Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 oktober 2012

Saturnus stupiditet & Merkurius som Jord-planet

Efter några inlägg nyligen som uppehållit sig vid Nobelpristagare och använt ordet geni, var det ofrånkomligt att pendeln skulle slå över och bloggarens undermedvetna börja söka exempel på stupiditet.
genius (n.)
late 14c., "tutelary god (classical or pagan)," from L. genius "guardian deity or spirit which watches over each person from birth; spirit, incarnation, wit, talent;" also "prophetic skill," originally "generative power," from root of gignere "beget, produce" (see kin), from PIE root *gen- "produce." Sense of "characteristic disposition" is from 1580s. Meaning "person of natural intelligence or talent" and that of "natural ability" are first recorded 1640s.
ETYMONLINE.COM

Notera att geni i den gamla "hedniska" bemärkelsen är samma väsen som på den här bloggen kallas "daimon" och i new age-sammanhang ofta för "skyddsängel" eftersom det låter "gulligare". Daimoner är dock allraminst några gulliga varelser, de är skrämmande i sin kraft! Solen förblir för de flesta individer denna andre som influerar deras steg i livet utan att riktigt förstå hur.. Daimonen är vårt eget högre jag.

En borgerlig politiker tycker sig i Aftonbladet se "vänstervridning" i en lärobok i samhällskunskap, fast den - enligt de ord hon själv använder för att beskriva innehållet - helt korrekt klargör att vinstsyftet är det primära för privata aktörer i vården. Kvinnans begåvning är helt fördunklad av hennes förutfattade åsikter.

Horoskopet är sällsynt tydligt och ett inte helt lättfångat exemplar av Saturnus när den sägs "fallen" i Väduren. I egoprincipens tecken tappar Saturnus i teorin förmågan att se objektivt på situationer och de årgångar som fötts med placeringen borde aldrig ägna sig åt analys och utvärdering, de löper stor risk att gå snett om det finns fler perspektivlösa faktorer i horoskopet.

I praktiken har jag i min egen släkt en mycket intelligent man född samma dag som Naomi Klein (hon som stormar mot de vinstgalna företagarna i väst) och paradoxalt nog står han på andra sidan: representerar kapitalintressen! Båda de här personerna är födda under nymånen i det subjektiva egoperspektivets Vädur med iskalla Saturnus som en kall vind som kyler ner det heta tecknet. 

Pro-kapitalisten är generellt kall som en orm, men ibland bryter sig "barnet Väduren" i genom i snabbt övergående entusiasmer. Men överlag den mest fåordiga människa jag mött, vilket stämmer bra in på Saturnus hämmande men också koncentrerande inverkan.

Under bloggens tid har jag alltmer börjat betvivla min "guru" som jag läste om och om igen mellan 20 till 30, den brittiska (väst-)astrologen Charles Carter. Han såg förhöjd intelligens när Solen och Jupiter aspekterade varandra och antydde (eftersom det är så skamligt att inte vara "bright" i England) att motsatsen kunde antyda "dull conditions". Det vill säga Solens och Saturnus aspekter sänker intelligensen. Indisk astrologi anger fler omständigheter än så för bedömningen av intelligens (se ett äldre inlägg).

En konjunktion mellan en "upphöjd" Sol och en "fallen" Saturnus i Väduren, är en teoretiskt spännande position och uppenbarligen är varken anti-kapitalisten Naomi Klein eller pro-kapitalisten korkade. Den senare lever visserligen ett komfortabelt liv enbart för sig själv och sin familj (högermänniskor har sällan några intressen utöver privatkonsumtion och det är därför vi får sådana skämt som Sofia Arkelstens fabler om Moderaternas progressiva bidrag till Sveriges 1900-talshistoria). Men frågan om intelligens berör en intim och privat dimension som bara ibland slår igenom i den uppvisade livsstilen.

I den här kristdemokratiska läromedelsdebattören märks emellertid tydligt hur Solens energi är kraftfullt reducerad. Korkad analys och belägg i formen av citat som inte ens stärker hennes tes om "vänstervridningen"!

Kristdemokraten föddes vid den tid då Klein och pro-kapitalisten föddes, när . Saturnus föll i Väduren, sedan gick retrograd för att därefter falla under en längre period:

18.06.1968  - 28.09.1968
 8.03.1969  - 28.04.1971

1968 var ett exceptionellt oroligt folk med protester i olika frågor över hela världen. Som synes ligger auktoritetens Saturnus "fallen" bara under tre månader detta år, men glöm inte att även Saturnus i Fiskarna är en vek placering, tecknet har tydliga kopplingar till ett föregående kaos och sammanbrott innan Väduren som representerar en pionjär eller omstart.

Faktum är att astrologin ur det här höga fågelperspektivet - åtminstone vid den här labila punkten där zodiaken tar slut och börjar om - styrker den gamla traditioner om planeters försvagade ställning i slutet och början av tecknen. (Annars i mina ögon en nödlösning som egentligen medger astrologins ovisshet om var tecknen egentligen börjar och slutar.) Här är det alltså auktoriteten som är svag och genast ser vi Månen - pöbeln eller folkmassan - bryta sig loss i demonstrationer och upplopp över hela världen.

Saturnus själv beskriver att det rådande perspektivet har nått vägs ände i Fiskarna och i nästa tecken är föga mer än en godtycklig despots försök att med kraft eller t.o.m. våld forcera sitt eget perspektiv på omgivningarna. (Som trumslagare och andra bullermakare gör troligen den här placeringen minst skada.)

Jag har för övrigt ännu en högervriden vän med samma Saturnus men som från Väduren kontrollerar Sol och Måne i Tvillingarna, och vars argument när någon kritiserar hans konsumistiska världsbild (löst definierad som "liberal") är en njutning att höra. En rabiat byfåne tar över mentaliteten vilket återigen röjer hur högermänniskan inte har något försvar för sina preferenser. De vet att de är själviska och sämre människor och det får dem att likt kristdemokraten attacker andras "vänstervridning"




Indisk astrologi fäster vikt vid både Solen och Merkurius vid bedömningen av intelligensen och här blir det som synes genast en smula kritiskt eftersom Saturnus ligger konjunkt med både två. 

Men även Naomi Klein och pro-kapitalisten hade Saturnus, Solen och Merkurius i Väduren. Misstas fåordighet, snävhet i intressena för obegåvning? Pro-kapitalisten har färre intressen utöver att tjäna pengar än någon annan människa jag mött. Han är t.o.m. stolt över att vara en tekniknörd som ägnar sig åt prylar på bekostnad av allt annat - hustrun var nära att ta ut skilsmässa innan denna extrem-saturnier insåg att man var tvungen att sluta vara så egoabsorberad. 

Detta är möjligen ett tecken på intelligens, även om extremt smala människor kanske producerar väl inom sin ytterligt lilla nisch... Omvänt kan för mycket Jupiter ge en människa som sprider ut sig för mycket och blir vaga eller väldigt verbosa om de dessutom är merkuriala och vill sätta ord på sina vida vyer.

Jag vill föreslå att förklaringen till kristdemokratens dumhet i argumentationen och själva problemformuleringen INTE främst är det som befinner sig i Väduren. Indisk astrologi manar att se på den som äger tecknet och bedöma härskares egen agenda jämfört med de planeter den förfogar över. Väduren behärskas av den ettriga krigaren Mars, knappast känd för lugn och omdömesgillhet, men väl för sin mod (och ibland dumdristighet).

Tröga Saturnus dämpar nu Vädurens framfart och därför kan man säga att en "upphöjd" Sol och en "fallen" Saturnus i någon mån tar ut varandra. Utblicken är fortfarande jagisk, men Saturnus strävar i Väduren efter makt och inflytande och i själva den processen kan rimligen inte annat än lära sig ett och annat om att det finns fler perspektiv än det egna. Pro-kapitalistens hustru hotade med skilsmässa och det var ett brutalt tecken på att vakna upp ur sin väduriska egotripp!

Men kristdemokratens Mars står i sitt andra härskarläge, men nu i den negativa polariteten. Krigaren Mars hemma i Skorpionen är en märklig position som jag aldrig förstått mig på. Energin är "felkanaliserad" och går "inåt" istället för "utåt". Jag har sett Mars-Skorpioner skära ihop pga. inre grämelser - de kan vara självhatare, de kan ha sugit åt sig andras hat eller på annat sätt kämpa eviga krig i sitt inre. På ett rent fysiologiskt plan är Mars i Vatten ren libido, den blinda naturens instinkt att säkra sin fortlevnad via t.ex. sexuell reproduktion.

Bloggens tidiga beskrivning av Eld och Vatten i förening som "sensationalism" - en överhettad natur som lever för sinnesintryck (eng: "sensations") - var lite förenklad. Kristdemokratens kombination av Eld-Vädurens ägare Mars i Vatten visar hur dödens Skorpion försöker suga allt liv ur barnet Väduren (förutom då att liemannen Saturnus också söker snäva in perspektiven).

Vad händer när Mars i Vatten utgör basen för visuell Eld? Jo, Skorpionen fruktar akut för sitt liv (eller sin instinktiva livsstil) och söker gardera sig mot döden. Skolbokens innehåll får den här högerkvinnan att frukta för sin livsstil och därmed drar sig Skorpionen bakåt och undviker kontakt med det SolÖgat ser.

Horoskopet är helt felkopplat - härskaren Mars vill inte stötta Intelligensen eller SolÖgats vittnesbörd! Syndaren Skorpionen vill hellre dö i sin kapitalistiska syndfullhet än inse att privatismen faktiskt värderar pengar högre än människor. Så här ser total livslögn ut astrologiskt, och det hjälper inte till att här saknas planeter i det intellektuella Luftelementet eftersom Merkurius och Saturnus ägare, Mars i Vatten, inte ger sitt "elementära stöd" åt någon av dessa förnuftsrelaterade planeter. 

Att Saturnus essentiellt liknas vid Luftelementet i indisk astrologi har ofta upprepats på bloggen, men inte att Merkurius sägs tillhöra Jordelementet. Detta tycks mig en märklig tilldelning eftersom Merkurius/Hermes med sina silvervingade skodon mer än något påminner mig om osynliga tankar eller vindar (andeväsen) i Luftelementet! Och ta dess indiska namn, Buddhi (intelligens) - det kopplar heller inte till Jordelementet som sägs råda därhelst soliditet råder.

Detta kan inte beror på att Merkurius sägs "upphöjd" i exakta och skarpa Jungfrun eftersom Månen essentiellt anses knyta an till Vatten fastän dess upphöjelse är i Jordtecknet Oxen. Det måste vara en annan tankegång som döljer sig bakom beskrivningen av planetens essens, men jag förstår uppriktigt sagt inte skälet till denna indiska tradition. 

Merkurius som ett ord (logos) och Johannesevangeliets tal om att Logos blev Kött (ordet inkarnerade i det solida Jordelementet) är naturligtvis ett uppslag, precis som samma lära i judendomen, att ord (logos) måste åtföljas av fysisk handling för att inte allt bara ska vara "uttunnad luft" eller "munväder". Men innebär detta ideal också att Merkurius "är" av Jordelementet, guden som fritt sägs kunna passera genom alla världar?

Ja, om intellektet identifieras med den kroppsliga hjärnan, vilket uppenbarligen verkar vara hur antiken såg på sin planet Merkurius! Romerske 200-talsfilosofen Plotinus (med tydligt hinduiska böjelser) förnekade själen minnen av jordelivet när den permanent lämnat sin inkarnation i denna kropp (dvs. han talar inte om de "jordandar" som inte kommer loss ur kretsloppet utan osaligt fortsätter att klibba fast vid Moder Jords lokala ansamling av minnen och upplevelser - själar som inte ens kommer till Månen efter sin död utan vandrar upp och ner ur Hades och så att säga grundligt kommit att hamna under den här planetens egen eviga berättelse om sig själv). 

Märk här hur indisk astrologi placerar minnet under Merkurius! Romaren Plotinus uttrycker exakt samma sak: du får ingenting ta med dig när du går, inte ens minnena av detta jordeliv har någon plats i Himmelen eftersom "Jord-Merkurius" är ett logiskt och dikotomiserande sinnelag som aldrig skulle fungera i det tillstånd av unifierad Intelligens som ÄR himmelen. 

Vem skulle vara så dum att han/hon väljer att boja sig vid sin patetiska skärva när Alltet erbjöds? Jo, en borgare, en högermänniska, en vars religion är "privat egendom". Dessa är Jordandens eller Djävulens barn, de har inte ens utvecklat organ nog att kunna greppa Löftet som är givet till själarna. Kanske de kommer att förstå om tiotusen år, en ett annat skede av den här oändliga berättelsen...

Det finns således en tydlig logik bakom den omaka sammankopplingen mellan Jordelementet och Merkurius. Astrologins Merkurius som intellekt är en strikt jordbunden syn på intellektet, till skillnad från t.ex. Saturnus som är en opersonlig planet som från sin sjunde himmel verkar i "luft" som Världssjälens osynliga planritning och den individuella själens koppling till rationalitet.

VÅR Merkurius (till skillnad från guden Hermes/Merkurius) är ett engångsintellekt, en förbrukningsvara som multnar i jorden.

LÖFTET till människan är att bli Zeus, Gud (medveten om den djupa paradoxen att hon både är Gud och samtidigt en enskild andevarelse samtidigt). Därför placerar den antika zodiaken Jupiter (Zeus) som ett motbud till Merkurius i båda polariteterna: Merkurius, härskare över Tvillingarna och Jupiter, härskare över Skytten. Samt: intellektets Merkurius "upphöjd" i Jordtecknet Jungfrun (människor som inte sällan ler i njugg åt andra föra att själva upplever sig ha en mer välutveckla analysförmåga).

Denna jordbundna Merkurius som excellerar i sin logik (se bara den oläsbara ateisten Dilsa Demirbag Stens trassliga och invecklade krönikor som alla hyllar den inkrökta sekulära individualismen), detta intellekt har som motbud står Jupiter i Vattentecknet Fiskarna. Den gode Zeus hjälper i zodiakens final själen att tvätta sina själsliga porer rena från den besmittelse människan i sin privatism (i Jungfrun) geggat in sig i. 

Bort med Jungfruns osmakliga småsnobberi med sin logik och "förnuftiga tänkande". Jupiter i Fiskarna rentvår människan från hennes taskiga attityder och mest av alla förändras den polära oppositen Jungfrun och dess enahanda betoning på snusförnuft och förstånd. Som synes har kristdemokraten en extrem aktiv axel mellan Fiskarna och Jungfrun, god men långt ifrån perfekt.

Här tror Jupiter desorienterat på privat rikedom (Jupiter i privatistiska profittecknet Jungfrun) medan en Venus i Fiskarna förvisso är "upphöjd" och empatisk. Men Venus-Fiskarna befruktar den torra Jungfrun och dess vilja till rikedom för egen del!

Problemet för kristdemokraten är alltså att Zeus/Jupiter själv står helt galet för att någon slutgiltig befrielse (moksha) i Fiskarna ska kunna ske. Jupiter i Jord har satt sig en minimal uppgift i detta liv: att expandera ekonomiskt eller materiellt! Det här blir i kristdemokratens fall en Jord/Vatten-gegga som knappast går från klarhet till klarhet. 

De båda välgörarna Venus och Jupiter, ger i den negativa polariteten en ömhudad natur som bara söker sin egen komfort. Här är den "större" planeten Jupiter mer riktningsgivande än den mindre, även om det säkert finns ett mått av genuin i altruism i personligheten. Venus i Fiskarna offrar sig t.ex. långt för sina barn, har jag märkt.

I termer av Chandra lagna, sinnelagets utblick och "färgning" av livet, är dock en fiskascendent besvärlig. Inget annat tecken i öster har så många "onda" influenser i livet som den. Kanske beror det på att Fiskarna nu är färdig med världen (eller borde vara det) så att det mesta verkar som onda frestare eller jävelskap ur dess horisont: Solen, Merkurius, Venus (den vi nyss berömde!), samt Saturnus. 

Det är inte få planeter som har förmågan att stjälpa det här sinnelaget! Inte undra på att Fiskarnas tecken kommit att associeras med avskilt klosterliv som enda sättet att rena själen. Att verka i världen tycks bara skada dem under Fiskarnas emblem, och i det här specifika fallet har ett ego-materialistiskt synsätt verkligen dragit ner själen till mänsklighetens bottenskrap. 

Intressant nog är Mars en verksam välgörare för Fiskarna som sinnelag, planetens negativa dissociation från allt och alla tjänar således Fiskarnas strävan att nå andlig befrielse. Här ser vi som sagt Mars vägra ge sitt stöd till "verksamma illgörarna" Solen och Saturnus. Betyder det att kvinnan gör rätt? Ja, ur sin modesta begåvningsnivå följer hon exakt sin instinkt. 

Hon ser ur sin grundläggande defensiva natur ett hot mot Jupiters löfte om privat rikedom och ser denna "vänsterstruktur" (Saturnus = strukturer, ideologiska program) sticka i ögonen (Solen = ögonen). Men eftersom andesjälens eller Solens intelligens för henne är något ont (och hon kallar sig krist-demokrat!) demoniserar hon det större goda och väljer det som är gott enbart för hennes lilla och subjektiva psyke (Månen). Hon missar totalt den verkliga situationen. 

Venus verksamt onda natur visar att pengar, komfort och livets behag förlett henne, och den verksamt neutrala Jupiter är därmed just inte mer än "gynnande av privat förmögenhet". (Märk väl att en vänstersympatisör också skulle kunna ha ett snarlikt horoskop och därmed vara en självisk människa som röstar vänster för att stiga ett pinnhål för egen del.)

Som vanligt hamnade vi långt från den inledande tanken om Saturnus som indikation på låg intelligens! Verkligheten, liksom astrologin, är alltid mer komplex, och där kristdemokraten försöker nedgöra lärobocken som just en överförenkling är det just den där självgoda analysen som Jungfrun är så känd för som talar. Men när hon själv ska producera bättre skiter dig sig rejält, på grund av ett flertal faktor som i samklang reducerar hennes intellektuella spets. Negativ skorpionattityd, materialism och profitlystnad, en fallen och förvirrad Merkurius, en saturnushämmad Sol och mer därtill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina bilder syns inte.

Seaward sa...

Från min internetuppkoppling är det inga problem att se bloggen. Detta inlägg har en bild (karta) efter orden

kristdemokraten attacker andras "vänstervridning"