Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 januari 2024

Borgarens mörker 2 (Den lägre själens trygghetsbegär utelåser den högre själens frihet)

 


Det kan se ut som personfixering, AB:s extremborgerliga seniorskribent Kadhammar har noterats flera gånger på Sideriska för sin alltmer besatta hökmentalitet. Den 10 augusti 2022 hyllade han Bofors "nobla" vapentillverkning och sedan har det rullat på. Andra AB-skribenter har med åren blivit mer nyanserade i frågan om Ryssen och Ukrainakriget, men inte Kadhammar. 

Det kanske inte är så konstigt om man granskar det hyperskraja och protektionistiskt orienterade Vatten-horoskopet. Själva begreppet "borgare" kan dessutom härledas direkt till tecknet Krabban som alltid stått för Borgen, stadsmuren eller hemmet(fyra väggar ger trygghet). Därför är tecknet perfekt för fastighetsförvaltare, sjukvårdare och dagmammor, det har en empatisk sida men är intellektuellt sårbart, särskilt om Luft spretar i annan riktning.

Taggad "disponent och dissociation" pga. den svåra
ömsesidig "antireceptionen" mellan illgörarna Mars och Saturnus.
Vatten och Luft, instinkt och tanke, tvingas ihop med oförutsägbara följder.
Notera också Sol-Krabban, "försvarsinstinkten", som "det högsta goda" (hus 9).

 

Det är bloggens ämnesval astrologi som leder till att vissa offentliga personer dyker upp oftare än andra. Det är bloggens skyldighet att slå ett slag för antikens genier, de som ignoreras eller bespottas av vår galna samtid. För hur kommer det sig att den sociala mobbarens syndrom så tydligt tycker upp så fort miltärgalningar granskas? (Se tillbaka på de senaste veckornas inlägg som uppehållit sig vid vissa intressenters försök att piska fram en krigspsykos.) 

Nyss var det Bohlin, ny för den här bloggen, och Kadhammar påminner nu med sin skrämmande kvinno- och fredsfientliga inlaga om att han har precis samma psykiska problem som ministern för civilförsvar. Han är faktiskt värre däran med fixeringens Saturnus ingröpt i psykets Måne och förvärrad av det äregiriga Drakhuvudet (Rahu, norra månnoden). En sådan månascendent är inte att leka med när det kommer till risken för låsningar och vrånghet och, faktiskt, hatiskhet.

Kanske denna mångåriga kontroll av offentliga personer har för horoskop kan återge astrologin lite av den trovärdighet den moderna världen berövat den? Hur många gånger behöver man se samma tematik i anslutning till vissa attityder utan att inse att antikens psykologer hade samma skärpa som dagens mänsklighet, troligen bättre, givet att de tvingades inse allt för första gången.

Lustig nog läste jag häromdagen en betydligt mer intelligent tänkare, Filon av Alexandria, som helt motsäger Kadhammars tröga och tungfotade försök att döda fredens ande och frigöra Satans mörka krafter, som alltid med satanister via omvända språket. Det är för freden vi ska "militärisera" våra hjärnor tills en psykolog skulle finna mest förryckt demoni bakom pannbenet. 

Körstämman Kadhammar fogar sig till drevet mot Göran Greider, sedan han i DN "alltid misstänkt att många utbildade militärer faktiskt hyser en hemlig längtan efter krig”. Men antiken hade en psykologi ofta skarpare än vår egen tid, just därför att den inte skapat sig en defekt världsbild med allt tankar om något gudomligt portförbjudna, och Filon levererade under det första århundrandet skarpa analyser som - för den som ännu kan läsa avancerade tankar - bör se hur Kadhammars tankegångar tillbakavisas - det är bara sjuka psyken som så fullständigt släpper in mörkrets möjlighet i sinnet. 

Också den gamla daoismen i Kina hade fattat hur mental träning och återaktiverandet av ett förlorat, högre medvetandetillstånd kan stilla den låga världens vågskvalp. Daoismen välde det lilla barnet som sinnebild för det oförstörda (av vuxenvärlden) och fragmenterade psyket. Barnet som rör sig bland vilda djur utan att rivas eftersom barnet inte projicerar någon agg/fruktan mot djuren. (Okej, ett visst måt av romantisk idealism här. Eller är den moderna människan så nattsvart i psyket att den inte kan förstå vad man förr förstod?)

Filon skrev om den judiska helarsekten terapeuterna i Egypten, och bara någon vecka in i hans märkliga bibelutläggningar hör jag tydligt rösten från esséerna, helare och andliga läkare av vilka terapeuterna har misstänkts varit en förgrening. Filon, rik och bildad, har själv en bakgrund i andliga och asketiska strävanden och beskriver i förbigående självupplevda frestelser i "öknen" men rapporterar att anfäktelser lägger sig - till skillnad från de psyken som ständigt agerar på sina sämre tankar och bara binder och dödar sin egen själ! Här är då det pinsamma felsteget Kadhammar och alla hökar begår. 

Dessa onda människor (Filon representerar en mer rättfram och ärlig människotyp som sätter namn på tingen som han ser dem), dessa störda psyken, binder i blotta krigsfixeringen sina själar och bygger dåliga konsekvenser för sina framtida liv på jorden. Jag har läst för lite av Filons flertusensidiga samlade verk för att se var denna jude stod i karma- och själavandringsfrågan, men med tanke på hur påläst han är i Platons läror bör han ha tillhört den obskyra minoritet judar som omfattade själavandringsläran. 

Filon använder för övrigt den klassiska judiska bibelutläggningen som med perfekt och konsekvent logik läser in en allegori i gamla bibelhistorier. Esséernas Dödahavsrullar är fyllda av utläggningar av bibelstyckens hemliga innebörd, och det kan vara med en liknande hårresande bibelutläggning Jesus påbörjar sin korta karriär (enligt någon av evangelisterna): Åhörarnas förundras över hans "myndiga" exegetik.

Filon "avkodar" Moseböckerna och för judarna välkända bibelpassager: 

Människans passioner är alltid dolda och vaktade i Shechem - ordet Shechem uttolkat är "skuldra" ety den som sliter hårt med njutningen [dess degraderande realitet] tenderar att bevara den. Men den vise mannen döljer och förgör istället passionerna och det inte i en alltför avlägsen tid utan fram till vår egen tid, dvs. för evigt. För måttet på all tid är den nuvarande dagen ["carpe diem" fast med motsatt innebörd till hur dagens världsliga och banala människor använder uttrycket]. Ty en dagscykel är måttet på evigheten.

Ur: Allegorical Interpretation III.25, ö.s. C.D. Yonge - Works of Philo, 1993-utgåvan

Jämför Jesusordet om att inte spjärna emot ondskan eftersom den bara växer sig starkare! (Mer intelligenta strategier än Kadhammars pro-militarism krävs.) Ordspråket är mest känt i King James-versionen: "Ye resist not evil".

https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_5:39

Här lyckas den entusiastiske Filon, i sin vilja att lära ut judendomens hemligheter till hedningarna till och med ge ett mått som använts i prognostisk astrologi, kanske sedan antiken: "En dag för ett år" där t.ex. solens rörelse under ett dygn ger motsvarar ett levnadsår. Det händer inte mycket till en början i denna västerländska "sekundära progression", men omräkningarna av positionerna, dag efter dag, kommer med åren att låta planeter att bilda aspekter till sina utgångslägen. Och där är verkliga milstolpar. Hur intensivt livet blir avgörs därför av födelsedygnets utseende, vissa kartor är sprängfulla av omen som väntar på att triggas, en "lantis" eller ett liv som helt förlöper rutinartat har troligen ganska lite på gång. 

Kadhammars extrema dominans på Mörkrets kvalitet gör honom till en typiskt desperat typ som fruktar förändring (den rigida typen) och naturligtvis väljer krigets väg till följd av sin oförmåga att tänka framåt och se nya världar. En sådan som enligt Filon bara gräver ner sig djupare i passionernas fördärvande inverkan. 

Ska man vara petig är visserligen Mörkret och Passionen två separata förhållningssätt i den indiska astrologin. Men både Solen och Mars har egenskaper som påminner om vad Filon och antiken menade med passioner, särskilt Solen. Inom ramen för passioner finns den egoistiska njutningslystnaden, begäret, och den sorterar förstås under Månen och tillhör själens lägsta (irrationella) del. 

Kadhammas krigsdestruktivita böjelse som hindrar honom från att ens i princip förstå vad guru Maharishi talade om, kommer av att den lunära noden pressat samman Månen och den egentligen rationella Saturnus. 

De svenska krigshundarna och yogins upphöjda sinne

I denna komplexa figur uppstår vanvettig perversion som söker lära Aftonbladets läsare är död är enda vägen. En levande själ som den vägen börjat inse att det finns upprätta och fallna själar och att döden är allt som ges de fallna, de som aldrig bort få politiska uppdrag eller ansvaret att tala till folket.

Kadhammars karta är således typisk för den brist på orientering mot Den Goda Tanken (Ljuset, Sattva guna)  som gör Sverige till ett så meningslöst land för framlidna guru Maharishis tankeväckare: få en tiondel av befolkning att dagligen meditera och landet blir andligen immunt mot fientliga angrepp. Det är precis samma tanke som jag häromdagen upptäckte hos Filon. Ansvaret för att om nödvändigt kämpa för livet mot sitt eget vanartiga psyke ("askes i öknen"). Vissa psyken är medfött disponerade mot det onda (och där astrologin kan indikera tendensen om än inte döma någon på förhand). Många gånger är det händelser som triggar en problematisk Måne och särskilt då under barndomen. 

Kan en födelsekarta som Kadhammars åtgärdas? Kanske inte på äldre dagar så attityderna stelnat, men kände ett framtida samhälles Socialförvaltning medborgarnas horoskop skulle man vara på sin vakt och kanske studera vissa familjers lämplighet att fostra barn födda så här tunga dagar...

Maharishi vände sig förstås inte till psykiskt sargade, det finns risker att börja meditera om psykkartan ser ut som t.ex. Kadhammars eller Bohlins. Akuta psykoser kan följa om man öppnar upp (till synes motsatt mot rabbi Jesus rekommendation att "ta himmelriket med storm", men jag förmodar att han förutsatte en omgivande och stöttande samhällskultur/miljö och absolut inte svensk teknokrati).

Fienden skapar nämligen vi själva om befolkningen domineras av män som producerar sådan svärta som dessa hökar. I sin bedrövliga text ger bara Kadhammar ett rätt: vänstern är per definition materialistisk OCH ateistisk och kan därför inte argumentera från den perfekta Rationaliteten som per definition tar sin grund i tankar som Upplysningen och Ateismen förskjutit. Västerlänningarna har blivit sittande ankor, döda själar och redo att blåsas bort med nästa höststorm. Sverige har fått precis de politiker som landets utveckling meriterat det för. 

Anti-religionsiteten i det teknokratiska Sverige gör landet chanslöst att höja sin gynnsamhet. Bara en stor fet smäll kommer att kunna i grunden ändra det. Och vi lever nu många övergångsår i ett psykiskt dött land i väntan på att yttre världshändelser ska visa att Tidsandan börjat favorisera den verkliga Människan och inte de förödda spillror många länder spyr ur sig och förstör redan från unga år genom en föråldrad världsbild. 

I Vattenbärarens tidsålder kommer inte människan är vara till för staten och politikerklassen med dess nyckfulla och huvudlösa regerande. Det kommer inte att vara demokrati då, men åtminstone ett system som tar ett helhetsgrepp om Jorden, ett helhetsgrepp som människan kommer att bejaka som rätt medicin för de eländen arten eller åtminstone vissa skapat för alla andra..


Inga kommentarer: