Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 januari 2024

Borgarens mörker - söker ständigt syndabockar istället för att besinna sin själ

https://www.dn.se/sverige/riksdagen-rostar-om-fortroendet-for-klimatministern/

Lena Hallengren (s) invänder sig sansat mot borgarnas praxis på senare år att söka syndabockar och skapa pöbeldrev inom själva riksdagsgruppen mot utvalda mobbingbarn. Redan en snabb blick på Romina Pourmokhtaris (L) födelsedygn visar att hennes själ VALDE en dag för sin återfödelse som innehåller ett distinkt socialt utstötningssyndrom. 

Det passar väl att reprisera hennes karta direkt efter Andrew Tate-kommentaren, där det emotionella Vattenelementet likaledes uppenbarligen mixar sig väldigt illa med det mentala Luftelementet. 

Värt att minnas är att dessa kartor för ett helt dygn egentligen är omöjliga att sia om. Ser man en mobbare eller en som pga. olikheter stöts ut ur samhället? Omöjligt att säga. Men för resonemang om allmänna tendenser tycks horoskop för hela dygnet fungera. 


Med så här svårartade störningar mellan frånvarande eller drömskt Vatten och intellektuell Luft som drivs av drömmar och/eller irrationella instinkter förstår man lätt varför omdömena om Pourmokhtari skiljer sig så åt. I någon tidning såg jag påpekandet att hon före sitt klimatsvek (som är hela den självtjänande borgerlighetens) faktiskt hade rätt radikala åsikter. Och det stämmer: Saturnus i positivt härskarläge i sinnelagshoroskopets 9e och bästa hus, visar att detta är en närmast religiös-ideologiskt driven kvinna och att Saturnus långa 270-gradersaspekt visar att hon själv är en utstötare av andra. 

Saturnus är helt klart en nyckel och den kastar restriktiva aspekter mot ett antal planeter i Skorpionen (syndaren) i 6e fiendehuset. En oförsonlig vägran att acceptera ett eller annat inom politiken. Att Saturnus söker kontrollera Venus visar via 6e huset hennes oförställda hat mot patriarkala härskarformer men eftersom Venus är fundament för hennes svaga Sol-i-Vågen kan ana hur förödande utnämningen till klimatminister var. Saturnus och Venus blir här en formidabel nöt i det att Saturnus är fientlig mot miljövänner, vilket typiskt kvinnor (Venus) är. 

Saturnus i Vattenbäraren kan i vissa lägen blir så usel som "teknokrati eller systematik är min religion". Minns hur många frågetecken hänger över Sverigehoroskopet (ingenjörslandet!) även när det kommer till verklig jämlikhet mellan samhällsmedborgarna. Kartan är inte i närheten av den myt landet skapat om sin jämställdhet mellan män, kvinnor eller mellan socialgrupperna. Saturnus i skadlig aspekt mot Venus är ett patriarkat/politiker m.fl. maktmänniskor som skadar framför allt kvinnorna. Jag tror klimatministern har råkat in i en verklig identitetskris och söker sitta på flera stolar. Typiskt problem för Vågen som soltecken för övrigt. Månen i öster i ett sinnelagshoroskop tycks i detta fall fortplanta sig över i den solära delen av själen, själens utagerande handlingssida.

Så rörigt är dygnets karta att det är svårt att reda ut varför hon både hatar och älskar stor rikedom eller kapitalism (Mars/Venus-energi riktad mot den onde rike mannen eller Jupiter - Tvillingarna som sinnelag gör rikedom till en illgörare, och Mars/Venus skapar en intensivt instabil liberalism).

Det här är ett horoskop vars ägare bör hänvisas till djuppsykologin eller kanske t.o.m. psykiatrin. Här räcker inte en karta för hela dygnet - här är ett tidsfönster som kan släppa in de mest skiftande själar och ge väldigt varierande öden.

 

PS. Ett flertal taggar har genom åren skapats som alla täcker olika aspekter av Vatten/Luft i "förening". Tagglistan har blivit rörig vilket inte är att undra på givet hur oändligt många kombinationsmöjligheter astrologin bjuder på. Sideriska har stannat vid ett urval men hinduisk astrologi är helt ofattbart fylld av det fantasifulla indiska folkets förmåga att "se" mönster och betrakta som omen. Det viktiga är att hinduisk astrologi förutsätter att man vet när man föddes medan Sideriska riktat in sig på omen som är givna genom systemets mer allmänna indikationer, som elementens samverkan eller brist därpå.


Inga kommentarer: