrån det lilla som kan sägas ev. lycksökarmentalitet i karriären granskas.

Malm och den vässade pennan. 

Här inser jag nu att t.o.m. den halvpersonliga månascendenten är osäker. Född halvsex eller senare har Månen flyttat från Oxen till den betydligt mer litterära skriftspråkliga Tvillingarna och jag har märkt att hans texter innehåller många litteraturreferenser (att ha studerat litteraturvetenskap är alltid en fördel för en blivande kulturskribent).


Oddsen är emot en födelse sen eftermiddag/kväll, men något säger mig att det här kan vara en mer gynnad Tvilling-Måne än min egen, för de högre konstarternas Venus tidigt i Tvillingarna och därtill framgångens Jupiter som kartans själsambitioner (Atma Karaka) står också i Tvillingarna maximal fortskriden i 30e och sista graden. Dessutom är Solen i Krabban vanlig bland skickliga författare och mixen Vatten/Luft kommer till sin rätt hos poeter eller poesins vänner.

Dessa är naturligtvis utmärkta födelseomen för en blivande kulturchef på Expressen och jag den samlade effekten lutar åt en Måne i kommunikatören Tvillingarna. Den tröga start som ledde till några negativa omdömen behöver man heller inte leta efter: Tvillingarna hämmas initialt av Saturnus - min Måne har exakt samma mothugg från Åldermannen (Saturnus heter Shani, den Långsamme, på sanskrit), och utan välgörarna tog det nästan en mansålder att ens bli bloggare. Men som tidigare nämnt är oppositioner ofta av godo eftersom den tvingar den opponerade att höja insatsen eller skärpa till sin skit. 

I händelse av en sinnelagsascendent (Månen) i Tvillingarna är dessutom Saturnus inte den Stora Illgöraren som den är känd för. Istället kommer det intellektuella Luft-psyket att ha Saturnus på sin sida som ägare till det 9e och "bästa huset" (vilket för hinduerna innefattar filosofi och högt och nobelt tänkande). 

Alla med Mån-Tvillingarna opponerade av Saturnus-Skytten har tumme med (åtminstone i den lunära föreställningen med ägaren till det bästa huset. Det heter ju om sociopater att deras framgång hänger på att de tror på sina lögner. Men i enlighet därmed har också den här konfigurationen förutsättningar att bli en verklig guru (i den generiska zodiaken är det Guru eller Jupiter som äger 9e sektorn, men varje horoskop med känd tid har sin egen typ av guru och metaideal (ideal bortom idealen - 11e är vanligen idealhuset).

Det här, dessvärre bara hypotetiska horoskopet är föredömligt på alla vis och även om Jupiter - även lagerkransar och världsliga framgångar förutom andliga framgångar - är en svag position för Tvillingarna som ska hålla sig till enbart till budbärandet, kan visserligen världslig framgång som Atma Karaka vara en simplistisk karriärism inom Tvillingarna (kommunikation, publicism), men defintivt en av de mest harmlösa "verksamma illgörarna". Jämför Sverigehoroskopets onda Jupiter som gjort svenskarna till pinsamma rikedomsjägarna dock utan att (ännu) ha rivit ner hela välfärdsstaten. (Men med fortsatt borgarstyre är det bara en tidsfråga.) 

Om Jupiter i bemärkelsen "lagerkrans" är Atma Karaka förstår man mer än väl varför Malm fixerar sig vid konkurrenten Teodorescus räkmackekarriär alltsedan hon sågs ingratiera sig på bild när nedan med marknadsliberala / nymoderata propagandageneralen Per Schlingmann... Paret angripna av korrosion - eller är det korruption redan på denna bloggbild från 2017. I Malms föredragning av tidigare arbetsgivare avstår han intressant nog från att redovisa hennes senare koppling 2019 till Moderaterna:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alice-teodorescu-gar-till-moderaterna


Jupiter kan i "låga" horoskop utläsas som "den högsta kasten" men innebär i hinduisk läsning förstås att själen måste ha gjort tillräckligt gott i tidigare för att ha tjänat ihop till ett liv i eliten (många schabblar bort sina pluspoäng så fort det går dem väl). "Låghet" ger sig bara vid avvägning av alla regler man behärskar och i de fall man har ett säkert födelseklockslag. I övriga fall blir det bara mer eller mindre kvalificerade gissningar.

Teodorescu, ev. indikationer på en guldgrävande karriärist:

Givet Månens/psykets snabba rörelse är det långt ifrån säkert att Satansstjärnan klibbar fast i hennes sinnelag, men fixstjärnan behövs strikt talat inte. Äregiriga demonen Rahu i Oxen och med psyket ger just en sådan självfixerad typ som Malm tycker sig se.

För en extremt instabil karriärism som hans text kretsar kring, stämmer månascendenten perfekt. Den egna personens fixering i Oxen skjuter in soltecknet Väduren i exilens och instabilitetens 12e hus och tecknar just en som söker karriär efter en exil från sitt hemland (Rumänien). Men basen för den normalt så starka Solen i Väduren undermineras här av att solhärskaren står i abrupta dödens Skorpion och därmed i ett 6-9-förhållande. 

https://siderisk.blogspot.com/search/label/planeters%20relativa%20f%C3%B6rh%C3%A5llande%20%28definition%29

https://siderisk.blogspot.com/search/label/planeters%20relativa%20f%C3%B6rh%C3%A5llande%20%28typer%29

Dessa udda vinklar eller "planetära förhållanden" är ibland närmast obetydliga men när karriärsökande Solen är underminerad av sin egen härskare (Mars härskar över både Väduren och Skorpionen), då kan man ana ett osäkert kart eller har ett ovanligt omilt öde i frågan om att skapa sig ett ansikte (Väduren/Oxen delar fysionomiskt på ansiktet). 

Karriärism har en del med framgångssökandets Jupiter att göra men givet den troliga Ox-Måne som relegerar Solen till exilens och förlustens 12e hus, kommer denna lagerkrans själv att symbolisera en infrusen framgång,  via Jupiter i "onda" 8 dödshuset där saknar verkar fastna utan att utvecklas vidare. Märk väl: fastna i Teoderoscus psyke/Månen så att hon saknar realism om vad frihet och framgång verkligen är. Hon sitter fast i en materialistisk öststatsmänniskas mindset och liknar i hög grad det svenska nationalhoroskopets publika/pöbelaktiga nivå. 

Hon är uppenbarligen så smart (skulle gissa "intuitiv") att hon snabbt listat ut att hon kan bräcka svenskarna på deras hemmaplan. Men Jupiter i ett omedvetet hus gör henne som sagt blind och hon skjuter över målen. Är hennes fladdrande ett tecken på att hon drivs av fruktan (vanligt med inslag i 8e, och en legitimt tolkning givet att detta är en mån- eller sinnelagskarta). Månkartan pekar på samma sak med Solen i 12e: rädsla att förlora och därför en enda lång flykt från de initiala framgångarna.

En gång karriärflykting/guldgrävare alltid flykting undan oansenligheten. Här tecknas möjligheten av en djupt sittande själslig skada vilket i sin tur förklarar kvinnans löjeväckande ansträngningar att via smink och kläder se perfekt och oklanderlig ut. Victor Malm (ehuru av manskön) har alls inget att avundas denna människas "karriär" i det getto som föreställer svensk elit.

(Jag orkade inte läsa om de äldre texterna om Malm och Teoderescu och det är troligt att en del upprepningar förekom, trots att jag lät Malms formuleringar vägleda den här gången.)


Inga kommentarer: